Tipuri De Personalitati - Dezvoltare personala  

ESTP - Dezvoltare personala




Ce inseamna succesul pentru un ESTP?


Avand ca functie dominanta a personalitatii Senzorialitatea Extroverta si, secundar, functia de Ganditor Introvert, persoanele ESTP au o mare nevoie de experienta senzoriala, de contact direct cu lumea care ii inconjoara, o experienta tactila cu mediul. Ei se simt cel mai confortabil atunci cand trateaza viata ca pe un mare joc in care ei trebuie sa isi foloseasca cu rapiditate toate abilitatile pentru a castiga. In astfel de scenarii de joc, cei ESTP sunt de obicei castigatorii pentru ca niciun alt tip de personalitate nu este la fel de iute ca el.


ESTP au o mare capacitate de a ghici oamenii, de a le face o scurta caracterizare la prima vedere. De multe ori isi foloseste acest talent ca sa castige vreun joc sau confruntare. Cei ESTP sunt motivati de dorinta de interactiune directa cu mediul inconjurator. Aceasta nevoie se manifesta in multe feluri, cel mai des fiind sublimata sub forma atractiei spre sport si provocari fizice, cat si ca dorinta de a face constant ceva, de a fi permanent in miscare. Ei sunt foarte energici, activi. Daca iti doresti ca un lucru sa se intample repede, sa se rezolve repede, cere-le ajutorul celor ESTP. Succesul profesional il obtin de obicei din joburi ca agenti de vanzari sau ca atleti profesionisti. Orice alta activitate legata de lumea fizica, de miscare sau chiar de relatiile cu ceilalti va fi bine implinita daca este facuta de un ESTP.


Persoanele ESTP se simt cel mai fericite atunci cand dezvolta activitati dinamice, in afara eu-lui, a sinelui. Dar, succesul personal implica si autocunoastere. Acei ESTP care acorda atentie atat nevoii constante si reale de experiente senzoriale, tactile, cat si nevoii de a reflecta mai mult asupra impresiilor si simtamintelor sale in urma acestor descoperiri empirice, ei vor gasi implinirea si satisfactia la un nivel mult mai profund.


Totusi, pentru toate categoriile de ESTP, succesul inseamna cucerirea de noi provocari, limite ale spatiului lor fizic, ale mediului in care se gasesc. Ei sunt cei care au venit, au vazut, au cucerit. Odata ce au o sarcina intriganta, provocatoare de rezolvat, ei nu se lasa pana nu fac orice ca sa o rezolve, iar implinirea ei, in orice domeniu, reprezinta un succes personal. Succesul pentru un ESTP nu este tradus in termeni clari, bine delimitati. Succesul inseamna momentele de impliniri, momentele in care si-au terminat o sarcina, momentele care ii fac sa simta ca au avut o zi buna, cu reusite. Ei sunt supravietuitori ai fiecarei zile in parte.



Caracteristici ale ESTP ce trebuie dezvoltate


Cand iti cunosti punctele tari pe care trebuie sa le dezvolti, iti vei cunoaste si locul si rolul tau in lume. Iata cateva caracteristici pe care aceasta tipologie trebuie sa le dezvolte:


Un mare talent de a citi oamenii, de a-si da seama, doar privindu-i, ce fel de educatie au, ce implica comportamentul lor.


Abilitatea de a face scheme, schite detaliate, harti, ale mediului fizic in care se afla la un moment dat.


Un fler competitiv care ii motiveaza spre a castiga in situatii foarte dificile. Ei adora provocarile, le place sa aiba curenti potrivnici in jur pentru ca succesul este si mai mare atunci cand reusesc in aceste conditii.


O tarie si rezistenta mentala care ii face imbatabili. In orice concurs, un ESTP va fi ultimul care cedeaza.


O puternica vointa si perseverenta care ii ajuta sa termine ceea ce au inceput.


Cei ESTP care si-au dezvoltat si partea de Ganditor Introvert in asa fel incat pot discerne intre optiunile existente, mai degraba decat sa se lase dusi de val, se vor bucura de urmatoarele caracteristici:


Abilitatea de a recunoaste cand ceilalti se afla in probleme sau sunt confuzi, ingrijorati.


Capacitatea de a realiza ca a implini si nevoile altor persoane inseamna o mare valoare umana.


Intelegerea faptului ca oamenii au perspective diferite asupra vietii si ca ele pot fi la fel de folositoare si valide.


Abilitatea de a folosi capacitatile de castigator pe termen cat mai lung.


Un dar special de a arata si altora cum sa foloseasca la maxim un moment, o oportunitate. Astfel de ESTP pot fi profesori extraordinari ai unor lectii de abilitati practice, constructive, despre viata.


Dexteritatea, abilitatea de a arata nu doar cum anumite lucruri pot fi facute, dar si cum ar putea fi facute intr-un mod cat mai eficient. Astfel de ESTP sunt foarte buni in companii de manufacturi.


Abilitatea de a intelege comportamentul uman si chiar anticiparea lor. Asta ii face foarte buni detectivi si analisti.



Posibile domenii problematice


Orice talent sau parte puternica are cu sine si o slabiciune. Exprimarea puternica a unei functii pune in umbra pe altele, creand la nivelul inconstientului emotii nestavilite sau rezistente suparatoare. Sunt obisnuiti sa valorizam punctele forte, dar ignoram punctele slabe, uitand ca ele pot contribui la progresul nostru. A cunoaste punctele slabe, a le accepta si a le confrunta, aceasta inseamna dezvoltare personala.


Este important sa realizam ca punctele slabe sunt doar ca niste puncte pe trasaturile puternice ale personalitatii. Cele mai nedorite lucruri sunt evidente doar la acele persoane ale caror tipologie este puternic exprimata. Deci, citind ce urmeaza, nu trebuie sa uitati ca descrierea urmatoarelor tendinte negative de comportament sunt doar pentru o intelegere a directiei in care trebuie sa aiba loc dezvoltarea personala pozitiva. Orice persoana este unica si aceste caracteristici, asa numite negative, sunt doar lucruri de inteles ale tipologiei careia ii apartinem.


Cele mai multe caracteristici slabe ale unui ESTP se datoreaza functiei dominante de Senzorialitate Extroverta dupa cum urmeaza:


Pot deveni posomorati sau chiar potrivnici in situatiile in care nu prea li se ofera sansa sa faca ceva, sa actioneze intr-un fel.


Pot deveni manipulatori, folosindu-se de slabiciunile altor persoane pentru a castiga ei.


Pot fi incapabili sau nedoritori sa planifice dinainte ceva pentru ei insisi sau sa urmeze cu grija planurile altcuiva.


Pot fi prea increzatori in abilitatile lor, ignorand problemele care ii vor surprinde in cele din urma prin a-i ataca in punctul orb.


Pot gasi foarte dificila respectarea unui pact, a unei intelegeri sau angajament.


In relatiile apropiate poate sa fie supra protectiv, creand dependenta, neincurajand exprimarea simtamintelor celuilalt partener.


Cand sunt singuri sau in anumite circumstante pot deveni subiectul unor ganduri morbide, pesimiste despre ei insisi.


Pot fi incapabili de a mentine o slujba mai mult timp, pierzandu-si credibilitatea uneori in fata clientilor prin nerespectarea promisiunilor.


Pot deveni atat de implicati cat este vorba de ceva provocator, antrenant, incat pot pierde simtul masurii, neglijandu-se pe sine si pe cei dragi.


Daca nu au provocari pentru ei insisi le pot gasi usor prin centrarea pe comportamentul altora, ca de exemplu a familiei sau angajatilor, insistand ca acestia sa traiasca dupa cum vad ei a fi mai bine, mai satisfactor.



Explicarea Problemei


Pentru ca ESTP sunt preocupati sa experimenteze lumea prin senzatii concrete, prin contact direct cu realitatea, isi ordoneaza viata astfel incat sa poata avea provocari de acest gen. De cele mai multe ori ei cauta tot felul de justificari pentru a-si intari nevoia de experiente senzoriale, de actiune motivata de nevoia de moment, de cerintele prezentului, in care se implica fara ezitare. Multe probleme ale unui ESTP provin din faptul ca ei se imprietenesc doar cu aceia care le satisface nevoia de experiente noi si de noi cuceriri. Pnetru cei care nu au partea rationala bine dezvoltata, lumea exterioara este un continuu fascinant camp de joaca, in care, schimbarea constanta a regulamentului de joc le aduce cea mai mare provocare.


Fara o functie a Gandirii Introverte bine dezvoltata care sa-i faca sa gandeasca mai mult la consecintele actiunilor lor, cei ESTP nu sunt la fel de capabili nici sa inteleaga simtamintele si dorintele celor din jur. De obicei, cei care nu sunt alaturi de ei, runda de runda, sunt persoane fara prea mare perspectiva in ochii unui ESTP, sunt doar obiecte ale satisfacerii dorintei lor de joc. Pentru ca Afectivitatea este o functie pe locul trei a personalitatii sale, ei nu dau dovada de prea multa empatie si pot pastra resentimente fata de cei care nu pot tine pasul cu ei, care nu corespund nevoilor lor.


In aceste conditii, cei ESTP ajung sa isi foloseasca partea rationala doar ca sa isi intareasca convingerile personale despre nevoile lor, sa isi justifice comportamentul, reducandu-i pe ceilalti la rolul de audienta, de la care se asteapta suport neconditionat. In relatii aceasta poate fi considerat a fi un comportament riscant, pentru ca rar ajung sa cunoasca cu adevart persoana de langa ei si simtamintele acesteia. Ei pot avea multe cunostinte si parteneri de distractie, dar vor fi prea putini cei care le vor fi prieteni de incredere.


In afara spuselor de mai sus, pot exista unii ESTP care vor realiza ca sunt cam izolati din cauza parerilor lor despre oameni si lume in general. Ei sunt superstitiosi, pot avea intuitii bizare cu privire la ce s-ar putea intampla. Pot uimi uneori prin ciudatenii pe care le cred sau le intrevad ca intamplandu-se. Stiu foarte bine sa isi sustina aceste puncte de vedere si de aceea pot parea uneori cam ciudati celorlalti.


Dintre toate tipurile de personalitate, un ESTP care este mai rigid, va fi cel mai greu de convins dintre toti de faptul ca oamenii gandesc diferit, ca au diferite convingeri la fel de valide ca ale lor. Dar aceste lucruri au nuantele fiecarui individ in parte, acestea fiind tendinte extreme la care se poate ajunge fara o dezvoltare personala in directia cea pozitiva.


Solutii


Pentru a se dezvolta, un ESTP are nevoie sa isi elibereze gandirea de controlul functiei Senzorial Extroverte si sa isi incurajeze gandirea logica, rationala, precauta. Aceasta necesita cateva exercitii, dar puterea reusitei nu este departe in adancimea personalitatii, ci chiar aproape de suprafata. Toti ESTP trebuie sa invete sa faca diferenta dintre a gandi sub impresia de moment a nevoii de implicare directa in lumea exterioara, de experimentare a noului, sau sa gandeasca avand in minte consecintele actiunii lor. Gandirea Introverta este arma succesului unui ESTP care doreste sa isi dezvolte personalitatea.


A intoarce pe dos lumea este mai degraba a intoarce invers interesul fata de lumea externa inspre lumea interioara a sa. Un ESTP nu trebuie invatat sa gandeasca, el stie sa o faca si o face foarte bine atunci cand isi sustine punctul de vedere si isi intareste comportamentul sau. El trebuie insa sa invete sa intoarca gandirea inspre sine. Ei au nevoie sa invete sa evalueze cat de utili sunt altora, cat de calitative sunt relatiile lor si in ce fel aduc ei valoare in viata celor din jur.


A raspunde provocarilor este foarte usor. Dar ia-ti timp zilnic si analizeaza " ce fac?", "de ce fac acest lucru?", "cine si ce beneficiaza din aceasta?". Intreaba-te si raspunde-ti in orice situatie aceste lucruri. Urmareste cum raspunsurile te vor ajuta sa ii intelegi mai bine pe altii si, mai important, sa iti intelegi adevaratele nevoi, sa intri in legatura cu adevaratul tau eu interior. Curand iti vei descoperi emotiile si intuitia mult mai pozitive si mai puternice.


Cei ESTP au de obicei un grup mare de sustinatori, atat la locul de munca, cat si in societate. Sunt destul de cunoscuti, populari, avand carisma in a atrage oameni in jurul lor. Ei s-au lasat atrasi de aceasta lume activa a exteriorului, a provocarilor, ignorand persoanele mai profunde, sau ferindu-se de legaturi mai serioase, stabile. Nu au probleme in a atrage iubiti si admiratori, problema este in a-i pastra. Ei trebuie sa invete cum sa isi pastreze relatiile, cum sa ofere profunzime si siguranta relatiei cu partenerul de viata. Ei sunt mai inspaimantati de emotie decat incapabili de a simti; sunt mai ezitanti in fata angajamentelor decat incapabili de a face un angajament. Cei ESTP nu ii cunosc pe cei din jur cu adevarat, dar nici pe ei insisi nu se cunosc si nu se incurajeaza in exprimarea asteptarilor si simtamintelor. Oferim in continuare cateva sugestii care pot conduce la imbunatatirea acestor tendinte negative:


Intreaba-te ce anume iti doresti de la o relatie, dar de la o relatie pe termen lung? Acum, uita-te in jur si compara asteptarile tale cu ale celorlalti. Esti suficient de realist? Ai uitat cumva sa incluzi si nevoile celorlalti in modelul tau de relatie ideala? Iti este frica de lucrurile pe care trebuie sa le oferi ori iti este frica de faptul ca, odata oferindu-le pierzi ceva?


Aminteste-ti intotdeauna ca o relatie care aduce ceva nou abilitatilor tale si vietii tale, este o relatie valoroasa. Insa, o relatie care iti limiteaza abilitatea de a fi tu insuti nu o sa functioneze mult timp. Acum, vezi cum anume nevoile si cerintele tale pot adauga unei alte vieti ceva nou si ce anume crezi ca vor lua de la altii, adica la ce ii vor face sa renunte.


Nu-ti fie teama sa iti arati sentimentele, chiar daca trebuie sa iti arati vulnerabilitatea. Mai mult mai des decat mai rar, o astfel de sinceritate, transparenta este inceputul unei relatii mai profunde care te va ajuta sa te dezvolti mai mult.


Incearca sa vorbesti partenerului despre ceea ce gandesti. Descopera-te pe tine insuti prin exprimarea verbala a gandurilor fata de o persoana de incredere si da sansa relatiei tale sa se dezvolte prin a permite partenerului sa intre in lumea ta interioara. Discuta despre limitele si temerile tale si descopera punctele tari ale celuilalt, gata sa te sustina acolo unde ai nevoie de imbunatatiri.


Zece reguli pentru o viata de succes pentru un ESTP


1.     Hraneste-ti punctele tari! Tu esti acela care stie sa treaca prin situatii dificile, care este perseverent pentru a obtine rezultate.

2.     Confrunta-ti punctele slabe!

3.     Vorbeste despre gandurile tale. A discuta despre ideile si modul tau de a percepe lumea, te face mai uman in fata lor si te ajuta sa te vezi din exterior, obiectiv. De cat de bine iti vei folosi functiile secundare ale personalitatii, oricat de nenatural ar parea, depinde fericirea si implinirea ta.

4.     Nu te teme de a arata ceea ce simti. Toti am ramas un copil pe dinauntru. Alege-i ca prieteni pe cei a caror privire iti spune ca nu esti singur si lasa-i sa asculte si vocea copilului din tine.

5.     Respecta-ti nevoia de actiune. Formeaza-ti un stil de viata activ, dar invata sa il imparti in mod rational si cu alte activitati care tin de familie, de autocunoastere. Viata nu este doar o expeditie fara sfarsit.

6.     Recunoaste diferentele dintre oameni si respecta-le!

7.     Nu se intampla nimic daca vei iesi din zona ta de comoditate. Intelege ca singurul mod de a te dezvolta este prin a iesi din zona de confort. De multe ori ne simtim inconfortabili cu o situatie sau idee noua pentru ca nu stim cum sa ne raportam exact la ea. Asta este normal! Asta este o ocazie sa cresti, sa te dezvolti.

8.     Identifica si exprima-ti simtamintele. Poate iti dai seama mai greu de ceea ce simti exact in legatura cu un lucru. Nu fi ambivalent. Daca un lucru sau o persoana nu-ti sunt indiferente, transmite aceasta si nimic mai mult pana nu esti sigur. Ea se va simti in siguranta si va astepta evolutia, cresterea relatiei. Asa se contruiesc relatiile pe termen lung.

9.     Fii constient si de faptul ca poti si tu rata si asta nu este o catastrofa. Nu orice munte poate fi strabatut, nu orice client va fi multumit. Invata sa renunti atunci cand lupta nu merita. Invata sa distingi repede ceea ce este important si ce nu este important in viata.

10.    Ai asteptari inalte. Nu te lasa impresurat de frica sau imaginatie pesimista. Asteapta-te sa se intample cei mai bun, si asta se va intampla.

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii