Tipuri De Personalitati - Dezvoltare personala  

INTJ - Dezvoltare personala
Ce inseamna succesul pentru un INTJ?


Oamenii cu personalitate INTJ sunt seriosi, analitici si perfectionisti. Ei privesc o problema sau o idee din mai multe perspective si o analizeaza sistematic cu obiectiv logic, indepartand aspectele care par a fi problematice si implicand propria lor intelegere a unui lucru cand o noua informatie pare a fi utila. Nu exista nici un alt tip de personalitate care sa faca asta intr-un mod atat de natural precum un INTJ. Sunt adevarati oameni de stiinta si matematicieni. Odata ce le dai o idee incearca sa o inteleaga cat mai bine posibil. De obicei au standarde foarte inalte pentru propria intelegere si implinire si, in general, vor valora si vor lua in considerare doar indivizii care au aratat ca aplica o intelegere asemanatoare cu a unui INTJ intr-o probelma data. Un INTJ pune mare pret pe claritate si concizie si respecta foarte putin atitudinile si comportamentele pur sociale. "Dragalaseniile" sociale i se par de cele mai multe ori inutile si, probabil, nesincere pentru ca el cauta mereu sa isi imbunatateasca intelegerea de fond. Un INTJ pune valoare pe interactiunea sociala care este centrata pe schimbul de idei semnificative, dar de obicei respinge importanta faptului de a fi prietenos sau de a se face placut pentru ceilalti in alte contexte sociale si cel mai probabil se simte inconfortabil in interactiunile de tip emotional, preferandu-le pe cele logice. Un INTJ pretuieste structura, ordinea, cunostintele, competenta si logica.Mai presus de toate, el pretuieste propriile lui idei si intuitii despre lume. Senzatia de succes a unui INTJ depinde in primul rand de propriul lui nivel de intelegere si implinire, dar si de nivelul de structura al vietii sale si de abilitatea de a respecta inteligenta si compententa celor cu care isi imparte viata.


Caracteristici ale unui INTJ ce trebuiesc dezvoltate


Ca INTJ sunteti inzestrat cu puncte forte specifice acestui tip de personalitate care nu sunt naturale pentru ceilalti. Recunoscand aceste puncte speciale si incurajand cresterea si dezvoltarea lor, va veti gasi mai usor locul in lume si va veti implica mai mult in rolul dumneavoastra.


Majoritatea tipului INTJ se vor regasi in urmatoarea descriere. Ar trebui sa imbratisati si sa dezvoltati aceste caracteristici:

 • Mintea unui INTJ este inzestrata in mod natural cu analiza sistematica a informatiei din mai multe perspective contextuale si cu posibilitatea de a retine sau de a respinge informatii pe masura ce devin constienti de necesitatea sau validitatea acestora. Probabil ca se descurca foarte bine la scoala si in orice activitate ce necesita o gandire analitica serioasa.
 • Sunt extrem de perspicace si vad lucruri care nu sunt evidente pentru ceilalti. Aceasta abilitate de a vedea modele si sensuri in lume poate ajuta un INTJ in multe feluri.
 • Cand i se da un scop sau un context, un INTJ este capabil sa genereze tot felul de posibilitati. El poate vedea problemele din mai multe unghiuri diferite si poate veni cu solutii care sa se potriveasca nevoilor situatiei respective.
 • Nu ia critica in mod personal si este deschis la schimbari de opinii cand i se arata idei mai bune.
 • Un INTJ are o atitudine "lipicioasa". El nu se teme de munca asidua si va face eforturi considerabile pentru lucrurile care il intereseaza foarte mult. Aceasta persistenta il va ajuta sa reuseasca sa isi atinga scopurile propuse.
 • In general inteligent si capabil sa se concentreze, un INTJ poate intelege idei si concepte dificile.

INTJ care au o latura Senzitiva Extravertita bine dezvoltata pentru a completa latura dominanta, Intuitia Introvertita, se vor bucura de urmatoarele calitati:


 • Pot face foarte bine distinctii intre propriile lor intuitii si pot construi sisteme ingenioase care sa ii ajute sa isi atinga obiectivele stabilite, sau pot determina un plan de actiune de succes pentru a-si satisface nevoile stabilite. In acest fel ei pot fi oameni de stiinta extraordinari, doctori, matematicieni sau strategi in diverse corporatii.
 • Intelegerea lor profunda, abilitatile logice si persistenta le pot permite sa faca descoperiri ale unor noi cai de a privi diverse lucruri. In acest mod ei pot indeplini diverse servicii pentru societate. De exemplu un INTJ este cea mai favorabila personalitate pentru a descoperi leacul pentru cancer.
 • Gandirea bine dezvoltata a unui INTJ va fi capabila sa inteleaga si sa proceseze concepte care sunt mai presus de inteligenta lui naturala.
 • Daca a acumulat destula experienta de viata, un INTJ poate deveni o forta puternica in politica.

Potentiale Domenii Problematice


La orice punct forte exista asociata si o slabiciune. Fara "rau", nu ar exista "bine". Fara "dificil", nu ar mai fi "usor". Ne valorificam atuurile, dar ne ignoram slabiciunile. Pentru a ne dezvolta ca persoane si pentru a obtine ceea ce ne dorim in viata, nu trebuie sa valorificam numai punctele forte ci si sa ne infruntam slabiciunile si sa le biruim. Asta inseamna sa aruncam o privire atenta la potentialele zone problematice ale personalitatii noastre.


INTJ sunt oameni rari si inteligenti cu multe capacitati speciale. Tineti minte asta in timp ce veti citi un material cu cele mai negative slabiciuni ale INTJ. Amintiti-va ca aceste slabiciuni sunt naturale. Noi va oferim aceste informatii pentru a adopta o schimbare pozitiva, nu pentru a va critica. Vrem ca voi sa va dezvoltati potentialul la maxim si sa deveniti cele mai fericite si mai implinite persoane posibile.


Majoritatea caracteristicilor slabe gasite la INTJ se datoreaza functiei lor dominante (Intuitia Introvertita) care ridica personalitatea lor la punctul in care celelalte caracteristici abia exista pentru a servi scopului Intuitiei Introvertite. In asemenea cazuri un INTJ poate manifesta in diferite masuri cateva sau toate dintre urmatoarele slabiciuni:


 • Poate fi ignorant (si cateodata nepasator) asupra modului in care apare in fata celorlalti
 • Poate respinge rapid ideile altora fara a le lua cu adevarat in considerare
 • Isi poate aplica gandirea mai adesea asupra celorlalti decat asupra sa
 • Avand posibilitatea de a vedea o problema din mai multe unghiuri, ar putea intotdeauna sa ii gaseasca vinovati pe altii pentru problemele din vietile lor
 • Poate privi ideile externe si oamenii cu scopul de a gasi un vinovat
 • Poate deveni prea mandru de abilitatea lui de a critica si poate incepe sa invinuiasca oameni si lucruri
 • Poate avea asteptari nerealiste sau nerezonabile de la ceilalti
 • Poate fi neiertator cu slabiciunile celorlalti
 • Poate avea increderea ca are intotdeauna dreptate
 • Poate fi extrem de batjocoritor si sarcastic la adresa celorlalti
 • Poate avea un temperament intens si rapid
 • Poate fi ranchiunos si poate avea dificultati in iertarea celorlalti
 • Poate fi schimbator si nesigur cum sa reactioneze intr-o situatie in care trebuie sa se ia o decizie rapida
 • Poate intampina dificultati in incercarea de a-si exprima gandurile si sentimentele catre ceilalti
 • Poate vedea atatea distractii peste tot incat i-ar fi imposibil sa ramana atent la imaginea de ansamblu

Explicatii ale Problemelor


Majoritatea problemelor descrise mai sus sunt rezultatele Intuitiei Introvertite care a preluat personalitatea INTJ si a dus-o pana la punctul in care toate celelalte laturi au devenit supusele Intuitiei Introvertite. O personalitate sanatoasa trebuie sa aiba un echilibru bun intre latura dominanta si cea auxiliara. Pentru un INTJ, dominanta Intuitiei Introvertite trebuie sa fie foarte bine sustinuta de latura auxiliara, Gandirea Extravertita. Daca Gandirea Extravertita exista doar ca sa sustina dorintele Intuitiei Introvertite, atunci nici una din laturi nu este folosita la adevaratul sau potential.


Intuitia Introvertita este o latura a personalitatii care aduna constant informatii si vede totul din mai multe perspective. Ca jucator dominant al personalitatii, are efectul de a bombarda constant psihicul cu noi informatii. Intuitia Introvertita este ca un cadru pentru intelegerea a ceea ce exista in minte. De indata ce este perceput ceva, este asimilat in cadrul existent intuitiv. Daca este perceputa o intreaga piesa de informatie de catre Intuitia Introvertita, acea persoana trebuie sa redefineasca indregul cadru de referinta. Asadar, Intuitia Introvertita aduna constant informatii despre lume care trebuiesc procesate intr-o maniera relativ lenta pentru a fi intelese. Asta reprezinta o adevarata provocare pentru un INTJ. Nu este obisnuit pentru un INTJ sa se simta depasit de toate acele lucruri de care el are nevoie pentru a intelege in totalitate o idee sau o situatie.


Atunci cand Intuitia Introvertita domina tipul INTJ in asa fel incat celelalte functii nu mai pot servi scopurilor proprii, gasim un INTJ deconectat de la informatii pe care trebuie sa le aiba in vedere. Daca psihicul este imbuibat cu informatii care arata ca ceva ce Intuitia Introvertita a procesat in trecut, foloseste Gandirea Extravertita ca sa respinga rapid informatiile. Psihicul foloseste Gandirea Extravertita pentru a respinge idei mai repede decat ca sa adune informatii pentru cadrul intuitiv, asa ca poate provoca o remodelare si o redefinire a cadrului.


Folosirea Gandirii Extravertite in aceasta maniera poate ajuta phisicul unui INTJ in doua moduri: 1) ii salveaza energia de care are nevoie pentru a lua in considerare noi informatii si 2) protejeaza sacra lume interioara a INTJ. In orice caz, nu este ideal. Poate provoca tipului INTJ omiterea unor informatii care ar putea fi folositoare sau decisive in dezvoltarea intelegerii rapide a unei probleme. Poate determina o persoana INTJ sa aiba o opinie prea puternica sau sa devina snob cu ceilalti.


Cea mai buna utilizare a Gandirii Extravertite pentru un INTJ ar fi sa o foloseasca pentru a evalua intuitiile sale bogate si sa le cantareasca impotriva lumii externe. Cand o personalitate INTJ foloseste Gandirea Extravertita ca sa limiteze informatiile ce se aduna din exterior, decat sa judece intuitiile interne, inseamna efectiv ca se inseala singur. Este ca si cum ai da raspunsurile la un test fara sa intelegi exact intrebarile. Este mai usor sa obtii raspunsul imediat decat sa trebuiasca sa il gandesti. Pentru INTJ, care are o extraordinara cantitate de informatii si "studiaza" ce trebuie facut, este foarte tentant sa foloseasca scurtaturi. Majoritatea tipurilor INTJ vor face asta intr-o oarecare masura. Adevaratele probleme apar cand o personalitate INTJ devine atat de impartiala incat este important sa ia in considerare ideile si opiniile altcuiva.


Solutii


Pentru a se dezvolta ca individ, INTJ are nevoie sa se concentreze la aplicarea gandirii lui asupra unor lucruri dupa ce au trecut prin intuitia sa. Cu alte cuvinte, INTJ are nevoie sa incerce in mod constient sa nu isi lase gandirea sa indeparteze ideile in mod prematur. Mai degraba ar trebui sa isi foloseasca gandirea impotriva propriilor idei. Nu pot judeca in mod eficient ceva ce nu inteleg. INTJ are nevoie sa ia lucrurile in intuitia lui pentru a le putea intelege. Ar putea fi necesar sa ii dea intuitiei sale timp suficient pentru a prelucra noua informatie in asa fel incat sa isi poata reconstrui cadrul global al intelegerii. INTJ are nevoie sa se concentreze asupra folosirii gandirii sale in asa fel incat sa nu respinga idei, ci mai degraba sa suporte cadrul lor intuitiv.


Un INTJ preocupat de propria dezvoltare va da o atentie sporita subiectelor gandirii lui si motivatiei de a lua hotarari. Judeca ceva extern sau judeca ceva ce au cernut prin intuitia lor? Este motivatia de a judeca ceva capabila sa inteleaga utilitatea sa in lume sau trebuie destituita? Adesea, un INTJ va judeca ceva fara sa inteleaga exact si cu intentia de a-l destitui. Cauta intai sa intelegi si abia apoi sa judeci.


Cum sa traiesti fericit in lumea noastra ca INTJ


Unii INTJ au probleme in a se incadra in societatea noastra. Aceste probleme sunt asociate in general cu nestiinta (sau nepasarea) lor asupra a cum sa se inteleaga cu ceilalti, cu asteptarile nerezonabile in privinta comportamentului celorlalti si cu acordarea unui efort minim nevoilor emotionale ale acestora. Aceste probleme provin din obisnuinta unui INTJ de a folosi Gandirea Extravertita pentru a gasi un vinovat extern mai degraba decat intern si in acest mod diminueaza importanta lumii externe si creste importanta celei interne. Un INTJ care isi recunoaste cunostintele si puterea de intelegere (si simte implicit sentimentul de fericire si succes) se poate imbogati prin sinergia cunostintelor si intelegerilor altor persoane si poate afla ca poate fi dedicat bogatei sale lumi interioare si poate avea relatii satisfacatoare cu ceilalti in acelasi timp. Ca sa poate implini asta, un INTJ are nevoie sa recunoasca importanta extraversiei si sa isi dezvolte cea mai inalta functie extraverta, Gandirea Extravertita.


Un INTJ care foloseste Gandirea Extravertita pentru a gasi o vina externa si nu una interna poate avea opinii atat de puternice incat pot dezvolta asteptari rigide si nerezonabile in privinta celorlalti. Gandirea lor hiper-vigilenta asupra rationamentului si competentei celorlalti poate fi o cale foarte eficienta de a se mentine la o anumita distanta emotionala de ceilalti. Acest lucru va conserva sfintenia lumii interioare a unui INTJ, dar ii va reduce cu mult contributiile valoroase, va impiendica dezvoltarea caracterului lui social si va stagna dezvoltarea bogatului sau cadru structural de intelegere. In cazuri extreme, un INTJ se poate simti destul de singuratic.


Cel mai des, problemele interpersonale ale unui INTJ vor aparea cand isi vor exprima neplacerile fata de ceilalti in moduri foarte taioase. Toata lumea are nevoie de o anumita distanta emotionala din cand in cand, iar un INTJ vrea asta mai mult decat celelalte tipuri. Poate ca din aceasta cauza tipurile INTJ sunt cunoscute pentru cel mai taios sarcasm. Lumea interioara a unui INTJ este foarte importanta pentru el. In scopul protejarii acesteia poate folosi sarcasmul pentru a ii tine pe ceilalti la distanta emotionala dorita, sau pot folosi sarcasmul pentru ca, pe de o parte, considera ca au o intelegere logica a problemelor mult mai evoluata si cauta sa respinga intrarile false pe care le primesc. Aceasta distintie este foarte importanta in recunoasterea unui INTJ. Un INTJ care cauta un ragaz emotional poate gasi diferite moduri de a fi retras care sa nu necesite ranirea sentimentelor celorlalti si destramarea relatiilor existente. Cand are nevoie de distanta, un INTJ ar trebui doar sa "plece". Daca este necesara o explicatie, un INTJ ar trebui sa isi foloseasca Gandirea Extravertita ca sa isi exprime nevoile in mod rational obiectiv si nu ca sa insulte celelalte persoane, indepartandu-le.


Sugestii Specifice:

 • Asigura-te ca ai ascultat intreaga idee a cuiva inainte sa o judeci. Pune intrebari daca este necesar. Fa tot ceea ce trebuie ca sa te asiguri ca ai inteles ideea. Incearca sa nu o judeci inainte sa fi sigur ca ai inteles-o in totalitate
 • Inainte sa incepi sa vorbesti cu o alta persoana, fa o scurta pauza si uita-te la persoana respectiva. Simte atitudinea si sentimentele persoanei din acel moment. Ai grija cu cine vorbesti.
 • Daca devii suparat, indeparteaza-te imediat. NU exprima nervozitate. Cand devii nervos, pierzi. Dupa ce te-ai calmat, cere-ti scuze pentru ca ai plecat si continua ce faceati.
 • Incearca sa indentifici tipul de personalitate al tuturor celor cu care te intalnesti des. Tine minte ca oamenii cu preferinte senzitive au nevoie sa comunice in mod direct, concis.
 • Incearca sa te intelegi bine cu toata lumea, chiar si cu cei pe care ii consideri mai prejos ca tine. Incearca sa intelegi ca fiecare are ceva de oferit.
 • Cand judeci ceva sau iei decizii, incearca sa ai grija la motivatia cu care faci acea judecata. Esti mai interesat sa gasesti un vinovat extern sau sa iti dezvolti propria intelegere? Cauta mai intai sa intelegi si apoi sa judeci.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un INTJ


 1. Intareste-ti Punctele Forte! Fa lucruri prin care permiti logicii si intuitiei tale extraordinare sa se dezvolte. Explora fascinantele lumi ale stiintei, matematicii, legii si medicinei. Da-i mintii tale substante pentru abilitatile analitice exceptionale pe care le are si privestele cum infloresc.
 2. Infrunta-ti Slabiciunile!
 3. Ia-ti punctele slabe asa cum sunt si cauta sa le invingi. In mod special, lupta sa iti folosesti judecata impotriva ideilor tale si intuitiei, decat sa desconsideri ideile altor oameni.
 4. Vorbeste Prin Gandurile Tale. Ai nevoie sa pasesti prin intuitiile tale ca sa poti sa ti le pui in ordine. Ofera-ti timp sa faci asta si profita discutand cu altii ideile tale. Vei afla ca exteriorizarea intuitiei tale interne este un exercitiu pretios. Daca nu ai cu cine sa iti discuti ideile, incearca sa ti le exprimi clar in scris.
 5. Ia In Calcul Totul. Nu respinge idei prematur doar pentru ca nu respecti persoana de la care vin acestea, sau pentru ca ai senzatia ca deja le stii pe toate. In fond, fiecare are ceva de oferit si nimeni nu stie totul.. Steven Covey a spus bine cand a spus: "Cauta mai intai sa intelegi si abia apoi sa fi inteles".
 6. Cand Devii Nervos, Pierzi. Pasiunea si intensitatea sunt averile tale, dar te poti rani daca iti permiti sa cazi in "capcana nervilor". Aminteste-ti ca furia este distructiva in relatiile tale. Lucreaza la furia ta inainte sa ii impresionezi pe altii sau te vei trezii singur. Dezacordurile si dezamagirile pot fi manipulate eficient intr-o metoda cat mai impersonala.
 7. Respecta-ti Nevoia Pentru Compatibilitate Intelectuala. Nu te astepta sa fi o persoana care transmite senzatii si caldura. Realizeaza ca cele mai arzatoare legaturi cu ceilalti vor incepe mai degraba cu mintea si nu cu sufletul. Fi atent la nevoile emotionale ale celorlalti si exprima-ti dragostea innascuta si respectul pentru termenii care chiar te definesc. Fi tu insuti.
 8. Fi Responsabil Pentru Tine.
 9. Nu da vina pe altii pentru problemele din viata ta. Cauta solutii in interior. Nimeni nu are mai mult control ca tine asupra vietii tale.
 10. Fi Umil. Judeca-te pe tine cel putin la fel de indarjit cum ii judeci pe ceilalti.
 11. Adopta Doar Ce E Mai Bun. Nu te necaji pe tine sau pe ceilalti vazand mereu partea intunecata a lucrurilor. Asa cum exista o parte pozitiva la orice parte negativa, asa este si o parte luminoasa la fiecare parte intunecoasa. Aminteste-ti ca situatiile pozitive sunt create de atitudini pozitive. Asteapta-te la ce e mai bun si ce este mai bun va iesi in fata.
 12. Nu Te Izola! Recunoaste valoarea pe care o are lumea exterioara pentru tine si interactioneaza cu ea in stilul tau natural. Inscrie-te in diferite cluburi si liste de e-mail care discuta despre subiecte ce te intereseaza. Cauta sa iti faci prietenii cu ceilalti care au competenta si capacitate de intelegere. Socializeaza in stilul tau.
   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii