Tipuri De Personalitati - Dezvoltare personala  

INTP - Dezvoltare personala
Ce Inseamna succesul pentru un INTP?


Oamenii cu tipul de personalitate INTP sunt ganditori globali. Ei vad totul ca pe o Entitate gigantica conectata si cauta sa obtina cunostinte despre aceasta. Ei cauta in mod constant Adevarul si au un mare respect pentru acesta. Nu este usor pentru un INTP sa ajunga la o concluzie despre Adevar. Functia lor auxiliara, Intuitia Extravertita, le permite sa absoarba multe complexitati din lumea noastra si sunt porniti sa o ia in calcul pe fiecare dintre acestea inainte de a ajunge la o concluzie. Odata ce au ajuns la o concluzie, sau au descoperit Adevarul, sunt "foarte" speciali in privinta felului in care Adevarul este exprimat si inteles. Vor sa stie ca principiul intelegerii lor a fost inteles corect si cer precizie absoluta si corectitudine din partea celorlalti cand descriu aceste principii. De asemenea, ei aplica aceste standarde si pentru ei atunci cand isi comunica cunostintele. Pentru ca isi acorda timp ca sa isi dezvolte stilul de comunicare in asa fel incat sa indeplineasca propriile lor exigente, pot deveni extraordinari scriitori in invatamant.


Ca un adaos pentru imensul lor respect pentru principiile metapsihice, fapte si Adevaruri, INTP respecta foarte tare logica si modul in care mintea lucreaza logic cand cauta sa stapaneasca unele subiecte sau situatii. Simt o placere deosebita din implicarea in acte logice care cer rapiditate, sau rationament spatial, cum ar fi jocurile logice sau testele de IQ contra cronometru. INTP stralucesc in acest domeniu. Gandirea Introvertita este un tip de logica bazata pe actiune. In cazul INTP (care este opus ISTP), actiunea se poate petrece sau nu intr-un loc psihic inafara mintii INTP, dar se experimenteaza cu viteza luminii in momentul de fata, bazandu-se pe obiecte curente, folosind in mod subiectiv intelegerea "actiunilor".


INTP sunt fericiti in situatiile in care isi pot folosi logica cu regularitate pentru a descoperi Adevarul despre Entitate. Capacitatea lor de a fi eficienti in aceste eforturi, ca si abilitatea de a se simti confirtabil cu locul lor in lume si de a interactiona cu oamenii, este in mare parte dependenta de dezvoltarea Intuitiei Extravertite. Desi au nevoi mult mai simple in privinta relatiilor interpersonale fata de majoritatea celorlaltor tipuri, este foarte important sa poata tina pasul cu relatiile extraverte pe care le au si sa nu ramana singuri. INTP care se izoleaza au foarte rar senzatia de fericire sau de succes. Aceasta senzatie de succes a INTP depinde de oportunitatile pe care le au ca sa isi exerseze mintile active sa gaseasca Adevarul si de conditiile in care se afla relatiile lor din viata extraverta.


Caracteristici ale unui INTP ce trebuiesc dezvoltate


Ca INTP sunteti inzestrat cu puncte forte specifice acestui tip de personalitate care nu sunt naturale pentru ceilalti. Recunoscand aceste puncte speciale si incurajand cresterea si dezvoltarea lor, va veti gasi mai usor locul in lume si veti fi mult mai fericit cu rolul dumneavoastra.


Majoritatea tipului INTP se vor regasi in urmatoarea descriere. Ar trebui sa imbratisati si sa dezvoltati aceste caracteristici:


 • Au o abilitate naturala de a se concentra si de a se implica in problema la care lucreaza. Ei pot absorbi complet o problema in mintea lor si pot lucra la ea cu o viteza si o acuratete uimitoare. Aceasta abilitate ii face nemaipomeniti trouble-shooteri. Din moment ce abilitatile logice depind de experientele traite, aceste abilitati vor creste in timp. INTP cu experienta sunt de obicei vazuti ca "guru" in profesiile lor.
 • Respectul lor pentru precizie in comunicare le da abilitatea de a isi transmite cu acuratete ideile si descoperirile.
 • Sunt, in general, foarte inteligenti si pot intelege concepte dificile.
 • Sunt, de obicei, joviali si blajini si au un simt al umorului foarte bun.
 • Nu sunt foarte pretentiosi in relatiile personale si au nevoi zilnice simple. Sunt persoane cu care se poate convietui usor si placut.

INTP care si-au dezvoltat Intuitia Extravertita in masura in care sa ia in mod regulat informatii intr-un mod obiectiv si nu doar sa isi hraneasca in mod strict Gandirea Introvertita, se vor bucura de urmatoarele abilitati:


 • Pot fi exceptional de inteligenti si pot face descoperiri inovatoare.
 • Cu o intelegere a mediului inconjurator bine dezvoltata si cu abilitatea de a actiona foarte rapid, ar putea deveni foarte buni atleti.
 • Sunt de obicei capabili sa isi comunice ideile mai concis decat un INTP mediu fara sa isi sacrifice acuratetea.
 • Inteleg beneficiile relatiilor apropiate si stiu cum sa le sustina si sa le intensifice.
 • Vad valoarea principiilor care nu sunt strict logice
 • Au personalitati atractive si convingatoare si sunt placuti si acceptati de majoritatea oamenilor.

Potentiale domenii problematice


La orice punct forte exista asociata si o slabiciune. Fara "rau", nu ar exista "bine". Fara "dificil", nu ar mai fi "usor". Ne valorificam atuurile, dar ne ignoram slabiciunile. Pentru a ne dezvolta ca persoane si pentru a obtine ceea ce ne dorim in viata, nu trebuie sa valorificam numai punctele forte ci si sa ne infruntam slabiciunile si sa le biruim. Asta inseamna sa aruncam o privire atenta la potentialele zone problematice ale personalitatii noastre.


Majoritatea slabiciunilor care se gasesc la tipul INTP se datoreaza functiei dominante, Gandirea Introvertita, care preia personalitatea pana la punctul in care toate celelalte functii abia exista pentru a servi scopurilor Gandirii Introvertite. In asemenea cazuri, un INTP poate manifesta in diferite masuri cateva sau toate dintre urmatoarele slabiciuni:


 • Poate deveni "blocat in sant" si poate face doar acele lucruri cunoscute cu care se simte confortabil.
 • Poate respinge orice lucru care nu sustine propria lui intelegere experimentata a lumii. Daca el considera ca ceva nu este logic, il respinge pe motiv ca este neimportant.
 • Respinge oamenii care gandesc sau traiesc diferit fata de el.
 • Poate fi extrem de caustic si insultator cu ceilalti.
 • Poate deveni izolat de societate.
 • Poate deveni paranoic in privinta organizatiilor sociale si institutiilor si poate crede ca incerca sa il controleze
 • Poate rani sentimentele oamenilor in mod inconstient sau nepasator.
 • Poate fi necunoscator asupra a cum sa isi exprime lumea interioara fata de ceilalti intr-un mod semnificativ.
 • Poate fi necunoscator in privinta tipului de comunicare dorit si (intr-o anumita masura) asteptat intr-o relatie intima. Daca stie ce lucruri trebuie sa spuna si sa faca pentru a intretine o legatura emotionala, ar putea fi incapabil sa aprecieze valoarea acestor actiuni. S-ar putea simti vulnerabil daca s-ar exprima in acest mod si ar putea respinge intreaga idee din start.
 • Daca este impins dincolo de nivelul de confort ca sa isi faca angajamente sau legaturi emotionale, ar putea respinge in intregime o relatile.
 • Daca se afla in conditii de stres, ar putea arata emotii intense care pot parea nelalocul lor in situatia respectiva.
 • Ar putea sa nu recunoasca principiile sociale de baza cum ar fi imbracamintea corespunzatoare sau comportamentul general.

Explicatii ale problemelor


Majoritatea caracteristicilor problematice descrise mai sus pot fi atribuite in anumita masura problemei comune a INTP, aceea de a lua numai informatiile care relateaza sau sustin propria lor experienta de viata. INTP intelege lumea aplicand logica (o logica rapida, spatiala si "pufoasa") in situatia respectiva. Desi in general cauta sa descopere Adevarul, ei nu au mereu in minte un scop de a obtine ceva din procesul logic. Simplul act sau proces de folosire a logicii este multumitor pentru INTP. In zelul lor pentru satisfacerea care vine din stapanirea unei probleme sau situatii, INTP aleg de obicei sa se puna in situatii in care au posibilitatea sa isi exerseze aceste abilitati. Asta cu siguranta nu este o problema. Majoritatea tipurilor de personalitate aleg sa faca cel mai des lucruri la care sunt cei mai buni. Aceasta este natura de valorificare a punctelor tari. Problema apare atunci cand scopul INTP devine acela de a atinge satisfactia personala pe toate planurile.


Este sanatos sa iti alegi caile si telurile in viata in asa fel incat sa coincida cu ceea ce gasesti tu ca este satisfacator pentru tine si la care esti bun. Oricum, cateodata se intampla sa mergem cu aceasta abordare un pic cam prea departe si sa punem sacrificiile, acuratetea, obiectivitatea intelegerii lumii pentru o viziune mai apropiata care este mai usoara, mai confortabila si mai convenabila pentru noi. INTP schimba aceasta problema cand inceteaza sa mai ia informatiile intr-un mod cu adevarat obiectiv si le inlocuiesc pe cele care trebuiesc prelucrate prin logica.


Latura dominanta a INTP este Gandirea Introvertita. Aceasta este sustinuta indeaproape si cu multa importanta de latura auxiliara, Intuitia Extravertita. Intuitia Extravertita percepe lumea si trimite informatii psihicului, unde sunt procesate de Gandirea Introvertita. Un INTP care isi foloseste Intuitia Extravertita intr-un mod diminuant este acela care percepe informatii cu singurul scop de a-si hrani Gandirea Introvertita si nu de a privi totul obiectiv. Acesta este mai putin preocupat de intelegerea lucrurilor de dragul intelegerii si cauta mai mult sa isi hraneasca funtia de Gandire cu o bucatica de informatie. Informatiile care nu sunt logice sunt respinse pe motiv ca sunt neimportante.


El mai poate respinge informatiile si pentru ca nu sunt la fel ca vederea lui logica sau cu puterea lui de intelegere a unei situatii. O Intuitie Extravertita bine dezvoltata percepe situatiile cu intelegere adanca si globala. Recunoaste posibilitati. Gandirea Introvertita trage concluzii. Daca psihicul unui INTP serveste scopurile Gandirii Introvertite mai presus decat orice altceva atunci concluziile logice devin mai importante decat posibilitatile.


In asemenea cazuri, INTP alege informatiile din Intuitia Extravertita care sunt interesante pentru el din perspectiva de a ajunge la concluzii logice. Asta tine INTP concentrat pe atingerea concluziilor logice, dar previne luarea in calcul a oricarei alte informatii ce nu se incadreaza bine in latura lor logica. Asta poate include lucruri ca dragostea, emotiile, asteptarile sociale, etc. Aceste lucruri sunt importante pentru multi oameni din lume si nu pot fi respinse din consideratia ca cineva spera ca poate intelege cu adevarat ceilalti oameni si societatea in care traim.

Cand INTP respinge importanta datelor ce nu pot fi manipulate de latura Gandirii, el respinge importanta ideilor care sunt centrale in viata pentru jumatate din tipurile de personalitati (aproximativ jumatate din populatia umana foloseste Sentimentele ca latura primara in luarea deciziilor). Un INTP care vrea sa inteleaga oamenii si sa recunoasca atat valorile ideilor logice cat si a celor ilogice va reusi sa adune cat mai multe informatii posibile despre lume cu scopul de a-si dezvolta propria intelegere.


INTP care sufera din cauza utilizarii diminuate a Intuitiei Extravertite va fi cel mai probabil taios si batjocoritor cu oamenii care isi vor exprima dezacordul in privinta lui. Fara o perceptie suficienta a lumii Extraverte, INTP nu va putea intelege principiile interactiunii umane si este putin probabil sa poata recunoaste nemasurata valoare a intelegerii cu ceilalti oameni si a relatiilor.


Functia inferioara a INTP (a patra) este Gandirea Extraverita. Asta inseamna ca INTP nu este la curent in mod natural cu sentimentele celorlalti sau cu asteptarile lor sociale. Defapt, s-ar putea ca INTP sa respinga importanta ritualurilor sociale, a regulilor si a asteptarilor. Acesta este un punct slab natural al INTP, care cauzeaza fara indoiala conflicte intre el si partenerul de viata. Aceasta slabiciune poate fi invinsa prin dezvoltarea Intuitiei Extravertite pana la punctul in care pot percepe asteptarile Sentimentale in lumea exterioara. Ei nu trebuie sa foloseasca Simtul Extravertit ca sa inteleaga cum sa se comporte intr-o situatie. Ei pot percepe comportamentul asteptat cu ajutorul functiei Intuitiei Extravertite.


Oricum, daca isi restrictioneaza informatiile adunate doar la cele care le sustin propriul lor mod de viata, atunci ei nu invata de la Intuitia Extravertita deloc. Nu isi cresc intelegerea asupra comportamentului in lumea sociala si intima - mai degaraba reduc importanta acestui tip de intelegere din viata lor. In aceste situatii INTP se vor intimida, se vor indeparta de relatiile personale foarte apropiate, se vor simti mult mai vulnerabili si mai putin siguri pe ei in situatii care implica exprimarea emotiilor lor. In cazuri extreme, ei resping in totalitate interactiunea sociala. Au tendinta de a nu placea pe nimeni si interactioneaza cu lumea cu scopul primar de a scapa de persoana incriminata. Majoritatea INTP au zile proaste in care nu se simt in stare sa aiba de-a face cu oameni. Problema apare cand fiecare zi devine o zi proasta.


Solutii


Pentru a se dezvolta ca individ, INTP are nevoie sa se concentreze pe adunarea a cat mai multor informatii posibile prin Intuitia Extraverta. Au nevoie sa isi permita sa intre in situatii care nu sunt neaparat confortabile pentru ei, sau sunt diferite de situatiile pe care le-ar alege in mod normal. INTP invata din experienta asa ca cea mai buna cale ca un INTP sa se dezvolte ca persoana este sa fie deschis la noi experiente. Aveti grija la tendinta de a vrea sa fugiti si sa faceti ceva "nou" pentru ca poate fi defapt doar o metoda diferita de a va exersa o abilitate cunoscuta. Atributia ta, ca persoana interesata de cresterea proprie, este aceea de a intelege lumea intr-un mod cu adevarat obiectiv si de a te integra in ea si nu aceea de a intelege cum se integreaza lumea in viata ta.


INTP ar trebui sa fie, de asemenea, foarte atent la motivatia proprie cand receptioneaza informatii noi. Sunt percepute cu o minte deschisă sau cu o agendă? Cauta sa inteleaga intradevar ceva sau sunt mai degraba atenti sa transforme informatia intr-o concluzie logica? Cauta intai sa intelegi si abia apoi sa judeci.


Cum sa traiesti fericit in lumea noastra ca INTP


Problemele pe care INTP le au in privinta incadrarii in lumea noastra, nu sunt de obicei legate de prietenii platonice. In general, INTP are probleme in a gasi si a mentine o relatie de dragoste. INTP are de obicei nevoi si asteptari simple din partea perechii sale si este surprins si confuz sa descopere ca aceasta are cerinte mai complexe. Ei nu inteleg nevoile partenerilor lor si li s-ar putea parea inadecvat sa le indeplineasca. Se simt foarte inconfortabil intr-o situatie in care realizeaza ca se asteapta sa faca ceva neobisnuit pentru ei. Se indeparteaza din relatie. In general isi ascund teama si disconfortul prin reducerea importantei relatiei atat pentru ei cat si pentru ceilalti sau prin a pune esecul lor pe seama asteptarilor ridicole ale fostei/fostului partener. Inafara unei relatii, ei se simt neiubiti si neapreciati, dar nu se implica intr-o relatie pentru ca le este frica sa nu fie raniti si respinsi.


Majoritatea INTP intampina dificultati in relatii la un moment dat. Un INTP cu o Intuitie Extravertita bine dezvoltata va gasi relatiile mai satisfacatoare si mai usor de suportat. In consecinta, va oferim cateva sugestii generale despre cum sa va descurcati in relatii si cateva sfaturi care sa va ajute sa va dezvoltati Intuitia Extravertita.


Sugestii Specifice:

 • Realizeaza cum te simti fata de persoana cealalta. Nu exprima dragoste falsa si nu conduce pe nimeni in ambivalenta ta
 • Nu te astepta sa fi maestru in jocul "atinge-simte". Fi tu insuti, dar aminteste-ti de asumarea decentei umane de baza de care este nevoie intr-o relatie. Daca nu stii sigur ce inseamna asta, ai grija in special sa observi cum se comporta oamenii ale caror relatii merg bine ca sa iti poti da seama unde sa tragi linie.
 • Fa pereche cu un Ganditor Extravertit (ESTJ sau ENTJ) care este mai putin probabil sa presupuna ca lipsa feedback-ului este acelasi lucru cu feedback-ul negativ.
 • Realizeaza si accepta ideea ca pentru tine relatiile vor incepe, cel mai probabil, cu mintea si se vor muta mai tarziu la inima.
 • Largirea lumii si experientelor tale va ajuta la largirea intelegriii tale asupra asteptarilor umane. Incearca sa iti dai seama ce tip de personalitate au oamenii pe care ii cunosti si cu care ai de-a face in viata.
 • Ai grija sa observi cum arata oamenii in situatii sociale diferite. Observa-le parul, machiajul (sau lipsa acestuia), starea hainelor lor, pantofii, expresiile faciale. Nu compara aparitiile altora cu ale tale, doar observa-le.
 • Cand discuti cu un prieten sau o ruda, petrece cel putin jumatate din timp vorbind despre ea. Concentreaza-te sa intelegi cu adevarat ce vrea sa spuna. Pune intrebari.
 • Gandeste-te la oamenii care iti sunt apropiati. Aminteste-ti ca au propriile lor vieti. Incearca sa vizualizezi ce face o persoana si sa iti dai seama la ce se gandeste. Nu te apuca sa judeci, doar gandeste-te la asta.

Zece reguli pentru o viata de succes ca INTP


 1. Intareste-ti Punctele Forte! Realizeaza darul tau de a stapani probleme si situatii prin logica si ofera-ti sansa sa iti exersezi abilitatile. Mare parte din senzatia ta de bine vine din aceste exercitii.
 2. Infrunta-ti Slabiciunile! Cu totii avem slabiciuni. Recunoscandu-le asa cum sunt (fara a te invinovati singur) vei avea puterea sa iti schimbi viata in mai bine.
 3. Vorbeste Despre Gandurile Tale! Discutand ideile si perceptiile tale cu ceilalti te va ajuta sa iti dezvolti Intuitia Extravertita si, implicit, intelegerea asupra lumii. Este foarte important pentru tine cat de bine iti folosesti functia auxiliara pentru ca iti afecteaza sanatatea si fericirea.
 4. Ia In Calcul Totul. Incearca sa nu respingi nimic imediat. Lasa sa se absoarba informatia apoi aplica judecata.
 5. Ai Grija La Ceilalti. Intelege ca fiecare are propria lui viata si perspectiva. Fiecare are ceva de oferit. Incearca sa indentifici tipurile de personalitate ale oamenilor.
 6. Recunoaste Principiile Sociale. Realizeaza ca societatea noastra functioneaza in jurul unor principii sociale de baza si ca lucrurile ar esua daca acestea nu s-ar respecta. In democratie, oamenii voteaza. La lumina rosie a semaforului, oamenii se opresc. Daca acestia nu ar mai vota pentru ca nu este important pentru ei, cine ar fi la putere? Daca nu s-ar mai opri la culoarea rosie a semaforului pentru ca nu se incadreaza in planurile lor, cum am mai putea conduce in siguranta? Prioritatile si planurile tale sunt importante, dar trebuie sa recunosti ca si agenda lumii exterioare este foarte importanta. Nu respinge importanta principiilor care nu iti afecteaza viata in mod direct.
 7. Iesi Din Zona Ta De Comfort. Intelege ca singura cale de a te dezvolta este sa iesi din zona ta de comfort. Este bine daca te simti incomfortabil cu o idee sau situatie in care nu stii cum sa reactionezi. Este o sansa sa cresti.
 8. Identifica-ti Si Exprima-ti Sentimentele. S-ar putea sa intampini greutati in a intelege ce simti pentru cineva. Este important sa reusesti. Nu baga pe nimeni in ambivalenta ta. Daca iti dai seama ca apreciezi persoana, spune-i asta de cate ori o gandesti. Este cea mai buna cale sa o faci sa se simta in siguranta cu afectiunea ta si sa dezvolti o relatie de lunga durata.
 9. Fi Responsabil Pentru Tine. Aminteste-ti ca nimeni nu are mai mult control ca tine asupra vietii tale. Nu fi o victima.
 10. Asuma-ti Ce Este Mai Bun. Nu te necaji pe tine sau pe ceilalti vazand mereu partea intunecata a lucrurilor. Aminteste-ti ca situatiile pozitive sunt create de atitudini pozitive.
   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii