Tipuri de Personalitate - Portrete  
Descrierea tipului ISFJ - Introvertit Senzorial Afectiv Judecator
(Senzorialitate Introverta cu Afectivitate Extraverta)

Cel mai loial

"imi asum responsabilitatea"

 

Ca un ISFJ, modul dominant de centrare a atentiei este cel interior, spre lumea interioara unde analizezi lucrurile prin filtrul celor cinci simturi. Secundar, esti orientat spre lumea exterioara unde judeci lucrurile in functie de felul in care simti sau potrivit modului in care ele se potrivesc cu sistemul tau de valori.


Persoanele ISFJ traiesc intr-o lume care este practica, concreta si primitoare. Ei sunt intr-adevar foarte calzi si afectuosi si le place sa creada numai lucrurile bune despre oameni. Valorizeaza armonia si cooperarea si sunt foarte receptivi la emotiile, simtamintele celor din jur. Oamenii ii iubesc pe ISFJ pentru consideratia si respectul pe care ei il au fata de ceilalti, pentru pozitivizmul lor in felul de a privi oamenii.


ISFJ au o lume interioara bogata care nu este usor de observat. Ei iau constant in considerare informatii despre oameni si despre situatii care au importanta personala si o pastreaza. Acest volum impresionant de informatii este pastrat cu acuratete si destul de mult timp pentru ca ISFJ au o memorie foarte buna a lucrurilor care sunt importante pentru sistemul lor de valori. Este ceva obisnuit pentru un ISFJ sa isi aminteasca o anume expresie faciala sau o conversatie cu detaliile ei dupa ani de zile, mai ales daca evenimentul a avut un anumit impact asupra lor.


ISFJ au o idee foarte clara despre cum trebuie sa fie lucrurile. Ei valorizeaza securitatea, stabilitatea, bunatatea, respecta traditia si legile. Au tendinta de a crede ca lucrurile merg asa pentru ca ei lucreaza, se implica si nu cred in noi teorii sau in metode noi decat daca li se arata concret de ce este mai bine altfel decat modul vechi de a lucra.


ISFJ invata cel mai bine practicand, mai bine decat citind despre ceva din carti. De aceea, este greu probabil sa ii intalnim in arii care necesita analiza teoretica, conceptualizare. Ei apreciaza aplicatiile practice. Odata ce le-a fost aratat practic cum trebuie procedat intr-un anumit lucru, ei vor fi constiinciosi si neobositi vor indeplini acea sarcina. Un ISFJ este o persoana foarte demna de incredere.


Persoanele ISFJ au dezvoltat foarte bine simtamantul spatiului, al functionabilitatii si al esteticului. De aceea, este foarte probabil ca ei sa aiba case foarte frumos mobilate si functionale. Simtul estetic si empatia ii face sa fie foarte buni in a face cadouri, gasind cadoul potrivit, foarte dorit de altfel de destinatar.


Mai mult decat alte tipuri, ISFJ sunt foarte constienti de sentimentele lor interioare, la fel si de sentimentele altora. De obicei nu isi exprima propriile simtaminte, interiorizandu-le foarte mult. Daca sunt simtaminte negative, acestea cresc in interior pana ce devin convingeri si judecati serioase la adresa oamenilor, idei care sunt dificil de schimbat odata ce au crescut in sufletul sau. Mule persoane ISFJ invata sa isi exprime emotiile creand astfel supape pentru prea plinul emotional.


Ei sunt persoane foarte confidente, de incredere, loiale care, intocmai cum nu vorbesc cu usurinta despre ceea ce ei simt, tot asa nu vorbesc nici despre simtamintele altora. Totusi, cand simt ca o persoana are nevoie de ajutor, ei intervin, de multe ori ajutand persoana in cauza sa isi lamureasca propriile simtaminte.


Persoanele ISFJ au un puternic simtamant al responsabilitatii si al datoriei. Ei isi iau datoria in serios si o duc la capat. De aceea oamenii conteaza mult pe implicarea lor si au incredere in ei. Celor ISFJ le este foarte greu sa invete sa spuna "nu" atunci cand sunt rugati ceva pot deveni coplesiti de sarcini. Ei nu stiu sa isi exprime dificultatile in fata celorlalti sau sa refuze. Nu le place conflictul, avand tendinta de a pune nevoile celorlalti pe primul loc. Persoanele ISFJ trebuie sa invete sa isi identifice, valorizeze si sa isi exprime propriile nevoi, daca ei isi doresc sa nu ajunga depasiti de sarcini.


ISFJ au nevoie de un feedback pozitiv din partea celorlalti. In absenta acestuia sau in fata criticilor, un ISFJ se descurajeaza si poate sa devina depresiv. Cand sunt sub imperiul stresului, ei au tendinta de a-si imagina si de a exagera cu toate lucrurile care merg rau in viata lor. Au tendinta sa absolutizeze, sa generalizeze ca "toate lucrurile merg prost" si "nimic nu pot face cum trebuie".


Un ISFJ este cald, generos si foarte de incredere. Ei au multe daruri speciale pe care le place sa le puna in slujba altora, ca de exemplu sensibilitatea, empatia, constiinciozitatea, tactul. Au nevoie sa isi aminteasca constant sa nu fie prea critici cu ei insisi si sa isi ofere si lor ceva din caldura si dragostea pe care natural ei le ofera celorlalti.Ierarhia jung-iana a functiilor pentru ISFJ:


Dominant: Introvertit Senzorial
Secundar: Extravertit Afectiv
Tertiar: Introvertit Ganditor
Inferior: Extravertit Intuitiv

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii