Tipuri de Personalitate - Portrete  
Descrierea tipului INFJ - Introvertit Intuitiv Afectiv Judecator
(Intuitie Introverta cu Afectivitate Extraverta)

Protectorul

Cel mai contemplativ - "catalizator pentru schimbarea cuiva"


Ca un INFJ, modalitatea dominanta de orientare a atentiei este una interioara, unde judeci lucrurile pe baza intuitiei personale. Secundar iti directionezi atentia si spre lumea exterioara, unde analizezi lucrurile in functie de felul in care simti despre ele sau in functie de prorpriul sistem de valori.


Persoanele INFJ sunt omenoase, atente la nevoile celorlalti dar mai ales foarte intuitive. Artistice si creative, ei traiesc intr-o lume a intelesurilor ascunse ce trebuie descoperite. Doar 1% din populatia generala au un astfel de tip de personalitate, ceea ce il face intr-adevar cel mai rar tip de personalitate.


Cei INFJ acorda mare importanta in a avea lucrurile sistematizate si ordonate. Ei investesc o groaza de energie pentru a gasi cel mai bun sistem de ordonare a lucrurilor si, constant, definesc si redefinesc prioritatile in vietile lor. Pe de alta parte, cei INFJ se analizeaza intr-un mod bazat doar pe intuitie care este prin definitie spontan. Ei stiu despre lucruri pe cale intuitiva, ajungand la concluzii veritabile, foarte bune, dar fara sa poata sa explice cum au reusit sa inteleaga acele lucruri. In mod constant, ei se incred foarte mult in intuitia lor si in instincte. Aceasta este de obicei sursa unor conflicte intre lumea interioara, sinele si lumea exerioara, creand impresia ca persoanele INFJ nu sunt la fel de organizate ca celelalte persoane Judecatori.


Persoanele INFJ au o perceptie profunda a oamenilor si a situatiilor. Ei au "simtaminte", "emotii" despre lume si in mod instinctiv o inteleg. Se intampla ca persoanele INFJ sa fie aceia care spun ca simt ceva neinregula cu o persoana apropiata si sa afle mai tarziu ca acea persoana a avut un accident de masina. Acestea sunt situatii extreme de experiente de natura psihica pe care un INFJ le poate avea uneori. De aceea, se stie ca le este foarte greu sa isi verbalizeze intuitia sau sa o transmita intr-un mod rational. In consecinta, persoanle INFJ sunt mai interiorizate, alegand sa impartaseasca altora doar anumite lucruri atunci cand aleg totusi sa o faca. Ei sunt profunzi si complexi, interiorizati si greu de inteles uneori.


Dar un INFJ este o persoana prin natura ei pe atat de calda, pe cat sunt de inchisi si complexi. Ei ocupa un loc special in inimile celor apropiati, celor care sunt capabili sa vada darul lor special. Ei sunt foarte grijulii cu simtamintele oamenilor si incearca in permanenta sa nu raneasca pe cineva. Sunt foarte sensibili la conflicte si nu le pot tolera foarte bine. Sub presiunea conflictelor, pot deveni agitati si plini de manie. Ei au tendinta de a interioriza conflictul, de a-l "inghiti" si de aici apar tot felul de probleme de sanatate.


Deoarece un INFJ are abilitati intuitive atat de puternice, ei se incred cel mai mult in instinctele lor. De multe ori ii vedem in postura de a refuza cu incapatanare alte pareri. Ei cred ca au dreptate. Pe de alta parte, o astfel de persoana este un perfectionist care se indoieste ca ar trai la intregul sau potential. Rar ii gasim impacati cu ei insisi, mereu gasesc ceva de imbunatatit la ei sau la lumea inconjuratoare. Ei au un sistem de valori puternic si nu-si inchipuie cum ar putea trai altfel de cum simt. Nu cred in compromisuri sau renuntarea la idealurile lor. Dincolo de toate acestea, ei sunt persoane care pot ierta cu usurinta.


Un INFJ este natural o persoana careia ii place sa se ingrijeasca si sa ii creasca pe ceilalti, este rabdator, devotat si protectiv. Sunt niste parinti foarte iubitori, acorda mult timp si grija cresterii copiilor, dar au asteptari inalte de la acestia.


La locul de munca, un INFJ se remarca in domenii care au de-a face cu creativitatea si sunt cumva independenti. Au o afinitate naturala spre arta, iar unii pot excela chiar in stiinta unde fac uz de intuitia lor. Pot fi gasiti in meserii cu orientare spre servicii. Nu sunt buni la sarcini foarte migaloase, fiind periculos pentru ei sa se lase prinsi in detalii, ajungand mai apoi sa nu poata vedea tabloul cadru. Daca se lasa prinsi in capcana detaliilor pot deveni foarte critici cu ei insisi si mai ales cu cei care nu sunt ca ei.


Cei INFJ sunt talentati intr-un fel in care celelalte tipuri nu sunt. Viata nu este in mod necesar mai usoara pentru ei, dar sunt capabili de o mare profunzime a emotiilor, simtamintelor si pot implini multe in viata in felul acesta.Ierarhia jung-iana a functiilor pentru INFJ:


Dominant: Introvertit Intuitiv
Secundar: Extravertit Afectiv
Tertiar: Introvertit Ganditor
Inferior: Extravertit Senzorial

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii