Tipuri De Personalitati - Dezvoltare personala  

ENFJ - Dezvoltare personala
Ce inseamna succesul pentru un ENFJ?


ENFJ sunt motivati de prezenta celor din jur, de contextul social in care se afla.Talentele oamenilor, nevoile, aspiratiile, ingrijorarile lor, toate formeaza lumea in care un ENFJ traieste. Persoanele ENFJ isi doresc "sa faca bine" pentru binele celorlalti, pentru a-i ajuta pe cei apropiati, familie, priteteni sau colegi sa isi intareasca punctele forte si abilitatile. Ei isi folosesc partea intuitiva pentru a gasi solutii care sa fie bune pentru toti, inclusiv pentru ei insisi. Succesul pentru ENFJ vine din implicarea lor intru ajutorarea altora. Ei isi gasesc implinirea cand ii ajuta pe altii, cand se isi dau seama ca au mai imbogatit omenirea cu noi valori si principii demne de urmat.Caracteristici ale ENFJ ce trebuie dezvoltate


Cand iti cunosti punctele tari pe care trebuie sa le dezvolti, iti vei cunoaste si locul si rolul tau in lume. Iata cateva caracteristici pe care aceast tipologie trebuie sa le dezvolte:A-i face pe ceilalti sa se simta pretuiti si importanti


Observarea rapida a aspectelor pozitive si negative ale unei situtii


Exprimarea clara a emotiilor


Loialitate si angajamente fata de parteneri, familie si colegii de lucru


Incercarea de a gasi mereu o solutie care sa fie buna pentru toata lumea


Incurajarea umorului si a exprimarii de sine in altii


Gasirea de solutii pentru a-i ajuta pe altii sa isi indeplineasca nevoile


A fi pentru valori pozitive


Potrivirea naturala a rolului de lider in comunitate.


Persoanele ENFJ care si-au dezvoltat partea intuitiva vor avea urmatoarele caracteristici deosebite:


Intelegerea si empatizarea cu simtamintele celorlalti.


Talentul unei exprimari creative care poate transforma lucruri banale in ceva magic


Un puternic simtamant al conectarii la simtamintele lumii din jur


Abilitatea de a vedea mai multe parti ale unei probleme si mai multe pobilitati de a fi rezolvata


Abilitatea de a face lucruri deosebite, creative si utile atunci cand petrece timp singur


Deschidere spre legaturi spirituale existente intre lucruri


Pot deveni din ce in ce mai creativi, vizionari si empatici si pot deveni manageri eficienti si cu mult tact in lucrul cu oamenii in diferite situatii.


Potentiale domenii problematice


Fara ceva rau nu ar putea exista ceva bun, fara ceva dificil nu ar exista ceva usor. Trebuie sa ne cunoastem si punctele slabe si posibilele arii problematice ale personalitatii noastre.


Majoritatea punctelor slabe ale unui ENFJ provin din dominanta Afectivitatii Extroverte care ii face sa supra aprecieze ceea ce ei considera a fi valori obiective ale lumii exterioare, prin urmare judecand prea mult prin prisma nevoilor altora si dupa aparente. Aceasta se datoreaza nedezvoltarii suficiente a laturii intuitive introverte care i-ar fi ajutat sa vada prioritatile si sa discearna dincolo de aparente. Latura intuitiva este cea care i-ar ajuta sa nu mai supra aprecieze valorile lumii exterioare si sa ramana atenti si la nevoile personale. Ei cauta din fire satisfactie si valoare in exterior. Au tendinta sa devina rigizi, dupa altii chiar nerealisti, cautand sa defineasca valori pentru binele celorlalti.Explicarea Problemei


Aproape toata tensiunea descrisa anterior se datoreaza dorintei persoanei ENFJ de a gasi valoarea "corecta, potrivita" in toate. Ei trebuie sa invete sa treaca dincolo de aparenta a ceea ce ei definesc rapid ca fiind bun sau rau. De cele mai multe ori aprecierile lor sunt subiective si nu se pot aplica doar pentru ca ei simt astfel. Practica de a se opri din cand in cand si a-si analiza propriul sistem de valori trebuie invatata de cei ENFJ. A evita rationamentele abstracte din jurul problemelor sau a simtamintelor este o tactica de supravietuire pentru ENFJ, dar, din cand in cand, este nevoie si de aceasta confruntare. Afectivitatea Extroverta ii impinge sa caute valoare in oameni si situatii sociale. Ei pot deveni rigizi si pot ajunge sa aiba asteptari si considerente nerealiste de la oameni. Susceptibilitatea si simtamantul ca au fost abandonati poate fi finalul unei abordari unilaterale a lumii, atunci cand vor realiza ca sistemul lor valoric nu functioneaza intotdeauna.Solutii


O persoana ENFJ trebuie sa invete sa dea mai multa atentie imaginilor interioare. Aceasta inseamna sa invete sa dea mai mult credit posibilitatilor care stau dincolo de judecata si de valori externe, aparente. Ei trebuie sa aiba incredere ca nimic dezastruos nu se va intampla daca vad si partea subiectiva a lucrurilor, fie din perspectiva lor, fie din perspectiva celorlalti. Trebuie sa inteleaga si contextul problemelor sau felul de a gandi a celorlalti.


Cum se poate concluziona din cele mentionate anterior, unii ENFJ au dificultati de adaptare la realitatea sociala. Problema lor se datoreaza Afectivitatii Extroverte care ii face sa se simta foarte dependenti de ceea ce ei inteleg ca fiind valori obiective, de multe ori nefiind decat obiectivizarea simtamintelor proprii. Rigiditatea sistemului lor valoric nu face altceva decat sa-i indeparteze pe ceilalti, prin urmare, un ENFJ va ajunge sa se simta singur si se va invinovati pentru asta. Aceasta invinovatire poate sa-i duca si mai mult la neglijarea propriilor nevoi sau, in alte situatii, la manipularea celorlalti pentru a-i conforma felului lor de a vedea lucrurile. Acei ENFJ care vor incerca constant sa vada ceea ce sta dincolo de lucruri si posibilele alte interpretari ale lucrurilor, vor ajunge sa se acomodeze corect cu fiecare persoana si situatie din viata.


Deci cheia dezvoltarii de sine a unui ENFJ este imbunatatirea laturii Intuitive Introverte. Pentru ca de obicei este foarte greu sa definesti ce inseamna aceasta pentru fiecare persoana ENFJ, care oricum este unica, incercam sa oferim aici cateva sugestii orientative de lucruri care pot fi facute:


Atunci cand se confrunta cu o situatie in care o persoana pare ca respinge sau se amuza auzind despre valorile tale sau felul in care tu vezi lucrurile si, mintea ti se umple de tot felul de argumente, analizeaza din nou pe acelea pe care le consideri modalitati ineficiente de a actiona. Se prea poate ca raspunsul sa fie printre ele. Unele imagini din mintea ta pot sa te conduca la alte simtatminte si puncte de vedere. Aminteste-ti ca lucrurile care ti se par tie pozitive pot sa nu fie la fel pentru altii sau pot fi considerate total ineficiente.


In spatele lucrurilor pe care le consideri valoroase, importante pentru tine, sta de fapt un potential mult mai mare. Nu te multumi doar cu un singur punct de vedere, doar cu un singur rezultat chiar daca este bun. Imagineaza ca esti o persoana foarte creativa, lasa-ti timp pentru a vedea si alte interpretari, vorbeste cu tine insuti in oglinda ca si cum ai discuta cu alta persoana si vezi cate feluri de a pune problema pot exista.


Cand esti singur, incearca sa vezi ce inseamna singuratatea pentru tine, ce simti si nu te speria, imagineaza-ti ce ai putea face pentru altii in acest timp de singuratate. Nu esti chiar singur, esti impreuna cu o persoana speciala care esti tu insuti. Ce ai putea face si pentru aceasta persoana daca ai vrea sa faci lumea un loc mai bun?Zece reguli pentru o viata de succes pentru un ENFJ:


1.     Hraneste-ti punctele forte!


2.     Confrunta-ti punctele slabe!


3.     Exprima-ti simtamintele si emotiile!


4.     Ia decizii fara teama de a arata ce crezi!


5.     Zambeste criticii, accepta diferentele dintre oameni!


6.     Fii constient ca mai exista inca 15 tipologii de personalitate, deci cel putin tot atatea puncte de vedere!


7.     Fii constient de nevoile personale, nu te gandi doar la altii!


8.     Invata sa ai asteptari realiste! Nu tot ce-i usor pentru tine e la fel de usor si pentru altii.


9.     Crede in tot ce este mai bun! Nu trece la extrema scepticismului dupa prima dezamagire.


10.    Cand ai dubii, pune intrebari, nu presupune!

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii