Tipuri De Personalitati - Dezvoltare personala  

INFJ - Dezvoltare personala
Ce inseamna succesul pentru un INFJ?


Oamenii cu tipul de personalitate INFJ sunt vigurosi si perfectionisti. Ei au perspective adanci in multe aspecte ale vietii si in general au standarde foarte inalte atat in privinta propriei intelegeri si realizari, cat si a celorlalti. Acestia sunt orientati spre servicii si sunt empatici altor persoane. Tipul INFJ tintesc catre ideal in fiecare aspect al vietii lor. Sentimentul de succes al unui INFJ este centrat in jurul nivelului sau de intelegere si realizare, utilitatii lui in serviciile pentru ceilalti si al starilor in relatiile interpersonale. INFJ simte ca are succes atunci cand isi pune intelegerea foarte profunda a unui lucru in serviciul unei persoane. De obicei intalnim acest tip de personalitate in consiliere si educatie, sau in domeniul medical si de sanatate.


Caracteristici ale INFJ ce trebuiesc dezvoltate


Ca INFJ, sunteti inzestrat cu puncte forte specifice acestui tip de personalitate care nu sunt naturale pentru ceilalti. Recunoscand aceste puncte speciale si incurajand cresterea si dezvoltarea lor, va veti gasi mai usor locul in lume si va veti implica mai mult in rolul dumneavoastra.


Majoritatea tipului INFJ se vor regasi in urmatoarea descriere. Ar trebui sa imbratisati si sa dezvoltati aceste caracteristici:


 • Sunt foarte perspicace si vad lucruri care nu sunt evidente pentru altii. Aceasta capacitate de a vedea modele si semnificatii in lume poate ajuta un INFJ in diferite moduri. INFJ au de obicei o mare putere de intelegere asupra a diferite persoane si situatii.
 • Cand i se da un scop sau un context, un INFJ este capabil sa genereze toate tipurile de posibilitati. Are abilitatea de a vedea problema din mai multe unghiuri diferite.
 • Inteleg sentimentele celorlalti si sunt cu adevarat concentrati asupra lor. Aceasta empatie naturala si grija lor fata de ceilalti ii ajuta sa fie cu adevarat eficienti in ajutorarea celor din jur. In acest fel isi fac prieteni foarte buni, consilieri, profesori si parteneri.
 • INFJ au o atitudine "lipicioasa". Nu le este teama de munca asidua si vor face eforturi considerabile pentru ceva in care cred. Aceasta persistenta va ajuta INFJ sa atinga un obiectiv stabilit.
 • Perfectionisti si idealisti, tintesc intotdeauna spre perfectiune.
 • Inteligent si capabil sa se concentreze, INFJ poate intelege de obicei idei si concepte dificile.

INFJ care au o latura Extravertita bine dezvoltata pentru a completa Intuitia dominant Introvertita vor fi inzestrati cu urmatoarele calitati:


 • Pot transforma înţelegerea lor profundă cu privire la o situaţie într-un plan de acţiune de success.
 • INFJ cu o gandire bine dezvoltata vor fi capabili sa inteleaga si sa dezvolte idei care sunt mai presus de ceea ce poate face inteligenta naturala.
 • Pot obtine un nivel de intelegere care sa ii faca sa para inteligenti.
 • Perfectionismul si idealismul unui INFJ, combinate cu empatia si grija naturala pentru ceilalti, le poate ajuta in a fi cu adevarat utili oamenilor in anumite maniere. Acestia pot fi foarte buni medici, ministrii sau consilieri. Daca au achizitionat si o buna experienta de viata, pot deveni o forta de succes.

Potentiale domenii problematice


La orice punct forte exista asociata si o slabiciune. Fara "rau", nu ar exista "bine". Fara "dificil", nu ar mai fi "usor". Ne valorificam atuurile, dar ne ignoram slabiciunile. Pentru a ne dezvolta ca persoane si pentru a obtine ceea ce ne dorim in viata, nu trebuie sa valorificam numai punctele forte ci si sa ne infruntam slabiciunile si sa le biruim. Asta inseamna sa aruncam o privire atenta la potentialele zone problematice ale personalitatii noastre.


INFJ sunt oameni rari si inteligenti cu multe capacitati speciale. Tineti minte asta in timp ce veti citi un material cu cele mai negative slabiciuni ale INFJ. Amintiti-va ca aceste slabiciuni sunt naturale. Noi va oferim aceste informatii pentru a adopta o schimbare pozitiva, nu pentru a va critica. Vrem ca voi sa va dezvoltati potentialul la maxim si sa deveniti cele mai fericite si mai implinite persoane posibile.


Majoritatea caracteristicilor slabe gasite la un INFJ se afla in latura lor dominanta (Intuitia Introvertita) ridicand personalitatea lor la punctul in care celelalte caracteristici abia exista pentru a servi scopului Intuitiei Introvertite. In asemenea cazuri un INFJ poate manifesta in diferite masuri cateva sau toate dintre urmatoarele slabiciuni:

 • Poate fi ignorant (si cateodata nepasator) asupra modului in care apare in fata celorlalti
 • Poate respinge rapid ideile altora fara a le lua cu adevarat in considerare
 • Isi poate aplica gandirea mai adesea asupra celorlalti decat asupra sa
 • Avand posibilitatea de a vedea o problema din mai multe unghiuri, ar putea intotdeauna sa ii gaseasca vinovati pe altii pentru problemele din vietile lor
 • Poate avea asteptari ireale sau nerezonabile de la ceilalti
 • Poate fi neiertator cu slabiciunile celorlalti
 • Poate avea increderea ca are intotdeauna dreptate
 • Poate fi obsedat si pasionat de detalii care sunt neimportante per ansamblu
 • Poate fi extrem de batjocoritor si sarcastic la adresa celorlalti
 • Poate avea un temperament intens si rapid
 • Poate fi tensionat, poate avea hipertensiune arteriala si se poate relaxa foarte greu
 • Poate fi ranchiunos si poate avea dificultati in iertarea celorlalti
 • Poate fi schimbator si nesigur cum sa reactioneze intr-o situatie in care trebuie sa se ia o decizie rapida
 • Poate intampina dificultati in incercarea de a isi exprima gandurile si sentimentele catre ceilalti
 • Poate vedea atatea distractii peste tot incat i-ar fi imposibil sa ramana atent la imaginea de ansamblu.

Explicatii ale Problemelor


Majoritatea problemelor descrise mai sus sunt rezultatele Intuitiei Introvertite care a preluat personalitatea INFJ si a dus-o pana la punctul in care toate celelalte laturi au devenit supusele Intuitiei Introvertite. O personalitate sanatoasa trebuie sa aiba un echilibru bun intre latura dominanta si cea auxiliara. Pentru un INFJ, dominanta Intuitiei Introvertite trebuie sa fie foarte bine sustinuta de latura auxiliara, Gandirea Extravertita. Daca Gandirea Extravertita exista doar ca sa sustina dorintele Intuitiei Introvertite, atunci nici una din laturi nu este folosita la adevaratul sau potential.


Intuitia Introvertita este o latura a personalitatii care aduna constant informatii si vede totul din mai multe perspective. Ca jucator dominant al personalitatii, are efectul de a bombarda constant psihicul cu noi informatii. Intuitia Introvertita este ca un cadru pentru intelegerea a ceea ce exista in minte. De indata ce este perceput ceva, este asimilat in cadrul existent intuitiv. Daca este perceputa o intreaga piesa de informatie de catre Intuitia Introvertita, acea persoana trebuie sa redefineasca indregul cadru de referinta. Asadar, Intuitia Introvertita aduna constant informatii despre lume care trebuiesc procesate intr-o maniera relativ lenta pentru a fi intelese. Asta reprezinta o adevarata provocare pentru un INFJ. Nu este obisnuit pentru un INFJ sa se simta depasit de toate acele lucruri de care el are nevoie pentru a intelege in totalitate o idee sau o situatie.


Atunci cand Intuitia Introvertita domina tipul INFJ in asa fel incat celelalte functii nu mai pot servi scopurilor proprii, gasim un INFJ deconectat de la informatiile pe care trebuie sa le aiba in vedere. Daca psihicul este imbuibat cu informatii care arata ca ceva ce Intuitia Introvertita a procesat in trecut, foloseste Gandirea Extravertita ca sa respinga rapid informatiile. Psihicul foloseste Gandirea Extravertita pentru a respinge idei mai repede decat ca sa adune informatii pentru cadrul intuitiv, asa ca poate provoca o remodelare si o redefinire a cadrului.


Folosind Gandirea Extravertita in aceasta maniera poate afecta servirea in mod eficient a nevoilor Intuitiei Introvertite, dar nu este ideal. Poate provoca tipului INFJ omiterea unor informatii care ar putea fi folositoare sau decisive in dezvoltarea intelegerii rapide a unei probleme. Poate determina o persoana INFJ sa aiba o opinie prea puternica sau sa devina snob cu ceilalti.


Cea mai buna utilizare a Gandirii Extravertite pentru un INFJ ar fi sa o foloseasca pentru a evalua intuitiile sale bogate si sa le cantareasca impotriva lumii externe. Cand o personalitate INFJ foloseste Gandirea Extravertita ca sa limiteze informatiile ce se aduna din exterior, decat sa judece intuitiile interne, inseamna efectiv ca se inseala singur. Este ca si cum ai da raspunsurile la un test fara sa intelegi exact intrebarile. Este mai usor sa obtii raspunsul imediat decat sa trebuiasca sa il gandesti. Pentru INFJ, care are o extraordinara cantitate de informatii si "studiaza" ce trebuie facut, este foarte tentant sa foloseasca scurtaturi. Majoritatea tipurilor INFJ vor face asta intr-o oarecare masura. Adevaratele probleme apar cand o personalitate INFJ devine atat de impartiala incat este important sa ia in considerare ideile si opiniile altcuiva.


Solutii


Pentru a se dezvolta ca individ, INFJ are nevoie sa se concentreze la aplicarea gandirii lui asupra unor lucruri dupa ce au trecut prin intuitia sa. Cu alte cuvinte, INFJ are nevoie sa incerce in mod constient sa nu isi lase gandirea sa indeparteze ideile in mod prematur. Mai degraba ar trebui sa isi foloseasca gandirea impotriva propriilor idei. Nu pot judeca in mod eficient ceva ce nu inteleg. INFJ are nevoie sa ia lucrurile in intuitia lui pentru a le putea intelege. Ar putea fi necesar sa ii dea intuitiei sale timp suficient pentru a prelucra noua informatie in asa fel incat sa isi poata reconstrui cadrul global al intelegerii. INFJ are nevoie sa se concentreze asupra folosirii gandirii sale in asa fel incat sa nu respinga idei, ci mai degraba sa suporte cadrul lor intuitiv.


Un INFJ preocupat de propria dezvoltare va da o atentie sporita subiectelor gandirii lui si motivatiei de a lua hotarari. Judeca ceva extern sau judeca ceva ce au cernut prin intuitia lor? Este motivatia de a judeca ceva capabil sa inteleaga utilitatea sa in lume sau trebuie destituita? Adesea, un INFJ va judeca ceva fara sa inteleaga exact si cu intentia de a-l destitui. Cauta intai sa intelegi si abia apoi sa judeci.


Cum sa traiesti fericit in lumea noastra ca INFJ


Unii INFJ au dificultati in incadrarea in societate. Problemele lor sunt asociate in general cu nestiinta (sau nepasarea) asupra a cum sa se inteleaga cu ceilalti si cu asteptarile nerezonabile pe care le au in privinta lor. Ambele probleme provin din utilizarea Gandirii Extravertite pentru a respinge idei externe mai degaraba decat pentru a le sorta in intuitia proprie.


Un INFJ care foloseste Gandirea Extravertita in acest mod diminuant poate deveni atat de incapatanat in propriile opinii incat sa formeze asteptari rigide si nerezonabile pentru ceilalti. Poate fi atat de legat de diverse lucruri incat sa devina foarte pasionat si sa se agite foarte tare cand ceva nu merge bine. In aceste cazuri nu este iesit din comun ca un INFJ sa isi exprime neplacerile cu un sarcasm taios. Devin atat de suparati emotional incat de multe ori nu realizeaza cum comportamentul lor ii afecteaza pe ceilalti. Chiar daca li se arata consecintele atitudinii si comportamentului lor, se pot agita pana in punctul in care vor deveni nepasatori. Aceste tipuri de situatii pot fi devastatoare pentru un INFJ din multe puncte de vedere si ar trebui evitate. Nu se mai pot face multe odata ce un INFJ a ajuns in punctul in care este prea suparat ca sa ii mai pese de ceilalti, dar poate preveni asemenea intamplari asigurandu-se ca nu va ajunge niciodata in punctul acela.


Cum poti tu, ca INFJ, sa te asiguri ca nu vei ajunge atat de suparat? Poate ti se pare ca acest gen de suparari sunt cauzate de factori externi. Ei bine, asta nu este adevarat. Este adevarat ca lucrurile se vor intampla si ca nu ai nici un control asupra lor. Dar ai cu siguranta control asupra modului in care privesti aceste lucruri sau, si mai corect, asupra modului in care le judeci.


Sugestii Specifice:

 • Asigura-te ca ai ascultat intreaga idee a cuiva inainte sa o judeci. Pune intrebari daca este necesar. Fa tot ceea ce trebuie ca sa te asiguri ca ai inteles ideea. Incearca sa nu o judeci inainte sa fi sigur ca ai inteles-o in totalitate.
 • Inainte sa incepi sa vorbesti cu o alta persoana, fa o scurta pauza si uita-te la persoana respectiva. Simte atitudinea si sentimentele persoanei din acel moment. Ai grija cu cine vorbesti.
 • Daca devii suparat, indeparteaza-te imediat. NU exprima nervozitate. Cand devii nervos, pierzi. Dupa ce te-ai calmat, cere-ti scuze pentru ca ai plecat si continua ce faceati.
 • Incearca sa indentifici tipul de personalitate al tuturor celor cu care te intalnesti des. Tine minte ca oamenii cu preferinte senzitive au nevoie sa comunice in mod direct, concis.
 • Incearca sa te intelegi bine cu toata lumea, chiar si cu cei pe care ii consideri mai prejos ca tine. Incearca sa intelegi ca fiecare are ceva de oferit.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un INFJ


 1. Intareste-ti punctele forte! Fa lucruri care iti permit sa iti dezvolti intuitia specifica.
 2. Infrunta-ti slabiciunile! Ia-ti punctele slabe asa cum sunt si cauta sa le invingi. Mai bine lupta sa iti folosesti judecata impotriva ideilor tale si intuitiei, decat sa desconsideri ideile altor oameni.
 3. Vorbeste prin gandurile tale! Ai nevoie sa pasesti prin intuitiile tale ca sa poti sa ti le pui in ordine. Ofera-ti timp sa faci asta si profita discutand cu altii ideile tale. Vei afla ca exteriorizarea intuitiei tale interne este un exercitiu pretios.
 4. Ia in calcul totul. Nu respinge idei prematur doar pentru ca nu respecti persoana de la care vin acestea, sau pentru ca ai senzatia ca deja le stii pe toate. In fond, fiecare are ceva de oferit si nimeni nu stie totul.. Steven Covey a spus bine cand a spus: "Cauta mai intai sa intelegi si abia apoi sa fi inteles".
 5. Cand devii nervos, pierzi. Pasiunea si intensitatea sunt averile tale, dar te poti rani daca iti permiti sa cazi in "capcana nervilor". Aminteste-ti ca furia este distructiva in relatiile tale. Lucreaza la furia ta inainte sa ii impresionezi pe altii sau te vei trezii singur. Dezacordurile si dezamagirile pot fi manipulate eficient intr-o metoda cat mai impersonala.
 6. Concentreaza-te asupra imaginii de ansamblu! Fereste-te de tendinta de a devenii obsedat de detalii. Daca te descoperi fiind foarte legat de un mic detaliu fa un pas mare inapoi si asigura-te ca inca mai poti vedea telul tau. Nu ai sa ajungi acolo daca te pierzi in detalii.
 7. Fi responsabil pentru tine. Nu da vina pe altii pentru problemele din viata ta. Cauta solutii in interior. Nimeni nu are mai mult control ca tine asupra vietii tale.
 8. Fi umil. Judeca-te pe tine cel putin la fel de indarjit cum ii judeci pe ceilalti.
 9. Adopta doar ce e mai bun. Nu te necaji pe tine sau pe ceilalti vazand mereu partea intunecata a lucrurilor. Asa cum exista o parte pozitiva la orice parte negativa, asa este si o parte luminoasa la fiecare parte intunecoasa. Aminteste-ti ca situatiile pozitive sunt create de atitudini pozitive. Asteapta-te la ce e mai bun si ce este mai bun va iesi in fata.
 10. Relaxeaza-te! Fa-ti o favoare si invata cum sa te deconectezi in mod eficient. Fa exercitii si odihneste-te bine. Ia-ti vacante. Inscrie-te in activitati relaxante. Ai grija de tine si de cei iubiti invatand sa lasi sa treaca pasinile si intensitatile tale pentru un moment de ragaz.
   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii