Comunicarea interpersonala si deficitul constientizarii

Ai observat ca atunci cand comunici cu o alta persoana, cateodata obtii un schimb eficient de informatii minunate ce va schimba pe amandoi in bine? Si cu alte ocazii  pare ca opiniile se bat cap in cap si deveniti tot mai inradacinati in propriile opinii?  Care este diferenta?

Diferenta este ca atunci cand tu si o alta persoana va aflati la nivele compatibile de constientizare, comunicarea va fi neteda si fara efort. Dar cand nivelele  de constientizare nu sunt compatibile, comunicarea este ineficienta.

Deficitul constientizarii – incompatibilitatea constientizarii este o chestiune de nivel mai degraba, decat de esenta. Cu cat este mai mare deficitul de constientizare intre tine si cealalta persoana cu atat mai putin eficienta va fi comunicarea. Cu cat este mai mic deficitul de constientizare cu atat mai eficienta este comunicarea.

Prin urmare, frictiunile de comunicare depind de magnitudinea deficitului de constientizare dintre tine si cealalta persoana. Cum masori marimea deficitului constientizarii si cum stii ce persoana este la un nivel de constientizare mai mare in raport cu o alta persoana?

La modul general vorbind, persoana cu cel mai inalt nivel de constientizare, este cea care e cea mai impacata cu ea insasi. Cu un pic de practica, este usor sa diferentiezi persoanele intre ele in functie de nivelul de constientizare. Reactia specifica pe care o obtii atunci cand comunici, va depinde foarte mult de deficitul constientizarii dintre tine si cealalta persoana. Daca deficitul este restrans te poti astepta la reactii bazate in mare pe continutul si intentia comunicarii. Dar daca deficitul este mare, atunci in loc de a reactiona la continutul comunicarii tale, cealalta persoana va reactiona la deficit in sine.

A recunoaste deficitul – aceasta nu este de fapt o problema de rezolvat, ci mai degraba o situatie de acceptat. Atunci cand recunosti rolul deficitului constientizarii in comunicarea ta, vei fi capabil sa asculti mai eficient. Vei fi capabil sa faci diferenta, atunci cand raspunsul unei persoane iti aduce un feedback valid, pe baza declaratiilor tale. Si cand furnizeaza informatii despre nivelul de constientizare al celeilalte persoane in raport cu tine.

Reducerea deficitului – chiar si atunci cand deficitul constientizarii este foarte mare, poate fi redus daca este dorita o comunicare importanta. Pentru ca acest lucru sa se intample, ambele persoane trebuie sa se mute pe nivele similare de constientizare. Cel mai eficient mod pentru ca acest lucru sa functioneze, este ca persoana cu cel mai inalt nivel de constientizare sa isi reduca temporar energia pana la nivelul celeilalte persoane si apoi gradual conduce aceasta persoana pe un teren de mijloc.

De exemplu, sa presupunem ca tu te simti foarte impacat si fericit (constientizare inalta) si partenerul/a  vine la tine suparat si incepe sa tipe furios (constientizare scazuta). In acest caz, comunicarea va fi foarte redusa deoarece deficitul este prea mare. Poti alege sa ramai in acest stadiu de pace si sa iti ignori partenerul. Dar o alta optiune este sa iti scazi energia pana la nivelul lui/ei si sa incepi sa ii raspunzi tipand, chiar daca trebuie sa falsifici nervozitatea la inceput. Apoi pe masura ce amandoi treceti de furie, poti gradual sa cresti din nou energia ta si sa iti aduci partenerul la acelasi stadiu. Odata ce ai atins un nivel acceptabil de constientizare, ce este confortabil pentru amandoi, comunicarea reala are loc.

Acest proces functioneaza, dar poate fi foarte imprevizibil si necesita mult timp. Daca esti persoana cu nivelul ridicat de constientizare, ai nevoie de suficient avantaj asupra persoanei cu un nivel scazut de constientizare. Dar si de multa rabdare pentru a trece peste defensiva initiala. Comunicarea fata in fata este aproape o necesitate. Trebuie sa vibrezi cu cealalta persoana pe aceiasi frecventa.

Constientizarea constientizarii – una dintre cele mai bune abilitati pe care o poti dezvolta, este abilitatea de a deveni constient de propriul nivel de constientizare. Atunci cand interactionezi cu alte persoane, observa dimensiunea deficitului de constientizare dintre voi si compar-o cu eficienta comunicarii tale. Este comunicarea ta profunda si importanta? Este aproape superficiala si lejera, usor de uitat sau e controversata?

Pe masura ce dobandesti abilitatea de a identifica nivele de constiinta, eficienta comunicarii cu alte persoane va creste dramatic.

Cu grupuri de persoane, comunicarea efectiva este mereu o provocare, deoarece trebuie sa vizezi nivelul mediu de constientizare al grupului, in primul rand.

Nu iti pierde timpul cu situatii controversate, atunci cand realizezi ca deficitul de constientizare este prea mare. Accepta-ti nivelul de constientizare. Si daca esti constient ca acesta este prea scazut, fa tot posibilul sa il aduci acolo unde doresti, acolo unde poti sa ai conversatii inteligente cu cine doresti si schimburi de informatii valoroase pentru ambele parti

Leave a Reply