Tipurile de personalitate si relatiile interpersonale  


Cei mai multi dintre noi sunt probabil atrasi de ceea ce inseamna relatie compatibila, in care cei doi parteneri se inteleg bine in mod natural, fara eforturi. Fie ca este vorba de relatia maritala, de relatia de prietenie sau de relatia parinte/copil, tuturor ne place sa credem ca legatura se bazeaza pe afectiune neconditionata si ca este suficient de puternica ca sa reziste la orice se poate intampla. Totusi, la un moment dat in viata, realizam ca relatiile implica si efortul de a le pastra pozitive si puternice pentru ca, chiar si acele relatii in care s-ar spune ca potrivirea si intelegerea sunt naturale, pot sa se deterioreze prin neglijare si ignorare.


Daca iti doresti sa imbunatatesti relatia de cuplu, relatia cu familia sau cu prietenii ori cea cu seful sau colegii de munca, e bine sa iti cunosti mai bine tipul tau de personalitate si al celor implicati in viata ta. Aceasta te va ajuta cel putin sa comunici mai bine, sa cunosti asteptarile si felul altora de a vedea lumea. Fiecare suntem altfel caracterizati, avem alte nevoi si perspective asupra vietii.Comunicare si asteptariCe asteptari avem de la noi insine si de la cei implicati in relatiile cu noi? Cum ne comunicam asteptarile, simtamintele si opiniile altor persoane cu care interactionam? Cum influenteaza tipul nostru de personalitate felul de a comunica si obiectivele noastre? In ce fel sunt influentate dragostea si romantismul de tipurile de personalitate? Care ne sunt prietenii sau colegii de munca in functie de tipul de personalitate? Toate acestea sunt intrebari la care incercam sa conturam raspunsuri la pagina despre relatiile interpersonale ale fiecarui tip de personalitate.


Nota:

Va rugam sa tineti cont de faptul ca nu prescriem o solutie absoluta problemelor relationale existente in viata dumneavoastra, cum nici nu pretindem ca ar exista un succes garantat sau sanse sigure ale relatiilor cu anumite tipuri de personalitate. Dinamica reusitei relationale este vasta si implica multi alti factori de cazuistica individuala. Statistica ne informeaza ca acele persoane optimiste si cu inalt nivel al impacarii cu sine au casatorii reusite, relatii satisfacatoare. Nu putem sa ne adresam tuturor situatiilor particulare sau factorilor emotionali implicati in relatii. Vom prezenta doar anumite aspecte ale dinamicii relationale.Atractia contrastelorAcea veche zicala "contrastele se atrag" a fost indelung probata. Intr-adevar, mai ales cand este vorba de relatii de dragoste, de cuplu, s-a observat ca oamenii sunt atrasi in general de opusul lor (extravertitii de introvertiti, judecatorii de perceptivi). Suntem atrasi natural de indivizi diferiti de noi, fiind o dovada a provocarii si a motivului pentru care viata pare interesanta.


Ne simtim atrasi de cei care au anumtie puncte forte pe care noi nu le avem, este ca o lege naturala a compensatiei. Cand devin un cuplu, indivizii se completeaza reciproc formand un tot unitar in gandire si actiune. Exista si o teorie conform careia atractia pentru contrast este o functie inconstienta care ne ajuta la adaptare, la compensarea slabiciunilor noastre prin ajutorul pe care il primim de la celalalt. Este la fel de interesant si faptul ca, confruntandu-ne cu persoane diferite de noi, la polul opus al personalitatii noastre, ajungem sa ne izbim de bariere necunoscute noua, de stiluri de comunicare si gandire diferite de ale noastre si aceasta ne obliga la dezvoltare de sine, la progres, la ajustare. Devenim astfel indivizi completi, impliniti prin confruntarea cu domenii ale vietii care ne sunt cele mai dificile.


Nu se poate spune insa aceleasi lucruri cand este vorba de colegii de munca sau de prieteni. Nu suntem interesati in a avea de-a face cu persoane care nu sunt prea asemanatoare noua. Ne simtim mai confortabil cu aceia care au aceleasi interese si perspective asupra lumii, iar cu ceilalti diferiti nu prea avem nici rabdare, nici motivatie sa ii cunoastem prea bine.Fiecare pasare pe limba ei piereIata o alta zicala care subliniaza aici faptul ca cine se aseamana se aduna. Intr-adevar, desi suntem atrasi de persoanele care sunt foarte diferite de noi privitor la felul in care intelegem lumea, suntem la fel de mult atrasi de aceia care au aceeasi dominanta in personalitatea lor, orientandu-si atentia pe acelasi lucru. Cuplurile care au aceeasi functie dominanta a tipului lor de personalitate par sa aiba o relatie reusita. De exemplu, un individ cu o dominanta de Introvertit Senzorial (ISTJ sau ISFJ) pare sa fie natural atras de un partener cu o functie dominanta de Extravertit Senzorial (ESTP sau ESFP).


Am observat de asemeni ca persoanele de tip Senzorial comunica cel mai bine cu alti Senzoriali, tot asa cum Intuitivii comunica cel mai bine cu alti Intuitivi. Exista mai multe sanse de reusita cand se comunica la acelasi nivel, desi sunt multe relatii reusite si intre Senzoriali si Intuitivi. Doi indivizi maturi, care sunt bine echilibrati si educati, pot comunica eficient si pot construi o relatie de succes, insa multi oameni vor comunica mai bine cu aceia care au acelasi stil de colectare a informatiilor, fie din lumea exterioara, fie din lumea interioara lor. Se pare ca, pe aceasta directie a comuncarii, a felului in care colectam si transmitem informatiile, este nevoie de cele mai multe ori de un limbaj comun.


Acestea fiind spuse, trebuie sa intelegem ca nu exista un patern clar, o regula conform careia persoanele care impart aceeasi functie dominanta vor reusi intotdeauna in domeniul relational. Calea catre inima celuilalt se invata!Relatiile si cele 16 tipuri de personalitatePentru a afla mai multe despre relatiile interpersonale ale fiecarui tip de personalitate, da click pe tipul de personalitate despre care vrei sa citesti mai multe.

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii