Tipuri De Personalitati - Dezvoltare personala  

ENTP - Dezvoltare personala
Ce inseamna succesul pentru un ENTP?


ENTP sunt persoane motivate de existenta cat mai multor posiblitati. Le plac sansele multiple, combinatiile neobisnuite, originale ale lucrurilor si ideilor. Sunt tentati constant sa isi reorchestreze viata in forme si structuri noi. Rutina zilnica, conservatorismul ii ucid puterea de munca a unei persoane ENTP. El cauta sa fie mereu implicat in ceva nou, sa analizeze lucrurile in perspective noi, sa gaseasca succesul pe alte cai decat pe cele conventionale.


ENTP isi masoara succesul prin acele revelatii de tip "aha", prin schimbarea paradigmei, a unghiului de analiza a lucrurilor. Satisfactia cea mai mare a lor este asemenea momentului in care, ca intr-un scenariu, imparte colegilor ideile noi in mape bine lucrate. Le place sa contemple noul drum pe care l-au deschis, noul design, noua aventura, noua cucerire. Ceea ce s-a intampla in trecut, vechile realizari, vechile modalitati de a vedea si de a trai viata, chiar oamenii intalniti, toate tin de trecut, toate devin nimic mai mult decat niste trepte care au condus la noile sale descoperiri, la noi frontiere care trebuie exploatate.


ENTP sunt persoane care au un talent deosebit in a rezolva probleme, reinventatori ai lumii. Patrunzand cu mintea lumea din jurul sau, avand abilitatea de a recombina lucrurile pentru a gasi solutii noi, ii duce la a avea succes in orice domeniu care le va capta atentia. Daca este impiedicat de a la a-si folosi aceste abilitati, un ENTP nu va putea ajunge niciodata la o cariera de succes. Un ENTP are mare nevoie sa fie constient de viata si de cariera pe care si-o va alege, pentru ca pentru acest tip de personalitate, un drum deschis spre succes este foarte important.Caracteristici ale ENTP ce trebuie dezvoltate


Cand iti cunosti punctele tari pe care trebuie sa le dezvolti, iti vei cunoaste si locul si rolul tau in lume. Iata cateva caracteristici pe care aceast tipologie trebuie sa le dezvolte:


Abilitatea de a retine si de a avea mai multe puncte de vedere despre un lucru si de a-i analiza meritele.


Abilitatea de a vedea lucrurile intr-un mod diferit fata de altii.


Capacitatea de a oferi repede raspunsuri variate la orice intrebare.


Abilitatea de a vedea si cealalta parte a situatiei si a o face cunoscuta.


Abilitatea de a jongla in acelasi timp cu mai multe job-uri diferite sau activitati.


Capabil sa-si sustina punctul de vedere in orice discutie.


Stie sa gaseasca repede partea cea mai buna sau cea mai folositoare a celorlalti.


Vede conexiunile multiple dintre evenimente si lucruri care nu sunt foarte evidente celorlalti.


ENTP care si-au dezvoltat si latura de Gandire Introverta la acea treapta de a analiza constant, cu regularitate informatiile primite, se vor bucura de urmatoarele abilitati speciale:


Abilitatea de a rezolva puzzel-uri si probleme care nu sunt usor de rezolvat pentru altii.


Abilitatea de a defini schematic o noua structura sau design si capacitatea de a-si da seama din timp daca va functiona.


A sti si a oferi celorlalti exact ceea ce ei au nevoie atunci cand acestia nu sunt siguri pe ei insisi.


Talentul pentru creatie inovativa in domeniul scrisului, muzicii, artelor vizuale.


Darul de a realiza din timp care idei noi sau care lucruri vor trebui imbunatatite pentru a continua relatiile cu anumite persoane.Posibile domenii problematice


Fara ceva rau nu ar putea exista ceva bun, fara ceva dificil nu ar exista ceva usor. Trebuie sa ne cunoastem si punctele slabe si posibilele arii problematice ale personalitatii noastre.


Cele mai multe puncte slabe pe care un ENTP le are se datoreaza functiei dominante de Extravertit Intuitiv. Acestea sunt:


Lipsa abilitatii de a pastra o situatie sau o relatie in mod confortabil odata ce posibilitatile au fost atinse sau implinite.


Tendinta de a considera pe ganditorii meticulosi drept prea inceti, care pierd prea mult timp.


Sunt orbi fata de sentimentele sau nevoile celorlalti care nu sunt direct implicati in zona lor de interes.


O lipsa a sensibilitatii fata de cei care au nevoie de siguranta, angajament si reconfirmare.


Incapacitatea de a aborda cu grija si calm cele mai mici detalii ale unui proiect in lucru.


Devine foarte enervat de lucruri minore care intarzie aplicarea planului sau care ar mai trebui fixate exact inainte ca munca sa inceapa.


Tendinta de a fi arogant sau laudaros sau sa-i ofenseze pe cei care nu vad lucrurile ca ei.


Se pot trezi adesea in situatii destul de neplacute pentru ca fac uneori pasi prea mari pentru nivelul la care sunt sau "sunt prea destepti pentru binele lor".Explicarea Problemei


Majoritatea caracteristicilor problematice ale unei persoane ENTP provin din functia dominanta de Extravertit Intuitiv mai ales pentru aceea care nu si-au dezvoltat in mod echilibrat si gandirea rationala. A sari peste anuminte etape, perceptii comune, a face asocieri noi intre lucruri si idei sunt lucruri fascinante pentru potentialul succes pe care il aduc. Dar daca nu sunt alese si cu suficient discernamant si rationalitate, te pot duce la fel de departe de drumul cel bun in viata, departe de prieteni, de cei dragi, si chiar pot aduce si dezavantaje financiare. Aceasta seamana cu situatia in care decizi deodata sa cumperi ceva foarte scump sau sa faci anumite schimbari la casa pentru cineva fara sa fii deloc preocupat de ceea ce acea peroana isi doreste sau simte. Partea intuitiva extraverta a unui ENTP nu tine cont si de micile detalii, dar foarte importate, necesare sa fie cunoscute inainte de a pune planul in aplicare.


Fara o functie solida de gandire rationala, un ENTP poate sa cada in capcana de a nu observa lucruri mici dar esentiale ca valoare etica sau sociala in relatiile interpersonale, de exemplu. Partea nedezvoltata a afectivitatii la un ENTP se refera atat la intelegerea sentimentele proprii cat si ale celorlalti. Ei trebuie sa isi ia mai mult timp de a decide inainte de a actiona, mai mult sa se gandeasca la cum vad ceilalti lumea si la ceea ce simt ei cu adevarat. Fara a intelege cat de important este sa se gandeasca la cum simt ceilalti lucrurile, un ENTP nu va putea sa isi consolideze relatiile cu ceialalti, se va separa de ei, vor fi fara suport si se vor simti singuri sau pierduti.Solutii


Pentru a se dezvolta ca individ, un ENTP are nevoie sa se focalizeze pe analiza atenta a informatiilor pe care le primesc pe calea Intuitiei Extraverte. Ei au nevoie sa isi acorde lor insisi suficient timp ca sa se acomodeze cu ideile si posibilitatile multiple pe care le intrevad. Este prea usor pentru un ENTP sa considere imediat ca au nevoie de orice posibilitate pe care o intrevad. Ei ar trebui sa fie mai selectivi si sa impartaseasca aceste idei si cu altii pentru a le regandi astfel si prin prisma lor. A fi constient si de nevoile celor dragi, ii va tine conectati pe ENTP la adevarata sursa de satisfactie in viata si la adevaratele nevoi care trebuie implinite. A gasi solutii noi, originale dar de care altii nu au nevoie, este asemenea unei teorii extraordinare dar fara aplicabilitate practica. Nevoia constanta de nou, de original a unui ENTP trebuie integrata in intregul tablou al vietii in care ceilalti chiar au nevoie si se depind de abilitatile sale unice. Un ENTP trebuie sa invete sa nu incerce sau sa exploreze orice posibilitate ii apare in cale doar de dragul noutatii. Trebuie sa faca fata provocarii acesteia si sa investeasca mai mult in rationalitate pentru a selecta in functie de prioritati orice idee noua care ar aparea.


Ei trebuie sa isi verifice constant motivatiile. Actioneaza in baza noilor idei sau solutii pentru binele altora? Care este meritul schimbarii pe care o fac? Finalitatea este cu adevarat aceea de a imbunatati lucrurile sau nu cumva, raspund de fapt unui provocant joc nou, fara sa se gandeasca si la alte implicatii sau consecinte?


Multe persoane ENTP vor experimenta frustrari legate de cariera sau de viata in general, cat si fata de relatiile apropiate. Cei ENTP care au partea de Ganditor Introvert mai bine dezvoltata, le va fi mai usor sa treaca peste anumite frustrari si probleme. De aceea, oferim cateva sugestii pentru a face fata acestor dificultati si cateva sfaturi pentru ca persoanele ENTP sa isi poate dezvolta partea de Ganditor Introvert a personalitatii lor.Sugestii specifice:

  • Ia-ti timp ca sa intelegi cu adevarat gandurile celorlalti si incearca sa vezi lumea prin prisma lor. Incearca sa te gandesti cum ai putea impleti nevoile tale si viziunea ta despre viata cu ale lor.
  • Nu te astepta ca altii sa te urmeze pur si simplu si sa vada ca pe o mina de aur exact ceea ce vezi si tu. Imagineaza-ti ca un exercitiu ca ai fi orb sau ca ai avea alta forma de handicap. Incearca sa intelegi cum ar fi lumea vazuta prin aceasta perspectiva. Oamenii isi centreaza interesul in viata pe diferite lucruri. Si tu pari in ochii lor limitat pe domeniile tale de interes.
  • Intelege ca o relatie de succes pentru tine se va intampla atunci cand vei putea sa fii devii constient de simtamintele partenerului tau. Aceasta este o resursa nelimitata de satisfactii.
  • A-ti extinde intelegerea cu privire la diferentele dintre oameni iti va extinde intelegerea cu privire la asteptarile oamenilor.
  • Ia aminte la felul in care oamenii se exprima in diferite contexte sociale. Observa cum isi rezolva problemele, cum negociaza ei. Nu incerca sa ii judeci sau sa compari metodele tale cu ale lor, ci doar analizeaza multiplele feluri in care se poate exista sau se poate ajunge la solutii.
  • Cand ai o conversatie cu un prieten sau ruda, petrece cel putin jumatate din timp vorbind despre ei. Pune intrebari. Concentreaza-te sa aflii care sunt ingrijorarile si care este punctul de vedere a acelei persoane.
  • Gandeste-te la persoanele care iti sunt apropiate. Aminteste-ti ca ei au pasiunile lor, satisfactiile si nevoile lor. Incearca sa vizualizezi ce face persoana respectiva in acel moment, ce or fi simtand in momentul in care tu te gandesti la ea. Nu emite judecati, doar gandeste-te de ce crezi ca ei simt sau fac un anumit lucru.


Zece reguli pentru o viata de succes pentru un ENTP


1.     Hraneste-ti punctele forte! Foloseste-ti darurile pentru a fi de folos nu doar ideii de noutate ci si celor dragi.

2.     Confrunta-te cu punctele slabe! Toti avem puncte slabe. Recunoaste-le, ele iti vor da putere sa te schimbi in mai bine.

3.     Vorbeste despre cum vezi tu lucrurile fara sa le impui. Ceilalti nu se vor simti ca provenind de pe alta planeta daca iti vei expune punctele de vedere ca fiind personale si nu ca cele mai bune.

4.     Ia-ti timp sa te bucuri de ceea ce vezi, sa iti reconsideri darurile si talentele si sa descoperi acele lucruri care te intaresc zilnic.

5.     Fii constient de ceilalti! Intelege ca fiecare are ceva de oferit, ca fiecare are viata lui si felul lui de a intelege lucrurile. Incearca sa intelegi oamenii si tipurile de personalitate.

6.     Recunoaste faptul ca normele si structurile sunt necesare. Fara aceia care asculta de legi si structuri fixe, nimeni nu poate sa isi urmeze visele inovatoare.

7.      Iesi din zona ta de confort! Singurul mod de a creste este prin a iesi din zona ta de comoditate. Progresul inseamna efort.

8.     Identifica-ti si exprima-ti sentimentele! Poti avea multa bataie de cap ca sa intelegi ceea ce simti. Nu abandona in schimb nici pe cei dragi. Daca ai hotarat ca tii la o persoana, nu o abandona, reconfirma-i simtamintele tale fata de ea. Acesta este modul prin care ii faci sa se simta, emotional, in siguranta langa tine.

9.     Conteaza pe tine insuti! Aminteste-ti ca nimeni nu are mai mult control asupra vietii tale mai mult decat ai tu. Nu fii o victima!

10. Aspira la ce este mai bun, dar fii grijuliu. Atitudinea ta pozitiva a avut mereu rezultate uimitoare, dar asigura-te ca lucrezi la lucruri care dureaza, care au o fundatie solida.

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii