Tipuri De Personalitati - Dezvoltare personala  

ESTJ - Dezvoltare personala
Ce inseamna succesul pentru un ESTJ?


Persoanele care apartin tipologie ESTJ sunt caracterizate de inalte valori sociale de ordine si structura. In timpul vietii, ele ajung sa isi dezvolte seturi de evaluari si judecati, de standarde pe care le folosesc pentru a ierarhiza sirul de evenimente sau impresii asupra lumii. Aceste standarde sunt in mod principal legate de oameni, de societate. ESTJ sunt foarte atasati de valorile si principiile lor si resping orice persoana care le-ar ataca. Ei le urmeaza neconditionat pentru ca sunt siguri ca fara aceste valori nu ar putea sa se comporte adecvat in societate. Asa cum isi creeaza propriile reguli si sunt natural lideri, tot asa si ei respecta alte autoritati si sisteme de reguli. Devin foarte aspri daca cineva incearca sa le desconsidere sistemul valoric. Succesul inseamna pentru ei a putea trai dupa propriile valori si a crea principii care sa dureze, care sa-i ajute sa abordeze adecvat si coerent orice situatie din viata.


Caracteristici ale ESTJ ce trebuie dezvoltate


Cand iti cunosti punctele tari pe care trebuie sa le dezvolti, iti vei cunoaste si locul si rolul tau in lume. Iata cateva caracteristici pe care aceast tipologie trebuie sa le dezvolte:

 • Cred foarte mult in a-ti face datoria si actioneaza astfel nu pentru anumite foloase cat pentru ca asa le dicteaza constiinta
 • Au de obicei o memorie foarte buna
 • Sunt lideri innascuti
 • Sunt buni strategi si jucatori de jocuri
 • Sunt buni cetateni si foarte constiinciosi
 • Sunt loiali familiei, prietenilor, tarii, etc.

Aceia ESTJ care si-au dezvoltat si partea Senzorialitatii Introverte intratat incat ei isi folosesc informatiile inmagazinate pentru a forma tot felul de principii comportamentale, au urmatoarele daruri:


 • Creeaza principii eficiente si echidistante care pot fi urmate neconditionat de oricine, aducand astfel un beneficiu major societatii
 • Pot forma grupul de politicieni de opozitie sau de judecatori
 • Ei isi traiesc viata in modul cel mai etic posibil
 • Sunt buni strategi si pot fi buni comandanti militari
 • Pot crea sisteme care reglementeaza comportamentul, capabile sa implineasca toate nevoile intalnite in viata. Astfel ajung sa fie impliniti pentru ca viata lor este organizata pe principii eficiente care dureaza.

Posibile domenii problematice


Orice talent sau parte puternica are cu sine si o slabiciune. Exprimarea puternica a unei functii pune in umbra pe altele, creand la nivelul inconstientului emotii nestavilite sau rezistente suparatoare. Sunt obisnuiti sa valorizam punctele forte, dar ignoram punctele slabe, uitand ca ele pot contribui la progresul nostru. A cunoaste punctele slabe, a le accepta si a le confrunta, aceasta inseamna dezvoltare personala


Cele mai multe puncte slabe ale unui ESTJ se datoreaza partii dominante de Ganditor Extravertit. In acest context, ei pot avea urmatoare le domenii problematice:


 • Pot sa nu fie constienti cat de nepasatori sunt fata de altii.
 • Pot ajunge sa-i preseze pe ceilalti sa adopte un anumit comportament pe motivul intaririi unui principiu bun de viata.
 • Pot sa respinga din principiu parerile altora fara sa le ia bine in considerare
 • Pot avea dificultati in a comunica gandurile si sentimentele lor
 • Pot avea dificultati in a intelege si a respecta simtamintele altora
 • Pot avea dificultati in a ierta oamenii si a purta resentimente
 • Pot sa isi piarda usor cumpatul
 • Pot fi intruzivi, doritori de control asupra vietilor celorlalti
 • Pot sa nu acorde prea multa importanta vietii particulare a cuiva
 • Pot sa nu realizeze impactul pe termen lung a comportamentelor lor.

Explicarea Problemei


Aproape toate caracteriticile problematice ale unui ESTJ provin din functia domininanta a laturii de Ganditor Extravert. O personalitate sanatoasa trebuie sa aiba in echilibru functiile dominante cu cele secundare. Astfel, functia de Ganditor Extravert trebuie contrabalansata cu cea de Senzorial Introvert pentru a-si atinge intregul potential in domeniul relational si profesional.


Daca senzorialitatea lor nu este bine dezvoltata, ei va subordona totul in viata principiului gandirii logice, a lucrului facut cum trebuie sa se faca. Daca vor observa comportamente care nu se incadreaza setului lor de valori si principii, vor respinge imediat orice initiere de dialog cu astfel de persoane care se comporta ca atare. Ei pierd abilitatea de a analiza corect informatiile noi si astfel pierd capacitatea de asociere creativa cu altii. Dar cel mai important, pierd capacitatea de a se conecta la sinele real, interior care are nevoie de asociere, de comuniune nu doar de reguli si principii eficiente dupa care sa isi conduca existenta. Ei au asteptari mari, ca persoanele din jur sa ii urmeze, sa ii conduca pentru ca ei stiu cum trebuie facute mai bine lucrurile. Si de multe ori asa si este, doar ca ei exclud colaborarea si oferirea satisfactiei celorlalti ca si ei conteaza cu adevarat in viata unui ESTJ. De aceea, acest fel de lideri nu sunt foarte populari, iar in viata privata pot pierde pe cei dragi, tragic fiind faptul ca de multe ori ei nici nu sunt constienti de ceea ce produc.


Daca nu compenseaza latura de Ganditor cu o interactiune sociala pozitiva, pot deveni cicalitori, perfectionisti, pot controla vietile altora si pot induce lipsa stimei de sine la altii. Cand sunt respinsi social, femeile pot ajunge sa nu se mai respecte pe sine, iar barbatii ESTJ vor deveni si mai rigizi si mai ascultatori de standarde.


Gandirea extraverta este o functie care creeaza structuri si principii logice in viata cuiva. Aceasta ajunge sa fie o forma de judecare, de evaluare moralizatoare a oamenilor daca nu este contrabalansata de un relativism si toleranta venite prin senzorialitatea introverta. Caracteritica cea mai puternica a unui ESTJ este inalta etica dupa care isi conduce viata. Daca exista un principiu bun, atunci acesta trebuie urmat, este vorba unui ESTJ. Ei nu asteapta nicio recompensa pentru faptul ca traiesc astfel, ei respecta principiile neconditionat, din constiinta. Ei sunt practic piatra unghiulara, de sustinere a intregului edificiu legal. Din intentii curate, ei au mult de oferit societati chiar ca promotori si creatori de valori si principii.


Senzorialitatea Introverta, ca functie secundara a unu ESTJ, este cea care ajuta la observarea obiectiva a evenimentelor, a oamenilor, cea care culege date, le stocheaza si nu se grabeste sa fie declarativa sau evaluativa. Pentru ESTJ, aceasta enorma baza de data pe care o colecteaza va fi folosita doar la crearea de norme de reglementare nu si la cunoasterea mai apropiata, mai umana a semenilor.


Solutii


Un ESTJ interesat de dezvoltare sa, va trebui sa suspende orice activitate care are legatura cu judecarea celorlalti sau cu evaluarea pana nu au suficiente date si cunostinte despre persoane sau fapte. Un ESTJ flexibil nu se va teme sa reanalizeze si sa reevalueze fapte, concluzii. Practicand acest fel de comportament, va fi mai adaptabil si mai apropiat de oameni.


De exemplu, o doamna ESTJ se plangea ca doamna care face curatenie ia bani si nu a facut nimic pentru ca nu vede casa foarte bine curatata. Pentru ea, acea femeie incalcase un principiu si anume acela de a lua bani si a nu face munca pentru care acei bani erau destinati. Acea persoana incalcase principiu prin a nu face munca de curatenie. Cand am intrebat-o pe doamna ESTJ daca ii explicase femeii care erau standardele si asteptarile ei legate de curatenie, doamna ESTJ mi-a rapsuns ca nu ii spusese nimic despre acestea pentru ca femeia era femeie de curatenie si trebuia sa stie ce are de facut. Problema s-a rezolvat in momentul in care femeii care facea curatenie i s-au dat mai multe indicatii si sugestii. Blocajul persoanei ESTJ pe evaluare si critica este evident. Ea interpreta activitatea femeii ca neprofesionala, o clasificase si o platea ca atare, fara sa se gandeasca si la alte posibile explicatii sau solutii.


Mai degraba decat sa respinga informatia noua si sa o clasifice, doamna ESTJ, daca avea senzorialitatea introverta mai dezvoltata, s-ar fi gandit la posibile explicatii si interpretari care ar fi ajutat-o sa comunice din prima nemultumirile ei, in loc sa traga concluziile de-a gata. Intorsura de situatie, a ajutat-o sa isi redefineasca principiile si sa faca fata unor provocari viitoare, legate de comunicare si de diferentele de interpretare pe care le au oamenii referitor la ceea ce au de facut.


In general, dezvoltarea senzorialitatii introverte este cheia reusitei optimizarii eficiente a principiilor pe care un ESTJ le are si le cauta. Va deschide de asemenea usa spre noi interpretari legate de comportamentul oamenilor si ii va transforma in persoane mai sociabile si mai agreabile.


Unii ESTJ au dificultati in adaptarea la societate. Ei au de cele mai multe ori asteptari nerealiste fata de comportamentul oamenilor, incercand sa-i controleze, desconsiderandu-le motivatiile lor. De multe ori ajung sa ignore exceptiile sau faptele pentru a nu renunta la anumite principii personale. Iata cateva sugestii practice pentru dezvoltarea partii senzorial introverte a personalitatii lor:

 • Incearca sa aduni toate faptele sau datele valabile inainte de a judeca sau de a trage concluzii. Intreaba daca ai probleme, nu interpreta singur. Afla daca ai inteles sau nu bine mesajul pe care ceilalti il transmit.
 • Fii doritor de a crea noi principii si a schimba daca este nevoie anumite reguli atunci cand apar informatii noi.
 • Daca devii furios, iesi la o plimbare. Daca supararea iti controleaza actele, vei pierde. Calmeaza-te si incearca sa porti un dialog normal.
 • Incearca sa identifici tipul de personalitatea a altora. Aminteste-ti ca fiecare are ceva de oferit.
 • Aminteste-ti ca tu ai cel mai mult de invatat de la acei oameni care sunt diferiti de tine. Ei au ceva de oferit nou, indiferent de cat de greu iti este sa vezi asta la inceput.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un ESTJ

 1. Hraneste-ti punctele forte! Ti s-a dat darul sa creezi logica, ordine si principii etice care transced experienta personala. Lasa ca aceste principii sa fie la fel de bune si de folos si pentru altii, de aceea creeaza-le si cu respect si consideratie fata de nevoile lor.
 2. Confrunta-ti punctele slabe! Rezista tentatiei de a judeca repede si aminteste-ti de faptul ca trebuie sa iei in considerare si sentimentele celoralti.
 3. Vorbeste prin fapte sau scrie un biletel pentru a-ti clarifica mintea si a nu ajunge confuz.
 4. Ia in considerare orice informatie, nu ignora fapte sau idei pentru a sustine principiile tale. Cauta mai intai sa intelegi si apoi sa fii inteles!
 5. Cand te enervezi aminteste-ti ca ai sa pierzi. Pasiunea ta pentru principii este absolut admirabila, dar devine distrucitva cand o aplici rigid sau cu nervi. Asta raneste pe altii si distruge relatii.
 6. Fii tu insuti in relatie. Nu vei fi prea cald sau mamos vreodata, fiind tipul care are legaturi cu altii mai mult pe cale cerebrala. Dar, pentru cei apropiati nu este de ajuns. Invata sa iti exprimi dragostea si respectul in termeni pamanteni.
 7. Bazeaza-te pe tine insuti. Nu da vina pe altii sau pe problemele din viata ta. Nimeni nu are mai mult control asupra vietii lui decat el insusi.
 8. Fii umil. Judeca-te pe tine la fel de mult ca pe altii, cel putin.
 9. Rezista tentatiei de a-i judeca pe altii. Nu poti sa-i fortezi pe altii sa adere la felul tau de a gandi. Poti crede ca stii ce este mai bine pentru ei. In loc sa ii judeci, incearca sa folosesti aceasta analiza la crearea de principii mai bune, mai impartiale.
 10. Petrece ceva timp singur. Incurajeaza-ti partea introverta din tine.
   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii