Tipuri De Personalitati - Dezvoltare personala  

ISFJ - Dezvoltare personala
Ce Inseamna Succesul Pentru Un ISFJ?


ISFJ sunt persoane orientate spre construirea unei familii si a unei cariere. Simtul puternic al datoriei, tendinta de a munci mult si abilitatea de a gasi repede solutia potrivita intr-o anumita situatie sunt punctele lor forte.


Cu o functie dominanta care intelege rapid calitatile inerente in cadrul lumii externe si o functie secundara care cantareste astfel de perceptii fata de valoarea lor in lume, ISFJ are un talent grozav de a descoperi calitatile estetice si esentiale compatibile si relevante intr-o situatie din lumea reala. Asta inseamna ca, nu numai in lumea obiectelor, ci si in relatiile cu oamenii, ISFJ au abilitatea de a recunoaste si de a intelege confortul si imprejurarile potrivite pentru o existenta sigura si placuta. Si pot face asta cu o naturalete care ii poate face pe ceilalti sa se intrebe daca ISFJ nu primeste raspunsurile dintr-o forma de intelegere intuitiva mai degraba decat din ceea ce este defapt o librarie de imagini vizuale si hotarari valoroase bine pastrate.


Un ISFJ se va simti intotdeauna cel mai bine cand lumea sa va fi un loc de calitate si reasigurare, ambele atat pentru el insusi cat si pentru ceilalti. Succesul pentru un ISFJ inseamna sa fie capabil sa implineasca un rol in furnizarea de valori pentru altii si sa le poata ordona acestora lumea in asa fel incat siguranta sa fie in echilibru cu respectul pentru estetica si calitatile pozitive ale vietii.


Caracteristici Ale ISFJ Ce Trebuiesc Dezvoltate


Ca ISFJ, sunteti inzestrat cu puncte forte specifice acestui tip de personalitate care nu sunt naturale pentru ceilalti. Recunoscand aceste puncte speciale si incurajand cresterea si dezvoltarea lor, va veti gasi mai usor locul in lume si veti sti cum sa va puteti folosi mai bine talentele pentru a va implini visele.


Majoritatea ISFJ se vor regasi in urmatoarea descriere. Ar trebui sa imbratisati si sa dezvoltati aceste caracteristici:


Sunteti adeptii gasirii echilibrului, a metodei in care lumea poate fi mai buna. Acest talent va permite sa reflectati in lumea exterioara propria voastra lume interioara si sa deveniti un loc sigur in care ceilalti sa se simta in largul lor.


Aveti darul de a sti ce face o anumita persoana sa se simta mai bine in lume si cu sine. Astfel de interventii valoroase se intorc la voi sub diferite forme ce ajuta la dezvoltarea proprie.


Vedeti clar ce este bine si ce este rau, ce va deranjeaza pe voi sau pe ceilalti, ce functioneaza pentru armonie si ce nu. Recunoasterea clara a acestor lucruri va aduce increderea si respectul celorlalti.


Aveti o memorie extraordinara asupra lucrurilor, locurilor si intamplarilor, asupra detaliilor si a relatiilor dintre acestea. Mai mult decat atat, va puteti aminti si ce este bine si ce nu la aceste lucruri. Aceste abilitati va ajuta sa dati sfaturi utile celorlalti.


Voi stiti, chiar daca ceilalti nu realizeaza asta, ca atata timp cat cineva face tot posibilul sa dea tot ce are mai bun, veti fi alaturi de el pana la final. Voi vedeti asta ca facand pur si simplu ceea ce este corect, dar defapt este o virtute speciala care va face cei mai buni prieteni si parteneri atunci cand lucrurile o iau in jos.


Munciti din greu pentru a duce o sarcina la capat si se poate conta pe voi ca veti face asta pana la final.


ISFJ care si-au exprimat cu tarie functia Simtului Extravertit vor fi inzestrati cu urmatoarele calitati:


Munca nu este o corvoada pentru voi, ci mai degraba un cadou pe care il oferiti lumii.


In relatii, sunteti capabili sa le aratati celorlalti foarte usor ce simtiti pentru ei.


Cei din jur se vor simti mereu in largul lor in casele voastre si in prezenta voastra.


Eforturile voastre sunt mereu apreciate de ceilalti.


Veti incerca mereu sa gasiti cai placute prin care sa rezolvati diferente si sa gasiti cele mai satisfacatoare solutii pentru dificultati, atat ale voastre cat si ale celorlalti.


De cele mai multe ori, veti sti exact ce este cel mai bine de facut, de zis, de cumparat sau de creat pentru a face lururile mai bune sau pentru a le impinge catre a fi o solutie umana a unei probleme 


Faptul ca vedeti mereu in mod clar conditiile care stau la baza unei situatii si efectele lor asupra persoanelor implicate, va permite sa vedeti diferite moduri in care sa schimbati lucrurile in bine. In acest sens, ati putea fi agenti puternici in justitia sociala.


Potentiale Domenii Problematice


La orice punct forte exista asociata si o slabiciune. Exprimarea clara a oricarei functii le poate umbri pe celelalte si, in acelasi timp, propriile functii interioare asociate si neexprimate pot mina inconstientul si pot arunca rezistente enervante si stari de neliniste. Ne valorificam atuurile, dar ne ignoram slabiciunile. Pentru a ne dezvolta ca persoane si pentru a obtine ceea ce ne dorim in viata, nu trebuie sa valorificam numai punctele forte ci si sa ne infruntam slabiciunile si sa le biruim. Asta inseamna sa aruncam o privire atenta la potentialele zone problematice ale personalitatii noastre.


ISFJ sunt fiinte blande, constante si responsabile cu multe atuuri speciale. Tineti minte asta in timp ce veti citi un material cu cele mai negative slabiciuni ale ISFJ. Amintiti-va ca aceste slabiciuni sunt naturale. Desi poate fi deprimant sa cititi despre slabiciunile tipului vostru, amintiti-va ca va oferim aceste informatii pentru a adopta o schimbare pozitiva, nu pentru a va critica. Vrem ca voi sa va dezvoltati potentialul la maxim si sa deveniti cele mai fericite si mai implinite persoane posibile.


Majoritatea caracteristicilor slabe care se gasesc la ISFJ se datoreaza partii lor dominante, Simtul Introvertit, care umbreste restul personalitatii lor. Acesta are in general doua rezultate notabile: Simtul Extravertit nu este in stare sa faca un echilibru intre perceptiile interioare, in timp ce aceste perceptii tintesc des in asocieri stranii si consecinte care par mereu sa planeze misterios in fundalul lumii.


In asemenea cazuri, un ISFJ poate manifesta in diferite masuri cateva sau toate dintre urmatoarele slabiciuni:

 • Poate intampina dificultati in exprimarea sentimentelor fara de ceilalti.
 • Poate fi incapabil sa judece corect ceea ce este cel mai bine.
 • Ii poate suspecta in mod eronat pe ceilalti ca ar avea motive ascunse.
 • Poate fi incapabil sa nutreasca sentimente ce pot evita un dezastru
 • Poate fi incapabil sa ia la cunoastinta sau sa auda orice lucru care merge impotriva certitudinii sale asupra a ceea ce este "corect"
 • Poate avea tendinta de a da vina pe diverse persoane pentru ca perturba sau supara "lumea lor" prin simplul fapt ca sunt asa cum sunt
 • Poate deveni rece si insensibil cu cei care nu sustin propria lui gandire
 • Poate deveni fara motiv aspru sau strict in privinta comportamentului social adecvat.
 • Poate fi indiferent in privinta modului in care il vad ceilalti
 • Poate avea o aparenta rigida, inflexibila sau chiar rece si nepasatoare fara a fi constient de asta
 • Poate fi incapabil sa inteleaga logica verbala si poate respinge repede explicatiile celorlalti
 • Poate valora certitudinile lui in privinta lumii si isi poate pune problemele proprii mai presus de ale celorlalti
 • Poate fi destul de nedrept in influenta si intelegerea sa asupra celorlalti
 • Poate fi extrem de vulnerabil la trucuri, excrocherii, sperante false, culturi religioase si teorii ale conspiratiilor
 • Poate reactiona cu manie sau mahnire cand cineva isi exprima dezaprobarea in privinta modului in care el vede lumea sau nu este de acord cu gandirea sa
 • Isi poate favoriza gandirea pana in punctul in care devine incapabil sa sesizeze durerea sau dificultatea pe care asemenea judecati le provoaca celorlalti.
 • In conditii de stres poate lua decizii revoltator de dure si nepasatoare, orientate catre propria sa supravietuire

Explicatii Ale Problemelor


Majoritatea caracteristicilor problematice descrise mai sus pot fi atribuite in anumita masura vederii interne si abstracte asupra lumii pe care o are un ISFJ si faptului ca acesta nu a cuplat-o cu succes cu un nivel potrivit al Simtului Extravertit. Fara acest echilibru extern rational, functiile opuse inconstiente pot face ravagii in ordinea si in sensurile modului in care acesta percepe ideile. ISFJ sunt de obicei stabili, siguri, de nadejde si indemanatici in modul in care abordeaza viata. Dar, daca sunt in dezechilibru, trateaza orice punct de vedere inafara de al lor cu o rece descurajare si, daca sunt presati, vor avea tendinta de a nega existenta problemelor provocate de atitudinile si opiniile diferite ale celorlalti. Daca ISFJ nu invata cum sa se comporte cu o gama mai larga de viziuni diferite asupra lumii cu care intra in contact, se vor regasi inchisi intr-un colt singuratic al lumii in care se vor mentine doar propriile lor certitudini si sentimente. Aceasta este o tehnica de supravietuire naturala pentru personalitatea extrema ISFJ.


Principala functie a personalitatii ISFJ este Simtul Introvertit, care defineste proprietatile, localizeaza si recunoaste calitatile uneori abstracte si innascute ale obiectelor lumii exterioare. Daca imaginea unui ISFJ asupra lumii este amenintata de influente externe, in general ISFJ incearca sa indeparteze aceste noi informatii din viata lor. Acest lucru este total natural si functioneaza bine pentru a proteja psihicul individual impotriva ranirii. Cu toate acestea, ISFJ care exercita acest tip de auto-protectie in mod regulat va deveni inchis intr-un cerc mic si tot mai mic format din familie si prieteni care nu perturba in mod activ punctul lor de vedere tot mai ingust si rigid asupra lumii. Ei vor gasi intotdeauna o justificare pentru propriile lor comportamente neadecvate si vor gasi intotdeauna vinovati in lumea din afara pentru problemele pe care le au in viata lor. Aceasta va face dificila pentru ei mentinerea relatiilor stranse cu caracter personal, deoarece acestea vor avea o abilitate polarizata negativ si, prin urmare, limitata in incercarea de a comunica nevoile lor de securitate proprii.


Nu este o tendinta neobisnuita pentru ISFJ sa isi sprijine ideile si valorile folosind doar judecati de valoare asupra lumii si comportamentului altor oameni. Cu toate acestea, in cazul in care acestei tendinte ii este dat frau liber, rezulta o personalitate ISFJ prea egoista pentru a fi fericita sau de succes. Deoarece functia dominanta ISFJ este Simtul Introverti, el trebuie sa echilibreze acest lucru cu o functie auxiliara de Simt Extravertit. in cazul in care utilizeaza Simtul Extravertit numai pentru a servi scopului Simtului Introvertit, atunci ISFJ nu utilizeaza Extravertia in mod eficient. Ca rezultat, ISFJ nu recunoaste suficient si nu simpatizeaza cu efect asupra modului in care sentimentele afecteaza comportamentul altora in lume pentru a avea un bun simt de ce lucrurile se intampla asa cum se intampla. Ei nu vad nimic inafara de perspectiva lor si au de-a face cu lumea numai in masura in care au nevoie in scopul de a sprijini perspectiva lor. Aceste persoane apar de obicei ca facand judecati fixe si, adesea, destul de ambiguu polarizate, despre lume. Ceilalti sunt deseori surprinsi de vehementa ideilor lor si sunt, de obicei, in imposibilitatea de a intelege modul in care au aparut acestea.Solutii


Pentru a creste ca individ, ISFJ trebuie sa se concentreze asupra deschiderii punctului sau de vedere pentru a include o imagine mai exacta a sentimentelor si judecatilor de valoare a altora. Pentru a putea fi in pozitia in care sa fie capabil de a percepe si de a lua in considerare datele care sunt straine de sistemul sau intern de valori, ISFJ trebuie sa recunoasca faptul ca punctul sau de vedere asupra lumii nu este amenintat de noile informatii. ISFJ trebuie sa constientizeze ca legaturile emotionale cu ceilalti nu afecteaza realitatea; ca sentimentele celorlalti sunt, de asemenea,valabile doar intr-o viziune mai larga si mai putin riguroasa a lumii.


ISFJ care sunt preocupati de cresterea personala vor acorda o atentie sporita motivatiei lor de a decide ceea ce este bine si rau, corect si incorect. Incearca sa gaseasca valoarea sentimentelor altora intr-o situatie? Sau au valoare numai acele sentimente care sustin o idee sau cauza personala? in momentul in care simte ceva, este ISFJ preocupat numai de sentimentul de a accepta ceva care le recunoaste ideile ca fiind corecte? Sau este preocupat sa devina cu adevarat empatic? Pentru a realiza o mai buna intelegere a altora si a lumii in care traiesc, ISFJ ar trebui sa incerce sa se puna in mintea altora, pentru a localiza si a recunoaste modul in care acestia au ajuns sa se simta felul in care o fac, inainte de a face judecati. Ei trebuie sa fie constienti de tendinta lor de a se debarasa de ceva care nu este de acord cu conceptele lor atent ordonate si sa munceasca pentru a slabi aceasta tendinta. Ei trebuie sa incerce sa se simta la fel ca altii, sa se puna in situatii, fara a face judecati personale despre situatiile reale. in general, acestia ar trebui sa lucreze la exercitarea Simtului lor intr-un sens cu adevarat extravertit. Cu alte cuvinte, acestia ar trebui sa foloseasca Simtul pentru a localiza adevaratele lor conexiuni si relatii pe care le au cu ceilalti de dragul de a obtine o perspectiva mai larga, mai degraba decat doar sa permita acestor valori sentimentale sa sprijine propriile concluzii. ISFJ care vede cu succes lucrurile in mod obiectiv poate fi o forta destul de puternica pentru o schimbare pozitiva.


Cum Sa Traiesti Fericit In Lumea Noastra Ca ISFJ


Unii ISFJ au dificultati in integrarea in societatea noastra. Problemele lor rezulta adesea din incapacitatea de a accepta ceea ce sunt, dintr-o atitudine prea negativa, din corectarea celorlalti incontinuu sau din idealuri si idei nerealiste despre lume. Aceste probleme provin in cea mai mare parte din utilizarea Simtului Extravertit intr-o maniera diminuata: lipsa unui sistem de valori puternic concentrat extern care sa permita viziunii asupra unei lumi ambigue si totusi ferme, care are legatura mica cu realitatea concreta, sa ii controleze personalitatea.


Un ISFJ care incearca sa simta si sa puna valoare pe sentimentele celorlalti, de dragul de a intelege lumea din jurul lui, mai degraba decat pentru a se gandi repede la cum este el si daca se simte singur, va avea o imagine mai clara, o intelegere mai obiectiva asupra modului in care societatea depinde nu numai de o structura si un comportament corect, dar, de asemenea, si de modul in care valorile umane sunt asa cum sunt. El se va simti mult mai confortabil si va fi mai putin probabil sa ceara ca lumea si comportamentul altora sa fie conforme cu un anumit cod abstract de a fi.


Un ISFJ atat de bine ajustat se va potrivi fericit in societatea noastra. Exceptie fac cazurile in care ati inteles cu adevarat Tipurile Psihologice si nuantele functiilor diferite ale personalitatilor; este o sarcina dificila aceea de a incepe brusc sa utilizezi Simtul Extravertit intr-o directie total lipsita de ambiguitate. Este dificil chiar si de inteles ce inseamna, cu atat mai putin de inclus aceasta directiva in viata ta. Tinand cont de acestea, noi va oferim unele sugestii specifice, care va pot ajuta pentru sa incepeti sa va exercitati Simtul Extravertit mai bine:

 • Aveti grija sa incercati sa descoperiti de ce ceilalti se simt asa cum se simt. incercati sa observati legaturile dintre sentimentele lor si modul in care acestia vad lumea. Nu comparati imediat propria judecata cu a lor; pur si simplu acceptati ca pentru ei acesta este un mod de a reactiona real si perfect valabil.
 • Ganditi-va la acele timpuri si situatii din viata voastra cand v-ati simtit intelesi gresit sau desconsiderati de catre altii. Acum, incercati sa intelegeti modul in care unul sau doi oameni ar vedea situatia. Nu incercati sa presupuneti ca ar judeca la fel ca voi: "s-ar fi simtit la fel daca i s-ar fi intamplat ei asta", sau "si-ar schimba tonul daca ar vedea lucrurile din punctul meu de vedere". Mai degraba, incercati sa intelegeti modul in care acestia ar vedea cu adevarat situatia. Ar fi ca pe o problema, sau ca o oportunitate? Ar fi luata in serios sau usor? incercati sa determinati punctul lor de vedere fara a-l judeca si fara a-l compara cu al vostru.
 • Atunci cand ai o conversatie cu un prieten sau o ruda, dedica cel putin jumatate din timp pentru a afla modul in care cealalta persoana se simte in privinta a ceea ce descrie. Concentreaza-te sa simti cu adevarat starea lor emotionala. Spune-le cum te simti si comparati. Pune intrebari despre ceea ce simt.
 • Gandeste-te la oamenii care sunt cel mai aproape de tine. Spune-ti: "aceasta persoana are propria ei viata si este mult mai preocupata de viata ei decat de a mea." Aminteste-ti ca acest lucru nu inseamna ca nu ii pasa de tine. Este ordinea naturala a lucrurilor. incerca sa vizualizezi ce simte persoana in momentul respectiv. Ce emotiile are, ce ganduri? Nu te grabi sa faci judecati sau sa compari situatia sa cu a ta.
 • Incearca sa indentifici tipul de personalitate al tuturor celor cu care intrii in contact.

Zece reguli pentru o viata de succes pentru un ISFJ


1.     Intareste-ti Punctele Forte! Lasa-ti talentul de a recunoaste armonia si echilibrul sa se reverse in lumea din jurul tau, arata-ti darurile lumii. Permite-ti sa profiti de oportunitatea de a proiecta, reorganiza si reechilibra lucrurile in asa fel incat sa faci mediile de la serviciu si de acasa sa fie mai bune atat pentru tine cat si pentru ceilalti. Gaseste-ti un loc de munca sau un hobby care sa iti permita sa iti folosesti aceste puncte forte.

2.     Infrunta-ti Slabiciunile! Realizeaza si accepta ca unele lucruri nu vor fi niciodata asa cum ti le doresti. Intelege ca sentimentele celorlalti sunt uneori foarte importante indiferent ca sunt corecte sau gresite. Confruntand si acceptand diferentele celorlalti nu inseamna ca trebuie sa te schimbi; inseamna ca iti dai sansa sa te dezvolti. Infruntandu-ti slabiciunile te onorezi pe tine insuti si pe cei din jurul tau.

3.     Descopera Lumea Celorlalti. Nu te lasa sa cazi in capcana ce te face sa crezi ca stii intotdeauna ce e bine pentru ceilalti. Deschide-ti inima posibilitatii de a intelege ca nevoile lor adevarate trebuiesc descoperite prin relatii si de a recunoaste ca posibilitatea ca lumea lor sa fie diferita de a ta poate fi foarte adevarata.

4.     Nu Fi Prea Grabit. Lasa lucrurile sa se aseze inainte de a judeca, permite celorlalti sa descopere ce este mai bine pentru ei in timp ce tu iti faci ordine in modul in care vezi lucrurile.

5.     Priveste Lumea Cu Atentie. Aminteste-ti ca lucrurile nu sunt intotdeauna asa cum par la suprafata. S-ar putea sa trebuiasca sa privesti mai adanc ca sa poti sa descoperi adevarul, mai ales atunci cand ti se pare totul simplu de la prima vedere. Exista straturi de intelegere si adevar in spatele oricarui lucru.

6.     Incearca Sa Ii Lasi Si Pe Ceilalti Sa Preia O Parte Din Greutati. Prin a-i lasa pe ceilalti sa te ajute nu inseamna ca pierzi lucrurile de sub control. Ci doar ca le validezi nevoia de a face parte din viata ta. Aminteste-ti ca este mai bine sa ii ghidezi pe ceilalti in asa fel incat sa iti inteleaga punctul de vedere decat sa ii tii la distanta.

7.     Fii Responsabil Cu Ceilalti. Aminteste-ti ca au nevoie sa iti inteleaga nevoile si gandirea. Exprima-ti sentimentele si motivele si lasa-i sa iti devina parteneri la diferite scopuri.

8.     Nu Te Inchide In Tine.  Sa stai in zona ta de confort poate insemna sa te infrangi singur intr-un final. Incearca sa faci din fiecare zi una in care sa iesi in exterior si sa descoperi cate ceva diferit in lume si in ceilalti. Asta iti va extinde orizonturile si iti va aduce noi idei si oportunitati asupra carora sa te concentrezi.

9.     Asuma-ti Si Cauta Tot Ce Este Mai Bun. Nu astepta ca ceilalti sa se ridice la asteptarile tale. Fiecare persoana are o valoare de aur inauntru asa ca din fiecare situatie in parte poate iesi ceva bun. Daca iti permiti sa crezi asta, vei gasi cai prin care sa faci sa devina realitate.

10. Cand Ai Dubii, Cere Ajutor! Nu lasa sentimentul de suficienta de sine sa te duca pe culmile dilemelor sau sa provoace dezastre. Daca esti nesigur de ceva sau de cineva cere ajutorul celor in care ai incredere.

   Servicii  


Afla acum
tipul tau de personalitate


Chestionarul de Personalitate este format din 48 de intrebari care va vor testa modul cum ganditi si reactionati la diferite situatii de viata.
 


   Categorii