Tipuri De Personalitati - Dezvoltare personala  

ISFP - Dezvoltare personala
Ce inseamna succesul pentru un ISFP?


ISFP sunt suflete creative si sensibile, cu o mare capacitate de a iubi. In relatiile cu ceilalti, ei cauta armonia, validitatea si afectiunea. Pun mare valoare pe creativitate si spiritualitate. Foarte sensibili si usor de ranit prin respingere sau asprime, decid uneori sa isi reverse intreaga dragoste asupra creaturilor care ii vor iubi inapoi in mod neconditionat, cum ar fi animalele sau copiii. Ei cred cu toata fiinta lor in dragostea neconditionata si in dreptul individual al fiecaruia de a fi asa cum este fara a fi judecat prea aspru. Dintre toate tipurile, ISFP este cel care considera ca "iubirea este raspunsul". Pentru ISFP, succesul personal depinde de conditiile in care se afla relatiile apropiate, estetica mediului lor inconjurator, de dezvoltarea creativitatii artistice si spirituale si de cat de apreciati si de acceptati se simt.


Caracteristici ale ISFP ce trebuiesc dezvoltate


Ca ISFP sunteti inzestrat cu puncte forte specifice acestui tip de personalitate care nu sunt naturale pentru ceilalti. Recunoscand aceste puncte speciale si incurajand cresterea si dezvoltarea lor, va veti gasi mai usor locul in lume si veti sti cum sa va puteti folosi mai bine talentele pentru a va implini visele.


Majoritatea ISFP se vor regasi in urmatoarea descriere. Ar trebui sa imbratisati si sa dezvoltati aceste caracteristici:


 • Foarte creativi, artistici si spirituali, pot creea superbe opere de arta, muzica si literatura. ISFP sunt artisti innascuti. Vor simti o mare satisfactie daca isi vor incuraja si dezvolta abilitatile artistice. Asta nu inseamna neaparat ca ISFP trebuie sa fie un scriitor sau un pictor faimos ca sa fie multumit. Simplul act al "crearii" va reprezenta o sursa de implinire si improspatare. Un ISFP ar trebui sa isi permita sa aiba iesiri artistice pentru ca ar adauga bogatie si energie pozitiva vietii sale.
 • Sunt mai constienti spiritual si au o legatura mai stransa cu propriile suflete decat ceilalti oameni. Majoritatea ISFP au o Credinta puternica. Cei care nu au, ar putea avea senzatia ca le lipseste ceva foarte important. Un ISFP ar trebui sa isi hraneasca credinta.
 • ISFP au o abilitate foarte bine dezvoltata de a aprecia calitatile estetice. De obicei sunt foarte constienti de mediul inconjurator si pot vedea foarte usor ce se potriveste si ce nu din punct de vedere estetic. Daca permit acestui punct forte sa infloreasca pot deveni costumieri stilati care traiesc in case incantatoare din punct de vedere estetic.
 • ISFP au sentimente pasionale si intense.
 • ISFP au o gandire spatiala foarte agera. Daca isi doresc pot fi foarte buni in sporturile individuale, cum ar fi golful, schiatul, ciclismul etc. Si asta deoarece sunt foarte buni observatori si au reactii rapide.
 • De obicei sunt ascultatori foarte buni si vor cu adevarat sa asculte problemele celorlalti si sa ii ajute. Asta ii face consilieri nemaipomeniti si prieteni foarte buni. Un ISFP poate avea o satisfactie enorma din a consilia in mod voluntar.
 • Accepta si pretuiesc oamenii ca indivizi si sunt puternic egalitaristi. Ei considera ca fiecare are dreptul de a fi asa cum este fara a ii pune atitudinea si perspectivele sub control. In acest sens, ei au o mare toleranta si acceptabilitate fata de oamenii care intampina judecati negative din partea societatii. Ei pot vedea ceva pozitiv in oricine si cred in individualitate. Daca isi dau aceasta sansa, pot deveni surse valoroase de stima de sine si incredere pentru oamenii care nu pot gasi asta in propria persoana. In acest fel ei pot insanatosi un "suflet bolnav".
 • ISFP sunt foarte buni in manevrarea detaliilor unui proiect deoarece sunt practici si orientati spre detalii.
 • ISFP traiesc pentru ziua de azi si au posibilitatea de a se bucura de prezent fara sa se streseze pentru viitor sau trecut.
 • Au o abilitate foarte buna de a se concentra. Din aceasta cauza se pot descurca foarte bine la scoala daca isi doresc asta.

ISFP care si-au dezvoltat Simtul Extravertit pana in punctul in care sa poata percepe lumea in mod obiectiv si rapid vor fi inzestrati cu urmatoarele calitati:


 • Natura lor puternic pasionala combinata cu simtul frumusetii estetice ii poate face artisti talentati (ca Picasso sau Barbra Streisand, ambii ISFP).
 • Constientizarea a ceea ce se petrece in jurul lor combinata cu capacitatea extraordinara de a iubi ii vor ajuta sa devina niste parinti extraordinari (sau ingrijitori).
 • Vor indentifica rapid oportunitatile unei situatii si vor actiona la fel de rapid pentru a beneficia de ele. Vor descoperi ca sunt capabili sa faca tot ceea ce isi pun in minte, altfel nu se vor simti satisfacuti din punct de vedere personal. Lucrurile vor parea foarte simple pentru acesti ISFP. Desi sunt capabili sa rezolve multe sarcini si situatii diferite ISFP vor fi foarte fericiti sa faca ceva ce este cu adevarat important pentru ei. Desi pot afla ca pot atinge succesul cu o oarecare usurinta, este foarte posibil sa nu gaseasca fericirea de-a lungul acestei cai decat daca daca au relatii personale foarte bogate si satisfacatoare.
 • ISFP care isi sporesc puternicul sistemul de valori intern (Simtul Introvertit) cu o abilitate bine dezvoltata de a recunoaste oportunitatile (Simtul Extravertit) pot fi o forta puternica pentru schimbarea sociala.

Potentiale Domenii Problematice


La orice punct forte exista asociata si o slabiciune. Fara "rau", nu ar exista "bine". Fara "dificil", nu ar mai fi "usor". Ne valorificam atuurile, dar ne ignoram slabiciunile. Pentru a ne dezvolta ca persoane si pentru a obtine ceea ce ne dorim in viata, nu trebuie sa valorificam numai punctele forte ci si sa ne infruntam slabiciunile si sa le biruim. Asta inseamna sa aruncam o privire atenta la potentialele zone problematice ale personalitatii noastre.


ISFP sunt persoane dragute si creative cu multe calitati speciale. Tineti minte asta in timp ce veti citi un material cu cele mai negative slabiciuni ale ISFP. Deasemenea, amintiti-va ca slabiciunile asociate cu faptul ca sunteti un ISFP sunt naturale. Desi ar putea fi deprimant sa cititi despre slabiciunile tipului vostru de personalitate, va rugam sa va amintiti ca va oferim aceste informatii pentru a adopta o schimbare pozitiva, nu pentru a va critica. Vrem ca voi sa va dezvoltati potentialul la maxim si sa deveniti cele mai fericite si mai implinite persoane posibile.


Majoritatea caracteristicilor slabe care se gasesc la un ISFP se datoreaza functiei lor dominante Senzitive care umbreste restul personalitatii. Cand functia dominanta, Simtul Introvertit, umbreste orice altceva, ISFP nu poate folosi Simtul Extravertit ca sa adune informatii intr-un mod cu adevarat obiectiv. In asemenea cazuri, un ISFP poate manifesta in diferite masuri cateva sau toate dintre urmatoarele slabiciuni:


 • Poate fi extrem de sensibil la orice fel de critica
 • Poate fi incapabil sa vada oportunitatile ascunse intr-o situatie
 • Poate percepe critica acolo unde nu exista
 • Poate avea idei nerealiste despre realitate
 • Poate fi incapabil sa admita sau sa auda orice parere care merge impotriva ideilor si opiniilor sale personale.
 • Poate invinovati alti oameni pentru problemele sale si poate avea senzatia ca este o victima sau ca este tratat incorect.
 • Poate avea o mare manie si o poate arata cu izbucniri navalnice de temperament
 • Poate fi inconstient in privinta comportamentului social adecvat
 • Poate fi orb atunci cand vine vorba de aparenta personala sau de imbracamintea potrivita
 • Poate aparea in mod inconstient ca fiind excentric sau chiar ciudat pentru altii
 • Poate fi incapabil sa vada sau sa inteleaga punctele altora de vedere
 • Poate pretui propriile sentimente si opinii mai presus de ale celorlalti.
 • Poate fi inconstient asupra modului in care comportamentul sau ii afecteaza pe ceilalti.
 • Poate fi orb la nevoile altor persoane.
 • Se poate simti coplesit de tensiune si stres cand cineva isi exprima dezacordul sau dezaprobarea in privinta punctului sau de vedere
 • Poate dezvolta hotarari puternice, greu de dezradacinat, impotriva persoanelor care crede ca au fost opresive sau represive cu el.
 • In conditii de stres se poate simti temator si pierdut de sub control, locuind de "partea intunecata" a lucrurilor.

Explicatii Ale Problemelor


Majoritatea caracteristicilor problematice descrise mai sus pot fi atribuite in anumita masura problemei comune a ISFP, aceea de a prelua doar informatii care justifica opiniile sale personale. ISFP sunt, in general, oameni foarte intensi si sensibili si se simt amenintati in mod serios de criticism. Este foarte probabil sa considere orice alt punct de vedere ca fiind o critica asupra perspectivei lor. Daca ISFP nu invata cum sa se descurce cu aceasta critica perceputa, va incepe sa respinga toate informatiile care vin si le cauzeaza durere. Aceasta este o tehnica de supravietuire naturala pentru un ISFP. Principalul conducator al personalitatii ISFP este Simtul Introvertit, al carui scop este acela de a mentine si de a onora un sistem intens de valori si morala. Daca sistemul personal de valori al unui ISFP este amenintat de influente externe, acesta respinge informatiile amenintatoare ca sa isi poata mentine si onora propriul sistem de valori. Acest lucru este in totalitate natural si functioneaza pentru a proteja psihicul individual de eventualele raniri. In orice caz, ISFP care exercita cu regularitate acest tip de protectie va deveni din ce in ce mai necunoscator in privinta perspectivelor celorlalti oameni si astfel va fi din ce in ce mai izolat de intelegerea reala a lumii in care traieste. Va gasi intotdeauna justificare pentru comportamentul sau neadecvat si intotdeauna va invinovati lumea exterioara pentru problemele pe care le are in viata sa. Va fi dificil pentru el sa mentina relatii personale apropiate deoarece va avea asteptari nerezonabile si nu va fi in stare sa isi accepte vinovatia.


Aceasta tendinta a ISFP de a cauta in lumea externa informatii care sa le sustina propiile idei si valori nu este iesita din comun. In orice caz, daca i se da frau liber acestei tendinte, va rezulta o personalitate ISFP prea egocentrista pentru a fi fericita sau inconjurata de succes. Din moment ce functia dominanta a personalitatii ISFP este Simtul Introvertit, acesta trebuie echilibrat cu functia auxiliara, Simtul Extravertit. ISFP ia informatiile prin Simtul Extravertit. Si acesta este un mod prin care ISFP are de-a face cu lumea externa. Daca ISFP foloseste Simtul Extravertit doar ca sa serveasca scopurilor Simtului Introvertit, atunci ISFP nu foloseste Extravertia in mod eficient. Ca rezultat, ISFP nu ia destule informatii despre lumea externa ca sa poata avea un bun simt asupra a ceea ce se intampla. Ei nu vad nimic altceva inafara de propria lor perspectiva si au de-a face cu lumea doar atat cat au nevoie ca sa isi poata sustine perspectivele proprii. Acesti indivizi apar de obicei ca fiind egoisti si nerealisti. In functie de cat de grava este problema, poate parea ca fiind "un pic excentric" pentru "lumea dinafara". De multe ori ceilalti nu pot sa se inteleaga sau sa relationeze cu acesti oameni.


Solutii


Pentru a se dezvolta ca individ, ISFP trebuie sa se concentreze si sa isi deschida perspectiva pentru a include o imagine mai precisa asupra a ceea ce se intampla cu adevarat in lume. Ca sa poata fi intr-o pozitie in care sa fie capabil sa perceapa si sa ia in calcul informatii care sunt interzise in sistemul lui intern de valori, ISFP trebuie sa stie ca acest sistem de valori propriu nu este amenintat in nici un fel de noile informatii. El trebuie sa isi spuna in mod constient ca o opinie care nu coincide cu a sa nu reprezinta o acuzare a caracterului sau.


Un ISFP preocupat de propria sa dezvoltare va da o atentie sporita motivatiei sale de a aduna informatii. Ia informatii pentru a intelege mai bine o situatie sau un concept? Sau pentru a isi sprijini o idee sau cauza personala? In momentul in care percepe ceva, este interesat sa invarta acea perceptie in asa fel incat sa se potriveasca cu valorile sale personale? Sau incearca sa absoarba informatia in mod obiectiv? Pentru a obtine o intelegere mai buna a lumii externe, ISFP trebuie sa incerce sa perceapa informatiile in mod obiectiv inainte de a le potrivi in sistemul sau de valori. Ar trebi sa fie atent in mod constient la tendinta sa de a se debarasa de orice informatie care nu se incadreaza in valorile sale, si sa munceasca sa slabeasca aceasta tendinta. Ar trebui sa incerce sa vada situatiile din perspectivele altor oameni, fara a face judecati personale asupra situatiilor sau asupra perspectivelor celorlalti. In general, ar trebui sa isi exerseze Simturile intr-un mod cu adevarat Extravertit. Cu alte cuvinte, ar trebui sa foloseasca Simtul ca sa adune informatii despre lumea din jurul lor pentru a intelege aceasta lume si nu pentru a avea un suport pentru propriile concluzii. ISFP care reusesc cu succes sa perceapa lucrurile in mod obiectiv pot fi o forta puternica in schimbarile pozitive.


Cum sa traiesti fericit in lumea noastra ca ISFP


Unii ISFP au dificultati in a se incadra in societatea noastra. Problemele lor rezulta de obicei din inconstientizarea comportamentului social adecvat, inconstientizarea modului in care apar in fata celorlalti sau din asteptarile nerealiste pe care le au de la ceilalti. Oricare din aceste trei probleme provine din folosirea Simtului Extravertit intr-un mod diminuat. Un ISFP care aduna informatii pentru a putea intelege lumea din jurul sau si nu pentru a le aduce ca sprijin pentru propriile idei, va avea o intelegere mai clara si mai obiectiva despre cum pretuieste societatea comportamentul si atitudinea sociala. De asemenea, va fi mai constient in privinta modului in care este perceput de ceilalti si va avea asteptari mai realiste in relatii. Un ISFP atat de bine ajustat se va integra fericit in societatea noastra.


Este o sarcina dificila sa incepi brusc sa folosesti Simtul Extravertit daca nu intelegi cu adevarat Tipurile Psihologice si nuantele variatelor functii ale personalitatilor. Este dificil si doar sa intelegi ce inseamna asta, cu atat mai putin sa o incorporezi in viata ta. Avand asta in minte, iti furnizam cateva sugestii specifice care sa te ajute sa iti exercitati Simtul Extravertit mai bine:

 • Ai grija sa observi cum arata oamenii in diferite situatii sociale. Uita-te la parul lor, la piele, la machiaj (sau la lipsa acestuia), la haine, la conditiile in care se afla hainele, la pantofi, la expresiile faciale. Nu ii compara cu propria ta aparitie si nu ii judeca; doar aduna informatii.
 • Gandeste-te la o situatie in care nu ai fost sigur cum sa te comporti. Acum incearca sa intelegi cum ar fi vazut alti unul sau doi oameni acea situatie. Nu compara comportamentul lor cu al tau, cum ar fi "ea ar fi stiut mai bine ca mine ce sa faca" sau "de ce este atat de simplu pentru ea si atat de complicat pentru mine". Mai bine incearca sa incelegi cum ar vedea ei situatia. Ar fi ca pe o problema sau ca pe o oprtunitate? Ar fi luata in serios sau mai usor? Incearca sa determini punctul lor de vedere fara sa ii judeci sau sa ii compari cu tine.
 • Cand ai o conversatie cu un prieten sau cu o ruda, dedica macar jumatate din timpul tau ca sa vorbiti despre cealalta persoana. Incearca sa intelegi cu adevarat la ce se refera acea persoana. Pune intrebari.
 • Gandeste-te la oamenii care iti sunt apropiati. In timp ce te gandesti la fiecare in parte, spune-ti "aceasta persoana are propria ei viata si este mai preocupata de viata ei decat de a mea". Aminteste-ti ca asta nu inseamna ca nu ii pasa de tine. Este ordinea naturala a lucrurilor. Incearca sa vizualizezi ce face persoana respectiva in acel moment. Ce probleme intampina, ce ganduri are? Nu te apuca sa judeci sau sa compari situatia sa cu a ta.
 • Incearca sa indentifici tipul de personalitate al fiecarei persoane cu care intrii in contact pentru o anumita perioada de timp.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un ISFP


 1. Intareste-ti Punctele Forte! Incurajeaza-ti abilitatile artistice naturale si creativitatea. Hraneste-ti spiritualitatea. Da-ti sansa de a-i ajuta pe cei neajutorati sau neprivilegiati.
 2. Infrunta-ti Slabiciunile! Realizeaza si accepta ca ai unele trasaturi puternice si unele slabe. Confruntandu-te si ocupandu-te de slabiciunile tale nu inseamna ca trebuie sa schimbi cine esti, inseamna ca ca vrei sa fi cat mai bun posibil. Prin confruntarea acestor slabiciuni te onorezi pe tine insuti, in nici un caz nu te ataci.
 3. Exprima-ti Sentimentele. Nu lasa emotii neexprimate sa se constituie in interiorul tau. Daca ai sentimente puternice, scoate-le la lumina si exprima-le. Nu le lasa sa se constituie in interiorul tau pana ajung in punctul in care sunt de neatins.
 4. Asculta Tot. Incearca sa nu indepartezi nimic imediat. Lasa totul sa se absoarba un timp, apoi judeca.
 5. Zambeste La Critici. Aminteste-ti ca oamenii nu vor fi intotdeauna de accord cu tine si nu te vor intelege mereu chiar daca te considera un om de valoare. Incearca sa vezi dezacordul si critica ca pe o oportunitate de crestere. In fond, exact asta sunt.
 6. Ai Grija La Ceilalti. Aminteste-ti ca mai sunt inca 15 tipuri de personalitati care vad lucrurile in mod diferit fata de tine. Incearca sa indentifici tipurile celorlalti oameni. Incearca sa le intelegi perspectivele.
 7. Fi Responsabil Pentru Tine. Aminteste-ti ca TU ai cel mai mare control asupra vietii tale.
 8. Fi Bland In Asteptarile Tale. Vei fi mereu dezamagit de ceilalti daca te astepti la prea mult de la ei. A fi dezamagit de o alta persoana este cea mai buna metoda sa o indepartezi. Trateaza-i pe ceilalti cu aceeasi blandete cu care vrei sa te trateze si ei.
 9. Adopta Doar Ce E Mai Bun. Nu te necaji adoptand ce-i mai rau. Aminteste-ti ca o atitudine pozitiva creeaza situatii pozitive.
 10. Cand Ai Indoieli, Pune Intrebari! Nu iti asuma lipsa feedback-ului ca fiind acelasi lucru cu feedback-ul negativ. Daca ai nevoie de feedback si nu ai, cere!
   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii