Tipuri De Personalitati - Dezvoltare personala  

ESFP - Dezvoltare personala




Ce inseamna succesul pentru un ESFP?


ESFP sunt persoane care cauta in permanenta o noua senzatie, o noua experienta. Insa, in timp ce persoanele ESFP par altora ca fiind doar vanatori de senzatii noi, ei au de fapt o relatie cu viata si cu lumea mult mai subtila. Intr-adevar prin ciudata combinatie a senzorialitatii extroverte cu afectivitatea introverta duce la o complexitate a lor care nu este usor de banuit din exterior. Un ESFP nu se va multumi sa vada succesul ca orice alta persoana. Implinirea nu inseamna doar satisfactii si experiente de calitate, succesul inseamna putere si rafinament a functiilor lor dominante - senzoriala si afectiva. Un ESFP de succes va fi gasit inconjurat intotdeauna de multi prieteni, de oameni cu care se simt liber sa isi impartaseasca talentul, sa traiasca din plin clipa si sa se bucure de tot ceea ce viata le poate oferi.



Caracteristici ale ESFP ce trebuie dezvoltate


Cand iti cunosti punctele tari pe care trebuie sa le dezvolti, iti vei cunoaste si locul si rolul tau in lume. Iata cateva caracteristici pe care aceasta tipologie trebuie sa le dezvolte:


Abilitatea de a intelege lumea in mod obiectiv


Talentul de a se face placut altora prin cuvinte si actiuni, care ii bine dispun pe toti.


Aptitudinea de a folosi la maxim orice situatie sau loc


Foarte talentat in a gasi solutiile cele mai bune pentru ei si pentru ceilalti


O atitudine calda si generoasa atat in rolul celui care ofera cat si in rolul celui care primeste


Abilitati naturale in domeniul muzicii si al actoriei


O apreciere detaliata si nuantata a lumii exterioare


Talentul de a invata sa faca practic aproape orice daca asista si repeta


Simt pragmatic si sunt reasigurarea suportului pentru ceilalti.


ESFP care si-au dezvoltat partea Afectiva Introverta in acea masura incat ei pot integra perceptia lor concreta despre lume intr-un sistem de valori personale, vor avea urmatoarele talente speciale:

  • Gustul lor rafinat va fi o placere pentru cei care le sunt parteneri de viata
  • Ablitatea lor de a da valoare propriilor actiuni confera si mai multa putere talentului lor de a intretine atmosfera pentru oameni cu diferite gusturi.
  • Stiu sa faca rapid diferenta dintre acele lucruri care au o mare importanta sau care nu trebuie luate in seama
  • Ei nu vor cauta doar distractie de dragul ei, ci vor cauta acea distractie care merita cel mai mult in ochii lor si a celor in jurul lor
  • Vor avea mult succes la persoanele de sex opus
  • Vor sti sa recunoasca si sa promoveze talentul altora
  • Ei vor fi promotorii si aparatorii aspectelor umane ale lumii.


Posibile domenii problematice


Orice talent sau parte puternica are cu sine si o slabiciune. Exprimarea puternica a unei functii pune in umbra pe altele, creand la nivelul inconstientului emotii nestavilite sau rezistente suparatoare. Sunt obisnuiti sa valorizam punctele forte, dar ignoram punctele slabe, uitand ca ele pot contribui la progresul nostru. A cunoaste punctele slabe, a le accepta si a le confrunta, aceasta inseamna dezvoltare personala


Cei ESFP sunt persoane dragute si creative, inzestrate cu multe daruri speciale. As vrea ca persoane ESFP sa aiba in minte calitatile sale, sa nu le uite si sa inteleaga ca partile slabe sunt la fel de naturale si proprii fiecarui tip de personalitate. Aceste informatii sunt doar pentru a va ajuta sa cresteti si sa va dezvoltati asa cum va doriti mai bine, pentru a avea o viata plina de succes.


Cele mai multe puncte slabe ale unui ESFP sunt datorate partii dominate de Senzorial Extrovert care pune in umbra restul caracteriticilor personalitatii sale. De aceea ei nu pot folosi la adevarta valoare latura afectivitatii introverte. Urmatoare puncte slabe deriva din aceasta problematica:

  • Poate sa nu fie capabil sa valorizeze sau chiar sa ignore preferintele si nevoile altora
  • Poate percepe si cea mai grijulie critica ca pe o cauza a schimbarii starii de bine
  • Pot avea pareri nu prea realiste despre ideile si simtamintele altora
  • Pot sa nu admita sau nici chiar sa asculte orice cuvant care ar duce la ganduri secundare sau la vreo apreciere mai atenta a planurilor lor
  • Pot sa-i acuze pe altii de problemele lor, vazandu-se ca niste eroi in lupta cu dusmanii
  • Pot deveni prea mult centrati pe sine
  • Pot recurge la comportamente total nepotrivite social doar pentru a-si sustine punctul de vedere
  • Pot fi suparatori in aprecierile lor legate de gusturile si hainele altora
  • Pot deveni laudarosi sau aspri in atitudinea lor fata de potrivnici
  • Pot rationaliza problematicile lumii intr-un mod simplistic, lipsit de continut
  • Pot crede cele mai curioase lucruri legate de obiecte fara viata si despre ciudateniile lor
  • Pot ajunge sa fie depasiti de stres si de tensiuni atunci cand au de-a face cu situatii care cer multa atentie si consideratie
  • Sub stres simt lumea din jur intunecata, cu intentii ascunse, influente invizibile, mistice.

O alta dificultate a lor este faptul ca, si atunci cand sunt plini de viata, ei pot fi perceputi ca fiind reci, centrati pe sine, uitand de simtamintele celorlalti, chiar si atunci cand nu este neapart cazul. Nu ar strica ca din cand in cand, un ESFP sa invete sa isi exprime emotiile si aprecierile pentru ca altii sa stie cum sa il interpreteze.



Explicarea Problemei


Aproape toate problemele expuse anterior se datoreaza mai mult sau mai putin faptului ca persoanele ESFP sunt atrase si absorbite de senzatiile si aparenta faptelor lumii exterioare. Cei ESFP sunt de obicei persoane foarte spontane si tolerante care nu-si dau mult timp anumitor analize a complexitatii care exista dincolo de lumea pe care o vedem. Au tendinta de a analiza superficial orice punct de vedere diferit sau nou, considerandu-le, cu cat mai abstracte cu atat mai irelevante, mai lipsite de importanta. Daca ESFP nu va gasi un mod de a impaca tensiunea existenta intre felul in care li se pare lor a fi modul cel mai satisfacator si mai evident de a trai si unele perspective mai complexe asupra lumii, el va incepe sa elimine orice informatie noua care va produce aceasta tensiune. Aceasta este o modalitate naturala de protectie a sinelui pentru un ESFP. Senzorialitatea Extroverta ii motiveaza sa caute in exterior doar acele lucruri care le fac placere si ii atrag. Daca perspectiva asupra lumii a unui ESFP este amenintata de cerinte pentru o mai mare grija si analiza rationala, el va inabusi, va respinge aceste imperative pentru a-si pastra integra sa viziune. In astfel de situatii ei isi vor justifica comportamentul in cele mai uimitoare si mai simple moduri si mereu ii va gasi pe altii vinovati de complicarea a ceea ce inseamna sa traiesti simplu si clar. Le va fi dificil sa pastreze relatiile apropiate, nu doar pentru ca au asteptari simple si foarte concrete ci, si pentru ca nu inteleg de ce altora nu le este la fel de usor sa le aiba si sa se potriveasca cu el.


Nu este ceva neobisnuit pentru un ESFP sa se uite in interiorul lumii lor si sa cauta acele simtaminte care sa-i justifice dorintele si felul de a vedea lucrurile. Daca acestei tendinte i se va da prea multa libertate, rezultatul este ca, un ESFP va fi prea centrat pe sine ca sa fie feritcit sau sa gaseasca succesul. Din moment ce functia dominanta a personaltatii sale este cea Senzorial-Extroverta, ei trebuie sa isi dezvolte functia secundara de Afectiv Introvert care este destul de rafinata pentru a face evaluari mai profunde, mai obiective despre lumea din jur. Un ESFP face evaluari prin intuitia sa care ii intareste de fapt modul subiectiv de analiza a exteriorului. Ei nu vad nimic altceva decat bucurie, satisfactii si o lume care ii ofera senzatii, experiente noi. Satisfacerea propriilor dorinte este punctul central al existentei lor.


La acest punct as vrea sa reamintesc cititorului ca astfel de probleme mai serioase apar la aceia din cadrul tipologiilor ai caror functie dominanta este neobisnuit de puternic exprimata. Desigur, situatiile de aici pot fi intalnite rar, dar intr-o oarecare masura, ele pot fi simtite sau gandite de toti ESFP fara sa le puna insa in practica. Oamenii isi gasesc echilibrul, chiar daca au tendinta de a fi centrati pe sine, un echilibru intre satisfacerea propriilor dorinte, a confortului personal si dragostea pentru cei din jur, care schimba cel mai mult tendintele noastre spre anumite extreme.



Solutii


A creste ca individ pentru un ESFP inseamna a se focaliza pe intelegerea de sine si pe acordarea atentiei si motivelor rationale si obiective inainte de a face ceva. Inainte ca un ESFP sa analizeze din nou validitatea dorintelor lor, actiunilor sau lucrurilor pe care le perimite sa fie parte a vietii, el trebuie sa inteleaga ca perspectiva lui asupra lumii nu este amenintata ci intarita si prin participarea judecatilor mai obiective, mai vertebrale. El trebuie sa inteleaga de asemenea ca un simtamant care apare razlet si nu se incadreaza printre sustinatorii dorintelor lui, nu este ceva acuzator, incriminatoriu ci, este o portita spre o intelegere mai profunda a lucrurilor.


Aceia care sunt interesati de dezvoltarea personala vor acorda mai multa atentie motivatiilor lor care ii indeamna la anumite actiuni si intereselor lor. Se armonizeaza dorintele mele cu valori si principii puternice si satisfac ele si nevoile altora? Iata o intrebare care ii poate ajuta sa discearna mai bine inainte de a recurge la ceva. Ei trebuie sa devina foarte constienti de dorintele lor, de emotiile si simtamintele lor pentru ca altfel nu le pot analiza, nu le pot exprima si prin urmare nu le pot opri cursul nefast uneori. Pentru a nu recurge la anumite actiuni care inseamna doar sarisfacerea dorintelor proprii, ei trebuie sa stie sa ii exprime, sa comunice ceea ce simt si sa gaseasca astfel mai multa putere de autocontrol. Ei trebuie sa fie foarte constienti de tendinta lor de a discredita tot ceea ce sta impotriva implinirii dorintelor lor. Trebuie sa incerce sa vada lucrurile si prin ochii celorlalti. Altfel spus, trebuie sa isi exerseze partea Afectiv Introverta care le va focaliza atentia si pe altii nu doar pe sine. Un ESFP care isi va dezvolta un sistem valoric bun poate fi o adevarata forta a schimbarii.


Unii ESFP au dificultati in a se adapta vietii sociale. Problema lor este de multe ori rezultatul unei atitudini lipsita de orice alta grija cu exceptia momentului, trairii clipei, a lipsei de constientizare a nevoilor altora sau a modului prea simplist in care si-a construit asteptarile. Toate acestea provin, dupa cum mai aminteam, dintr-o maniera precara de folosire a laturii secundare a personalitatii, adica a Afectivitatii Introverte. Un ESFP care isi foloseste simtamintele pentru a judeca valoarea actiunilor lor si a dorintelor lor va fi avea o apreciere mult mai clara asupra lumii, decat daca isi foloseste simtamintele ca sa isi intareasca propriile dorinte. Simtamintele exista nu doar pentru noi insine ci si pentru a le oferi sau a intelege mai bine pe altii prin analogie. Deci un ESFP care le va folosi pentru intelegerea altora, va ajunge sa se simta bine in societate.


Trebuie stiut ca afectivitatea, simtamintele nu se refera la senzatiile pe care le avem si care ne produc placere. Cand spunem "imi place sau se simte bine" inseamna senzatii placute, analizatorii nostri transmit senzatia de placere. Afectivitatea este mult mai complexa, ea are de-a face cu acordul sau dezacordul chiar rational asupra unor evenimente, situatii, lucruri. Avand acestea in minte, oferim astfel niste sugestii concrete care te vor ajuta sa iti exersezi partea secundara a personalitatii tale, Afectivitatea Introverta:

  • Cand o noua perspectiva intra in viata ta si iti deranjeaza starea de spirit, ia-ti un moment si inceaca sa analizezi inainte de a respinge. Imagineaza-ti ca auzi acele lucruri de pe buzele altcuiva, poate chiar ale lui Dumnezeu. Asta te va ajuta sa le iei mai obiectiv si sa nu iti mai fie frica de ele si sa poti analiza mai la rece.
  • Gandeste-te la o situatie din viata ta in care imparti bucuria cu altii. Probabil te vezi sufletul petrecerii. Priveste cu ochii imaginatiei privirile si limbajul corpului celorlalti atunci cand tu vorbesti sau cand actionezi. Observa ca nu toti iti ofera acelasi raspuns emotional, fiecare te simte si de evalueaza in moduri diferite. Incearca sa te imaginezi si tu printre spectatori, cum te judeci, cum te vezi pe tine insuti?
  • Atunci cand conversezi cu un prieten sau ruda, ia-ti timp si intreaba-l despre cum vede acesta lumea, afla-i valorile si motivatiile. Gandeste-te la persoanele care iti sunt apropiate. Asa cum iti imaginezi fiecare persoana, incearca sa iti spui in minte pentru imaginea fiecaruia: "aceasta persoana are propria sa viata si ei sunt mult mai preocupati de propria lor viata decat sunt de a mea". Aminteste-ti ca asta nu inseamna ca lor nu le pasa de tine. Acesta este mersul natural al lucrurilor. Incearca sa iti imaginezi si sa vizualizezi ceea ce acea persoana face in clipa aceea, ce gandeste. Nu face evaluari, nu-i judeca, nu te compara cu ei, incearca sa-ti imaginezi cum te-ai simti tu in locul lor.
  • Incearca sa identifici in jur tipurile de personalitate a celorlalti cu care intri in contact, nu conteaza pentru cat timp.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un ESFP


1.     Hraneste-ti punctele forte!

2.     Confrunta-ti punctele slabe! Prin acesta iti vei descoperi adevaratul sine si vei deveni mai puternic.

3.     Exprima-ti sentimentele, emotiile! Nu lasa ingrijorarile sa creasca in interiorul mintii tale. Cauta ajutor, parerile celorlalti te vor ajuta sa vezi lucrurile altfel atunci cand esti inconjurat de temeri sau de confuzie.

4.     Ia-ti timp ca sa asculti pe indelete. Incearca sa nu accepti orice pare a fi o valoare. Lasa totul la macerat si ascultati ratiunea.

5.     Zambeste cand te simti criticat! Nu toti vad lucrurile ca noi. Ia critica ca o ocazie de a-ti largi orizontul.

6.     Fii constient de ceilalti! Aminteste-ti ca exita alte 15 tipuri de personalitate care vad fiecare lumea altfel decat tine. Incearca sa le intelegi punctu de vedere.

7.     Fii o persoana de incredere! Aminteste-ti ca actiunile tale pot afecta pe cei din jur, fii responsabil pentru tine si pentru ei.

8.     Fii bland cu asteptarile tale! Vei fi mereu dezamagit de altii daca astepti prea mult de la ei. A fi dezamagit este cel mai usor lucru si cel mai rapid mod de a-i indeparta. Poarta-te cu ei cu aceeasi blandete cu care ti-ar placea sa fii tratat.

9.     Spera la tot ce este mai bun! O atitudine pozitiva creeaza situatii pozitive.

10.     Cand nu esti sigur pe tine, pune intrebari! Cere ajutorul, poate felul de intelegere a lucrurilor al altcuiva te va ajuta sa pui punctul pe "i".

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii