Tipuri De Personalitati - Dezvoltare personala  

ISTJ - Dezvoltare personala




Ce Inseamna Succesul pentru un ISTJ?


Oamenii cu tipul de personalitate ISTJ sunt seriosi, metodici, analitici si muncitori. Ei depoziteaza cunostintele castigate din diferite experiente si le folosesc pentru a aborda noi probleme si idei. Ei vor lucra la o problema pana vor reusi sa ajunga la o concluzie. Ei lucreaza in vederea indeplinirii unor obiective stabilite; obiectivitatea lor analitica le da tendinta sa ia decizii orientate spre teluri si care nu reprezinta preocupari individuale.


Se simt inconfortabil cu idei care sunt complet noi pentru ei sau care sunt in totalitate de natura teoretica. Daca nu au o experienta directa cu noul concept nu au instrumentele necesare pentru a sti cum sa rezolve sau cum sa priveasca problema respectiva. Au nevoie sa utilizeze cadrul unui nou concept inainte de a putea sa ocupe de el. Un ISTJ cu experienta este, de obicei, o persoana foarte capabila si poate fi un manager excelent.


ISTJ pretuiesc foarte mult abordarea de genul "incercat si adeverit" si sunt reticenti la idea de a adopta noi sisteme decat daca experienta directa dovedeste validitatea noului sistem. Ei internalizeaza si pretuiesc regulile si structurile societatii in care traiesc si dezaproba comportamentele care nu se adapteaza acestora.


ISTJ pun mare valoare pe pietrele de temelie ale societatii, cum ar fi Familia, Serviciul si Biserica. Natura lor muncitoare si dedicata este bine dezvoltata pentru a sustine astfel de institutii. Sentimentul de succes al unui ISTJ depinde de posibilitatea sa de a-si putea folosi experienta in interesul unei institutii si, de asemenea, la nivelul structurii si lipsei de haos din viata sa si pentru sanatatea si bunastarea familiei sale sau a altei structuri sociale.


Caracteristici ale ISTJ ce trebuiesc dezvoltate


Ca ISTJ sunteti inzestrat cu puncte forte specifice acestui tip de personalitate care nu sunt naturale pentru ceilalti. Recunoscand aceste puncte speciale si incurajand cresterea si dezvoltarea lor, va veti gasi mai usor locul in lume si veti fi mai multumit cu rolul dumneavoastra.


Majoritatea tipului ISTJ se vor regasi in urmatoarea descriere. Ar trebui sa imbratisati si sa dezvoltati aceste caracteristici:

  • Dorinta lor de a executa sisteme cunoscute impotriva faptelor concrete ii face fericiti bucata cu bucata prin cantitati mari de munca de rutina.
  • Cu respectul lor pentru reguli si ordine, pretuiesc onestitatea si integritatea si cauta sa traiasca cu aceste idealuri.
  • Un ISTJ are o atitudine "lipicioasa". El nu se teme de munca asidua si va face eforturi considerabile pentru lucrurile care il intereseaza foarte mult. Aceasta persistenta il va ajuta sa reuseasca sa isi atinga scopurile propuse.
  • Valoarea unui ISTJ pentru structurea sociala il face mai interesat sa fie mai sociabil decat mai Introvertit.

ISTJ care si-au dezvoltat Gandirea Extravertita isi vor completa interesul pentru datele concrete in lumea sa interioara, interes ce va ajuta la bunastarea intregii lumi, mai ales in ceea ce priveste sustinerea sistemelor sociale si traditiilor. Acesti ISTJ se vor bucura de urmatoarele calitati:

  • Vor trece dincolo de speranta ca altii vor trebui sa urmeze regulile si vor incerca sa mentina ei insisi aceste standarde prin daruire si munca asidua.
  • Sunt dedicati in mentinerea relatiilor personale, fapt ce ii face sa respecte diferentele individuale.
  • Vor folosi depozitul lor interior de fapte in beneficiul unei institutii sau al societatii, mai degraba decat pentru a satisface propriile interese.
  • Cu cat isi vor dezvolta mai mult Gandirea Extravertita, cu atat mai buni vor fi in strategii. Ei vor putea sa gandeasca mai multe posibile solutii la diferite probleme.
  • ISTJ se simt deseori inconfortabil cu deciziile bazate pe valori mai degraba decat pe criterii obiective, dar cu cat isi dezvolta mai mult Gandirea Extravertita, cu atat vor putea sa isi foloseasca mai bine Simtul Introvertit ca forta pozitiva si nu ca una strict negativa. Asta le va permite sa inteleaga o judecata de valoare care este bazata pe perspectiva personala si nu pe obligatia sociala.

