Tipuri de Personalitate - Portrete  
Descrierea tipului INTJ - Introvertit Intuitiv Ganditor Judecator
(Intuitie Introverta cu Gandire Extraverta)

Omul de stiinta

Cel mai independent - "competenta + independenta=perfectiune"


Ca un INTJ, modul tau dominant de orientare a atentiei este unul intern, spre lumea interioara, unde analizezi lucrurile in mod principal prin intuitia personala. Modul secundar de orientare a atentiei este extern, unde analizezi lucrurile logic, rational.


Persoanele INTJ traiesc intr-o lume a ideilor si a planificarilor strategice. Ei valorifica inteligenta, competenta, cunoasterea si, tipic, au standarde foarte inalte in aceste privinte, standarde pe care se straduiesc sa le atinga. De la ceilalti se asteapta cumva sa fie tot ca ei.


Cu o Intuitie Introverta dominand personalitatea lor, persoanle INTJ isi centreaza energia spre a observa lumea generand idei si posibilitati. Mintea lor aduna constant informatii si fac tot felul de asocieri, de legaturi. Ei sunt foarte perspicace si inteleg noile idei imediat. Totusi prioritatea lor nu este intelegerea conceptelor, ci aplicabilitatea practica a lor. Ei isi doresc sa se implice activ in tot ceea ce descopera.


Cei INTJ au mare nevoie de ordine si sistematizare, iar aceasta, combinata cu o patrunzatoare intelegere a lucrurilor, fac din ei excelenti oameni de stiinta. Un INTJ ca om de stiinta stie sa ofere un dar societatii prin faptul ca transforma ideile intr-o forma folositoare pentru ca ceilalti sa inteleaga si sa o foloseasca si ei. Nu este un lucru usor pentru INTJ sa isi exprime ideile interioare, imaginare si abstracte. Un INTJ este o persoana puternic conceptualista si, cu toate acestea, face eforturi mari sa transpuna ideile intr-un sistem de notiuni deja folosit, pe intelesul altora.


Persoanele INTJ sunt lideri innascuti, dar aleg sa ramana persoanele de dupa cortina, exceptie facand situatiile in care chiar este nevoie sa preia ei conducerea. Cand sunt in frunte, ei sunt destul de eficienti pentru ca stiu sa observe partea obiectiva a lucrurilor si le place sa gaseasca solutii la lucrurile care nu functioneaza cum trebuie. Ei sunt strategi prin definitie, scanand constant idei si concepte care se vehiculeaza, adaptandu-si strategiile sau pastrandu-le pentru situatii in care sigur va fi nevoie de noi date.


Cei INTJ petrec foarte mult timp in interiorul mintii lor, avand prea putin timp si interes pentru gandurile si simtamintele celorlalti. Daca partea Afectiva nu le este prea bine dezvoltata, pot avea probleme in a oferi altora gradul de intimitate necesar. Cand partea Senzoriala nu este prea bine dezvoltata, ei pot ajunge sa ignore detalii care sunt necesare de altfel pentru implementarea ideilor lor.


Persoanele INTJ manifesta interes pentru lume in masura in care trebuie sa ia decizii, sa exprime judecati sau sa ordoneze ceea ce intalnesc intr-un sistem rational si de inteles. De obicei au o intuitie ascutita si sunt convinsi ca au dreptate, emitand concluzii si judecati rapide la adresa celorlalti. Daca nu stiu sa comunice cu tact concluziile la care ajung pe baza intuitiei, vor fi de multe ori gresit intelesi. In acest caz, persoanele INTJ vor blama pe ceilalti pentru ca au inteles gresit si nu se vor acuza pe ei insisi de lipsa de tact sau de exprimare confuza. Aceasta ii conduce des la a deveni aroganti si elitisti, neavand rabdare sa asculte si parerile celorlalti.


Cei INTJ sunt ambitiosi, au incredere in sine, prudenti, buni ganditori. Multi INTJ iau calea meseriilor din domeniul stiintific sau tehnic, iar altii pot fi gasiti in medii de afaceri ca foarte buni strategi. Nu le place dezordinea si ineficacitatea, ca si orice lucru confuz, ambiguu. Ei pretuiesc mult eficienta, ordinea, un bun rationament si vor investi multa energie in a-si intari sistemul de gandire.


Ceilalti oameni pot avea dificultati in a intelege un INTJ. Ceilalti ii pot percepe ca fiind distanti si rezervati. Intr-adevar, un INTJ nu va face demonstratii ale afectuozitatii lui si nici nu va acorda prea multe incurajari sau suport asa cum cei din preajma sa si-ar dori. Aceasta nu inseamna ca ei nu tin cu adevarat la cei apropiati, ci simplu, nu simt nevoia sa o exprime. Ei nu sunt inflexibili. Pot discuta ideile altora si vor face totul pentru a-i ajuta sa implementeze o strategie pentru ca oamenii sa isi atinga obiectivele. INTJ sunt destul de deschisi la idei alternative atunci cand au ceva de lucrat in echipa.


Cand se afla sub imperiul stresului, cei INTJ pot deveni obsedati de o idee, de detalii care de obicei nici ei nu le-ar considera importante pentru ceea ce au de facut. Exista riscul ca sub stres sa devina alcoolici.


Persoanele INTJ au nevoie sa isi aminteasca permanent sa comunice suficient cu ceilalti pentru a evita confuziile, neintelegerile de idei. In absenta comunicarii, ei pot fi foarte directi si aspri cu oamenii, ajungand izolati.


Cei INTJ au multe abilitati pentru a implini o sumedenie de lucruri deosebite. Pot converti conceptiile lor, ideile lor, adesea foarte pretioase, in planuri concrete, fezabile. De obicei ii gasim printre cei mai competenti oameni si nu vor avea nici o problema in a-si atinge scopurile, a-si urma cariera dorita. Pentru cei care invata sa comunice cu ceilalti si care practica toleranta la adresa oamenilor, le este rezervata o viata deosebita, atat ca impliniri profesionale cat si relationale.Ierarhia jung-iana a funciilor pentru INTJ:


Dominant: Introvertit Intuitiv
Secundar: Extravertit Ganditor
Tertiar: Introvertit Afectiv
Inferior: Extravertit Senzorial


   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii