Tipuri de Personalitate - Portrete  
Descrierea tipului ESTP - Extraverted Senzorial Ganditor Perceptiv
(Senzorialitate Extraverta cu Gandire Introverta)

Initiatorul

Cel mai spontan - "sa trecem la treaba"


Ca un ESTP, modul dominant de a trai este unul orientat spre exterior, spre lumea din jur, fiind extravertit si analizand lucrurile la modul cel mai concret prin cele cinci simturi. Secundar, esti orientat spre interior unde judeci lucrurile rational si logic.


Persoanele ESTP sunt persoane care merg direct la tinta, persoane de tip "sageata". Entuziasti si usor de a fi provocati, ei sunt promotorii, initiatorii care traiesc intr-o lume activa. Directi, isi asuma riscuri si sunt gata sa se implice direct in valtoarea lucrurilor. Vor sa simta ca au atins, ca au pus mana la rezolvarea lucrurilor. Traiesc in prezent si acorda putina importanta introspectiei, analizei de sine sau teoriei.


Persoanele ESTP au un mare talent in a observa motivatia si atitudinea oamenilor. Observa detalii pe care altii nu le pot observa, ca postura si expresiile faciale de exemplu. Tipic, sunt cu cativa pasi inaintea persoanelor cu care interactioneaza. Astfel, persoanele ESTP folosesc aceasta abilitate pentru a conduce situatia acolo unde ei isi doresc. Regulile si legile sunt vazute mai degraba ca aspecte dupa care sa se ghideze decat niste imperative sau obligatii. Daca ei au hotarat ca un lucru trebuie facut, atunci ei il vor face si vor termina cu lucrul acela indiferent de ceea ce spun regulile, "trebuie facut si gata". Ei au totusi credinte personale foarte puternice in ceea ce ei considera ca este bine si ce este rau si vor fi foarte incapatanati cu parerile lor. Legile si preceptele generale pot sa nu cantareasca prea mult in ochii unui ESTP, dar ei nu vor trece sub nicio forma peste ceva ce ei simt a fi gresit, potrivit sistemului propriu de valori.


ESTP au un fler pentru drama si pentru a avea stil, bun gust. Ei sunt rapizi in miscari, vorbesc energic si apreciaza lucrurile de calitate. Pot juca la jocuri de noroc si pot fi cheltuitori. Sunt de obicei foarte buni la povestit si la improvizat. Prefera sa improvizeze pe loc decat sa isi faca un plan. Le place sa se distreze si sa aiba persoane amuzante in preajma lor. Pot rani pe altii uneori fara sa realizeze, pentru ca de multe ori nu isi pot da seama de efectul pe care il pot avea cuvintele lor. Aceste lucruri nu se intampla pentru ca nu le-ar pasa de oameni, ci doar din cauza faptului ca planurile lor de actiune nu iau in considerare si sentimentele oamenilor. Ei iau decizii bazate pe fapte si pe logica.


Un ESTP isi dezvolta cel mai putin partea intuitiva. Vor avea probleme cu teoriile, neintelegandu-le rolul in partea concreta, pragmatica a planurilor lor. Un ESTP nu se increde in instinctele sale si este la fel de neincrezator si cu intuitia celorlalti.


ESTP au deseori probleme la scoala, in special la parte teoretica a materiilor. Ei pot fi isteti, ingeniosi, inteligenti, dar scoala poate fi o corvoada.


Ei au nevoie sa fie permanent in miscare si de multe ori li se potriveste foarte bine rolul de vanzator sau agent de vanzari. Rutina ii face nefericiti si ii demotiveaza. Persoanele ESTP debordeaza natural de multa energie si entuziasm care ii dedica pentru munca de antreprenoriat. Se entuziasmeaza usor si au si abilitatea de a-i molipsi si pe cei din jur cu energia lor motivatoare. Pot vinde orice idee. Ei sunt orientati spre actiune si iau decizii rapid. Toate ca toate, trebuie sa recunoastem ca sunt foarte buni in a initia, a demara actiunea. Nu sunt foarte buni la pasii de dupa, de aceea trebuie sa invete nu doar sa initieze actiunile ci si sa le planifice pentru a le putea duce la bun sfarsit.


Persoanele ESTP sunt practice, buni observatori, spontani, amuzanti, iubitori de risc cu o foarte buna abilitate de improvizare rapida, de gasire a unei solutii ingenioase. Sunt niste motivatori extraordinari. Pot crea lucruri intr-adevar unice, deosebite, atunci cand isi cunosc bine talentele.


Ierarhia jung-iana a functiilor pentru ESTP:


Dominant: Extravertit Senzorial
Secundar: Introvertit Ganditor
Tertiar: Extravertit Afectiv
Inferior: Introvertit Intuitiv

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii