Tipuri de personalitate - Portrete  
Descrierea tipului ESFJ - Extravertit Senzorial Afectiv Judecator
(Afectivitate Extroverta cu Senzorialitate Introverta)

Grijuliul

Cea mai buna gazda din lume - "cu ce te pot ajuta?"


Ca o persoana ESFJ, modul dominant de a fi este unul extravertit, orientat spre exterior, unde analizezi lucrurile in functie de sentimente, de felul in care simti despre ele sau de felul in care ele se potrivesc sistemului tau de valori. Secundar esti introvert unde iei lucrurile ca atare, folosindu-te de cele cinci simturi, la modul cel mai concret vorbind.


Persoanele ESFJ sunt persoane iubite de catre ceilalti. Ei au un interes cald fata de ceilalti. Ei folosesc caracteristicile de a fi Senzorial si de a fi Judecator pentru a aduna cat mai multe detalii despre altii si pentru a transforma aceasta informatie in rationamente despre ceilalti. Ei isi doresc sa iubeasca oamenii, sa gaseasca doar partile pozitive ale indivizilor si de aceea stiu sa scoata tot ce este mai frumos dintr-o persoana. Sunt foarte buni in a-i citi pe ceilalti si in a le intelege punctul de vedere. De asemenea, persoanele ESFJ isi doresc sa fie placute de oameni si de aceea devin foarte suportive pentru ei. Oamenilor le place sa fie in preajma unui ESFJ in special pentru darul acestora de a-i face pe oameni sa se simta bine fata de ei insisi.


Cei ESFJ isi iau responsabilitatile in serios. Valorizeaza stabilitatea si siguranta, securitatea si au o mare putere de concentrare asupra detaliilor vietii. Ei vad inaintea celorlalti ceea ce este nevoie sa fie facut si fac totul ca sa indeplineasca cu succes acele lucruri. Le place acest tip de indatoriri, sarcini si sunt extrem de buni la asta.


Persoanele ESFJ sunt calde si energice. Ei au nevoie de aprobarea celor din jur pentru a se simti bine cu ei insisi. Se simt foarte raniti de indiferenta si nu inteleg pe cei nemilosi, rautaciosi. Sunt persoane foarte darnice care ofera mult din confortul personal pentru a-i vedea pe ceilalti fericiti. Ei isi doresc sa fie apreciati pentru ceea ce sunt si pentru ceea ce ofera. Sunt foarte sensibili la nevoile celorlalti si, in mod neconditinat, ofera ajutor cat se poate de practic. Celor ESFJ le pasa mult de ceilalti si le este foarte greu sa accepte adevaruri nu prea placute despre cineva la care tin.


Avand o Afectivitate extraverta ca dominanta a personalitatii lor, ESFJ sunt orientati in a-i citi pe ceilalti, ajungand pana acolo incat isi schimba comportamentul in acord cu persoana cu care ei se afla. Ei au o mare nevoie de a fi placuti si de a se afla la carma lucrurilor, de a controla situatiile.


Sistemul de valori a celor ESFJ este extrinsec, ei avand idei bine formate despre ceea ce lumea accepta si despre cum ar trebui sa fie lucrurile, neavand nici o problema in a exprima astfel de opinii. Ei au un sistem de principii morale care poarta amprenta comunitatii in care se afla si nu a vreunei valori interioare. Cand apare vreo discordanta principiala, ei nu se acuza pe ei insisi, ci sistemul exterior, stiind sa faca distinctia intre ei insisi ca indivizi si un cod moral social impersonal adesea schimbabil.


Persoanel ESFJ care au avut si sansa de a fi educati cu valori etice, cu principii morale, pot fi cele mai generoase persoane oferind cu usurinta si fara regrete un ajutor cat se poate de practic celorlalti. Pentru astfel de persoane, lipsa egoismului este autentica si curata. In schimb, cei care nu au avut sansa de a fi inconjurati de valori si principii etice, si-au dezvoltat opinii destul de contradictorii si discutabile. Pentru ca nu au o intelegere interioara a valorilor, si nu sunt capabili de a dezvolta un sistem principial interior, fiind usor de manipulat de catre altii, ajungand sa creada cu usurinta ceea ce altii cred. Ei se ataseaza de valorile altora cu sinceritate. Lipsa totala a Intuitiei ii impiedica de la a vedea intregul tablou si, nefiind ca verisorii lor ENFJ cu o buna intuitie, ei ajung sa nu vada consecintele actiunilor lor. Cei ESFJ, pot sa manipuleze la randul lor oamenii si sa creada totusi ca nu fac nimic rau, crezand ca se ghideaza inca dupa precepte morale.


Toate persoanele ESFJ au o tendinta naturala de a controla mediul lor. Functia lor dominanta cere organizare si structurare si are grija indeaproape de aceasta. Ei se simt bine intr-un mediu organizat, bine condus. Nu prea le place sa faca lucruri care implica abstractul, conceptualizarea teoretica, analiza impersonala. Le place foarte mult ordinea si structurarea si au abilitati foarte bune pentru a indeplini aceste scopuri. ESFJ trebuie sa aiba grija in ceea ce priveste controlul vietii altor persoane, mai ales cand acestia nu isi doresc nici macar protectie.


ESFJ cred si respecta legile si regulile autoritatii si considera ca si ceilalti ar trebuie sa faca la fel. Ei sunt traditionalisti si prefera sa faca lucrurile intr-o maniera deja stabilita, mai degraba decat sa se aventureze si sa inventeze teorii noi. Nevoia mare de stabilitate ii conduce la a fi ascultatori de politica unui sisitem deja stabilit, cu traditie. Aceasta tendinta ii face de multe ori sa accepte orbeste regulile fara sa intrebe sau fara a le intelege total.


Un ESFJ care a fost crescut intr-un mediu instabil, va cauta mereu siguranta si va face orice sa castige atentia celorlalti si sa le faca pe plac. Ei pot deveni anxiosi si isi pot imagina chiar intentii negative ale celorlalti acolo unde nu este cazul.


Un ESFJ intruchipeaza multe din trasaturile asociate in societatea noastra cu trasaturile unei femei. Totusi, barbatii ESFJ nu vor parea prea feminini. Ba din contra, cei ESFJ sunt tipic foarte constiinciosi fata de rolurile de gen si se conformeaza felului in care trebuie sa fie vazut de societate. Barbatii ESFJ vor fi destul de masculini (desi sensibili cand ii cunosti), iar femeile ESFJ vor fi foarte feminine.


Persoanele ESFJ sunt in general calde, simpatice, saritoare, cooperante, cu mult tact, realiste, practice, organizate, constiincioase, entuziaste si energice. Le place siguranta, simtamantul de securitate si sunt traditionalisti, avand o viata alaturi de familie si de prieteni.


 


Ierarhia jung-iana a functiilor pentru ESFJ:


Dominant: Extravertit Afectiv
Secundar: Introvertit Senzorial
Tertiar: Extravertit Intuitiv
Inferior: Introvertit Ganditor

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii