Tipuri de personalitate - Relatii interpersonale  

INFP - Relatii interpersonalePersoanele INFP sunt calme, placute, linistite, simple, mai ales in ochii altora. In schimb in interiorul lor, ei simt viata foarte intens. In domeniul relational, ei sunt capabili de o mare putere de a iubi, a avea grija de celalalt, calitati care, la aceasta intensitate, nu sunt asa de usor de gasit la celelalte tipuri de personalitate. Ei nu isi arata intensitatea sentimentelor oricui, in general fiind foarte rezervati in a isi exprima simtamintele interioare. Ei isi pastreaza grija si dragostea cea mai profunda pentru cateva persoane care sunt foarte apropiate. Fiind Afectivi Intuitivi, ei sunt foarte sensibili si simt oamenii foarte bine. INFP se incred mai greu in altii si sunt precauti la fiecare inceput de relatie, dar ei vor fi foarte loiali odata ce isi iau angajamentul fata de cineva. Ei pretuiesc autenticitatea in relatii si au un sistem valoric puternic pe care il va apara indiferent de persoana, situatie in care, pe cat de blanzi par in rest, pe atat de aspri pot deveni.INFP - Puncte tari


 

 • Sincer interesati si ingrijorati pentru altii
 • Perceptivi fata de sentimentele altora
 • Loiali si implicati, angajati in relatii pe viata
 • Capacitate mare de a iubi si de a se ingriji de cineva
 • Motivati spre indeplinirea nevoilor celorlalti
 • Le plac situatiile "castig-castig" atunci cand se iveste un conflict
 • Stiu sa incurajeze si sa sustina pe altii
 • Posibil sa realizeze nevoia altora de spatiu, de independenta
 • Capabil sa se comunice pe ei insisi foarte bine
 • Flexibili si variati.


INFP - Puncte slabe


 

 • Au tendinta de a fi timizi si rezervati
 • Nu le place sa fie invadati
 • Nu le place deloc conflictualitatea
 • Nu le place critica
 • Mare nevoie de a primi laude si aprecieri
 • Pot reactiona foarte emotional in situatii de stres
 • Au dificultati in a parasi o relatie care merge prost
 • Au dificultati in a fi asertivi sau a sanctiona pe altii
 • Sunt rezervati cand e vorba de a vorbi de sentimentele lor
 • Tendinta spre perfectionism poate sa ii duca la a nu-si acorda suficient credit, a nu avea incredere in ei insisi
 • Tendinta de a se acuza pe ei insisi pentru probleme si de a lua totul pe umerii lor.


INFP ca Iubiti


 


Persoanele INFP sunt foarte loiale si implicate, devotate relatiei. Avand central partea Afectiva, armonia este cea cautata in relatii de catre astfel de persoane. Au nevoie sa fie intr-o relatie foarte devotata, autentica, iar daca nu au inca o astfel de relatie, ei fie o cauta, fie isi construiesc una imaginara, in mintea lor.


INFP au tendinta de a fi idealisti si romantici, imbracand personalitatea persoanei iubite cu caracteristici mai frumoase decat le-ar avea aceasta. De aceea ii este greu sa impace lumea idealista cu cea reala, viziunea romantica asupra vietii cu ceea ce este in realitate. Asftel de multe ori ii gasim nelinistiti, neimpacati cu relatia lor. Totusi, datorita devotamentului profund si al dragostei sincere, ei nu isi parasesc relatiile, displacandu-le conflictul foarte mult. In ciuda tulburarilor lor, isi gasesc linistea interioara in devotament.


Ceea ce este foarte frumos la personalitatea INFP este lupta lor pentru a mentine partenerul sus pe un piedestal, nedescurajandu-se de unele incongruente cu realitatea. Ei continua sa infrumeseteze imaginea persoanei iubite, iar rezultatul este o relatie care trece testul timpului.


INFP nu sunt natural interesati in probleme administrative cum ar fi platitul facturilor si curatenia, dar ei sunt foarte buni la a face aceste lucruri atunci cand trebuie. Cand se implica, pot fi buni administratori ai banilor.


Sexual, cei INFP sunt mai inceti in a se deschide fata de partener. Dar, odata ce increderea creste, ei vor vedea momentele intime ca pe o ocazie de a-si arata dragostea, afectiunea. Ei valorizeaza mai mult atitudinea, cuvintele, decat actul sexual in sine. Avand tendinta de a pune pe ceilalti deasupra dorintelor personale, vor urmari satisfactia partenerilor mai intai.


O problema reala pe care persoanele INFP o au este puternica dezaprobare a conflictului si a criticii. Ei sunt rapizi in a lua totul personal, indiferent de intentia celuilalt. Ei devin irationali si foarte implicati emotional in astfel de situatii in care orice critica o considera ca fiind la adresa lor. Pot fi probleme atunci cand partenerii lor sunt dominant Ganditori sau Judecatori. INFP se simt amenintati de atitudinea celor care folosesc logica, argumentarea si tind sa raspunda emotional si negativist.


Cei INFP care au parte Afectiva foarte bine dezvoltata, ar trebui sa isi dezvolte la fel de mult si latura Intuitiva pentru a putea lua decizii si colecta date despre ceea ce li se intampla. Repulsia lor fata de critica si conflicte poate duce la pierderea unor relatii. INFP reactioneaza cu foarte mult stres si tulburare emotionala in situatii de conflict. Din moment ce nu au o baza solida a datelor pentru a sti ce dezie sa ia, ei vor face orice sa evite conflictele, aparand de multe ori ca irationali in fata celorlalti. Ei trebuie sa invete sa ia critica mai obiectiv. Trebuie de asemenea sa isi aminteasca ca situatiile de conflict sunt evenimente care fac parte din normalitatea vietii si, mai ales, ca nu sunt mereu din cauza lor si ca nu sunt sfarsitul lumii. Orice problema evitata nu se va rezolva, va deveni si mai mare.


INFP sunt foarte constienti de spatiul lor si de spatiul ce le revine altora. Pun mare pret pe intimitatea spatiului si a lucrurilor pe care le poseda. Aceasta il va ajuta si pe partener pentru ca INFP ii va respecta pentru ceea ce sunt, le va respecta stilul lor unic, fara sa fie intruzivi, sa "dea buzna". Ei nu sunt extrem de gelosi sau posesivi, le place sa respecte nevoia de independenta a celuilalt. Ei isi vor incuraja partenerii in planurile lor personale.


In general, INFP sunt calzi, pozitivi, iubitori, parteneri care vor face totul pentru ca relatia sa fie una sanatoasa si de lunga durata. Partenerii cei mai potriviti pentru ei sunt cei care au o Afectivitate Extroverta dominanta. Deci, partenerii cu mai multe sanse de reusita vor fi cei ENFJ sau ESFJ.

 INFP ca Parinti


 


INFP sunt parinti "naturali". Ei accepta cu bucurie rolul de parinte, vazandu-l ca pe o extensie fireasca a sistemului lor valoric. Ei considera ca este de datoria lor sa transmita mai departe valorile si experienta copiilor. Isi iau rolul de parinte destul de in serios. Sunt calzi, pozitivi, flexibili, de multe ori, un parinte nu asa de sever.


Pentru ca INFP dezaproba conflictul, va face tot posibilul sa creeze o atmosfera pozitiva, flexibila in caminul lor. Nu prea practica sanctiunea sau disciplinarea copiilor si de aceea este posibil sa aiba incredere in aceste aspect in parteneri. In absenta partenerului, INFP trebuie sa faca efort pentru a crea o structura, reguli in cresterea copilului lor.


Totusi, avand un sistem valoric puternic, persoanele INFP vor sesiza imediat cand copiii au facut ceva rau si, atunci nu vor avea probleme in a-si arata supararea fata de incalcarea unor principii.


Ei isi vor valoriza copilul mai mult ca individ si ii va oferi ocazia sa se exprime in familie. Ii va lasa intimitate sa creasca si sa isi dezvolte personalitatea.


INFP sunt parinti foarte iubitori si devotati. Ei isi vor proteja si incuraja copiii. Daca se va ivi vreo situatie de genul "de parte cui sa fie", ei isi vor sustine copiii cu loialitate. Copiii isi amintesc de parintii INFP ca fiind rabdatori, flexibili, devotati si iubitori.INFP ca Prieteni
INFP sunt persoane care pretuiesc mult autenticitatea in relatiile interpersonale. Ei sunt de obicei foarte perceptivi in ceea ce priveste sentimentele si motivele altora. Ei isi tin ascunse adevaratele simtaminte, mai ales daca nu au totala incredere in cei din jur. Avand un sisitem valoric foarte puternic, este posibil sa se inteleaga mai bine tot cu Afectivi Intuitivi asa cum sunt ei.


Cu puternica lor nevoie de armonie, ei nu se vor putea imprieteni prea bine cu Ganditorii si Judecatorii, ca tipuri de personalitate. Se simt amenintati de logica si argumentari. Profesional pot lucra cu toate tipurile de personalitate, dar la nivel de relatii interpersonale, ei vor fi rezervati fata de anumite tipuri de persoane. Ei au afinitate, in general, pentru tipurile Afective de personalitate.


INFP vor fi apreciati de altii pentru ca sunt prieteni de incredere, altruisti, profunzi, suportivi, originali.

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii