Dezvoltare personala  

Poate cea mai mare realizare pe care o poate avea un individ pe calea sa spre dezvoltarea de sine este aceea ca nu exista vreo formula sigura care sa traseze calea spre succes. Noi toti avem diferite scopuri si prioritati, avem diferite talente, inzestrari sau slabiciuni. Acestea sunt parti intrinseci tipului nostru de personalitate. Totusi, ca indivizi, cum ne putem simti persoane de succes in viata?


Intelege ce este important pentru tine


Fiecare tip de personalitate are o semnificatie diferita a ceea ce inseamna succesul. Autocunoasterea este in schimb un obiectiv comun pentru toate tipurile de personalitate pe care le expunem aici.


Multi sunt depedenti de ideile altora despre ce inseamna succesul si nu sunt constienti de ce inseamna aceasta pentru ei, ei necunoscandu-se suficient pe ei insisi. Aceasta nu este un lucru incurajator. Cu totii avem in viata modele si influente. Este important sa realizam ceea ce ne dorim noi si ceea ce isi doresc altii de la noi. Daca ne petrecem viata incercand sa fim asa cum isi doreste cineva semnificativ din viata noastra si ignoram sau minimalizam vocea conflictuala din interioarul nostru, ne vom trezi extenuati si nefericiti. Deci, a realiza ceea ce este cu adevarat important pentru noi, este un pas foarte important in atingerea succesului personal.


Confrunta-ti slabiciunile fara sa te ascunzi in spatele lor


Trebuie sa recunoastem ca traim intr-o societate in care nu doar valorile noastre sunt cele mai bune, ca exista oameni care stiu si reusesc sa traiasca dupa alte valori care nu sunt mai putin importante decat ale noastre. La fel, exista oameni care se potrivesc mai bine anumitor sarcini si nu trebuie sa ne comparam sau sa le subminam locul. Iata aceasta este o a doua cheie spre dezvoltarea de sine, lectia acceptarii diferentelor si a respectarii lor.


De exemplu, exita situatii in care un comportament Afectiv este mai necesar decat unul logic, impersonal de Ganditor. La fel, exista situatii in care se cere promtitudine si gandire logica, in care un punct de vedere subiectiv (Afectiv) nu ar fi deloc eficient. Deci persoanele cu tendinta naturala spre a fi Afectivi vor avea mai multe avantaje in situatii in care se cere compasiune si constientizarea nevoilor celorlalti. Tot asa cum persoanele cu tendinta naturala de a fi Ganditori vor avea un avantaj in fata celor Afectivi in situatii in care se cere luarea unei decizii obiective.


Odata ce invatam mai multe despre tipul nostru de personalitate si despre tipul altora, intelegem mai bine de ce anumite persoane reactioneaza diferit in aceleasi situatii. Invatam astfel sa acceptam mai usor diferentele, sa comunicam conform nevoilor celuilalt. Totusi, o persoana sincer interesata de dezvoltarea sa personala, nu va folosi informatiile despre tipul sau de personalitate drept scuza pentru anumite comportamente. Daca pe altii ii scuzam mai usor pentru ca le intelegem tipul de personalitate, acestea nu trebuie folosite de noi insine. Trebuie sa folosim cunostintele noi pentru a cuceri si slabiciunile tipologiei noastre. Nu suntem responsabili de comportamentul altora, dar suntem total responsabili de comportamentul nostru.


Prin urmare, daca vedem o persoana care nu prea reuseste sa ia decizii impersonale, obiective, separate de perspectiva umana a lucrurilor, putem sa ne spunem in gand "iata o persoana Afectiva, aceasta nu prea foloseste latura de Ganditor bine si de aceea se comporta astfel". Dar, in situatiile in care, noi, ca Afectivi de exemplu, ne spunem cu comoditate ca "sunt un Afectiv, deci nu pot sa ma astept de la mine sa iau o decizie logica acum" este ceva care nu ar fi de preferat. Acest fel de a rationaliza este o scuza ieftina si e tot una cu a alege calea cea mai usoara dar care ne va face si mai slabi in loc sa ne ajute la dezvoltarea de sine, a personalitatii noastre.


Fii un sustinator al Echilibrului


Multe slabiciuni ale personalitatii noastre se datoreaza functiei dominante a unei laturi ale tipului de personalitate ce ne caracterizeaza. Aceasta dominanta este naturala, dar devine o problema cand, celelalte functii secundare nu sunt lasate sa se dezvolte pentru a aduce echilibrul personalitatii noastre, ele "servind dominanta". In astfel de situatii se produce dezechilibrul.


Functia dominanta o putem imagina ca un rege foarte directiv, caruia ii place sa stie tot si sa influenteze tot. El ii tine pe toti in jurul sau doar ca sa ii slujeasca binelui sau individual. Astfel, inchipuiti-va cum ministrul de economie in loc sa-si vada de administratia lui taie painea regelui, tot asa alt ministru in loc sa se ocupe de trebuirile sale, aduce vinul regelui si, exemplele pot continua. Toti exista doar ca sa ii slujeasca doar nevoilor personale ale regelui, iar aceasta nu este normal pentru ca nu asa se conduce o tara, prin analogie, nu asa avem o personalitate echilibrata. "Regatul va suferi".


Sunt momente in care in viata noastra apar situatii critice, de mare stres si atunci, daca partile secundare ale personalitatii noastre nu sunt dezvoltate, dezechilbrul poate lua proportii mari. Noi oferim exemple si sugestii despre cum sa va dezvoltati partile secundare ale personalitatii pentru a evita dezechilibrul psihic sau pentru a cuceri acele slabiciuni rezultate din servirea unidirectionala a functiei dominante a personalitatii voastre. Cereti ajutorul specializat cand observati un dezechilibru prea mare, o lipsa a controlului emotional si comportamental in situatii critice.


Nu intentionam sa schimbam felul natural al personalitatii noastre. Este normal sa avem puncte forte si puncte slabe, calitati dominante si calitati secundare. Este normal sa existe o functie dominanta a personalitatii, cum este normal sa existe si functii secundare. Trebuie sa ne antrenam in schimb si "subalternii" pentru situatii de urgenta.


Dupa cum se poate intelege, Echilibrul si Succesul sunt termeni relativi. Ei au semnificatie diferita pentru fiecare dintre cele 16 tipuri de personalitate. Insa, o concluzie este sigura pentru toate tipurile: Echilibrul este cheia Succesului.


Deschide usa


Deci, ce vom face ca sa realizam ce este cu adevarat important pentru noi in viata? Cum ne recunoastem punctele slabe si cum invatam sa nu ne ascundem in spatele lor? Cum devenim echilibrati? Cum deschidem usa magica prin care ni se va arata drumul spre dezvoltarea de sine, spre crestere si succes?


Nu exista o schema de invatare rapida prin care sa ajungi o persoana de succes. Aflarea tipului psihologic de personalitate este un ajutor insemnat pentru gasirea multor raspunsuri, dar nu este singurul valabil. El este un model prin care va vom ajuta sa va extindeti cunostintele despre natura umana. O imbunatatire a cunostintelor despre voi insiva si despre altii va va ajuta sa va largiti orizontul perceptiei vietii. Ele vor capata relevanta in viata practica si vor avea o semnificatie personala.


Carl Jung a identificat un proces psihic al dezvoltarii si cresterii personale pe care l-a numit individualizare, care este constientizarea adevaratului sine, dincolo de Ego, care este constiinta de sine. Adevaratul sine este mult mai profund decat imaginile pe care vrem sa le postam in fata altora sau chiar in ochii nostri. Fie ca eforturile noastre sa intalneasca atitudinea voastra pozitiva si deschiderea spre cunoastere si crestere.


Pentru a afla mai multe despre dezvoltarea personala a fiecarui tip de personalitate, da click pe link-urile de mai jos.



Dezvoltarea personala si cele 16 tipuri de personalitate



   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii