Tipuri De Personalitati - Dezvoltare personala  

ISTP - Dezvoltare personala
Ce inseamna succesul pentru un ISTP?


Oamenii cu tipul de personalitate ISTP sunt ganditori orientati spre actiune. Sunt foarte legati de mediul inconjurator apropiat si sunt porniti sa interactioneze cu el intr-o maniera "hands-on".


Ei experimenteaza si inteleg viata lucrand in mod direct cu lucrurile din mediul inconjurator. Lucrand psihic cu acest mediu, au o intelegere naturala si imediata asupra modului in care merg lucrurile si cum sa isi atinga mai repede telurile. Desi folosesc logica in mod constant ca sa determine cum sa manipuleze mai bine obiectele intr-o anumita situatie, ei nu sunt in mod natural analitici in sens obiectiv. Cand dau inapoi pentru a analiza metodic relatia dintre obiectele din lumea lor pierd deseori legatura cu propria intelegere.Înţelegerea lor este strâns legată de experienţa lor fizică cu realitatea. Aceasta este imediata si holistica.


Sunt sincronizati in mod natural cu lumea lor psihica si valoareaza viaţa în mare măsură în ceea ce priveşte capacitatea lor de a cuceri şi debitul provocărilor fizice care le sunt prezentate. Desi pretuiesc experientele din trecut, ei traiesc integral in prezent. ISTP sunt in mod natural mecanici, atleti, muzicieni, tehnicieni si ingineri. Ei exceleaza la sarcini care necesita o foarte buna pregatire tactila, precum si rapiditate si actiuni bazate pe logica.


ISTP se simt confortabil atunci cand isi utilizeaza atuurile cunoscute mai degraba decat atunci cand sunt aruncati in situatii in care nu au experienta personala. Diferitele nuante ale fiecarei situatii individuale vor aduce ceva nou unui ISTP. ISTP rezista de multe ori in situatii rebele si care sunt in intregime noi, sau care necesita o buna planificare si o gandire structurata. Acest mod de gandire este interzis pentru ISTP si, prin urmare, incomod.


Cand cineva incearca sa impinga sau sa controleze ISTP in aceste situatii, cel mai probabil acesta ii va intoarce spatele acelei persoane fara a privi inapoi. Posibilitatea si rezistenta lor de a structura ii poate impinge sa renunte la scoala timpuriu, la locul de munca pentru ca au senzatia ca ii sufoca, sau sa renunte la relatii pentru ca au prea multe asteptari.


ISTP sunt adesea placuti, au multi prieteni si interactioneaza social mai mult decat este normal pentru Introvertiti. ISTP se bucura cu adevarat de compania prietenilor lor si de nevoia pe care acestia o au ca ei sa intre in lumea lor fizica pentru a-si mentine intelegerea asupra propriului lor loc in lume. Sentimentul de succes al unui ISTP depinde in primul rand de modul in care isi stapanesc propria lume, dar si de existenta unor relatii interpersonale puternice si de incredere. Fara aceste relatii, ISTP va evita probabil relatiile, se va izola si se va simtii foarte vulnerabil la respingeri si raniri.


Caracteristici ale ISTP ce trebuiesc dezvoltate


Ca ISTP sunteti inzestrat cu puncte forte specifice acestui tip de personalitate care nu sunt naturale pentru ceilalti. Recunoscand aceste puncte speciale si incurajand cresterea si dezvoltarea lor, va veti gasi mai usor locul in lume si veti fi mai multumiti de rolul dumneavoastra.


Majoritatea tipului ISTP se vor regasi in urmatoarea descriere. Ar trebui sa imbratiseze si sa dezvolte aceste caracteristici:


 • Au o abilitate naturala de a se concentra si de a deveni una cu mediul inconjurator apropiat. Aceasta abilitate le permite sa fie foarte buni atleti, dansatori si muzicieni. Au o conexiune gratioasa innascuta cu lumea lor psihica.
 • Sunt foarte legati de imprejurimile fizice si, prin urmare, au foarte bine dezvoltata aprecierea estetica. Apreciaza frumosul. Daca au astfel de inclinatii, isi pot dezolta capacitatea de a controla lumea fizica intr-o forma artistica si pot deveni artisti.
 • Sunt depanatori exceptionali in situatii de urgenta. Pot absorbi rapid situatia si pot aplica logica imediat pentru a controla problema. Deoarece utilizarea logicii ISTP se bazeaza pe experienta lor personala, abilitatea de a rezolva situatii complicate va deveni mai buna pe masura ce vor capata mai multa experienta. Din acest motiv, ISTP care sunt mecanici, tehnicieni si analisti pc (de exemplu), ating adesea un status de "guru" dupa ce lucreaza un timp indelungat in domeniu.
 • Sunt oameni foarte senzuali si pamantesti. Au, de obicei, un sex-appeal foarte bun si o senzualitate atractiva.

ISTP care si-au dezvoltat Simtul Extravertit in masura in care acesta sa ia in mod regulat informatii in mod obiectiv, mai degraba decat pentru a sprijini modul lor de viata, se vor bucura de aceste daruri foarte speciale:

 • Au personalitati atractive si convingatoare si sunt placuti si acceptati de majoritatea oamenilor.
 • Sunt de obicei destul de inteligenti si pot rezolva probleme dificile.
 • Inteleg beneficiile unor relatii apropiate si stiu cum sa sprijine si sa sporeasca aceste relatii.
 • Se pot ocupa cu succes de orice activitate care le este prezentata.

Potentiale Domenii Problematice


La orice punct forte exista asociata si o slabiciune. Fara "rau", nu ar exista "bine". Fara "dificil", nu ar mai fi "usor". Ne valorificam atuurile, dar ne ignoram slabiciunile. Pentru a ne dezvolta ca persoane si pentru a obtine ceea ce ne dorim in viata, nu trebuie sa valorificam numai punctele forte ci si sa ne infruntam slabiciunile si sa le biruim. Asta inseamna sa aruncam o privire atenta la potentialele zone problematice ale personalitatii noastre.


Majoritatea caracteristicilor slabe ce se gasesc la ISTP se datoreaza functiei lor dominante, Gandirea Introvertita, care preia personalitatea pana in punctul in care toate celelalte functii exista doar pentru a servi scopului Gandirii Introvertite. In asemenea cazuri un ISTP poate manifesta in diferite masuri cateva sau toate dintre urmatoarele slabiciuni:


 • ISTP se "blocheaza in sant" si face doar acele lucruri care sunt cunoscute si confortabile pentru el.
 • ISTP respinge ceva ce nu sustine propia lui intelegere experientiala a lumii. Daca exista un conflict intre modul lui de viata si ceva cu care se confrunta, nu percepe acel "ceva" intr-un mod obiectiv. Mai degraba respinge aceasta pentru a evita conflictul si pentru a pastra sfintenia lumii sale interioare.
 • Alege sa se inconjoare de oameni care sustin modul sau de viata si ii respinge pe cei care traiesc sau gandesc diferit.
 • Poate deveni paranoic in privinta institutiilor si organizatiilor sociale si poate crede ca acestea incearca sa il controleze.
 • Poate rani sentimentele oamenilor din inconstienta sau nepasare.
 • Poate fi complet inconstient in privinta modului in care sa isi exprime lumea interioara in fata celorlalti intr-un mod semnificativ.
 • Poate fi complet inconstient in privinta modului de comunicare care este adesea dorit si (intr-o oarecare masura) de asteptat, intr-o relatie intima. In cazul in care stie ce lucruri trebuiesc spuse si facute pentru a favoriza legatura emotionala, poate fi in imposibilitatea de a aprecia astfel de actiuni. Se poate simti prea vulnerabil daca se exprima in acest mod si poate respinge astfel intreaga idee.
 • Daca este impins dincolo de nivelul sau de confort pentru a forma legaturi emotionale sau angajamente s-ar putea sa respinga o relatie in intregime.
 • In conditii de stres poate afisa emotii intense ce pot parea inadecvate situatiei respective.

Explicatii Ale Problemelor


Majoritatea caracteristicilor problematice descrise mai sus pot fi atribuite, in anumita masura, problemei comune a ISTP, aceea de a aduna informatii care au legatura sau sustin propria lor experienta de viata. ISTP lucreaza la intelegerea lumii sale prin aplicarea marcii sale speciale de logica (o logica imediata, spatiala si "pufoasa") experientelor sale psihice. Ei nu au neaparat in minte un scop de a castiga ceva din acest proces - procesul in sine reprezinta o recompensa pentru ISTP. In zelul satisfactiei lor care vine din faptul ca isi stapanesc mediul psihic atat de bine, ISTP aleg in mod selectiv sa se puna in situatii in care au sansa sa isi exerseze aceste abilitati. Asta cu siguranta nu este o problema. Majoritatea tipurilor de personalitati aleg cel mai des sa faca lucruri la care se pricep. Aceasta este natura de valorificare a punctelor noastre forte. Problema apare atunci cand scopul unui ISTP este acela de a capata satisfactia personala cu orice pret.


Este bine sa iti alegi caile si telurile in viata in asa fel incat ele sa coincida cu ceea ce tu consideri satisfacator. Oricum, se intampla uneori sa luam aceasta abordare un pic prea in serios si sa sacrificam o intelegere clara si obiectiva a lumii in schimbul unei viziuni mai la indemana care este mai usoara si mai confortabila de priceput. ISTP afecteaza aceasta problema cand inceteaza sa mai preia informatiile intr-un mod cu adevarat obiectiv si le ia, in schimb, numai pe acelea care ii sustin propriul mod de viata.


Functia dominanta a ISTP, Gandirea Introvertita. Aceasta functie este importanta si este sustinuta indeaproape de functia auxiliara, Simtul Extravertit. Simtul Extravertit percepe lumea si trimite informatii psihicului, unde ele sunt procesate de Gandirea Introvertita. Un ISTP care isi foloseste Simtul Extravertit intr-un mod diminuat este unul care alege sa isi limiteze mediul inconjurator la oameni si locuri care ii sustin activitatile favorite. In asemenea cazuri ISTP isi protejeaza psihicul si il fereste de un posibil moment in care ar fi nevoit sa ia in considerare date din puncte de vedere si moduri de viata diferite de ale sale si promoveaza un stil de viata care ii permite sa isi exerseze frecvent cunoscutele atuuri tactile. Serveste nevoilor sale imediate, lucru ce reprezinta interesul primar al unui ISTP. Cu toate acestea, promoveaza, de asemenea, un stil de viata care este centrat pe sine si ingustat in concentrare. Rezolva problemele pe termen scurt si le creeaza pe cele pe termen lung.


Functia inferioara (a patra) a ISTP este Simtul Extravertit. Acest lucru inseamna ca ISTP nu este in mod natural in ton cu modul in care se simt celelalte persoane sau cu asteptarile sociale ale acestora. De fapt, este posibil ca ISTP sa respinga importanta ritualurilor si asteptarilor sociale sau a regulilor. Acesta este un punct slab natural al ISTP, care fara indoaiala provoaca certuri intre ISTP si partenerul lor de viata. Aceasta slabiciune poate fi depasita prin dezvoltarea Simtului Extravertit pana in punctul in care sa poata percepe tipurile de asteptari ale lumii exterioare. Ei nu trebuie sa foloseasca Simtul Extravertit pentru a intelege cum sa actioneze in diferite situatii. Ei pot percepe comportamentul asteptat cu ajutorul functiei Simtului Extravertit.


In orice caz, daca ISTP restrictioneaza informatiile primite numai la acele lucruri care accepta modul lor de viata existent, atunci nu invata de la Simtul Extravertit deloc. Ei nu isi dezvolta intelegerea comportamentului social si intim - mai degraba reduc importanta acestui tip de intelegere la viata lor. In aceste situatii, ISTP stau timizi departe de relatiile personale foarte apropiate si se simt mai vulnerabili si mai putin siguri de sine in situatii ce implica exprimarea propriilor emotii.


Solutii


Pentru a se dezvolta ca indivizi, ISTP trebuie sa se concentreze sa adune cat mai multe informatii posibile prin Simtul Extravertit. Ei trebuie sa isi permita sa intre in situatii in care nu se simt neaparat confortabil, sau care sunt diferite de situatiile pe care le-ar alege in mod normal in viata. ISTP invata din experienta asa ca cea mai buna cale ca ISTP sa se dezvolte ca persoana este sa fie deschis la noi experiente. Fiti constienti de tendinta de a da buzna afara si de a face ceva "nou" care este doar o oportunitate diferita de a exercita o deprindere cunoscuta. Sarcina ta, ca persoana interesata de dezvoltarea personala, este de a intelege lumea intr-un mod cu adevarat obiectiv mai degraba decat a intelege cum se potriveste lumea in modul tau de viata.


Cum Sa Traiesti Fericit In Lumea Noastra Ca ISTP


ISTP are de obicei un grup loial de prieteni cu care se potriveste si se simte confortabil. Problemele pe care le are in ceea ce priveste integrarea in lumea noastra nu sunt de obicei legate de prietenia platonica. De obicei, ISTP are probleme în a găsi şi a menţine o relaţie de dragoste. ISTP are nevoi si asteptari simple din partea partenerului sau si este surprins si confuz sa afle ca acesta are nevoi mai complexe. Se simte inadecvat pentru a satisface nevoile partenerului sau si incepe sa se simta inconfortabil in situatia in care se asteapta sa faca ceva ce este necunoscut pentru el. Se indeparteaza de relatie. In afara unei relatii se simte neiubit si neapreciat, dar se teme sa se implice in relatii pentru a nu fi respins si ranit.


Sugestii specifice:

 • Nu te astepta sa fi maestru in jocurile gen "atingeri sensibile". Fi tu insuti, dar nu uita ca exista o ipoteza de baza a decentei umane care trebuie respectata in relatii. Daca nu esti sigur ce inseamna asta, acorda o grija deosebita pentru a observa cum oamenii implicati in relatii "bune" se comporta fata de ceilalti, astfel incat sa poti determina unde sunt trase liniile.
 • Imperechiati-va cu Ganditori Extravertiti (ESTJ sau ENTJ) care sunt mai putin probabili sa inteleaga ca lipsa feedbackului este acelasi lucru cu feedbackul negativ.
 • Extinderea lumii si experientelor tale vor extinde propria intelegere a asteptarilor umane. Incearca sa ghicesti tipul de personalitate al oamenilor pe care ii cunoasti si cu care ai de-a face in viata ta.
 • Nu te teme de necunoscut. Ii poti face fata.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un ISTP

 1. Intareste-ti Punctele Forte! Constientizeaza-ti darul de a stapani mediul fizic si da-ti o multime de oportunitati de a-ti exercita abilitatile. Calareste, joaca-te, picteaza. O mare parte din sentimentul de bine va veni din aceste experiente.
 2. Infrunta-ti Slabiciunile! Infrunta-ti teama de necunoscut si implica-te in situatii noi. Experimenteaza activitati noi si cunoaste oameni cu noi perspective. Nu te izola intr-o existenta ingusta si singuratica.
 3. Vorbeste Despre Gandurile Tale. Discutand ideile si perceptiile tale cu ceilalti te va ajuta sa iti dezvolti Simtul Extravertit si, astfel, intelegerea ta asupra lumii. O buna utilizare a functiei auxiliare este foarte importanta pentru starea ta generala de sanatate si fericire.
 4. Nu Te Teme Sa Iubesti. Aceasta este doar vechea functie inferioara care incearca sa te convinga ca esti imposibil de iubit. Nu este adevarat. Doar pentru ca nu esti sigur ce sa faci cu tine nu inseamna ca nu poti invata! Hai...sari! Apa e calda.
 5. Respecta-ti Nevoia De Actiune. Intelege ca ai nevoie sa fi activ in lucrul cu mediul pentru a fi "in pas" cu viata ta. Intelege ca ai nevoie sa lucrezi intr-un mod activ cu mediul inconjurator pentru a te incadra pe "canelurile" vietii tale. Nu te tortura ca nu esti genul care sa stea sa citeasca o carte sau sa vizioneze un film. Alege-ti parteneri si tovarasi care sa puna valoare pe un stil de viata activ.
 6. Recunoaste Principiile Sociale. Realizeaza ca societatea noastra functioneaza in jurul unor principii de baza si ca ar ceda daca aceste principii nu ar fi recunoscute si sustinute. Intr-o democratie, oamenii voteaza. La culoarea rosie a semaforului, se opresc. Daca acestia nu ar mai vota pentru ca nu are nici o importanta in propriile lor vieti, cine ar mai fi la putere? Daca nu ar mai opri la culoarea rosie a semaforului pentru ca acest principiu nu se incadreaza in modul lor de viata, cum am mai putea conduce in siguranta? Prioritatile si convingerile tale sunt importante, dar trebuie sa recunosti ca si agenda lumii externe este la fel de importanta. Nu respinge importanta principiilor care nu iti afecteaza viata in mod direct.
 7. Este OK Sa Iesi Din Zona Ta De Confort. Intelege ca singura metoda sa te dezvolti este sa iesi din zona ta de confort. Daca te simti incomod cu o idee sau situatie pentru ca nu sti cum sa reactionezi, este bine! Este o oportunitate sa te dezvolti.
 8. Indentifica-ti Si Exprima-ti Sentimentele. Este posibil sa intampini greutati in incercarea de a-ti da seama exact ce simti pentru cineva cu care esti implicat intr-o relatie. Este important sa realizezi asta. Nu conduce pe cineva cu ambivalenta ta. Daca ajungi la concluzia ca pretuiesti persoana respectiva, spune-i asta de fiecare data cand o gandesti. Este cea mai buna cale sa o faci sa se simta in siguranta in privinta afectiunii tale si sa dezvolti o relatie de lunga durata.
 9. Ai Grija La Ceilalti. Incearca sa intelegi cu adevarat de unde vin oamenii. Ideile, gandurile si prioritatile lor sunt diferite de ale tale. Au ceva sa iti ofere. Incearca sa le indentifici tipul de personalitate.
 10. Asuma-ti Ce Este Mai Bun. Nu te lasa stresat de teama si imagini intunecate. Asteapta-te la ce este mai bun si ce este mai bun va veni.
   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii