Tipuri de Personalitate - Portrete  
Descrierea tipului ENFP - Extravertit Intuitiv Afectiv Perceptiv
(Intuitie extroverta cu Afectivitate introverta)

Animatorul

Cel mai optimist - "Ia de la viata tot ce se poate!"


O persoana ENFP este dominant orientata spre exterior, adica extravertit, iar lucrurile le analizeaza mai mult prin intuitie. Secundar este introvert si abordeaza lucrurile intr-o maniera afectiva, contand felul in care simte fata de ele potrivit unui sistem de valori personal.


Un ENFP este cald, entuziast, tipic foarte istet si capabil. Ei traiesc intr-o lume plina de posibilitati si pot deveni repede pasionati si entuziasmati de lucruri. Entuziasmul lor este molipsitor si nu de putine ori ii motiveaza si ii inspira, anima pe ceilalti. Pot vorbi cu usurinta despre orice, iubesc viata pe care o vad ca pe un dar special si incearca sa ia de la viata tot ce se poate.


Tipul ENFP are un numar vast de abilitati si talente. Ei sunt buni la aproape toate lucrurile care le capteaza interesul. Orientati pe proiecte, planuri, ei pot schimba mai multe cariere in timpul vietii. Pentru unii, cei din categoria ENFP par fara directie si fara scop. De fapt ei sunt destul de coerenti, avand un puternic simt al valorilor care ii conduc in viata. Orice fac trebuie sa fie in concordanta cu valorile lor. O astfel de persoana simte nevoia sa fie autentica, in concordanta cu sine, sa faca doar ceea ce ea crede ca este bine si potrivit valorilor sale. Ei vad un inteles in orice lucru si sunt intr-o continua cautare dupa armonie, sa ajusteze viata lor astfel incat sa gaseasca pacea interioara. Le este mereu teama sa nu piarda contactul cu ei insisi. Deoarece exaltarea emotionala este o parte importanta a vietii, cei ENFP au o personalitate bine conturata cu valori de inalta calitate.


Un ENFP are nevoie sa persevereze, sa se focalizeze pe pasii urmatori din proiectele lor. Aceasta este o arie problematica pentru unii indivizi din acest tip de personalitate. Fata de alte tipuri de extravertiti, cei din acest tip au nevoie sa petreaca timp singuri cu ei insisi pentru a analiza daca se deplaseaza intr-o directie care se sincronizeaza cu valorile lor. Cei care stiu sa ramana focalizati, concentrati pe ceea ce au de facut vor reusi cu succes in planurile lor. Altii vor abandona proiectele vechi odata cu entuziasmul creat de ideea unei noi posibilitati, al unui nou plan. Astfel nu voi ajunge la implinirile deosebite de care ar fi foarte capabili.


Cei mai multi ENFP au bune abilitati in a relationa cu oamenii. Ei sunt natural interesati de oameni. Sunt calzi si acorda mare atentie relatiilor interpersonale. Un ENFP are intotdeauna o mare nevoie de a fi placut si de a se face placut. Uneori, in special la varsta adolescentei, tinde sa fie nesincer si sa faca orice ca sa fie acceptat de ceilalti. Totusi, atunci cand un ENFP va gasi echilibrul intre nevoia puternica de a fi el insusi si de a placea altora, el va excela in a aduce la suprafata personalitatii lui tot ce ei au mai bun. Ei au exceptionala capacitate de a intelege o persoana dupa o scurta perioada de timp si isi folosesc intuitia si flexibilitatea ca sa relationeze cu ceilalti potrivit nivelului acestora.


Deoarece un ENFP traieste intr-o lumea plina de posibilitati atractive, detaliile cotidiene sunt vazute ca un lucrul banal, triavial. Ei nu acorda atentie detaliilor, lucrurilor uzuale care trebuie totusi facute, si vor uita de cele mai multe ori de lucruri esentiale si de griji cotidiene, dar necesare. Cand trebuie totusi sa indeplineasca astfel de sarcini, o fac doar din obligatie, fara sa gaseasca nici o placere in astfel de activitati. Aceasta este un domeniu de multe ori spinos mai ales pentru membrii familiei din care ei fac parte.


Un ENFP poate obtine usor ceea ce isi doreste, poate manipula cu usurinta pe ceilalti, dar nu va abuza de aceasta abilitate pentru ca ea contravine sistemului lor de valori inalte.


ENFP uneori fac serioase greseli de rationament. Ei au in schimb o puternica intuitie in a percepe adevarul despre o persoana ori situatie, dar cand adauga judecata la ceea ce au perceput intuitiv pot ajunge la concluzii gresite.


Un ENFP care nu a invatat sa treaca peste anumite inconveniente poatea avea un mariaj cu dificultati. Mereu observand doar ceea ce ar putea fi, ei pot deveni plictisiti de ceea ce este in prezent. Totusi, puternicul simt al valorilor, principiilor, ii va tine pe cei din ENFP dedicati mariajului lor. Totusi celor ENFP le place noutatea in vietile lor si de aceea fac partida buna cu cei care sunt confortabili cu schimbarea si noile experiente.


A avea un parinte de tip ENFP poate fi o experienta placuta, distractiva, dar poate fi si stresanta in acelasi timp pentru un copil cu puternice tendinte senzoriale si organizatorice. Astfel de copii pot vedea parintele ENFP inconstient si greu de inteles. De cele mai multe ori un parinte ENFP va dori sa fie prietenul copilului sau. Un parinte ENFP, in ciuda anumitor delasari, este coerent si consistent sistemului sau de valori ceea ce ii va impresiona pe copiii lui mai mult decat orice, alaturi de o mare placere in a-si trai viata.


Cei ENFP sunt niste oameni in general fericiti. Ceea ce le distruge aceasta stare este confruntarea cu reguli stricte si sarcini cotidiene. Astfel, cei ENFP lucreaza cel mai bine cand au multa flexibilitate si cand lucreaza cu oameni si cu idei. Multi isi deschid propria afacere. Cu putina supervizare, ei au capacitatea sa devina chiar eficienti atat timp cat sunt entuziasmati de ceea ce fac.


Deoarece ei sunt atat de alerti si sensibili, constant analizand situatiile si posibilitatile din jur, pot suferi deseori de tensiuni musculare. Ei au o mare nevoie de a fi independenti si nu le place sa fie controlati si etichetati. Au nevoie sa stie cat mai multe despre ceilalti, dar le displace controlul asupra vietilor altora cum nu il suport de altfel nici in viata lor.


Un ENFP are sarm, este ingenios, isi asuma riscuri, sensibil, orientat spre relatiile cu oamenii. Ei au multe daruri pe care le vor folosi pentru implinirea lor si a vietilor celor apropiati, daca trebuie sa se educe sa ramana focalizati pe ceea ce au de indeplinit .Ierarhia jung-iana a functiilor pentru ENFP:


Dominant: Extravertit Intuitiv
Secundar: Introvertit Afectiv
Tertiar: Extravertit Ganditor
Inferior: Introvertit Senzorial

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii