Tipuri de personalitate - Relatii interpersonale  

ISTJ - Relatii interpersonale
Persoanele ISTJ sunt de incredere si odata ce si-au dat cuvantul, este o problema de onoare sa si-l respecte. Ei sunt foarte loiali si devotati relatiilor din moment ce si-au dat consimtamantul. Ei sunt motivati intrinsec sa isi indeplineasca datoriile si responsabilitatile si vor face aceasta neobositi. Vor face ce pot mai bine sa isi indeplineasca diferitele roluri cu care se intalnesc in viata. Pot avea dificultati in a-si arata caldura, simtamintele, dar deseori ei sunt destul de profunzi. Mai presus de orice altceva, ei detin medalia pentru Efortul depus. Persoanele din aceasta tipologie vor investi multa munca pentru a-si atinge scopurile care sunt importante pentru ei. Daca a avea o relatie sanatoasa se afla printre aceste scopuri, fiti siguri ca un ISTJ va reusi si in aceasta privinta.


ISTJ - Puncte tari


 • Isi onoreaza cu succes promisiunile
 • Ia in serios toate rolurile care apar intr-o relatie
 • De obicei sunt capabili sa comunice ceea ce gandesc cu multa precizie
 • Buni ascultatori
 • Sunt foarte buni in administrarea banilor, economicosi
 • Au puterea sa inteleaga in mod constructiv critica
 • Au abilitatea de a tolera situatiile conflictuale fara fluctuatii emotionale
 • Capabil sa administreze sanctiuni si critici cand este nevoie


ISTJ - Puncte slabe


 • Tendinta de a crede ca au mereu dreptate
 • Se implica in conflicte crezand in metoda "castig-pierzi"
 • Nu sunt natural pe aceeasi unda cu simtamintele celorlalti
 • Valorizarea ordinii si structurii poate fi prea rigida pentru ceilalti
 • Posibil sa nu ofere suficienta lauda si incurajare celor dragi.


ISTJ ca IubitiISTJ sunt parteneri loiali, devotati care vor face tot ce posibilul ca relatiile lor sa fie o reusita. Isi indeplinesc cu bucurie rolurile pe care o relatie le implica pentru ca, in general, ei sunt foarte buni in a realiza tot ceea ce isi propun. Deci, daca isi propun sa aiba o relatie reusita, este foarte probabil sa reuseasca acest lucru. Daca nu au adaugat acest obiectiv pe lista lor interna de responsabilitati, este posbil sa priveasca relatiile dintr-o perspectiva traditionalista, practica, doar bine organizata.


Sexual, persoanele ISTJ vor aborda intimitatea mai degraba dintr-o perspectiva fizica, decat ca o expresie a dragostei si afectiunii. De obicei au probleme in a-si arata cele mai profunde simtaminte. Ei vor programa momentele de intimitate fizica si, este posibil sa fie foarte traditionalisti in privinta rolurilor jucate in acest domeniu. Barbatii isi vor impune punctul de vedere in fata sotiilor, iar femeile ISTJ vor fi la fel de traditionaliste urmand parerea sotilor lor. Ceea ce nu este sigur, bine stabilit produce disconfort unui ISTJ.


ISTJ nu se simt amenintati de critica constructiva si de situatiile de conflict. Au un mare respect pentru fapte si isi bazeaza argumentatia pe realitati si pe logica. In consecinta, le este foarte greu sa admita existenta si a altui punct de vedere diferit de al lor. Cand sunt implicati intr-o disputa, tind sa isi ia aliati pentru a convinge mai usor pe cei care nu cred in punctul lor de vedere. Ei pot sau nu sa aiba dreptate, dar siguranta de sine va zdruncina cu siguranta parerile celorlalti.Aceasta ii face sa ajunga la solutii de genul "castig-pierzi" care nu sunt deloc convenabile pentru partenerii lor. Increderea de sine de nezdruncinat poate sa transmita partenerului mesajul ca nu valoreaza prea mult din moment ce niciodata nu are dreptate. Daca au un partener cu tendinte Afective, pot ruina lumea interioara a acestuia, mai ales ca un astfel de tovaras de viata fuge de conflicte si de logica argumentativa.


Din moment ce un ISTJ ia decizii bazandu-se pe functia sa de Ganditor mai degraba decat pe cea de Afectiv, ei nu or sa aprecieze prea mult nevoile emotionale zilnice ale partenerului. Pentru partenerii care asteapta aprecieri si incurajari, relatia cu un ISTJ poate deveni o problema greu de rezolvat. Un ISTJ trebuie sa isi aminteasca in permanenta ca ceilalti au astfel de nevoi emotionale, de apreciere si incurajare chiar daca nu ei nu simt la fel.


ISTJ sunt in general foarte capabili si eficienti cu tot ceea ce isi propun sa faca in viata. In consecinta, partenerii lor de viata ii vor aprecia foarte mult pentru asta, trecand peste anumite alte inconveniente care ar putea aparea in relatia lor cu un ISTJ. Ei ar face bine sa adauge pe lista lor interioara si nevoia partenerului de apreciere si cuvinte afectuoase si, din momente ce este atat de silitor cu alte multe lucruri, sa invete sa indeplineasca si aceste nevoi intr-o relatie. Cei care inteleg aceasta, vor avea relatii foarte reusite.


Natural ei se potrivesc bine cu aceia care au ca functie dominanta a personalitatii lor o Senzorialitate Extroverta, adica cei din tipologia ESFP sau ESTP.


ISTJ ca Parinti


 


ISTJ sunt parinti devotati care vor depune tot efortul pentru a-si creste copiii intr-o atmosfera calda, confortabila securizanta, ajutandu-i sa devina buni cetateni ai societatii si ajutandu-i sa-si gaseasca locul lor in viata. Acestea sunt cele mai mari scopuri ale lor pentru copii.


De-a lungul incursiunii spre implinirea acestui scop, ei se asteapta sa fie tratati cu respect de catre copii. Ei sunt foarte buni protectori ai copiilor, indeplinind toate cerintele rolului de parinte fara sa se vaite. De aceea asteapta de la copii ascultare si respect si nu vor avea prea multa rabdare cu altfel de comportamente.


Cand este nevoie de sanctiune si disciplinare, un parinte ISTJ poate sa actioneze fara prea multa remuscare. Ei inteleg sanctiunea ca pe o datorie de parinte pentru a atrage atentia copilului asupra a ceea ce nu trebuie sa faca, toate fiind facute in numele unei cauze nobile ca datorie si buna educatie. Ei vor aseza datoria mai presus de sentimentele personale.


Este posibil sa aiba o problema in a oferi suport emotional copiilor. Avand asteptari inalte de la sine, persoanele ISTJ cer acelas lucru si de la copii, uitand ca acestia au nevoie de incurajare si suport. Parintii care au un copil cu dominanta Afectiva ca personalitate, care recunosc o sensibilitate mai mare la copiii lor, trebuie sa invete sa creeze confortul emotional cerut de acestia.


Persoanele ISTJ vor crea pentru copiii lor un mediu sigur, securizant, cu roluri si reguli bine definite. Chiar daca la varsta adolescentei pot aparea conflicte din cauza rolului protector al parintelui, copiii cu parinti ISTJ isi amintesc de acestia ca fiind oameni de treaba, interesati de implinirea nevoilor lor, punand deasupra dorintelor personale necesitatile copiilor.


ISTJ ca PrieteniDesi prietenia nu ocupa un loc important in lista de prioritati a unui ISTJ, ei fac eforturi in a mentine relatii de prietenie mai ales cu aceia care au interese si preocupari asemanatoare cu ale lor. Persoanele ISTJ nu au prea multa rabdare cu cei foarte diferiti de ei.


Modul lor obisnuit de a fi este unul foarte serios, lor le place sa se si distreze mai ales in compania celor extravertiti care inspira optimism si buna dispozitie, desi, de obicei, se ajunge ca acestia sa-i enerveze pe cei ISTJ. Ei dispretuiesc un mod de viata orientat spre placeri prezente, imediate, chiar daca uneori ajung sa-i invidieze pe cei care pot trai asa. Respectul lor pentru reguli si traditie ii face sa nu aiba prea multi prieteni in special de genul senzorialilor perceptivi.

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii