7 Sfaturi esentiale pe care trebuie sa le cunosti

De multe ori in viata luam decizii importante intr-un moment nu tocmai propice. Iar apoi cand privim inapoi ne-am dori sa fii stiut in acele momente lucruri importante pe care ele stim acum din experienta acumulata. Poate ca teleportarea nu este o optiune, dar e bine sa tinem seama acum de anumite sfaturi esentiale pentru a nu regreta mai tarziu.

Iata 7 dintre acestea:

  1. Intelepciunea nu inseamna sa stii toate raspunsurile. Nu raspunsurile pe care le obtii de la alte persoane sau chiar cele pe care le formulezi tu te vor ajuta pe termen lung. Intrebarile simple pe care ti le pui in mod regulat vor determina tipul de persoana ce vei deveni. Intelepciunea inseamna sa pui intrebarile corecte. Indiferent de varsta ta sau de statutul social viata este intotdeauna plina de intrebari fara raspuns. Curajul de a pune aceste intrebari si de a cauta in mod aventuros raspunsul este ceea ce continua sa dea un sens vietii. Ai rabdare cu tot ceea ce ramane nerezolvat in inima ta. Incearca sa iubesti aceste intrebari fara raspuns. Nu cere toate raspunsurile. Nu iti pot fi date deoarece trebuie sa le traiesti mai intai. Trebuie sa experimentezi totul. Doar atunci, gradual, poate fara sa iti dai seama, vei ajunge la raspunsul pe care il cauti.
  2. Trebuie sa faci multe lucruri la care nu esti bun pentru a creste. Daca faci ce ai facut dintotdeauna vei primi aceleasi rezultate care le-ai primit intotdeauna. Daca vrei sa iti intrerupi cresterea si sa te simti blocat in acelasi loc pentru totdeauna atunci continua sa cauti scuze. Daca in schimb vrei sa incetezi sa te simti intr-o capcana trebuie sa incepi sa faci lucrurile care te fac sa te simti inconfortabil, lucruri la care nu esti foarte bun. Viata este prea scurta. Intreaba-te daca ceea ce faci astazi te aduce mai aproape de unde vrei sa fii maine. Intinde-ti aripile. Incepe acum. Va fi o mare dezamagire sa imbatranesti fara sa vezi frumusetea si puterea potentialului tau maxim.
  3. Tot ceea ce ai are un cost emotional de proprietate. Indiferent de ceea ce posezi totul are un cost de intretinere. Putem vorbi de bani, asigurari, taxe si dobanzi. Sau chiar de timp – curatarea, actualizare si protectie. Dar cel mai dificil cost de intretinere pentru majoritatea persoanelor este pur si simplu valoarea sentimentala. Ne transferam sentimentele si amintirile in obiecte si decidem ca nu le putem elimina pentru ca riscam sa pierdem amintirile si sentimentele. Si devenim inconjurati de aceste amintiri vizuale si nu mai avem loc pentru altele noi. Este greu sa mergi inainte in viata ta atunci cand trecutul iti aglomereaza prezentul. Raspunsul bineinteles este sa elimini unele dintre aceste lucruri. Dar este mai usor de spus decat de facut. Deseori trebuie sa fim obligati sa facem aceste lucruri atunci cand ne mutam sau facem o schimbare radicala in stilul de viata. Imagineaza-ti cat de bogata ar fi viata ta daca ai elimina lucrurile nefolositoare si ai face loc pentru noi oportunitati.
  4. Defectele sunt frumoase si placute. Nimic nu este perfect. Lumea nu este perfecta. Dar suntem aici traind pentru visurile noastre, fiecare dintre noi facand tot ceea ce poate mai bine. Si asta ne face extrem de frumosi. Micile lucruri care crezi ca sunt defecte tale sunt deseori motivele pentru care alte persoane ajung sa te iubeasca. Accepta-ti defectele. Admite greselile. Nu te ascunde si nu minti. Infrunta adevarul, invata lectiile, indura consecintele realitatii si mergi mai departe. Adevarul tau nu te va penaliza. Greselile nu te vor rani. Negarea si minciunile te vor rani. Persoanele vulnerabile si pline de defecte sunt frumoase si placute. Mincinosii si persoanele false nu sunt.
  5. Lucrurile pe care le faci din placere pot sa iti plateasca facturile daca le faci cum trebuie. Munca daca este interesanta este stimulanta. Grija si lipsa de interes in ceea ce faci te descurajeaza si te lipseste de putere. Fiecare dintre noi ar trebui sa aiba propriul hobby si interese suplimentare. Nu ar trebui sa permiti intereselor tale suplimentare sa se raceasca astfel incat pasiunea si entuziasmul sa se piarda. Fiecare zi poate fi un succes daca iti hranesti interesele asa cum ele te hranesc. Fericirea se gaseste acolo unde interesele si capabilitatea se intersecteaza.  Si nu vei obosi facand o munca ce te intereseaza si care iti place.
  6. Unele dintre cele mai neplacute persoane au nevoie doar de putina dragoste. Asigura suport atunci cand are sens chiar si persoanelor care sunt reci si neprietenoase. Unele persoane sunt nepoliticoase ca un mod de a striga dupa ajutor. Poate ca nu sunt constiente de acest lucru astfel incat comentariile lor par mai degraba un atac decat o cerere. Arata-le putina dragoste si preocupare. Fa ceva dragut pentru ele. Rezista in fata dorintei de a judeca si a presupune. Este greu sa oferi compasiune cand presupui ca le cunosti intentiile. Persoanele depasesc fortele emotiilor negative precum mania si ura cand forte contrare precum dragoste si sustinere sunt prezente la cote maxime.
  7. Cateodata cel mai bun lucru pe care il poti face este sa nu faci nimic. Cateodata trebuie sa stai singur pentru a te bucura de ceva momente in care doar respiri si te bucuri de solitudine. Pentru a fi in sintonie cu viata si munca ta trebuie sa iei o pauza de la aglomeratia de zi cu zi. Trebuie sa gasesti solitudine pentru a te reincarca. Nu trebuie sa faci nimic, doar sa stai nemiscat cateva momente. Trebuie sa pui in balanta succesul si esecurile tale in singuratate. Ai nevoie de razele soarelui sa te incalzeasca, dar fara compania altei persoane, fara vorbaria fara scop. Trebuie sa stai fata in fata cu interiorul tau, doar in compania inimii tale.

Leave a Reply