Tipurile de personalitate - Portrete  
Descrierea tipului ENFJ - Extravertit Intuitiv Afectiv Judecator
(Afectivitate extroverta cu intuitie introverta)

Darnicul

Cel mai convingator - "specialist in relatiile cu oamenii"


Fiind tipul ENFJ, esti orientat dominant spre exterior unde te raportezi la lucruri potrivit felului in care simti despre ele sau, altfel spus, potrivit sistemului personal de valori. Orientare secundara este interna unde judeci lucrurile folosindu-te de intuitie.


Tipul ENFJ este unul centrat pe oameni. Persoanele caracterizate de acest tip traiesc intr-o lume a posibilitatilor. Mai mult decat alte tipuri de personalitate, ei au excelente abilitati in relatiile cu ceilalti, fiind supra numiti specialisti in realtiile cu oamenii. Ii inteleg pe ceilalti si au un talent deosebit in a scoate la suprafata ce este mai bun din ei. Tipul ENFJ este interesat in mod deosebit sa ofere dragoste, intelegere, suport, incurajari celorlalti si sa petreaca un tip placut cu acestia. Satisfactia lor cea mai mare este sa ajute pe ceilalti.


Deoarece tipul ENFJ are abilitati comunicationale si relationale atat de bine dezvoltate, au capacitatea de a-i convinge pe ceilalti sa faca exact ceea ce ei doresc ca acestia sa faca. Persoanele din acest tip stiu sa intre pe sub pielea oamenilor si stiu sa se faca doriti. De obicei motivele lor nu sunt egoiste, dar acele persoane mai putin principiale sunt cunoscute ca folosindu-si darul ca sa manipuleze pe ceilalti.


Tipul ENFJ este atat de mult orientat spre exterior, spre lumea din afara sinelui, incat este deosebit de important sa petreaca si timp singuri, cu ei insisi. Aceasta poate fi dificil pentru unii ENFJ deoarece au tendinta sa fie aspri cu ei insisi si sa aiba ganduri pesimiste atunci cand sunt singuri. De aceea ei vor evita pe cat de mult singuratatea si isi vor umple existenta cu activitati care sa ii includa si pe altii. Ei au tendinta de a-si defini scopul in viata si prioritatile dupa nevoile celorlalti ceea ce nu le da sansa sa realizeze care sunt si nevoile lor personale. Este natural pentru acest tip de personalitate sa dea prioritate dorintelor celorlalti si mai putin dorintelor personale. Este deci foarte important ca persoanele ENFJ sa fie constiente de ceea ce isi doresc si ele si sa nu se sacrifice continuu doar pentru a ajuta pe cei din jur.


Cei ENFJ au tendinta de a fi mai rezervati in a se expune pe ei insisi, in a vorbi despre ei decat alte tipuri de extravertiti. Totusi ei au credinte personale puternice care nu ii opreste de la nimic daca aceasta consta in a-i ajuta pe ceilalti sa scoata tot ce este mai bun in ei. Interesul lor cel mai puternic este sa fie un catalizator al schimbarii celorlalti. De aceea interactioneaza cu cei din jur intr-o maniera cameleonica, adaptata tipului fiecarei persoane, pentru ca aceasta sa se simta cat mai confortabil si sa fie incurajata in ceea ce face.


Nu putem spune totusi ca persoanele ENFJ nu au pareri personale. Ei au opinii si valori personale pe care le exprima concis si clar. Cand exista un coflict intre o valoare personala destul de puternica si faptul de a ajuta o persoana, este foarte posibil sa raspunda mai degraba nevoii celuilalt.


Persoanele ENFJ se pot simti destul de singuri chiar fiind inconjurati de oameni. Simtamantul de singuratate este accentuat de tendinta lor de nu arata adevaratul sine.


Oamenii ii iubesc pe cei din tipologia ENFJ. Este distractiv si relaxant sa fii cu un ENFJ. Ei sunt foarte onesti si morali. Multi ENFJ emana o mare incredere de sine si au o multime de abilitati pentru diverse activitati. Sunt in general ingeniosi, capabili, energici si rapizi. Sunt in general buni la tot ce le captiveaza interesul.


Acestor persoane le place sa fie organizate si lucreaza mult la a pastra lucrurile bine structurate si in a exclude ambiguitatea.


La locul de munca, ENFJ se descurca in acele pozitii in care au de a face cu oameni. Sunt facuti natural pentru activitati sociale, comunitare. Au abilitatea de a intelege oamenii, de a spune exact ceea ce e nevoie pentru a-i face fericiti, de aceea sunt buni consilieri. Le place sa fie in centrul atentiei si se descurca foarte bine in situatiile in care trebuie sa ii inspire pe ceilalti sau sa ii conduca, ca in meseria de profesor.


Celor din tipologia ENFJ nu le place sa lucreze cu lucruri impersonale, ei nu inteleg sau nu apreciaza logica si faptele care nu au nicio legatura cu oamenii. Traind intr-o lume de posibilitati umane, ei se bucura mai mult de planurile lor decat de implinirea lor. Se simt impresionati de posibilitatile viitoare, dar se pot plictisi repede de prezent.


Un ENFJ are un puternic interes pentru relatii apropiate, intime si va face tot ce poate in a crea si a mentine aceste relatii. Ei sunt foarte loiali si de incredere odata implicati intr-o realtie.


Un ENFJ care nu si-a dezvoltat prea mult partea Afectiva, emotionala, poate avea dificultati in a face alegeri bune si atunci ajung sa se bazeze cu greu pe ceilalti in procesul decizional. Daca nu e bine dezvoltata partea Intuitiva, pot sa nu fie atat de capabili in a vedea optiunile si vor analiza lucrurile prea repede, bazandu-se doar pe sisteme de valori prestabilite sau pe reguli sociale fara sa inteleaga intr-adevar situatia curenta. Un ENFJ care nu si-a gasit locul in lume este posibil sa fie extrem de sensibil la critica si sa aiba tendinta de a fi anxios si sa se simta vinovat. Este posibil, de asemenea, sa fie usor de manipulat si controlat de altii.


In general, cei din tipul ENFJ sunt calzi, gratiosi, creativi, foarte placuti ca si companie, si au credit in fata oamenilor. Aceasta abilitate speciala de a vedea potentialul de crestere din ceilalti, combinat cu darul deosebit de a ajuta oamenii, face din tipul ENFJ o persoana cu adevarat valoroasa. Ei au nevoie insa sa isi aminteasca sa valorizeze nu doar pe ceilalti ci si pe ei insisi si nevoile lor personale.Ierarhia jung-iana a functiilor pentru ENFJ:


Dominant: Extravertit Afectiv
Secundar : Introvertit Intuitiv
Tertiar: Extravertit Senzorial
Inferior: Introvertit Ganditor.

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii