Tipuri de Personalitate - Portrete  
Descrierea tipului ISTP - Introvertit Senzorial Ganditor Perceptiv
(Gandire Introverta cu Senzorialitate Extraverta)

Pragmaticul

Cel mai pragmatic - "fac tot ce pot mai bine cu ceea ce am"


Fiind un ISTP, modul dominant de centrare a atentiei este unul interior, spre lumea interioara, unde analizezi lucrurile rational, logic. Secundar, esti orientat spre lumea exterioara, unde judeci lucrurile prin cele cinci simturi, la modul cel mai concret.


Persoanele ISTP au un mod deosebit de intelegere a felului in care functioneaza lucrurile. Sunt foarte buni la analiza logica a lucrurilor si le place sa o foloseasca pentru preocupari practice. Au de obicei o mare capacitate de rationalizare desi nu sunt interesati in teorii sau conceptualizari, daca nu vad cel putin parte aplicativa, practica a lor. Le place sa ia lucrurile pe segmente, sa le studieze felul in care functioneaza.


Cei ISTP au spirit de aventura. Sunt atrasi de motociclete, surfing, planoare, avioane. Sunt neinfricati, adorand sa fie in mijlocul actiunii. Ei sunt foarte independenti, luand singuri decizii pentru pasul urmator. Nu cred in reguli si reglementari. Mare dorinta de aventura ii va face sa se simta repede plictisiti.


Persoanele ISTP sunt credincioase crezurilor si idealurilor lor. Ei cred ca oamenii trebuie tratati in mod egal. Desi nu respecta legile "sistemului", ei asculta cu loialitate de sistemul lor de valori personal. Ei asculta de legile nescrise ale omeniei si respectului fata de cei care le sunt loiali.


Celor ISTP le place si chiar au nevoie sa petreaca timp de unii singuri, deoarece in astfel de momente ei isi clarifica gandurile. Ei absorb mari cantitati de fapte impersonale din lumea exterioara, ca observatori, si au nevoie sa fie singuri pentru a aseza acele lucruri in judecati de valoare, concluzii.


ISTP sunt persoane orientate spre actiune. Le place sa faca tot felul de lucruri, munca de birou nefiind una dintre preferatele lor. Adaptabili si spontani, ei raspund imediat la cerinte. Au de obicei abilitati tehnice deosebite si pot deveni usor lider tehnici. Sunt practici si, desi centrati pe detalii, ei stiu sa le expedieze repede pe cele in plus, luand rapid decizii.


Cei ISTP evita sa faca judecati bazate pe valori personale pentru ca simt ca deciziile si judecatile trebuie facute impartial, bazate pe fapte obiective. Nu sunt in mod natural centrati pe felul in care ii face sa se simta pe ceilalti. Le este greu sa isi ia in serios propriile simtaminte, incercand chiar sa le ignore, pentru ca au dificultati in a face distinctie intre reactii emotionale si judecati de valoare. Aceasta este una dintre cele mai des intalnite probleme ale ISTP.


O persoana ISTP care este coplesita de situatii stresante poate sa aiba explozii de manie, pe de o parte, iar de cealalta parte, poate fi coplesita de emotii si simtaminte pe care va simti nevoia sa le exprime cuiva (lucru nenatural pentru acest tip). ISTP devin atunci pesimisti, inchizandu-se in ei insisi si facand tot felul de judecati si rationamente.


Persoanele ISTP sunt foarte bune in situatii de criza. Sunt de obicei buni atleti si au o coordonare mana - ochi foarte buna. Sunt buni in a finaliza un proiect. Nu au probleme mari la scoala, mai ales pentru ca sunt introvertiti care gandesc bine logic. Sunt de obicei calmi, chiar daca, ocazional, mai au manifestari de manie datorate tocmai faptului ca ei isi ignora mult timp propriile simtaminte.


Cei ISTP au o sumedenie de abilitati care ii face sa fie buni la multe activitati. Totusi, ei sunt cei mai fericiti atunci cand sunt centrati pe activitati care cer analiza detaliata logica care tine de domeniul tehnic. Ei se simt mandri pentru capacitatea lor de a decide bine si corect pasul urmator.


Ei sunt persoane optimiste, loiale egalilor, simpli in dorintele lor, generosi, receptivi mai ales la persoanele care nu vor sa-i ingradeasca in angajamente si juruinte, ei iubind libertatea.Ierarhia jung-iana a functiilor pentru ISTP:


Dominant: Introvertit Ganditor
Secundar: Extravertit Senzorial
Tertiar: Introvertit Intuitiv
Inferior: Extravertit Afectiv

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii