Tipuri De Personalitati - Dezvoltare personala  

ENFP - Dezvoltare personala




Ce inseamna succesul pentru un ENFP?


Persoanele ENFP sunt motivate de ideea ca, in orice fac, sa existe o posibilitate de a intelege lumea mai bine. Ei sunt, mental si fizic, constant in cautarea intelegerii imaginii integrale despre lume. Sunt deschisi experientelor noi, cunoasterii de persoane noi. Ei folosesc orice oportunitate sa afle despre lucruri si oameni noi. Tot ceea ce afla sau experimenteaza nou, folosesc pentru intarirea sistemului lor valoric. Printre valorile personale se numara si respectul pentru nevoile si dorintele individului mai mult decat cele ale grupului. Acest respect pentru individ in parte, ii face sa dezaprobe controlul altora, tot asa cum nu-i place sa fie controlat, la randu-i. Cei ENFP sunt foarte dedicati sistemului lor de valori. Ei sunt mai degraba interesati sa pastreze si sa respecte ceea ce cred decat sa respecte cerintele sau asteptarile grupului in care functioneaza. Nu le place critica pentru ca o vede ca pe o discreditare a ceea ce sunt ca indivizi si a sistemului lor valoric. Ei pot ajunge sa interiorizez mania in loc sa o exprime; respectul lor pentru alti indivizi le va face dificila confruntarea sau ranirea lor. Un ENFP va avea simtamantul succesului atunci cand isi vor spori sansele si posibilitatile de a cunoaste mai bine lumea, aceasta fiind mai presus de sistemul propriu de valori si de o relatie apropiata.



Caracteristici ale ENFP ce trebuie dezvoltate


Cand iti cunosti punctele tari pe care trebuie sa le dezvolti, iti vei cunoaste si locul si rolul tau in lume. Iata cateva caracteristici pe care aceast tipologie trebuie sa le dezvolte:


Au perceptie exceptionala despre oameni si situatii. Sunt adesea capabili sa evalueze rapid si cu acuratete ce rang poarta cineva.


Accepta si valorizeaza oamenii ca indivizi cu drepturi egale. Cred ca oamenii au dreptul sa fie ei insisi si de aceea sunt foarte toleranti.


Sunt deseori profunzi si inteligenti, putand fi chiar straluciti in abilitatea lor de a pune lucrurile laolalta. Ei sunt in cautarea conexiunilor intre lucruri si, de aceea, pot fi mental mai pregatiti sa interrelationeze lucrurile decat o fac altii.


Interesul lor de a intelege lumea ii face sa fie la curent constant cu ceea ce este sau nu acceptat social. Aceasta ii ajuta sa fie placuti si populari.


Sunt foarte creativi. Aceasta ii ajuta in a genera noi idei sau modalitati de gandire sau in scopuri artistice.


Persoanele ENFP care si-au dezvoltat partea de Afectiv Introvertit, vor avea urmatoarele caracteristici deosebite:


Au capacitatea sa duca la bun sfarsit proiectele pe care le-au inceput.


Vor fi mai putin maleabili, mai putin naivi, mai putin de inselat, pentru ca vor putea discerne mai bine intre bine si rau, mai degraba decat a accepta totul neconditionat.


Pot fi foarte artistici.


Ei vor avea capacitatea de a se concentra profund asupra indatoririlor. Dezvoltarea capacitatii de a gandi si procesa informatia pe plan inter, ii va face mai capabili la multe alte niveluri.


Vor fi echilibrati in ceea ce priveste dorinta de a intalni noi oameni si de a avea noi experiente cu dorinta de a folosi cumva ceea ce afla.


Ei vor gasi mai repede un sens al vietii, mai plin de semnificatie.



Posibile domenii problematice


Fara ceva rau nu ar putea exista ceva bun, fara ceva dificil nu ar exista ceva usor. Trebuie sa ne cunoastem si punctele slabe si posibilele arii problematice ale personalitatii noastre.


Cele mai caracteristice puncte slabe ale unui ENFP se datoreaza functiei dominante de Intuitie Extroverta care, umbreste personalitatea in asa masura incat ei nu vor aplica o judecata critica, un discernamant logic asupra niciunui lucru. De aceea ei sustin cu usurinta idei si experiente noi si accepta pe toti oamenii. In aceste conditii, un ENFP poate sa prezinte urmatoarele puncte slabe, problematice, in anumite nivele dezvoltate:


Poate fi naiv, usor de pacalit, vulnerabil in fata sarlatanilor, impostorilor.


Se pot expune unor situatii periculoase din cauza nerabdarii lor de a intelege cat mai multe lucruri, fara a judeca critic mai intai.


Pot simti o manie intensa impotriva celor care ii critica sau care incearca sa ii controleze. Dar nu vor fi capabili sa si-o exprime. Aceasta ajunge sa ii roada pe interior, devenind distructiva.


Pot pune problema lor pe seama altora, folosind logica si rationamentul pentru a se apara impotriva lumii.


Pot dezvolta judecati puternice, negative, greu de dezradacinat, impotriva celor pe care ei ii percep ca potrivnici lor.


Pot ajunge sa se implice in consum de droguri, alcool, promiscuitate, cautand noi experiente si senzatii.


Pot trece dintr-o relatie in alta, fara a fi capabili de implicare prea serioasa, de angajament.


Pot incepe proiecte dar sa nu le termine.


Sunt incapabili sa ramana pentru mai mult timp fideli unei cariere sau meserii.



Explicarea Problemei


Aproape toate caracteristicile problematice de deasupra pot fi atribuite, in grade variate, dorintei persoanei ENFP de a intelege si de a experimenta totul cu orice pret. Daca un ENFP nu invata cum sa discearna lucrurile legate de oameni si situatii, ei isi vor folosi partea Afectivitatii Introverte pentru a-si sustine si mai mult agenda noilor experiente. Aceasta este o tehnica naturala de supravietuire a unui ENFP, care stie sa-si argumenteze bine nevoia de nou. Ceea ce-l conduce este Intuitia Extraverta care il face sa fie curios cu privire la asamblarea lucrurilor pentru a vedea imaginea completa a lumii, cautand legaturi si intelesuri in orice. Daca abilitatea de a cauta aceasta cunoastere a lumii este amenintata, el va sti sa o restabileasca, dar, din pacate, ii va fi din ce in ce mai greu sa aplice judecata critica asupra lucrurilor. Judecata lor le va sustine doar planurile subiective. Ei vor avea mereu justificari pentru comportamentul lor inadecvat. Vor fi incapabili sa termine ceea ce au inceput si vor trece prin viata de la o experienta la alta.


Este foarte intalnita mania la un ENFP care nu si-a dezvoltat suficient de mult latura Afectiv Introverta. Ajung repede sa urasca oamenii pentru faptul ca-i judecat. Nu sunt buni in a-si comunica simtamintele de furie, tocmai din dorinta de a nu-i judeca si ei pe altii, contradictie care ii va macina mult pe interior.



Solutii


A creste, a se dezvolta bine pentru un ENFP inseamna nevoia de a se concentra pe judecarea critica, cu discernamant pentru toate lucrurile si persoanele. Aceasta inseamna sa se decida care le sunt simtamintele reale fata de oameni, locuri si lucruri, decat sa se deschida imediat noului, neconditionat. Ei trebuie sa inteleaga ca a-si dezvolta capacitatea de a gandi critic nu inseamna a ameninta abilitatea de a cunoaste lumea, ci mai degraba sporesc sansele unei cunoasteri mai calitative, ajungand la un succes in viata apreciabil si de altii nu doar de sine.


Un ENFP preocupat de dezvoltarea de sine va fi atent la motivatia pe care o are atunci cand face o judecata. Incearca ei intr-adevar sa determine valoare obiectiva a unor lucruri, persoane, experiente sau incearca de fapt sa isi justifice actiunile si sa isi apere dreptul de a nu fi judecat si controlat? Scopul, atunci cand judeci un lucru, nu este sa renunti la opiniile personale, la dorintele personale, ci a le indeplini intr-un context care iti va aduce mai multe foloase decat tensiuni si probleme.


Dupa cum vedem mai sus, un ENFP are dificultati de adaptarea in societate. Din cauza intuitiei lor, nu sunt capabili sa ramana mai mult timp fideli unui lucru pentru a avea acel sentiment al implinirii, al satisfactiei. Ei simt ca nu se potrivesc lumii, ca nu isi gasesc locul. Cei care vor aplica clasificarea, ordonarea dupa prioritati a ideilor si dorintelor lor, vor fi capabili sa isi transpuna ideile in realitate.


Cheia pentru o crestere personala a unui ENFP este dezvoltarea corespunzatoare a laturei Afective Introverte. Iata cateva sugestii de actiuni care vor putea ajuta in acest scop:


Cand esti furios impotriva cuiva care te critica, gandeste-te ca nu esti pus la zid; da-te un pas inapoi si incearca sa auzi ceea ce doreste de fapt acea persoana sa iti transmita in mod obiectiv. In loc sa consumi o groaza de energie in a demonta spusele acelei persoane, incearca sa te gandesti la mesajul pe care de fapt ea ti-l transmite.


Periodic, fa o lista cu obiective si cu realizarea lor. Revizuieste-le din cand in cand si vezi pe ce directie te afli.


Petrece cu regularitate ceva timp singur si gandeste-te la viata ta.


Zece reguli pentru o viata de succes pentru un ENFP:


1.     Hraneste-ti punctele forte!

2.     Confrunta-ti punctele slabe!

3.     Exprima-ti simtamintele, emotiile!

4.     Ia decizii fara teama de a arata ce crezi!

5.     Zambeste criticii, accepta diferentele dintre oameni!

6.     Fii constient ca mai exista inca 15 tipologii de personalitate, deci cel putin tot atatea puncte de vedere!

7.     Fii constient de nevoile personale, nu te gandi doar la altii!

8.     Ai asteptari realiste! Nu tot ce-i usor pentru tine e la fel de usor si pentru altii.

9.     Crede in tot ce este mai bun! Nu trece la extrema scepticismului dupa prima dezamagire.

10. Cand ai dubii, pune intrebari, nu presupune!

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii