Tipuri de Personalitate - Portrete  
Descrierea tipului INFP - Introvertit Intuitiv Afectiv Perceptiv
(Afectivitate Introverta cu Intuitie Extroverta)

Idealistul

"apele linistite sunt adanci"


Ca un INFP, modul dominant de orientare a atentie este unul spre interior, spre lumea interioara, fiind introvertit, de unde analizezi lucrurile in functie de felul in care simti despre ele sau in functie de felul in care se potrivesc sistemului personal de valori. Modul secundar de focalizare a atentiei este cel extern unde judeci lucrurile folosindu-te de intuitie.


Un INFP, mai mult decat alte tipuri, sunt centrati pe a face lumea un loc mai bun. Scopul principal pentru ei este sa isi afle rostul in viata, care este scopul existentei lor. Se intreaba mereu cum ar putea sluji umanitatii si progresului acesteia mai bine. Sunt idealisti si perfectionisti care isi ating cu greu obiectivele.


Ei sunt persoane care se folosesc de intuitie in a analiza si cunoaste oamenii. Ei se bazeaza pe intuitie si isi folosesc concluziile pentru a cauta constant valori in viata. Ei sunt constant intr-o misiune de a afla adevarul ascuns sub aparenta lucrurilor. Orice bucatica de informatie este filtrata de INFP prin sistemul sau de valori si este analizata pentru a vedea daca duce la o redefinire a caii in viata. Scopul major al vietii este mereu acelasi, indiferent de concluziile intermediare: un INFP trebuie sa ajute oamenii si sa faca lumea un loc mai bun.


In general, fiind plini de consideratie la adresa celorlalti, sunt foarte buni ascultatori. Ei pot fi rezervati in a-si exprima simtamintele, emotiile, dar au un interes natural in a-i intelege pe ceilalti. Este o persoana onesta, devotata, facand din el un prieten valoros, un confident. Un INFP poate fi chiar foarte calduros si placut cu aceia pe care ii cunoaste bine.


Unui INFP nu-i plac conflictele si incearca pe toate caile sa le evite. Daca nu le pot evita, ei le vor aborda prin filtrul emotiilor si simtamintelor personale. In situatii de conflict, un INFP acorda mai putina importanta pe cine are dreptate, ei centrandu-se mai mult pe felul in care conflictul ii face sa se simta si nu le pasa daca au sau nu dreptate. Ei nu vor sa se simta rau. Asta ii face pe ceilalti sa ii vada ca fiind nepasatori, irationali in conflicte. Pe de alta parte, un INFP este un bun mediator si sunt tipic buni in a gasi solutii la problemele altora pentru ca ei intuitiv inteleg bine punctul de vedere si simtamintele celuilalt, dorind mult sa ii ajute.


Un INFP este flexibil si lasa de la sine pana ce una dintre valorile sale sunt incalcate. Atunci ei pot deveni aparatori vehementi, pasionati ai cauzei lor. Cand o astfel de persoana se implica intr-un proiect sau intr-o slujba, aceasta devini de obicei o cauza pentru ei. Desi ei nu sunt persoane orientate spre detalii, ei vor avea grija de orice detaliu pentru ca munca sa fie bine facuta.


Cat priveste detaliile din viata curenta, acestea pot trece neobservate pentru mult timp, ca de exemplu o pata pe covor, dar ar sterge cu grija orice greseala minora din proiectul lor pe care il pregatesc.


Unui INFP nu-i place sa aiba de-a face cu lucruri grele si logice. Atentia orientata spre simtaminte si spre conditia umana, nu mai poate fi incarcata cu lucruri impersonale sau logice. Sub stres, nu este imposibil pentru un INFP sa faca erori de logica, netinand cont de unele lucruri atunci cand este emotional bulversat.


Persoanel INFP au standarde foarte inalte si sunt perfectionisti. Deseori ei sunt foarte exigenti cu ei insisi si nu isi acorda prea mult credit. Pot avea probleme atunci cand lucreaza in echipa pentru ca standardele lor sunt foarte ridicate fata de ale celorlalti membri ai grupului. In situatii de acestea ei pot prelua controlul sau vor fi cei care verifica critic la final sarcinile indeplinite. Ei au nevoie sa invete sa echilibreze asteptarile lor inalte cu detalii nesemnificative care trebuiesc facute zilnic. Daca nu vor rezolva acest conflict, ei pot fi paralizati pentru mult timp, nestiind ce sa faca cu vietile lor.


Ei sunt de obicei scriitori talentati. Pot uneori sa se simta stingheri in a se dezvalui, a se comunica, dar au o capacitate extraordinara de a descrie ceea ce simt atunci cand scriu. Cei INFP sunt gasiti des in arii ale serviciilor sociale, in invatamant sau consiliere. Sunt cei mai satisfacuti atunci cand lucreaza pentru binele celorlalti si unde nu trebuie sa foloseasca logica.


Cei INFP care se afla la locul pe care si-l doresc, pot implini lucruri extraodinare, dar care nu ii vor multumi niciodata personal, ei cautand sa faca mai mult constant. Unii dintre cei mai mari catalizatori ai schimbarii omenirii au fost INFP.Ierarhia jung-iana a functiilor pentru INFP:


Dominant: Introvertit Afectiv
Secundar: Extravertit Intuitiv
Tertiar: Introvertit Senzorial
Inferior: Extravertit Ganditor

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii