ENFJ - relatii interpersonale
Persoanele ENFJ investesc mult efort si entuziasm in realtiile lor cu ceilalti. In anumite privinte, cei ENFJ se definesc prin apropiere si autenticitate in realtiile lor interpersonale si prin urmare sunt daruiti in acest domeniu, socializarea. Au foarte bune abilitati de relationare si sunt afectuosi si respectuosi. Stiu sa puna in evidenta ce este mai bun din ceilalti si ii sustin deseori cu caldura. Pot deveni putin cam sufocanti pentru cei apropiati, dar sunt in general apreciati pentru purtarea lor de grija si pentru afectuozitatea lor. Cand situatia o impune, ENFJ pot deveni foarte critici si directi, aspri, dar, dupa ce isi vor face clar punctul de vedere, revin la felul natural, cald de a fi.
ENFJ - Puncte tari
Cei mai multi ENFJ vor avea urmatoarele puncte tari intr-o relatie:
- Abilitati verbale, comunicationale
- Foarte receptivi la gandurile si motivatiile oamenilor
- Stiu sa motiveze, sa inspire, sa scoata la iveala ce e mai bun din ceilalti
- Foarte afectuosi
- Este confortabila prezenta lor, au simtul umorului, sunt optimisti, energici, stiu sa se joace
- Sunt chibzuiti
- Sunt capabili sa mearga inainte dupa ce au avut un esec in dragoste, chiar daca se invinovatesc in primul rand pe ei insisi
- Loiali si responsabili, isi doresc relatii de lunga durata
- Sunt pentru solutii "castig-castig" in situatii conflictuale
- Motivati, centrati pe nevoile celorlalti
ENFJ - Puncte slabe
Cei mai multi ENFJ vor avea urmatoarele puncte slabe in relatiile lor cu ceilalti:
- Tendinta de a deveni sufocanti, prea protectori
- Tendinta de a controla, de a manipula
- Nu acorda suficienta atentie nevoilor personale
- Au tendinta sa fie critici cu opinii sau atitudini care nu se potrivesc cu ale lor
- Uneori nu sunt constienti de un anumit protocol social pe care ar trebui sa il respecte
- Foarte sensibili la conflicte, cu tactica de tip evitant, ignorand lucrurile care duc la conflict
- Tendinta sa se acuze pe ei insisi atunci cand lucrurile merg prost, dar neoferindu-si suficient credit atunci cand lucrurile merg bine.
- Sistemul lor de valori ii fac rigizi in anumite situatii
- Stiu foarte bine ce este bine si ce este rau pentru societatea in care traiesc si se comporta ca atare.
ENFJ - ca iubiti
"A iubi inseamna sa primim partile negative tot asa cum le acceptatam pe cele pozitive ale celor dragi - intristarea, durerea, dezamagirea la fel ca si bucuria, implinirea si o imensa constientizare de sine pe care nu am fi crezut ca am putea-o avea"
Rollo May
ENFJ se angajeaza reponsabili in realtii de lunga durata cu cei iubiti. Sunt total dedicati realtiei si partenerilor lor si au un dar special de a scoate la iveala ceea ce este mai frumos din celalalt. Ei fac orice pentru ca relatia sa fie reusita. In cazul in care survine esecul, ei se acuza pe ei insisi pentru ca nu au facut tot ce le statea in putinta sa salveze relatia. Dar au puterea sa mearga inainte fara sa priveasca la ruinele trecutei relatii.
Din momente ce relationarea este punctul forte, central al unui ENFJ, ei se vor descurca foarte bine in relatiile lor intime. Stiu sa isi intrebe mereu partenerul despre felul in carea acesta se simte, despre ce gandeste. Aceasta poate fi interpretata putin cam sufocant, dar este o buna monitorizare a starii de bine sau de "boala" a unei relatii.
Sexual, persoanele ENFJ, cauta momentele intime pentru a-si arata dragostea si grija. Ei sunt interesati in general de fericirea si satisfactia pe care partenerul ajunge sa o aiba in preajma lor. Pentru ca cea mai mare satisfactie a lor provine din a-i face pe altii fericiti, este posibil sa se descurce foarte bine atunci cand iubesc. Ca alti Judecatori, este posibil sa urmeze un program pentru momentele intime, riscand sa devina rutinanti. Pentru ENTJ, cel mai important aspect al sexualitatii este oportunitatea de a-si arata dragostea si afectiunea.
Totusi, cei ENFJ nu vor cere explicit astfel de momente, ei au nevoie de vorbe dulci si afirmatii care sa ii incurajeze. Sunt usor de satisfacut si de facut fericiti, in comparatie cu alte tipuri de personalitate, pentru ca satisfactia lor provine din a-i face pe altii fericiti. Dar ei trebuie sa invete sa echilibreze aceasta balanta, sa invete sa isi verbalizeze dorintele si sa se sondeze mai mult in ceea ce si-ar dori.
O problema serioasa pentru ENFJ este faptul ca ei urasc tot ceea ce seamana a conflict. Este posibil sa cedeze in anumite situatii doar pentru a nu se confrunta direct, pentru a nu se ajunge la conflict. Dar, a ignora problemele nu duce si la rezolvarea lor.
In general, cei ENFJ sunt intens si entuziasti implicati in realtiile lor cu cei dragi, facand tot ce se poate pentru a avea o relatie reusita, fericita.
Desi orice indivizi maturi, de orice tip de personalitate, pot avea o relatie apropiata, partenerii cei mai potriviti pentru ENFJ sunt cei INFP sau ISFP. ENFJ are functie dominanta Afectivitatea Extroverta de aceea se potrivesc cu cineva cu o Afectivitate Introverta. ENFJ se potrivesc bine cu un INFP pentru ca impartasesc partea Intuitiva in a analiza lumea.
ENFJ ca Parinti
ENFJ isi ia rolul de parinte in serios. Ei considera ca este in totalitate responsabilitatea lor reusita in viata a copiilor. Ca parinti sunt destul de stricti si cu asteptari inalte fata de comportamentul copiilor lor. Pe de alta parte, ei stiu sa fie calzi si afectuosi si foarte suportivi si pozitivi. Se poate conta pe ei in ceea ce priveste grija zilnica fata de copii.
De obicei nu este chiar usor sa fii copilul unui ENFJ. Pentru ca sunt centrati foart mult pe tot ce inseamna relationare, ENFJ va monitoriza foarte serios bunul mers al lucrurilor intr-o familie. Ei pot deveni hiper protectivi si dominanti. Ei au idei bine definite despre ceea ce este bine si ce este rau. Ei trebuie sa isi aminteasca sa acorde mai multa incredere copiilor si mai multa autonomie pentru a creste sanatosi. Nu este recomandabil sa isi proiecteze visele, planurile personale asupra copiilor, influentandu-le viitorul. Un ENFJ trebuie sa invete sa tina in balanta aceste tendinte.
Parintii ENFJ vor oferi copiilor camin cald, confortabil si plin de viata. Ei vor fi mereu aproape de copii lor cu o imbratisare de cate ori vor avea nevoie. Atitudinea lor fata de copii va fi mereu loiala, demna, pozitiva si plina de caldura, apropiere.
Ca mai in toate cazurile, si tipul ENFJ, ca parinti, va avea probleme cu copii cand acestia vor ajunge la pubertate. Pentru ca acestia vor avea nevoie de mai mult spatiu la aceasta varsta, ei vor resimti mult protectia sufocanta a parintelui ENFJ. Mai tarziu copiii vor simti si tendinta manipulativa a parintelui ENFJ si il va intreba despre sistemul lui de valori care pare ipocrit uneori. Pentru parintii ENFJ cel mai bun sfat este acesta: sa incercati sa va controlati tendinta de manipulare si de control a copiilor pentru ca ii va indeparta de voi.
De obicei, cei ENFJ nu au alte motivatii ascunse, ei fiind foarte bine intentionati in legatura cu copiii lor. In general, copiii lor isi amintesc de parinti ca fiind suportivi, calzi, afectuosi, chiar daca stricti, lucru care i-a ajutat sa isi atinga scopul in viata.
ENFJ ca Prieteni
ENFJ sunt persoane sociabile, orientati pe sentimentele altora, spre ceea ce altii gandesc si simt. Le place sa fie pozitivi in legatura cu prietenii, evidentiind doar partile lor pozitive. Sunt energici, le place distractia. Ei cauta relatii de prietenie sincere, autentice.
ENFJ sunt interesati in toate categoriile de oameni si este posibil sa poata relationa cu toate celelalte tipuri de personalitate. In schimb, pentru mai multa intimitate, timpul personal il va petrece doar cu aceia care sunt la fel de sensibili, care au aceleasi valori ca ale lor. Ei nu au relatii prea reusite cu Ganditorii, ca tipologie de personalitate, pentru ca acestia sunt centrati pe lucruri abstracte, teoretice care nu atrag interesul unui ENFJ, iubitor de relatii si de oameni. Compania Intuitivilor si a Afectivilor este cea mai placuta pentru un ENFJ.
|