Tipuri De Personalitati - Dezvoltare personala  

ENTJ - Dezvoltare personala
Ce inseamna succesul pentru un ENTJ?


Persoanele ENTJ sunt realiste in cel mai profund sens al cuvantului. Nu doar pentru ca gandirea lor se bazeaza pe felul in care sunt de fapt lucrurile in realitate, ci si pentru ca ideile si strategiile lor sunt adaptate cu bun simt la ceea ce este viata de fapt. Desi sunt pragmatici, ei nu sunt satisfacuti pana nu obtin, prin metodele cele mai eficient si mai productive, rezultatele cele mai bune. Fara implicatii emotionale care ar putea sa il distraga de la calea aleasa, succesul devine ceva predictibil si posibil pentru o persoana ENTJ. Ei incearca sa scoata ce este mai bun dintr-o situatie, sa obtina cat mai mult posibil. Chiar daca masoara succesul in bani, in caramizi, paine sau oameni fericiti, un ENTJ il va obtine pentru ca el stie ca merita incercat si reusita tine doar de putin mai mult efort, dar o vor obtine!Caracteristici ale ENTJ ce trebuie dezvoltate:


Cand iti cunosti punctele tari pe care trebuie sa le dezvolti, iti vei cunoaste si locul si rolul tau in lume. Iata cateva caracteristici pe care aceast tipologie trebuie sa le dezvolte:


Capacitateal sa mearga direct la tinta fara sa se lase distras de lucruri sau problematici neimportante, neesentiale in acel moment.


Inclinatiile pentru functii de conducere care vin natural din abilitatea lor de a controla si a administra timpul si lumea in mod realist.


Talentul de a analiza faptele fara prejudecati si fara emotii.


Acel "eu pot" ca metoda pozitiva de abordare a vietii.


Respectul pentru institutiile economice si sociale care isi fac treaba.


Abilitatile de organizator, de administrare a timpului si spatiului.


Abilitatea de a sintetiza si adapta constant idei noi in strategii de afaceri, sociale sau financiare sau dezvoltarea a mediului.


ENTJ care au o Intuitie Introverta mai bine dezvoltata care sa completeze latura de Ganditor Extravert vor fi inzestrati cu urmatoarele calitati:


Talentul de a crea mari beneficii in numele dreptatii sociale


Abilitatea de a recunoaste si de a media potentialul lor in functie de asteptarile celorlalti


O abordare a vietii care include faptul de a fi constient de diferentele dintre nevoile lor si ale celorlalti


Capabil sa realizeze cand sa se opreasca si sa profite de viata, sa se bucure de placerea unui moment


Talentul de a arata altora modalitatea de a trece peste dificultatile din viata lor


Dezvoltarea, largirea ambitiilor personale care ii includ pe ceilalti mai degraba decat sa-i excluda in ceea ce priveste beneficiile si deciziile.


Potentiale domenii problematice


Fara ceva rau nu ar putea exista ceva bun, fara ceva dificil nu ar exista ceva usor. Trebuie sa ne cunoastem si punctele slabe si posibilele arii problematice ale personalitatii noastre.


ENTJ sunt persoane foarte puternice, rationale si justitiare, cautatoare de dreptate. Aceasta este pe de o parte slabiciunea lor. Cea mai mare parte a punctelor slabe ale unui ENTJ provine din dominanta de Ganditor Extravert:


Poate sa nu fie capabil sa inteleaga nevoile altor oameni, nevoi care difera de ale lor


Considera ideile lor ca fiind singurele idei corecte si incearca sa le impuna si altora


Poate sa devina in mod copilaros suparat, chiar nervos atunci cand se confrunta cu situatii care cer analize emotionale


Poate sa se implice atat de mult intr-un proiect personal incat ajunge sa uite de nevoile celorlalti


Pot fi usor manipulabili cand o persoana este de acord cu felul lor de a gandi


Poate sa ajunga sa fie obsedat cu mici dificultati sau bariere pana intr-acolo incat poate sa uite imaginea generala a planului


Poate sa creada ca limita naturala este de fapt o indispozitie sau boala care trebuie eliminata


Pot ajunge sa creada ca altii comploteaza impotriva lor


Pot sa creada ca doar parerea lor despre lume si situatii este corecta, ajungand chiar sa o tranforme intr-un fel de dogma care trebuie urmata de cei din jurul lor.Explicarea Problemei


Multe din punctele slabe ale unui ENTJ provin nu doar din dominanta laturii de personalitate de Ganditor Extravert ci si din inferioritatea naturala a functiei Afective care duce la o lipsa de adaptare. Aceste puncte slabe enuntate mai sus se observa mai ales la cei cu puternic ENTJ. Viata isi pune amprenta in mod particular asupra fiecarei persoane in mod diferit.


Dominanta de Ganditor Extravert conduce la un fel profund intelectual de a vedea lumea, unde valori ca bine si rau, folositor si nefolositor sunt judecate matematic, prin prisma aplicabilitatii lor. Ei au mereu o atitudine rationala asupra vietii. Un ENTJ nu poate avea incredere in felul de a gandi sau in comportamentul celorlalti. Ei isi vor urma planul sau ideile fara sa ia in considerare nevoile lor fizice sau afective. Un ENTJ simte ca totul ar fi armonios doar atunci cand proiectele sale, munca sa, toata realitatea exterioara ar cadea la un acord cu propriile lui puncte de vedere si atunci toate nevoile lui s-ar intalni formand un tot unitar. Din nefericire o astfel de atitudine nu poate sa isi gaseasca niciodata implinirea pentru ca lumea nu este doar rationala, ci e plina de situatii si comportamente umane care trebuie apreciate si intelese diferit, chiar daca pentru un ENTJ ele par a fi, de cele mai multe ori, absurde.


O personalitate echilibrata trebuie sa tina in balanta functiile sale dominante si cele secundare. Pentru un ENTJ ar fi recomandabil sa isi dezvolte latura de Intuitiv Introvert si, nu pentru a isi sustine mai mult punctul de vedere, ci pentru a pentru a se sonda mai bine, pentru a accesa lumea lor interioara. Intuitia Introverta il poate proteja pe ENTJ sa nu se ataseze doar de fapte, rationamente. Din aceasta cauza ei judeca prea logic faptele altora, gresind deseori interpretarea comporatamentului lor.Solutii


Pentru o buna dezvoltare a personalitatii, un ENTJ trebuie sa recunoasca importanta Intuitiei si sa invete sa ii inteleaga limbajul. Ei trebuie sa inteleaga ca rolul intuitiei nu se adreseaza lumii externe, ci are de-a face cu lumea lor interioara, cu rezolvarea contradictiei dintre comportamentul lor si a celorlalti.


Dezvoltarea intuitiei nu este un proces rational, asa cum un ENTJ ar fi obisnuit sa faca. Mai jos sunt cateva sugestii care pot conduce la dezvoltatea intuitiei pentru o persoana ENTJ:


Cand te confrunti cu situatii care cer o decizie importanta, incearca sa o lasi putin deoaparte pana crezi ca pot sa o abordezi intr-o maniera confortabila. Astfel iti dai timp sa vezi si sa simti imaginile care iti vin in minte privitor la aceasta situatie. Incearca sa separi pentru moment gandurile care provin din rationamente si credinte personale si gandurile care se refera la altii, la cum vor privi ei decizia pe care urmezi sa o iei. Incearca sa iti pui atunci problema de ce unii oameni ar putea interpreta intr-un anumit mod decizia ta.


Exista oameni in jurul tau care par a sti care este drumul pe care trebuie sa mearga sau ce va aduce o anume situatie fara sa aiba prea multe informatii. Acestia sunt cei intuitivi. Si tu ai acest talent, dar ti-ai facut un obicei din a-l ingnora pentru ca gandesti prea mult la optiunea care "trebuie" sa fie corecta. Incearca sa dai mai multa importanta acelor impresii care iti vin prima data in minte si analizeaza-le ca posibile optiuni. Trebuie sa intelegi ca nu sunt idei fara fundament, ele rezulta din tot felul de informatii pe care oricum le acumulezi fie ca iti planifici, fie ca nu.


Unele persoane ENTJ au dificultati in a se adapta vietii sociale. Problema aceasta vine din faptul ca unii au puternica tendinta de a fi foarte dogmatici si de a vedea viata foarte rational, fara a avea abilitatea de a-i intelege pe altii. Asfel ENTJ se regasesc adesea in mijlocul unei lumi care nu refuza sa se conformeze idealurilor lor. Aceste situatii sunt primite cu o emotionalitate atat de copilaroasa de catre ENTJ incat ceilalti renunta la ce aveau de spus si ajung sa-l izoleze pe ENTJ. Plin de suspiciuni, cu reactii sentimentale copilaresti, cu viziuni dogmatice, rigide, nu e de mirare de ce un ENTJ ramane adesea fara prieteni. A intelege nevoile si simtamintele celorlalti nu este o sarcina deloc usoara pentru un ENTJ, dar folosindu-si intuitia, va reusi.Zece reguli pentru o viata de succes pentru un ENTJ:


1.    Intareste-ti punctele forte! Ofera-ti orice oportunitate sa arati altora aprecierea ta si cum vezi lucrurile evoluand.

2.     Confrunta-ti punctele slabe! Intelege ca si tu ai limite. Grija pentru cum apari tu in fata altora nu este totul. Felul in care sunt interpretate lucrurile nu este doar preocuparea ta, toti se preocupa de asta. Lasa unele lucruri sa existe pur si simplu si invata cum fac altii fata.

3.     Ia-ti timp sa discuti cu altii despre cum gandesc ei cu adevarat.

4.      Ia-ti timp ca sa intelegi care este insemanatatea deplina a unui lucru. Nu fi lenes si nu renunta la acele ganduri care par prea abstracte, prea plictisitoare sau prea estetice ca simtaminte. Nu le minimaliza importanta.

5.     Cand ajungi sa te superi, atunci pierzi! Aminteste-ti ca altii nu vad si nu trebuie sa vada lucrurile asa cum le vezi tu, iar cand te vor refuza, o sa ajungi sa simti resentimente la adresa lor.

6.      Respecta-ti nevoia pentru compatibilitate intelectuala! Trebuie sa realizezi ca vor fi reusite doar acele prietenii care incep cu "capul" nu cu "inima". Fii deschis la sentimentele celorlalti si fii tu insuti, dar exprima-ti, in limbajul tau, pretuirea pentru ei.

7.     Fii responsabil! Nu invinui pe altii de problemele pe care le ai tu in viata. Nimeni nu are mai mult control asupra vietii tale mai mult decat ai tu.

8.     Fii umil, judeca-te pe tine insuti cel putin la fel de dur cum ii judeci pe altii!

9.     Abordeaza in mod pozitiv diferentele dintre persoane!

10. Nu deveni obsedat de un lucru! Nimic nu este mai important decat fericirea ta, nu lasa alte lucruri sa iti controleze viata!

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii