Informatii despre tipurile de personalitate  

Testele de personalitate sunt folosite de tot mai multe persoane si au devenit o conditie pentru toti acei care doresc sa atinga un nivel mai profund al autocunoasterii si dezvoltarii personale. A afla cat mai multe despre tipurile de personalitate aferente fiecaruia trebuie vazuta ca o experienta motivatoare, constructiva, si nu ca pe un mijloc de etichetare a celorlalti sau ca pe o scuza pentru anumite comportamente.


Cele 16 tipuri de personalitate pe care le vom prezenta in continuare au la baza studiile bine cunoscutilor cercetatori din domeniul psihologiei personalitatii: Carl Jung, Katharine C. Briggs si Isabel Briggs Myers. Carl Jung a dezvoltat la inceput teoria conform careia fiecarui individ ii corespunde un tip de personalitate. El a considerat ca exista doua functii de baza care fac distinctia intre tipurile noastre de personalitate: cum primim informatia (modalitatea de a percepe lucrurile) si cum luam deciziile.


Astfel, potrivit lui Jung, exista doua moduri diferite de a percepe informatia: 1) prin simturi, senzorial sau 2) prin intuitie. Tot asa, exista doua moduri diferite de a lua decizii: 1) obiectiv logice, sau 2) subiectiv afective. Jung considera ca oamenii folosesc mai frecvent si cu mai mult succes una dintre aceste patru functii enuntate anterior, ceea ce duce si la formarea unei ierarhii.


Exista o caracteristica dominanta, sustinuta de o caracteristica secundara, tertiara si una inferioara, a patra. Jung sustine faptul ca oamenii fie isi exteriorizeaza (extraversiune) fie isi interiorizeaza (introversiune) functia lor dominanta. Aceasta functie dominanta este atat de importanta incat umbreste celelalte functii si defineste tipul de personalitate corespunzator. Jung descoperea astfel opt tipuri de personalitate:

  1. Extravertit Senzorial (in prezent: ESFP, ESTP)
  2. Introvertit Senzorial (in prezent: ISTJ, ISFJ)
  3. Extravertit Intuitiv (in prezent: ENFP, ENTP)
  4. Introvertit Intuitiv (in prezent: INFJ, INTJ)
  5. Extravertit Ganditor (in prezent: ESTJ, ENTJ)
  6. Introvertit Ganditor (in prezent: ISTP, INTP)
  7. Extravertit Afectiv (in prezent: ESFJ, ENFJ)
  8. Introvertit Afectiv (in prezent: INFP, ISFP)

Katharine Briggs a dezvoltat teoria tipurilor de personalitate a lui Jung, dar fiica sa, Isabel este cea care a facut munca mamei sale cunoscuta, incat Tipurile de Personalitate au devenit foarte populare. Isabel, avand la baza lucrarile mamei sale, a descoperit ca mai exista o axa a interpretarii personalitatii pe care Jung nu o aflase in studiile sale si anume axa Judecator - Perceptiv.


Teoria dezvoltata de astazi sustine faptul ca fiecare individ are un mod primar, dominant de a actiona privind urmatoarele:

  1. fluxul de energie
  2. modalitatea de a percepe informatia
  3. modalitatea de a lua decizii
  4. stilul de viata cotidian pe care il preferam
In cadrul fiecarei categorii preferam sa fim fie:
  1. Extravertit sau Introvertit
  2. Senzorial sau Intuitiv
  3. Ganditor sau Afectiv
  4. Judecator sau Perceptiv
Se spune ca preferam o functie mai mult decat celelalte. Combinarea celor patru preferinte ale noastre determina tipul de personalitate care ne caracterizeaza. Desi functionam folosind tot spectrul functiilor mentionate anterior, fiecare individ este caracterizat natural de o functie dominanta care il conduce fie intr-o directie fie in alta, pe axa celor patru categorii.

Fluxul nostru de energie se refera la modalitatea in care suntem stimulati, fie din interior (Introvertitul-I), fie din exterior (Extravertitul-E). Unde avem atentia focalizata mai mult, spre lumea interioara sau spre lumea exterioara noua?


Modalitate de a percepe informatia se refera al felul in care asimilam informatia. Noi ne incredem fie in cele cinci simturi (Senzorialul-S), fie ne incredem in instincte, intuitie (Intuitivul-N).


Modalitatea de a lua decizii. Oamenii decid fie bazandu-se pe logica si pe considerente obiective (Ganditorul-T), fie bazandu-se pe un sistem personal, subiectiv de valori (Afectivul-F).

Aceste trei axe stateau la baza teoriei personalitatii a lui Jung. Isabel Briggs Myers dezvolta o alta dimensiune a teoriei care se refera la felul in care oamenii se adapteaza cerintelor minimale cotidiene.


Stilul de viata cotidian se refera la faptul de a fi organizat, orientat spre implinirea sarcinilor, spre structurarea lucrurilor (Judecatorul-J) sau la felul de a fi mai flexibil, mai confortabil, mai putin stresat cu termenele limita, mai putin structurat si iubitor de varietate (Perceptivul-P).

Tipurile de Personalitate astazi


Teoria Tipurilor de Personalitate, asa cum este in zilele noastre, contine:

Un individ este dominant ori Extravertit (E) ori Introvertit (I).

Un individ este dominant ori Senzorial (S) ori Intuitiv (N).

Un individ este dominant ori Ganditor (T) ori Afectiv (F).

Un individ este dominant ori Judecator (J) ori Perceptiv (P).


Combinarea acestor caracteristici de baza formeaza 16 tipuri de personalitate diferite. Aceasta nu inseamna ca toti indivizii vor avea strict doar acele tipuri de personalitate. Daca vom afla prin aplicarea testului de personalitate ca suntem dominant extravertiti nu inseamna ca nu manifestam deloc si caracteristici specifice tipului introvertit. In plus, in viata ne educam si invatam sa dezvoltam si alte caracteristici care nu ne sunt native. De exemplu, devenim mai rabdatori si ducem la bun sfarsit sarcinile avute, chiar daca nativ nu suntem asa. Avand in vedere toate acestea, devine clar faptul ca nu trebuie sa etichetam persoanele, sa le inchidem intr-o tipologie. Putem descoperi impreuna tendintele native de personalitate, punctele tari si punctele slabe in diferite contexte de interactiune sociala si modalitatea de armonizare cu trasaturile celorlalte tipuri de personalitate.


Afland mai multe despre Tipurile de Personalitate intelegem de ce in anumite compartimente ale vietii noastre ne descurcam mai bine si ne este mai usor sa obtinem satisfactii, iar in altele obtinem totul cu efort si cu perseverenta. A afla si despre caracteristicile altor tipuri de personalitate ne ajuta sa descoperim cele mai eficiente cai de comunicare cu acestea si felul in care ele functioneaza cel mai bine.


Aplicatii practice ale Tipurilor de Personalitate

  1. Cariera: Care sunt acele activitati care ni se potrivesc cel mai bine? Unde suntem noi natural cel mai fericiti?

  2. Relatia cu subalternii: Cum vom intelege noi capacitatile naturale ale angajatilor si la ce activitati consideram ca se potrivesc cel mai bine?

  3. Relatii inter-personale: Cum ne putem imbunatati cunostintele despre alte tipuri de personalitate crescand intelegerea fata de felul lor de a fi, de a se comporta, de a comunica?
  4. Educatia: Cum putem dezvolta diferite metode de predare pentru educarea fiecarui tip de personalitate?

  5. Consiliere: Cum putem ajuta indivizii sa se inteleaga pe ei insisi mai bine, sa devina mai capabili sa-si administreze punctele tari si punctele slabe?
   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii