Tipuri de Personalitate - Portrete  
Descrierea tipului INTP - Introvertit Intuitiv Ganditor Perceptiv
(Gandire Introverta cu Intuitie Extraverta)

Ganditorul

Cel mai conceptual - "pasionat de rezolvarea problemelor"


Ca INTP, modul dominant de centrare a atentiei este unul interior, spre lumea interioara unde analizezi lucrurile rational si logic. Modul secundar de orientare este unul extern, spre lumea exterioara unde analizezi lucrurile in principal prin filtrul intuitiei personale.


Persoanel INTP traiesc intr-o lume a posibilitatilor teoretice. Ei vad totul in termeni de "cum s-ar putea imbunatati" sau "cum s-ar putea transforma mai bine". In primul rand ei traiesc in interiorul mintii lor, avand abilitatea de analiza cele mai dificile probleme, sa identifice paternuri de rezolvare a lor si sa aduca explicatii logice si solutii. Ei cauta sa faca lucrurile foarte clare si le place sa construiasca un sistem functional pentru a usura munca si chiar viata celorlalti. Ei sunt stilul de profesor "distrati", cu mintea in alta parte mereu, cu o mare capacitate intelectuala si abilitate de a aplica teorii logice si de a gasi solutii la probleme. Pentru ca traiesc mai mult in interiorul mintii lor, ei nu acorda prea multa importanta lucrurilor mondene sau celor obisnuite, fiind insa aceia care ajuta societatea spre progres.


Cei INTP apreciaza cunoasterea mai mult decat orice. Mintea lor lucreaza constant la a gasi noi teorii sau pentru a proba sau dezaproba teoriile existente. Ataca teoriile si problemele cu entuziasm si scepticism, ignorand regulile existente si alte opinii, analizand problemele in modul lor original. Ei cauta explicatii logice si solutii pentru orice ii intereseaza. Sunt de obicei foarte patrunzatori, isteti, capabili de obiectii critice solide. Iubesc tot ce inseamna teorie noua si devin foarte entuziasti cand e vorba de ceva abstract, teoretic. Le place sa discute conceptele lor cu ceilalti. Par de multe ori visatori si distanti, pentru ca petrec mult timp in interiorul mintii lor. Nu le place rutina, prefera sa construaisca sisteme complexe de solutii teoretice dar sa lase pe seama altora implementarea lor.


Celor INTP nu le place sa conduca sau sa controleze oamenii. Sunt foarte toleranti si flexibili cu conditia sa nu le fie atacate credintele lor, atunci devenind foarte rigizi si reci. Se poate ca un INTP sa fie foarte rusinos atunci cand este vorba sa intalneasca persoane noi. Pe de alta parte cei INTP au incredere in fortele proprii si sunt foarte sociabili cu persoanele pe care le cunosc deja sau cu aceia cu care discuta teorii si se simt pe deplin intelesi.


Cei INTP nu inteleg si nu valorizeaza deciziile luate din motive emotionale sau subiective. De aceea ei nu sunt foarte receptivi la emotiile celor din jur sau la nevoile lor emotionale.


Persoanele INTP pot avea o problema cu grandomania si cu revolta sociala, ceea ce va interfera cu potentialul lor creativ. Pentru ca partea Afectiva este cel mai putin dezvoltata parte a personalitatii lor, persoanele INTP au dificultati in a oferi caldura si suportul necesar in relatii apropiate. Daca ei nu vor realiza importanta intelegerii simtamintelor celorlalti, ei vor deveni critici si sarcastici cu oamenii. Daca nu isi vor gasi locul potrivit si ambientul care sa ii sustina in a-si dezvolta abilitatile, ei devin negativisti si cinici. Persoanele INTP care nu au dezvoltata suficient partea senzoriala, pot sa nu se imbrace adecvat sau sa nu fie constienti de mediul in care se afla, uitand sarcini cotidiene simple cum este platitul facturilor.


Pentru un INTP este foarte important ca ideile si faptele sa fie exprimate scurt si la obiect. Este mai greu pentru ei sa se exprime potrivit felul in care ei cred ca este adevarul absolut. De aceea croiesc deseori adevarul sau felul in care ei stiu ca sunt lucrurile pentru a le putea prezenta celorlalti. Cei INTP au tendinta de a abandona un proiect odata ce si-au dat seama cam despre ce este vorba, incepand altceva. Ei trebuie sa inteleaga importanta transpunerii teoriilor in sisteme mult mai inteligibile pentru ca, in cele din urma, o descoperire uimitoare nu are mare valoare daca nu este inteleasa de toata lumea.


Persoanele INTP sunt de obicei foarte independente, nonconventionale si originale. Ei nu vor pune prea mult pret pe valori traditionale ca popularitatea sau securitatea. Au caractere complexe si sunt temperamentali, negasindu-si usor linistea. Sunt persoane foarte ingenioase, neconvetionale, analizand ideile dupa metode proprii. O multime descoperiri ale lumii au fost facute de persoane de tip INTP.


Cei INTP se simt cel mai bine cand lucreaza la sistemele lui teoretice de unul singur. Cand sunt sustinuti, geniul lor creativ poate naste lucruri remarcabile. Ei sunt pionierii noilor teorii in societatea noastra.Ierarhia jung-iana a functiilor pentru INTP:


Dominant: Introvertit Ganditor
Secundar: Extravertit Intuitiv
Tertiar: Introvertit Senzorial
Inferior: Extravertit Afectiv

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii