Nivele de constiinta

De la cel mai scazut la cel mai inalt, nivelele de constiinta sunt urmatoarele: rusinea, vina, apatia, durerea, frica, dorinta, furia, mandria, curajul, neutralitatea, vointa, acceptarea, ratiunea, iubirea, bucuria, pacea, iluminarea.

Vom trece in revista aceste nivele, concentrandu-ne mai mult pe cele dintre curaj si ratiune, pentru ca acolo este cel mai probabil sa te afli, daca esti la un nivel normal de constientizare. Si o crestere de la un nivel de constiinta la altul va rezulta intr-o schimbare enorma in viata ta.

Rusinea –  este doar cu un pas deasupra mortii. Foarte probabil contemplezi sinuciderea la acest nivel. Fie acest lucru, fie esti un ucigas in serie. Acest stadiu de rusine este precum o ura directionata spre tine insuti.

Vina –  este cu un pas peste rusine, dar tot este posibil sa mai ai ganduri sinucigase. Te gandesti la tine ca la un pacatos, incapabil sa te ierti pentru greselile trecutului.

Apatia – este nivelul la care te simti fara speranta sau o victima.  Ai o starea de neajutorare permanenta. Multe persoane fara adapost se gasesc blocate in aceasta stare.

Durerea – este nivelul in care ai o stare de tristete si pierdere perpetua. Poti cadea in aceasta stare dupa ce ai pierdut o persoana draga.  Poate chiar interveni depresia.

Frica –  este nivelul la care vezi lumea ca fiind periculoasa si nesigura. Aici poate intervine paranoia. De obicei ai nevoie de ajutor pentru a te ridica deasupra acestui nivel. Sau vei ramane in aceasta capcana pentru foarte mult timp, precum intr-o relatie abuziva.

Dorinta – acest nivel nu trebuie confundat cu fixarea si realizarea obiectivelor. Acesta este nivelul dependentei si poftei pentru bani, aprobare, putere, faima, etc. Este nivelul consumismului si materialismului. Acesta este nivelul fumatului si a bautului si chiar al drogurilor.

Furia – este nivelul frustrarii, deseori din cauza faptului ca nu iti indeplinesti dorintele. Acest nivel te poate indemna la actiune de nivel inalt sau te poate mentine blocat in ura.

Mandria – acesta este primul nivel in care incepi sa te simti bine, dar este un sentiment fals. Depinde de circumstante externe ( bani, prestigiu) asa ca este vulnerabil. Mandria poate duce la nationalism, rasism si razboaie religioase. O stare de negare irationala si defensiva. Fundamentalistii religiosi sunt blocati in acest nivel. Devii atat de implicat in convingerile tale, incat vezi un atac asupra convingerilor tale ca pe un atac asupra ta, in mod direct.

Curajul –  este primul nivel de putere adevarata. Acesta este nivelul in care incepi sa iti vezi viata ca pe o provocare si incitanta, in loc sa o vezi coplesitoare. Incepi sa ai un interes in cresterea personala. Incepi sa iti vezi viitorul ca pe o imbunatatire, fata de trecut.

Neutralitatea – acest nivel este caracterizat de fraza” traieste si lasa pe ceilalti sa traiasca”. La acest nivel esti flexibil, relaxat si neatasat. Indiferent de ceea ce se intampla, mergi inainte. Nu ai nimic de demonstrat. Te simti sigur si te intelegi bine cu persoanele din jurul tau. Multi anteprenori se gasesc la acest nivel. Este un loc foarte confortabil. Nivelul complacerii si lenei. Te ocupi de nevoile tale, dar nu te fortezi prea tare.

Vointa – acum ca esti practic in siguranta si confortabil, incepi sa folosesti energia ta mult mai eficient. Doar a trece mai departe nu este suficient. Incepe sa iti pese daca faci o treaba buna, poate chiar cea mai buna. Te gandesti la managerierea timpului si la productivitate si la a te organiza, lucruri care nu erau atat de importante la nivelul neutralitatii. Gandeste-te la acest nivel ca la un nivel de dezvoltare a puterii vointei si a disciplinei. Acesta este punctul unde constiinta ta devine mai organizata si mai disciplinata.

Acceptarea – la acest nivel are loc o schimbare puternica si te trezesti in fata posibilitatii de a trai proactiv. La nivelul vointei devii competent si la acest nivel vrei sa iti pui abilitatile in functiune. Acesta este nivelul unde iti fixezi si iti realizezi obiectivele. Incepi sa iti asumi responsabilitatea pentru rolul tau in lume. Daca ceva nu este in regula in viata ta (cariera, sanatatea, relatiile) iti definesti rezultatul dorit si il schimbi. Incepi sa vezi imaginea de ansamblu a vietii tale mult mai clara. Acest nivel determina multe persoane sa isi schimbe cariera, sa inceapa o noua afacere sau sa isi schimbe dieta.

Ratiunea – la acest nivel depasesti aspectul emotional si incepi sa gandesti clar si rational. Cand atingi acest nivel, devii capabil sa iti folosesti abilitatile ratiunii la capacitate maxima. Acum ai disciplina si proactivitatea de a-ti exploata pe deplin abilitatile naturale. Incepi sa faci contributii insemnate. La capatul acestui nivel se afla Freud si Einstein. Dar probabil este evident, ca majoritatea persoanelor nu ating acest nivel niciodata.

Iubirea –  la acest nivel nu este vorba despre emotia de iubire, este vorba despre iubirea neconditionata. O intelegere permanenta a conexiunii tale cu tot ceea ce exista. La nivelul iubirii iti pui mintea si celelalte abilitati si talente in serviciul inimii. Este nivelul de realizare al adevaratul tau scop in viata. Motivele tale la acest nivel nu sunt corupte de dorintele egoului tau. Acesta este nivelul serviciului intreaga viata pentru umanitate. La acest nivel incepi sa fii ghidat de o forta mai mare decat tine. Intuitia ta devine extrem de puternica.

Bucuria – este nivelul unei stari de fericire omniprezente, de neclintit. Nivelul sfintilor si a invatatorilor spirituali avansati. Doar a fi in jurul unor astfel de persoane te face sa te simti incredibil. La acest nivel te simti ghidat de sincronizare si intuitie. Nu mai este nevoie sa iti fixezi obiective si sa faci planuri detaliate- expansiunea constiintei tale iti permite sa operezi la un nivel mult mai inalt.

Pacea – transcendenta totala. La acest nivel se gaseste doar o persoana la zece milioane.

Iluminarea – cel mai inalt nivel al constiintei umane, unde umanitatea se imbina cu divinitatea. Este extrem de rara. Este nivelul lui Krishna, Buddha si Isus.

Cu totii fluctuam intre multiple stari in cursul oricarei saptamani, asa ca probabil vezi o gama de 3-4 nivele de constiinta,  unde petreci mai mult timp. Un mod de a afla starea ta naturala de a fi este sa te gandesti cum performezi sub presiune. Ce iese in evidenta atunci cand esti presat de evenimente externe? Devii paranoic si te inchizi in tine (frica)? Incepi sa tipi la persoane (furie)? Intri in defensiva (mandrie) ?

A progresa de la un nivel de constiinta la altul necesita foarte multa energie. Fara un efort constient sau ajutorul altor persoane, foarte probabil vei ramane la nivelul curent, pana cand o forta externa nu vine in viata ta.

Observa progresia naturala a nivelelor constiintei si ia in considerare ce se intampla cand incerci sa scurtezi procesul. Daca incerci sa atingi nivelul ratiunii inainte de a stapani disciplina (vointa) si fixarea obiectivelor (acceptarea) vei fi mult prea dezorganizat si neconcentrat, pentru a-ti folosi mintea la maxim. Daca incerci sa te fortezi sa ajungi la nivelul iubirii, inainte de a stapani ratiunea, vei suferi de naivitate si pot sfarsi intr-un cult.

Cea mai importanta munca pe care o putem face noi, fiintele umane este sa ne crestem nivelele individuale de constiinta. Cand facem acest lucru impartasim nivelele inalte de constiinta tuturor celor din jurul nostru.

Trebuie sa continuam in mod constient sa ne intoarcem la sursa, pentru a ne ajuta sa facem urmatorul pas. Fiecare pas necesita o solutie diferita. Dar nu poti ajunge la nivele inalte de constiinta, daca nu stapanesti in primul rand lucrurile de baza. Isus a fost tamplar. Ghandi a fost avocat. Buddha a fost un print. Cu totii trebuie sa incepem de undeva.

Priveste aceasta ierarhizare cu o minte deschisa si vezi daca te conduce la noi perspective, ce te pot ajuta sa faci urmatorul pas in viata ta.

Leave a Reply