Potentiale Domenii Problematice


La orice punct forte exista asociata si o slabiciune. Fara "rau", nu ar exista "bine". Fara "dificil", nu ar mai fi "usor". Ne valorificam atuurile, dar ne ignoram slabiciunile. Pentru a ne dezvolta ca persoane si pentru a obtine ceea ce ne dorim in viata, nu trebuie sa valorificam numai punctele forte ci si sa ne infruntam slabiciunile si sa le biruim. Asta inseamna sa aruncam o privire atenta la potentialele zone problematice ale personalitatii noastre.


Majoritatea caracteristicilor slabe ce se gasesc la ISTJ se datoreaza functiei lor dominante, Simtul Introvertit, care preia controlul personalitatii pana la punctul in care toate celelalte functii sunt folosite ca sa apere cererile Simtului si nu in scopul de a crea un echilibru. In asemenea cazuri, un ISTJ poate manifesta in diferite masuri cateva sau toate dintre urmatoarele slabiciuni:

  • Dragostea excesiva pentru mancare si bautura
  • Lipsa interesului in privinta celorlalti oameni sau a relationarii cu acestia
  • Ocazional afiseaza emotii inadecvate
  • Egoism general si tendinta de a isi purta singur de grija
  • Foloseste judecati pentru a respinge opiniile si perspectivele celorlalti inainte sa le inteleaga cu adevarat
  • Ii poate judeca pe ceilalti in loc sa se judece pe sine
  • Poate privi ideile si oamenii din lumea externa cu scopul stabilit de a invinovati
  • Poate deveni sclavul propriei rutine si al modului de a face totul "ca la carte" pana in punctul in care nu poate accepta nici o deviere de la aceste moduri.
  • Poate avea dificultati in exprimarea gandurilor si sentimentelor fata de ceilalti

Explicatii Ale Problemelor


Majoritatea problemelor descrise mai sus sunt rezultatele Simtului Introvertit care a preluat personalitatea ISTJ si a dus-o pana la punctul in care toate celelalte laturi au devenit supusele Simtului Introvertit. O personalitate sanatoasa trebuie sa aiba un echilibru bun intre latura dominanta si cea auxiliara. Pentru un ISTJ, dominanta Simtului Introvertit trebuie sa fie foarte bine sustinuta de latura auxiliara, Gandirea Extravertita. Daca Gandirea Extravertita exista doar ca sa sustina dorintele Simtului Introvertit, atunci nici una din laturi nu este folosita la adevaratul sau potential.


Simtul Introvertit este o latura a personalitatii care aduna constant informatii si le stocheaza intr-un fel de baza de date informationala unde pot fi accesate pe viitor. Ca jucator dominant al personalitatii, are efectul de a bombarda constant psihicul cu noi informatii. De indata ce este perceput ceva nou, este adaugat unui vast "depozit" de date ale Simtului Introvertit. Simtul Introvertit nu analizeaza el insusi informatiile pentru a le intelege sau a le conecta - doar le preia ca informatii. Pentru ca acestea sa poata fi sortate si utilizate, trebuie aplcata o functie de gandire. Aceasta functie analizeaza si ordoneaza datele.


Cand Simtul Introvertit este prea dominant sau Gandirea Extravertita nu este dezvoltata suficient, vedem un ISTJ care foloseste Gandirea Extravertita ca sa aranjeze o lume individuala in asa fel incat Simtul Introvertit sa poata domni fara a intampina obstacole. Aceasta poate include respingerea importantei relatiilor, sau a oricarui lucru care ameninta modul de viata adanc introvertit al ISTJ. In acest fel, Gandirea Extravertita este folosita impotriva lumii externe si nu impotriva datelor interne pe care le are ISTJ. Este mai degraba un scut de protectie si nu un filtru util.


Cu cat isi foloseste mai bine si mai "intreaga" Gandirea Extravertita cu atat mai bine isi pot evalua propria "magazie" bogata de date si, prin urmare, pot genera solutii utile pentru probleme si sisteme eficiente. La fel ca si celelalte tipuri, majoritatea ISTJ vor da semne de asemenea slabiciuni. Asta nu inseamna ca acestea sunt iremediabile. Adevarata problema apare atunci cand personalitatea ISTJ este atat de dezechilibrata incat persoana care o detine devine extrem de egoista si incapabila sa ia in calcul importanta sau validitatea perspectivelor celorlalti.


Solutii


Pentru a se dezvolta ca individ, ISTJ trebuie sa se concentreze pe aplicarea propriei judecati impotriva informatiilor pe care le-a adunat si nu impotriva simplului fapt ca ideile vin din partea altora. Inainte de a judeca trebuie sa puna toate informatiile noi in contextul faptelor existente deja. Lucrand cu toate datele la dispozitia sa isi va ajuta dezvoltarea abilitatii de a judeca efectiv si va reduce posibilitatea de a avea reactii ofensive si de a se izola.


Un ISTJ care este preocupat de dezvoltarea personala va da o atentie sporita subiectelor judecatii lor si motivatiei acestor judecati. Judeca ceva extern sau judeca ceva prin contextul cunostintelor stocate de ei? Este motivatia judecatii dorinta de a intelege utilitatea sa in lume sau pentru a o respinge? Adesea, un ISTJ va judeca un lucru fara a-l intelege cu adevarat si cu intentia de a-l respinge. Cauta intai sa intelegi si abia apoi sa judeci.


Cum sa traiesti fericit in lumea noastra ca ISTJ


Toate tipurile de personalitati intampina uneori probleme cand au de-a face cu diferite aspecte ale civilizatiei si interactiunii umane. Pentru ISTJ problemele sunt asociate in general cu faptul ca nu sunt capabili sa tolereze comportamente care ies din normele percepute si cu faptul ca nu depun nici un efort ca sa inteleaga nevoile emotionale ale celorlalti. Aceste probleme provin din construirea importantei lumii sale interioare si din diminuarea importantei lumii exterioare.


ISTJ care recunosc ca experienta si cunostintele lor pot fi imbogatite prin sinergia cunostintelor si experientelor celorlalti oameni, vor afla ca pot fi dedicati lumii lor interne si pot avea relatii satisfacatoare cu ceilalti in acelasi timp. Cheia catre implinirea acestui lucru este dezvoltarea functiei lor celei mai inalte, Gandirea Extravertita.


Un ISTJ care foloseste Gandirea Extravertita ca sa invinovateasca lumea externa si nu pe cea interna poate ajunge sa aiba opinii atat de puternice incat pot forma asteptari rigide si nerezonabile in privinta celorlalti. Judecatile lor hiper-vigilente asupra ratiunii si competentei celorlalti poate fi o cale efectiva de a se tine la o anumita distanta emotionala de ceilalti. Acest lucru va ajuta la protejarea sanctitatii lumii sale interioare si a modului sau de viata, dar va reduce adunarea unei multimi de informatii valoroase, va stopa dezvoltarea caracterului sau social si va stagna dezvoltarea bogatului sau "depozit" de date experimentale. In cazuri extreme ISTJ poate realiza ca este destul de singuratic.


Adesea, ISTJ vor intra in probleme cand vor incerca sa ordoneze si sa structureze lumea din exterior mai degraba decat pe cea din interior. Incercarea de a structura oamenii intr-un sistem predefinit si acceptabil poate fi problematica. Tipurile de personalitate care pretuiesc individualitatea unica vor fi jignite de lipsa aparenta a respectului pentru persoana lor, iar oamenii cu tipul de personalitate care urmeaza valorile sociale vor dori sa onoreze propriul lor sistem si nu sa fie fortati sa il urmeze pe al tipului ISTJ. Multi oameni considera controlul si manipularea ca fiind o forma de suprimare si vor opune rezistenta. Eventual, pot manifesta resentimente aspre impotriva celui care i-a suprimat.


Sugestii specifice:

  • Asigura-te ca ai ascultat intreaga idee a cuiva inainte sa o judeci. Pune intrebari daca este necesar. Fa tot ceea ce trebuie ca sa te asiguri ca ai inteles ideea. Incearca sa nu o judeci inainte sa fi sigur ca ai inteles-o in totalitate
  • Incearca sa indentifici tipul de personalitate al tuturor celor cu care te intalnesti des. Aminteste-ti ca Intuitivii au adesea un stil ciudat de exprimare. Incearca sa fi tolerant cu ei.
  • Inainte sa incepi sa vorbesti cu o alta persoana, fa o scurta pauza si uita-te la persoana respectiva. Simte atitudinea si sentimentele persoanei din acel moment. Ai grija cu cine vorbesti.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un ISTJ


  1. Intareste-ti Punctele Forte! Fa lucruri care permit abilitatilor tale excenlente organizationale si logice sa infloreasca. Explora lumea managementului in afaceri, contabilitatii si medicinei.
  2. Infrunta-ti Slabiciunile! Ia-ti punctele slabe asa cum sunt si cauta sa le invingi. In mod special, lupta sa iti folosesti judecata impotriva "magaziei" tale interne de cunostinte si nu pentru a respinge ideile celorlalti.
  3. Vorbeste prin Gandurile Tale. Ai nevoie sa pasesti prin vasta ta adunare de informatii ca sa poti pune lucrurile in ordine. Ofera-ti timpul necesar sa faci asta si profita discutand cu altii. Vei afla ca exteriorizarea gandurilor tale este un exercitiu valoros, ca si exprimarea clara a ideilor in scris.
  4. Ia in Calcul Totul. Nu respinge idei prematur doar pentru ca nu respecti persoana de la care vin acestea, sau pentru ca ai senzatia ca deja le stii pe toate. In fond, fiecare are ceva de oferit si nimeni nu stie totul.. Steven Covey a spus bine cand a spus: "Cauta mai intai sa intelegi si abia apoi sa fi inteles".
  5. Suprima-ti Dorinta De A-i Controla Pe Ceilalti. Aminteste-ti ca majoritatea oamenilor detesta sa fie controlati. Incearca sa iti intorci tendinta de a controla spre interior si nu spre exterior. Singura persoana pe care o poti controla cu adevarat esti tu.
  6. Fi Atent la Ceilalti. Acorda-ti timp sa observi de unde vin ceilalti. Care este tipul lor de personalitate? Cum se simt in momentul respectiv?
  7. Fii Responsabil Pentru Tine. Nu da vina pe altii pentru problemele din viata ta. Cauta solutii in interior.
  8. Fi Bland In Asteptarile Tale. Incearca sa te judeci pe tine insuti cel putin la fel de aspru cum ii judeci pe ceilalti.
  9. Adopta Doar Ce Este Mai Bun. Nu te necaji pe tine sau pe ceilalti vazand mereu partea intunecata a lucrurilor. Asa cum exista o parte pozitiva la orice parte negativa, asa este si o parte luminoasa la fiecare parte intunecoasa. Aminteste-ti ca situatiile pozitive sunt create de atitudini pozitive. Asteapta-te la ce e mai bun si ce este mai bun va iesi in fata.
  10. Nu Este Nimic Mai De Temut Decat Teama In Sine! Uneori este necesar sa iti asumi riscuri ca sa poti face schimbari. Nu te teme sa faci asta atunci cand este momentul. In majoritatea cazurilor obstacolele si oprelistile care stau in cale catre telul tau nu sunt cu adevarat acolo-exista doar in perspectiva ta. Schimba-ti perspectiva - Schimba-ti viata !
   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii