Gelozia si suferinta

Majoritatea dintre noi are de a face cu gelozia intr-o anumita masura si cand aceasta apare nu este niciodata frumos. Poate fi gelozie cand prietena ta pare interesata de alta persoana sau cand unul dintre cei mai buni prieteni ai tai devine prieten cu altcineva. Sau cand parintii tai acorda o foarte mare atentie fratelui tau sau cand alte persoane se distreaza mai bine decat tine. De ce devenim gelosi? Ce rau ne face acest sentiment? Cum il depasim?

Ce este gelozia? Gelozia este pur si simplu o reactie emotionala la o rana din trecut. Se declanseaza cand ceva din prezent ne aduce aminte de ceva ce ne-a ranit in trecut. Ne este teama de abandon. Parintii nostri divorteaza, consoarta noastra ne inseala, cel mai bun prieten ne paraseste. Si astfel, deoarece ne doare atat de mult, ramane intiparit in inima noastra si devine incredibil de dificil de uitat. Devine o parte din noi aceasta rana, aceasta teama. Incepe sa ne controleze. Si astfel devine un factor de control in viata noastra si devenim cea mai rea varianta a noastra. Dar nu vrem sa fim in acest fel. Trebuie sa invatam sa devenim o varianta mai buna a propriei noastre persoane.

Cum vindecam ranile si depasim gelozia. Gelozia functioneaza deoarece se intampla fara sa realizam ca se intampla sau fara sa privim cat mai profund la ceea ce se intampla. Are o putere invizibila asupra noastra tocmai pentru ca este invizibila. Asa ca in primul rand trebuie sa o vedem. Trebuie sa recunoastem atunci cand suntem gelosi. Nu trebuie sa privim in alta parte. Nu ne place sa recunoastem partile rele din noi insine deoarece atunci recunoastem ca nu suntem intotdeauna grozavi. Dar este important deoarece daca nu facem acest lucru atunci are mai multa putere asupra noastra. Asa ca recunoaste-o. Apoi realizeaza ca este o veche rana din trecut. Vechea ta persoana a fost ranita si din cauza acestui lucru esti speriat, furios, anxios. Iti este teama de abandon. Furios pe alte persoane pentru ca ameninta sa te abandoneze. Acest lucru este perfect in regula. Este normal sa te simti ranit cand cineva iti inseala increderea. Dar trebuie sa realizezi ca toate acestea fac parte din trecut. Trebuie sa recunosti ca este momentul sa lasi aceste sentimente si sa mergi mai departe, sa cresti. Te ajuta de asemenea sa relizezi ca ranile trecute s-au intamplat deoarece ai avut o vedere a universului centrata pe propria persoana. Ai luat divortul parintilor tai sau inselarea increderii de catre consoarta ca o judecare a propriei tale persoane. Ca si cum celelalte persoane te-au abandonat dupa ce te-au judecat si au descoperit o lipsa in caracter. Dar acest lucru nu este adevarat. Au plecat din cauza propriilor lor motive – le era teama, avea de a face cu propriile lor probleme legate de abandon si gelozie, nu erau suficient de maturi pentru a sta intr-o relatie si asa mai departe. Motivul pentru care au plecat nu are nimic de a face cu tine si daca realizezi acest lucru atunci poate ca vei suferi mai putin. Vindeca ranile cu compasiune si apoi creste.

Cum sa cresti.

  1. Nu actiona din gelozie. Cand o recunosti fa o pauza. Nu lasa gelozia sa iti conduca actiunile.
  2. Imagineaza-ti o versiune mai buna a ta. Care este persoana care doresti sa fii? Vrei sa fii gelos sau ai prefera sa fii sigur pe propria persoana, increzator, fericit. Imagineaza-ti acesta versiune mai buna apoi actioneaza in concordanta cu aceasta imagine.
  3. Elimina suferinta. Cand actionezi din gelozie atunci ranesti alte persoane. Te ranesti pe tine insuti. Si acest lucru nu este bun. Invata sa vezi suferinta pe care o cauzezi in alte persoane si in tine insuti. Si realizeaza ca nu asa vrei sa iti traiesti viata. Aceasta suferinta pe care o provoci este un rezultat al fricii. In schimb actioneaza din compasiune pentru altii si pentru tine insuti si elimina frica.
  4. Elibereaza atasamentele. Esti legat de o rana din trecut care te face sa suferi si in prezent. Invata sa renunti la astfel de atasamente.
  5. Fii mai putin egoist. Cand suntem gelosi credem ca lumea se invarte in jurul nostru. Dar bineinteles ca lumea nu se invarte in jurul nostru si odata ce nu mai suntem in centrul tuturor lucrurilor putem sa ne extindem inima pentru a include toata lumea. Fii fericit impreuna cu alte persoane. Simte-le durerea si teama si furia si gelozia.

Gelozia nu este ceva ce poti elimina din sistem imediat ca o haina veche pe care nu o mai doresti. Este o rana ce are nevoie de vindecare, o rana ce are nevoie de compasiune. A trece dincolo de gelozie este un set de abilitati pe care trebuie sa il inveti cu practica si o incredere ce trebuie castigata in timp.

Leave a Reply