Tipuri de personalitate - Relatii interpersonale  

ESFJ - Relatii interpersonale
ESFJ este o persoana calda, amabila, sufletista care apreciaza foarte mult relatiile apropiate. Sunt foarte mult orientati spre facere de servicii, iar fericirea lor este strans legata de fericirea si confortul celor din jurul lor. Sunt iubiti, apreciati pentru amabilitatea naturala, innascuta si pentru purtarea de grija fata de ceilalti. Stiu sa evidentieze ceea ce este mai bun intr-o persoana. Nu fac fata bine conflictelor si au tendinta sa fie manipulativi in relatii. Relatia cu cei dragi este centrala in vietile lor si investesc multa energie pentru a-si pastra si dezvolta relatiile apropiate. Au aceleasi asteptari si de la ceilalti.


ESFJ - Puncte forte


 • Investesc multa energie si efort pentru indeplinirea obligatiilor
 • Amabili, prietenosi si pozitivi de fel
 • Le place sa ii faca pe ceilalti sa se simta bine, sa fie multumiti
 • Isi iau in serios angajamentele, isi doresc relatii pe termen lung
 • Sunt responsabili si practici, persoane de incredere care au grija de grijile de zi cu zi
 • In general sunt sociabili si toleranti, oamenii se simt bine in preajma lor
 • De obicei sunt buni administratori ai banilor
 • Sunt traditionalisti, centrati pe familie, le plac sarbatorile in familie.


ESFJ - Puncte slabe


 • In general nu sunt dornici de schimbare sau mutare in teritorii noi
 • Nu le plac conflictele si critica
 • Au nevoie de incurajarea celorlalti pentru a se simti bine cu ei insisi
 • Pot fi prea constienti de sine si interesati de felul in care ceilalti ii vad
 • Au probleme in a accepta sfarsitul unei relatii si este posibil sa se acuze pentru nereusita ei
 • Nu pot accepta usor discutii negativiste la adresa celor apropiati lor
 • Nu acorda suficienta atentie nevoilor personale si au tendinta spre sacrificiu de sine
 • Au tendinta de a folosi manipularea pentru a obtine ceea ce vor.


ESFJ ca Iubiti


 

ESFJ sunt grijulii cu ceilalti si ofera in relatia intima multa atentie. Sunt de obicei traditionalisti si isi iau angajamentul in serios. Odata ce un ESFJ promite ceva, sa fii sigur ca va depune o groaza de efort pentru ca sa isi implineasca obligatiile, mai ales intr-o relatie apropiata.


ESFJ vor sa fie apreciati si iubiti pentru ceea ce sunt si pentru ceea ce stiu si pot oferi celorlalti. Aceasta nevoie a lor este foarte evidenta uneori cand, daca nu primesc deliberat astfel de aprecieri, ei merg pana acolo incat le cer, fiind foarte emotionali. Tipic, ei nu suporta situatiile conflictuale si criticile. Ei iau o critica ca pe o respingere a intregii lor persoane. In fata unor remarci negative din parte cuiva sau in lipsa unor aprecieri, un ESFJ devine foarte deprimat. Aprecierea este darul cel mai mare pe care partenerii lor li-l pot face.


Persoanele ESFJ au tendinta de a fi foarte constienti de statutul lor social si de "ceea ce cred oamenii". Trebuie sa aiba grija ca aceasta sa nu interfereze cu relatiile lor apropiate.


Din punct de vedere sexual, cei ESFJ sunt calzi si iubitori si privesc intimitatea ca pe o ocazie de exprimare a afectiunii si le place sa primeasca dragostea din partea partenerilor lor. Multi ESFJ au tendinta sa fie foarte traditionalisti in ceea ce priveste obiceiurile sexuale, dar aceasta este depasita de obicei prin educatie si constientizarea optiunilor. ESFJ sunt foarte mult orientati spre a oferi si vor face totul pentru ca partenerii lor sa fie fericiti.


Fiind foarte practici, cei ESFJ sunt foarte buni in treburi de administratie a casei. Sunt foarte responsabili in ceea ce priveste grijile zilnice si sunt precauti in cheltuirea banilor. Ei sunt interesati intr-un trai linistit si sigur, fiind doritori sa isi indeplineasca partea lor pentru a-si atinge acest scop, pentru ei si pentru familia lor.


Multi ESFJ au o nevoie puternica de apartenenta, fie ca e vorba de institutii, fie ca e vorba de traditii sau de familie, eventual cat mai unita. Aceasta ii face foarte sociabili, carora le plac petrecerile si le place sa le si organizeze. Ei isi exprima de cele mai multe ori dorinta ca si partenerul lor sa ii insoteasca si sa imparta aceleasi experiente.


In concluzie, doua persoane bine dezvoltate ca personalitate, se pot bucura de relatii reusite, partenerul ideal pentru un ESFJ este cel ISFP sau INFP. Functia dominanta a unui ESFJ este Afectivitatea Extraverta care se potriveste cel mai bine cu functia unei persoane Afectiv Introverta. Combinatia ESFJ / ISFP este foate reusita pentru ca au in comun modul Senzorial de percepere a lumii, dar nici combintatia ESFJ / INFP este de asemenea foarte buna.


ESFJ ca Parinti


 

Ca parinti, ESFJ sunt foarte dedicati rolului lor si stiu sa isi exprime dragostea fata de copii. Ei se asteapta sa primeasca de la copii respect si ascultare si nu tolereaza prea bine nicio abatere de la aceasta regula. Partea Afectiva a personalitatii lor le creeaza dificultati in a aplica disciplina copiilor. Daca nu au lucrat prea bine la aceste metode de sanctionare a copiilor, ei pot ajunge sa foloseasca manipularea prin invinuire. Nu este preferabil sa se ajunga la asta, de aceea este mai bine ca un ESFJ sa invete sa abordeze deschis problema unor reguli si sanctiuni de comun negociate pentru a le aplica in mod deschis cand este cazul.


Copiii sunt foarte norocosi cu un parinte ESFJ pentru ca acesta, dorind sa ofere cat mai mult confort pentru cei dragi, va avea grija in mod eficient si responsabil de toate nevoile lor. In schimb, parintii ESFJ vor crea limite bine delimitate pentru copiii lor cand este vorba de deplasari sau initiative independente ale acestora.


Parintii ESFJ au tendinta de a fi foarte protectivi si sa isi controleze copiii, din dorinta de securizare a acestora. Desi sunt autoritari, tot ei sunt si cei mai buni avocati ai copiilor lor. La un moment dat, copiii unui ESFJ pot sa se revolte fata de autoritatea parintilor ceea ce va crea o perioada foarte stresanta pentru ei si pentru parinti. In acest punct, tendinta naturala a unui ESFJ este sa recurga la invinovatirea copiilor in legatura cu comportamentul lor. Depinzand de marimea manipularii prin invinuire, aceasta poate cauza serioase injurii relatiei lor.


Cei mai mult ESFJ sunt prezenti in amintirea copiilor lor ca fiind parinti foarte afectuosi, iubitori, care au creat un mediu sigur, protejat si bine delimitat pentru cresterea lor.


ESFJ ca Prieteni


Desi cei ESFJ isi asaza de obicei familia pe primul loc, ei acorda destula importanta prietenilor apropiati si sunt foarte loiali acestora. Pentru ca, de cele mai multe ori se simt presati sa isi indeplineasca datoriile in viata, au tendinta sa vada si prietenia tot ca pe o sarcina sau ca pe o responsabilitate. Totusi, de obicei, ei stiu sa ofere multa caldura, simpatie prietenilor si se bucura sincer de prezenta acestora.


Exista o serie de tendinte ale unui ESFJ care ii pot cauza probleme in relatiile de prietenie apropiate: 1) nu ofera lucruri pe degeaba, asteapta mereu ceva in schimb si 2) au probleme in a crede ceva rau despre cineva apropiat lor.


ESFJ sunt valorizati, apreciati de altii pentru interesul lor sincer, generos si cald fata de oameni. Au un dar special in a vedea ceea ce este mai bun in oameni si de a-i face pe acestia sa se simta bine cu ei insisi. De aceea au un numar relativ mare de prieteni apropiati si, de remarcat, din diferite tipuri de personalitate.


Este foarte probabil ca un ESFJ sa aiba o casa atractiva, bine mobilata si odonata. Sunt gazde excelente si le place sa dea petreceri si sa petreaca frumos timpul cu prietenii. Le place sa simta ca apartin traditiei si institutiilor si au prieteni care tin doar de cercul lor social si profesional.

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii