Tipuri de personalitate - Relatii interpersonale  

ENTJ - Relatii interpersonaleENTJ investesc mult efort si entuziasm in relatiile lor. Din moment ce marea preocupare a lor este de a cunoaste lucruri si de a le folosi pentru un scop folositor, ei vor incerca sa vada orice experienta ca pe ceva folositor, instructiv. In contextul unei relatii, ENTJ vor cauta constant sa revizuiasca regulile, sa o redefineasca, sa o monitorizeze. Ei apreciaza cel mai mult acele relatii care ii provoaca sa afle mai mult, care le provoaca dorinta de a invata. Relatiile care nu le ofera nici o sansa pentru dezvoltare de sine nu prezinta nici un interes pentru un ENTJ. Doar aceste schimburi conduc la afectiune si satisfactii pentru un ENTJ. Lor le place sa fie responsabili si la conducerea relatiilor lor. Partenerii lor e preferabil sa aiba multe puncte forte, iar pentru acestia, ENTJ are multe de oferit!


ENTJ - Puncte forte


 • Sunt natural interesati de ideile si gandurile oamenilor
 • Entuziasti si energici
 • Isi iau angajamentul in serios
 • Bine intentionati si interesati in a face ceea ce trebuie
 • Foarte buni cu administrarea banilor
 • Foarte directi si hotarati
 • Fluenti verbal
 • Apreciaza cunoasterea lucrurilor si dezvolatarea sinelui in toate aspectele vietii
 • Capabil sa paraseasca o relatie fara sa se uite inapoi
 • Capabili sa rastoarne orice situatie de conflict intr-o lectie pozitiva
 • Pot sa inteleaga critica ce li se aduce
 • Au standarde inalte si asteptari inalte (aceasta este si o calitate si un defect)
 • De obicei sunt sentimentali si afectuosi
 • Autodidacti


ENTJ - Puncte slabe


 • Entuziasmul lor pentru dezbateri verbale ii face sa para ca le-ar placea sa contrazica oamenii
 • Au tendinta de a fi conflictuali
 • Au tendinta sa trateze conversatiile cu strategia "castig-pierzi"
 • Tendinta de a nu asculta opiniile altora
 • Tendinta de a critica parerile altora care nu se potrivesc cu parerile lor
 • Standarde foarte inalte (este si o calitate si un defect)
 • Nu sunt focalizati natural pe simtamintele si reactiile oamenilor, le observa mai greu
 • Pot avea dificultati in a exprima dragostea si afectiunea
 • Pot sa ii intimideze pe altii
 • Tendinta de a dori sa isi asume mereu singuri responsabilitatile fara sa imparta si cu altii
 • Pot fi foarte duri si intoleranti cu dezordinea si ineficienta
 • Tendinta de a controla pe ceilalti, intruzivi
 • Mai zgarciti in a aprecia, lauda pe cineva sau nu realizeaza nevoia cuiva de apreciere
 • Daca sunt nefericiti sau nu foarte educati, pot fi dictatoriali, nepoliticosi
 • Tendinta de a lua decizii in pripa
 • Pot avea iesiri necontrolate in situatii de stres extrem


ENTJ ca Iubiti


 

ENTJ sunt parteneri care isi iau in serios angajamentul, sunt entuziasti fata de relatie, dar si agresivi. Ca si in celelalte domenii ale vietii, ei vor sa fie lideri si in relatiile cu cei dragi, luandu-si responsabilitatea bunului mers al relatiei. Ei sunt lideri creativi si este posibil sa aiba relatii in care sa promoveze dezvoltarea de sine si invatarea, autoeducarea continua. Din moment ce investigheaza permanent ce alte lucruri noi se pot invata, acumula, ENTJ pot redefini periodic "regulile", principiile relatiei, angajamentul lor ramanand neschimbati. Daca le devine foarte clar faptul ca relatia in care se afla nu le mai ofera sansa unei dezvoltari de sine, unei formari continue, ei pot parasi acea relatie fara sa se uite inapoi.


ENTJ sunt de obicei foarte impliniti in cariera lor si stau bine financiar, fiind si foarte chibzuiti. Aceasta este bine ca se exclude riscul aparitiei de conflicte in familie din cauza banilor, dar apare riscul ca persoana ENTJ sa fie un dependent de munca, sa petreaca mult timp la lucru si nu in familie.


Persoanele ENTJ nu sunt natural centrate pe simtamintele si emotiile partenerilor lor. Cei care isi acorda putin timp cu ei insisi, putina singuratate pentru a-si analiza emotiile, vor fi in general mai blanzi cu partenerii lor, vor fi mai constienti si de nevoile emotionale ale partenerilor daca stau sa si le analizeze pe ale lor mai bine. Totusi, a fi constient de parte emotionala a lor sau a partenerilor, este o caracteristica educata la ENTJ si nu una innascuta. Exista constant riscul la ENTJ sa nu comunice suficient in relatia lor.


Din punct de vedere sexual, ENTJ este o persoana imaginativa, entuziasta, robusta. Instinctul natural de a conduce se va observa si in acest aspect al vietii lor si isi va conduce partenerul prin momente de dragoste creative, intelegerea mutuala fiind impartirea afectiunii dar si invatarea de lucruri noi. Este posibil sa astepte ca momentele intime sa fie cumva programate.


Persoanele ENTJ nu au de obicei probleme cu increderea in sine si nu au nevoie emotionale speciale. Totusi le place sa li se spuna cuvinte de apreciere si de incurajare, dar nu au nevoie sa li se spuna prea des ca celorlalte tipuri de personalitate. Daca sunt alaturi de un partener de tip Afectiv, este posibil sa nu ii indeplineasca nevoile emotionale ale acestuia fara a depune un efort sustinut. Chiar si asa, un ENTJ poate avea probleme in a realiza nevoile emotionale ale celuilalt si uneori, chiar daca sunt constienti de acele nevoi emotionale, nu le vor intelege.


ENTJ vede conflictul ca pe o ocazie de a invata si de a creste, de a afla lucruri noi. Aceasta este o foarte buna abordare in general, dar poate fi o problema intr-o relatie apropiata mai ales cu tipul Afectiv. Acestia detesta conflictul si remarcile critice si le evita cat pot de mult. Tendinta celor ENTJ de a fi conflictuali, argumentativi, poate fi foarte amenintatoare pentru cineva cu preferinte Afective, mai ales daca sunt foarte intimi. De aceea este posibil ca un ENTJ sa aiba o relatie reusita cu un tip Ganditor sau un tip care nu este foarte Afectiv ca preferinte.


In general, cei ENTJ au mult de oferit intr-o relatie intima. Ei sunt dedicati si entuziasti si doritori de a face lucrurile bine. Relatia lor va fi una bazata pe respect reciproc, dezvoltare continua si acumulare de cunostinte noi.


Partenerii cu cele mai multe sanse de a se intelege bine cu un ENTJ sunt cei INTP sau ISTP. Un ENTJ cu dominanta de Ganditor Extrovert se va potrivi cu un Ganditor Introvert. Deci un ENTJ / INTP este o combinatie relationala ideala pentru ca au in comun Intuitia prin care analizeaza lumea. Si combinatia ENTJ / ISTP se potriveste destul de bine.


ENTJ ca ParintiENTJ ca parinti, isi iau rolul in serios. Ei considera foarte importanta transmiterea valorilor si cunostintelor lor copiilor. Ei se vor asigura constant de cresterea si evolutia copiilor lor in modul cel mai recomandabil. Un parinte ENTJ este mai degraba strict, sever si are asteptari inalte de la copii.


Ca parinte, un ENTJ va incuraja studiul si gandirea critica, independenta. Ei transmit copiilor dragostea de cunoastere si ii provoaca pe copii sa isi inteleaga pozitia si perspectivele. Ei se asteapta ca ai lor copii sa ii respecte, sa respecte regulile casei. ENTJ va fi un parinte autoritar mai ales daca regulile au fost incalcate. Copiii unui ENTJ isi stiu bine locul si isi respecta mult parintii.


In anii adolescentii este posibil ca ei sa asiste la revolta copiilor. Parintii ar fi bine sa fie intelepti si sa lase mai moale controlul si sa comunice mai mult cu copii, sa ajunga sa ii cunoasca si sa ii inteleaga mai bine.


ENTJ au tendinte agresive, aspre mai ales daca nu iau in considerare atat simtamintele lor cat si ale copiilor. Ei se asteapta de multe ori ca odraslele sa ii asculte fara o discutie in prealabil. Daca continua prea mult timp cu astfel de asteptari si cerinte inalte, exista riscul crearii unei atmosfere foarte stresante pentru copii. ENTJ se poate opri din aceste tendinte daca isi iau timp suficient pentru analiza interioara, introspectie a sentimentelor.


Aceia care au reusit sa isi controleze instinctele sunt parinti foarte minunati. Ei sunt pretuiti de catre copii pentru cunostintele pe care parintii le-au transmis, pentru dorinta de a se dezvolta si de a intelege cat mai multe lucruri. Copiii devin adulti responsabili si independenti, cu opinii personale, critice asupra lucrurilor.


ENTJ ca PrieteniENTJ sunt sociabili, energici, isteti care sunt foarte interesati de ideile, perspectivele altor oameni. Nu vad nimic mai reusit pentru o relatie de prietenie decat conversatii si dezbateri pe diferite teme, impartasindu-si punctele lor de vedere. Ei au nevoie de prieteni care sa ii stimuleze, interesanti, energici, cu preocupari inalte.


ENTJ vor sa invete de la ceilalti de aceea pretuiesc prietenii care au ce sa le impartaseasca, care au cu ce sa-i provoace. Ei isi doresc sa inteleaga numeroasele fatete ale lucrurilor pe care un context al conversatiilor l-ar favoriza. Tot din astfel de conversatii ajung sa se cunoasca mai bine cu ceilalti. Cei care nu pot sustine un dialog, o confruntare cu ENTJ, nu vor fi pastrati ca prieteni foarte apropiati ai lor. Asta este putin cam rusinos pentru ca exista atatia oameni care ar avea ceva de oferit, dar care nu pot purta un dialog in stilul combativ al celor ENTJ. Ei admira oamenii carora le place dezbaterea desi nu sunt de acord cu ei. Cei mai apropiati prieteni vor fi cei Intuitivi Extraverti ca ENTJ, ENFJ si ENFP. Intuitivii Extraverti sunt cei mai potriviti prieteni pentru ca ei impartasesc acelasi entuziasm pentru idei si pentru a invata lucruri noi.

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii