Tipuri De Personalitati - Dezvoltare personala  

INFP - Dezvoltare personala
Ce inseamna succesul pentru un INFP?


INFP sunt creativi si sensibili si isi iau vietile foarte in serios. Ei cauta armonia si autenticitatea in relatiile cu ceilalti. Pun valoare pe creativitate, spiritualitate si pe onoarea propriei persoane mai presus de orice. Sunt foarte porniti impotriva inechitatii si nedreptatii oamenilor si simt o mare satisfactie cand reusesc sa asupreasca asemenea nedreptati. Un INFP este un perfectionist care rareori isi va permite sa se simta implinit altfel va simti o constienta acuta de esecuri. INFP se simt satisfacuti daca sunt in legatura cu creativitatea lor. Pentru INFP, succesul personal depinde de starea relatiilor apropiate, de dezvoltarea abilitatilor creative si de sustinerea continua a umanitatii in ajutorarea oamenilor in nevoie, luptand impotriva injustitiilor sau in orice alt fel, muncind pentru a face lumea un loc mai bun.


Caracteristici ale INFP ce trebuiesc dezvoltate


Ca INFP sunteti inzestrat cu puncte forte specifice acestui tip de personalitate care nu sunt naturale pentru ceilalti. Recunoscand aceste puncte speciale si incurajand cresterea si dezvoltarea lor va veti gasi mai usor locul in lume si veti sti cum sa va folositi talentele mai bine pentru a va implini visele.


Majoritatea tipului INFP se vor regasi in urmatoarea descriere. Ar trebui sa imbratisati si sa dezvoltati aceste caracteristici:


 • Foarte creativi, artistici si spirituali, pot crea superbe lucrari de arta, muzica si literatura. INFP sunt artisti innascuti. Vor simti o mare satisfactie daca isi incurajeaza si isi dezvolta abilitatile artistice. Asta nu inseamna ca INFP trebuie sa fie scriitori faimosi sau mari pictori ca sa poata fi multumiti. Simplul act al "creeri" va fi o sursa multumitoare de reinnoire si reimprospatare a unui INFP. Un INFP ar trebui sa isi permita prize artistice, pentru ca vor adauga bogatie si energie pozitiva vietii lor.
 • Sunt mai constienti spiritual decat alti oameni si sunt mai conectati cu sufletele lor. Majoritatea INFP au Credinta puternica. Aceia care nu au ar putea avea sentimentul ca le lipseste ceva important. Un INFP trebuie sa isi hraneasca credinta.
 • INFP sunt foarte constienti de injustitia sociala si empatizeaza cu subindivizii. Empatia lor pentru subindivizi si hiperconstientizarea injustitiei sociale ii face extrem de milosi si nutresc compasiune pentru ceilalti membrii dezavantajati ai societatii noastre. INFP se simt foarte utili si impliniti cand se lupta sa ajute oameni care nu au fost norocosi in societate. Acestia ar putea fi profesori, ministrii, scriitori, consilieri, psihologi, dar cel mai probabil majoritatea vor petrece timp incercand sa ajute oamenii cu probleme speciale. Un INFP poate simti o satisfactie imensa dejucand un fel de schimb social ce ar putea ajuta subindivizii.
 • Sunt de obicei foarte buni ascultatori si vor cu adevarat sa afle despre problemele altora ca sa ii poata ajuta. Asta ii face consilieri nemaipomeniti si prieteni de nadejde. Un INFP poate fi foarte satisfacut de pe urma consilierii volunatare.
 • Ei accepta si pretuiesc oamenii ca indivizi si tin foarte mult la egalitate. Ei considera ca o persoana are dreptul sa fie asa cum este fara sa isi puna atitudinea si perspectivele sub control. In consecinta, au o mare toleranta si acceptabilitate fata de oamenii care au de-a face cu judecatile negative ale societatii, in general. Ei pot vedea ceva pozitiv in fiecare. Ei cred in individualitate. Daca i se da sansa, un INFP poate deveni o sursa necesara de respect de sine si incredere pentru oamenii care nu si le pot gasi pe ale lor. In acest fel, ei pot transforma un "suflet bolnav" intr-unul sanatos.
 • In general profunzi si inteligenti, sunt capabili sa inteleaga cu usurinta concepte dificile. De obicei sunt foarte buni academicieni si afla ca educarea mintii lor poate hrani nevoia de a gandi profund.

INFP care au dezvoltat Intuitia Extravertita pana in punctul in care pot percepe lumea in mod obiectiv vor afla ca se pot bucura de urmatoarele caracteristici:


 • Ei vor avea o mare introspectie in caracterele oamenilor. Vor intelege repede si in detaliu de unde vine o persoana evaluand motivele si sentimentele acesteia. Acesti INFP bine dezvoltati vor fi psihologi de exceptie si consilieri. De asemenea, ar putea fi foarte buni scriitori de romane fictive deoarece sunt capabili sa dezvolte caractere fictive foarte complexe.
 • Vor intelege rapid diverse situatii si noi concepte. Vor afla ca sunt capabili sa faca orice isi pun in minte, altfel nu se vor simti satisfacuti. Lucrurile vor parea simple pentru acesti INFP. Desi sunt capabili sa rezolve foarte multe situatii diferite, acestia vor fi cei mai fericiti daca vor putea face ceva cu adevarat important pentru ei. Desi ar putea afla ca pot achizitiona usor cunostinte despre succes, cel mai probabil nu isi vor gasi fericirea pe aceasta cale, decat daca isi traiesc vietile in autenticitate si profunzime.
 • INFP care isi argumenteaza puternicul sistem intern (Simtul Introvertit) cu o foarte bine dezvoltata intuitie de a percepe lumea (Intuitia Extravertita) pot fi o forta puternica in schimabarea sociala. Valorile lor intense si empatia puternica pentru defavorizati, combinate cu o fiabila si profunda intelegere a lumii in care traim, creeaza indivizi cu puterea de a face diferenta (cum ar fi MaicaTeresa - INFP).

Potentiale Domenii Problematice


La orice punct forte exista asociata si o slabiciune. Fara "rau", nu ar exista "bine". Fara "dificil", nu ar mai fi "usor". Ne valorificam atuurile, dar ne ignoram slabiciunile. Pentru a ne dezvolta ca persoane si pentru a obtine ceea ce ne dorim in viata, nu trebuie sa valorificam numai punctele forte ci si sa ne infruntam slabiciunile si sa le biruim. Asta inseamna sa aruncam o privire atenta la potentialele zone problematice ale personalitatii noastre.


INFP sunt oameni rari, inteligenti, creativi cu multe calitati speciale. Tineti minte asta in timp ce veti citi un material cu cele mai negative slabiciuni ale INFP. De asemenea, amintiti-va ca slabiciunile asociatie cu faptul ca sunteti un INFP sunt naturale. Desi ar putea fi deprimant sa cititi despre slabiciunile tipului vostru de personalitate, va rugam sa va amintiti ca va oferim aceste informatii pentru a adopta o schimbare pozitiva, nu pentru a va critica. Vrem ca voi sa va dezvoltati potentialul la maxim si sa deveniti cele mai fericite si mai implinite persoane posibile.


Majoritatea caracteristicilor slabe care se gasesc la INFP se datoreaza functiei dominante Senzitive care umbreste restul personalitatii. Cand latura dominanta a Senzatiei Introvertite umbreste orice altceva, INFP nu poate folosi Intuitia Extravertita ca sa ia informatiile intr-o maniera cu adevarat obiectiva. In asemenea cazuri un INFP poate manifesta in diferite masuri cateva sau toate dintre urmatoarele slabiciuni:

 • Pot fi extrem de sensibili la orice fel de critica
 • Pot percepe critica acolo unde nimeni nu a intentionat-o
 • Pot avea idei denaturate sau nerealiste despre realitate
 • Pot fi incapabili sa recunoasca sau sa auda orice fel de idee care merge impotriva propriilor idei si opinii
 • Pot da vina pentru problemele lor pe alte persoane, considerandu-se victime care sunt tratate incorect
 • Pot fi foarte maniosi si pot arata asta prin izbucniri de temperament
 • Pot avea in mod inconstient un comportament social neadecvat
 • Pot fi orbiti la adresa aspectului lor personal si se pot imbraca neadecvat
 • Pot parea altora ciudati sau excentrici fara a fi constienti de asta
 • Pot fi incapabili sa vada sau sa inteleaga punctele de vedere ale altor oameni
 • Pot pune o valoare foarte mare pe propriile opinii si sentimente in detrimentul celorlalti
 • Pot fi inconstienti asupra modului in care comportamentul lor ii afecteaza pe ceilalti
 • Pot fi nepasatori in privinta nevoilor celorlalti
 • Se pot simti coplesiti de tensiune si de stres atunci cand cineva isi arata dezacordul sau dezaprobarea fata de ei
 • Pot dezvolta judecati aspre, greu de desfacut, impotriva oamenilor in privinta carora au senzatia ca au fost opresivi sau represivi cu ei
 • In conditii de stres, pot dezvolta o obsesie pentru detalii neimportante per ansamblu
 • In conditii de stres, se pot gandi obsesiv la o problema de care s-au lovit in mod repetat
 • Pot avea asteptari nerezonabile de la ceilalti
 • Pot avea dificultati in mentinerea relatiilor apropiate, din cauza aşteptărilor nerezonabile

Explicatii ale Problemelor


Majoritatea problemelor descrise mai sus pot fi atribuite, intr-o anumita masura, problemei comune a INFP, aceea de a accepta numai informatii care sa justifice opiniile personale. INFP sunt, de obicei, oameni foarte intensi si sensibili si simt o serioasa teama de a fi criticati. Sunt dispusi sa trateze orice punct de vedere decat sa se critice singuri. Daca INFP nu invata cum sa se descurce cu modul in care percepe critica, o sa inceapa sa respinga orice fel de informatie care nu ii convine. Aceasta este o tehnica naturala de supravietuire a personalitatii INFP. Principalul conducator in personalitatea INFP este Simtul Introvertit, al carui scop este acela de a mentine si de a onora intens propriul sistem moral si de valori. Daca sistemul de valori personal al unui INFP este amenintat de influente externe, tipul INFP respinge informatiile amenintatoare pentru a-si putea pastra si onora propriul sistem de valori. Acest lucru este foarte natural si lucreaza bine in favoarea protectiei psihicului individual.


Oricum, INFP care practica acest tip de protectie proprie cu regularitate o sa devina din ce in ce mai inconstient asupra perspectivei altor oameni si astfel va fi din ce in ce mai izolat de intelegerea realitatii lumii in care traiesc. Vor gasi mereu justificare pentru comportamentul inadecvat si intotdeauna vor da vina pe lumea externa pentru problemele pe care le au in vietile lor. Va fi dificil pentru ei sa mentina relatii personale apropriate pentru ca vor avea asteptari nerezonabile si nu vor fi capabili sa isi asume raspunderi.


Aceasta tendinta a INFP de a cauta informatii externe care sa le sustina ideile si valorile proprii nu este iesita din comun. In orice caz, daca aceastei tendinte i se lasa frau liber, personalitatea INFP va fi prea egocentrica pentru a fi fericita sau inconjurata de succes. Din moment ce latura dominanta a INFP este Simtul Introvertit, acestia trebuie sa o puna in echilibru cu latura auxiliara, Intuitia Extravertita. INFP iau in considerare informatiile prin Intuitia Extravertita. Aceasta este, de asemenea, calea primara prin care INFP are de-a face cu lumea externa. Daca INFP foloseste Intuitia Extravertita doar ca sa serveasca scopurilor Simtului Introvertit atunci INFP nu foloseste Intuitia Extravertita deloc.


Ca rezultat, INFP nu asimileaza destule informatii despre lumea externa ca sa poata avea cu adevarat simtul realitatii. Ei nu vad altceva decat propria lor perspectiva si au de-a face cu lumea in masura in care aceasta le suporta nevoia de sustinere a propriei perspective. Acesti indivizi ajung sa fie egoisti. In functie de cat de grava este problema, acestia pot aparea ca fiind "un pic excentrici" pentru cei "de dinafara". De multe ori ceilalti oameni vor fi incapabili sa ii inteleaga pe acestia.


Solutii


Pentru a se dezvolta ca individ, INFP are nevoie sa se concentreze pe deschiderea propriei perspective pentru a include o imagine cu o mai mare acuratete asupra a ceea ce se intampla cu adevarat in lume. Pentru a fi in pozitia in care INFP este capabil sa perceapa si sa ia in considerare informatii care sunt interzise pentru sistemul lui intern de valori, acesta are nevoie sa stie ca propriu lui sistem de valori nu este amenintat de noile informatii. INFP trebuie sa isi sugereze in mod constient ca o parere care nu coincide cu a sa nu este o acuzare a intregului sau caracter.


Un INFP preocupat de propria dezvoltare va da o atentie sporita motivatiei sale de a primi informatii. Iau informatii pentru o mai buna intelegere a situatiei sau conceptului? Sau pentru a-si sustine propriile idei si cauze? In momentul in care ceva este perceput, este grija INFP sa suceasca acea perceptie ca sa se incadreze in valorile personale? Sau este atent sa absoarba informatiile in mod obiectiv? Ca sa poata obtine o mai buna intelegere a lumii externe, INFP ar trebui sa incerce sa perceapa informatiile in mod obiectiv inante sa le incadreze in sistemul lor de valori. Ar trebui sa fie constienti de tendinta lor de a indeparta orice idee care nu se muleaza pe valorile lor si sa actioneze in vederea diminuarii acestei tendinte. Ar trebui sa incerce sa vada situatiile din punctele de vedere ale altor oameni, fara a face judecati personale asupra acelor situatii sau acelor oameni. In general, ar trebui sa incerce sa isi exerseze Intuitia intr-un adevarat mod Extravertit.


Cu alte cuvinte, ar trebui sa foloseasca Intuitia ca sa achizitioneze informatii despre lumea inconjuratoare cu scopul de a intelege lumea si nu cu acela de a-si sustine propriile concluzii. INFP care au succes in a percepe lucrurile in mod obiectiv pot fi o forta puternica pentru schimbarile in bine.


Cum sa traiesti fericit in lumea noastra ca INFP


Unii INFP au dificultati in a se incadra in societate. Problemele lor sunt, de obicei, rezultate ale unei inconstiente asupra comportamentului normal social, o inconstienta asupra a cum apar in fata celorlalti, sau ale unor asteptari nerealiste in privinta celorlalti. Oricare din aceste trei probleme provin din folosirea Intuitiei Extravertite intr-o maniera diminuata. Un INFP care ia informatii in scopul intelegerii lumii inconjuratoare, spre deosebire de unul care le ia doar ca sa isi sustina propriile idei, va avea o intelegere mai clara si mai obiectiva asupra modului in care societatea evalueaza comportamentul social si atitudinea. De asemenea, va fi mai constient asupra modului in care ceilalti il percep si va avea asteptari mai realiste din partea comportamentului celorlalti intr-o relatie. Un INFP atat de bine ajustat se va incadra fericit in societatea noastra.


Daca nu intelegi cu adevarat Tipurile Psihologice si nuantele variatelor functii de personalitati, va fi o sarcina dificila sa incerci dintr-o data sa folosesti Intuitia intr-o directie Extravertita. Este dificil chiar si sa intelegi ce inseamna asta, ca sa nu mai vorbim de integrarea acesteiai in viata ta. Avand asta in minte, va furnizam cateva sugestii specifice care v-ar putea ajuta sa incepeti sa exersati Intuitia Extravertita mai bine:

 • Aveti grija sa observati cum arata oamenii in diferite situatii sociale. Uitati-va la parul lor, la piele, la machiaj (sau la lipsa acestuia), la hainele lor, la starea in care se afla acestea, la pantofi, la expresiile faciale. Nu ii comparati pe ceilalti cu propriul vostru aspect si nu ii judecati dupa aparente; adunati pur si simplu informatii..
 • Gandeste-te la o situatie din viata ta in care nu stiai exact cum sa te comporti. Acum incearca sa intelegi cum ar vedea altii aceasta situatie. Nu le compara comportamentul cu al tau, de exemplu "ea ar sti mai bine ca mine ce sa faca", sau "de ce este atat de usor pentru ea si atat de greu pentru mine?". Mai bine incercati sa intelegeti cum ar vedea situatia. Ar fi ca pe o problema sau ca pe o oportunitate? Ar fi luata in serios sau un pic mai simplu? Incearca sa determini punctul lor de vedere fara a face judecati si fara a le compara cu tine.
 • Cand ai o conversatie cu un prieten sau o ruda, dedica macar jumatate din timpul de discutie pentru a vorbi despre cealalta persoana. Incearca sa intelegi cu adevarat de unde isi aduce persoana respectiva conceptele. Pune intrebari.
 • Gandeste-te la oamenii care iti sunt apropiati. Pe masura ce te gandesti la fiecare persoana, spune-ti "aceasta persoana are propria ei viata si este mai preocupata de viata ei decat de a mea" Aminteste-ti ca asta nu inseamna ca nu ii pasa de tine. Este doar ordinea naturala a lucrurilor. Incearca sa vizualizezi ce face persoana respectiva in momentul ala. Ce lucruri intampina, ce ganduri are? Nu te apuca sa judeci sau sa compari situatia sa cu a ta.
 • Incearca sa indentifici tipul de personalitate al fiecarei persoane cu care intrii in contact pentru o anumita perioada de timp.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un INFP


 1. Intareste-ti punctele forte! Incurajeaza-ti abilitatile artistice si creativitatea pe care le ai in mod natural. Hraneste-ti spiritualitatea. Da-ti sansa de a-i ajuta pe cei neajutorati sau neprivilegiati..
 2. Infrunta-ti slabiciunile! Realizeaza si accepta ca ai unele trasaturi puternice si unele slabe. Confruntandu-te si ocupandu-te de slabiciunile tale nu inseamna ca trebuie sa schimbi cine esti, inseamna ca vrei sa fii cat mai bun posibil. Prin confruntarea acestor slabiciuni te onorezi pe tine insuti, in nici un caz nu te ataci.
 3. Exprima-ti sentimentele. Nu lasa emotii neexprimate sa se constituie in interiorul tau. Daca ai sentimente puternice, scoate-le la lumina si exprima-le. Nu le lasa sa se constituie in interiorul tau pana ajung in punctul in care sunt de neatins.
 4. Asculta tot. Incearca sa nu indepartezi nimic imediat. Lasa totul sa se absoarba un timp, apoi judeca.
 5. Zambeste la critici. Aminteste-ti ca oamenii nu vor fi intotdeauna de-acord cu tine si nu te vor intelege mereu chiar daca te considera un om de valoare. Incearca sa vezi dezacordul si critica ca pe o oportunitate de crestere. In fond, exact asta sunt..
 6. Ai grija la ceilalti. Aminteste-ti ca mai sunt inca 15 tipuri de personalitati care vad lucrurile in mod diferit fata de tine. Incearca sa indentifici tipurile celorlalti oameni. Incearca sa le intelegi perspectivele.
 7. Fi responsabil pentru tine. Aminteste-ti ca TU ai cel mai mare control asupra vietii tale.
 8. Fi bland in asteptarile tale. Vei fi mereu dezamagit de ceilalti daca te astepti la prea mult de la ei. A fi dezamagit de o alta persoana este cea mai buna metoda sa o indepartezi. Trateaza-i pe ceilalti cu aceeasi blandete cu care vrei sa te trateze si ei.
 9. Adopta doar ce e mai bun. Nu te necaji adoptand ce-i mai rau. Aminteste-ti ca o atitudine pozitiva creeaza situatii pozitive.
 10. Cand ai indoieli, pune intrebari! Nu iti asuma lipsa feedback-ului ca fiind acelasi lucru cu feedback-ul negativ. Daca ai nevoie de feedback si nu ai, cere!
   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii