Lasa in urma persoanele care te judeca

Una dintre cele mai bune schimbari pe care poti sa o faci in viata ta si care te poate ajuta sa fii mai fericit este sa inveti sa vezi judecarea altor persoane ca pe un steag rosu. Cu totii judecam alte persoane la un moment dat. Este un lucru ce face parte din noi ca fiinte umane. Dar trebuie sa observi cand acest lucru se intampla. Si sa recunosti ca este semnul unui lucru care poate rani. Judecarea in sine nu este un  lucru rau. Dar simptomul care declanseaza aceasta judecata in mod sigur este.

Si care sunt aceste cauze/ situatii care pot rani alte persoane atunci cand le judeci? Iata cateva dinte ele:

 • Nu cunosti cu adevarat prin ce trece acea persoana.
 • Nu intelegi situatia.
 • Ai asteptari ce nu sunt realiste cu privire la persoane.
 • Crezi ca esti superior fata de alte persoane.
 • Esti egoist.
 • Nu poti sa ajuti situatia dintr-o pozitie de judecare.

Sa luam un exemplu tipic care te poate ajuta sa intelegi mai bine situatia. Poate ca vezi o ruda de a ta care in mod activ isi face rau singura din punct de vedere al sanatatii. Este supraponderala si are diabet si totusi fumeaza si mananca alimente nesanatoase tot timpul si face alte lucruri nocive. Stii ca isi poate imbunatatii sanatatea prin a-si schimba obiceiurile. O judeci pentru ceea ce face, devii frustrat sau o elimini din grijile tale pentru ca nu merita frustrarea ta.

Acest tip de lucruri se intampla destul de des – cu familia ta, copii tai, consoarta ta, colegii de munca. Si in loc de obiceiurile nesanatoase legate de sanatatea fizica fac altceva ce nu iti place. Ce poti intelege din acest exemplu? In primul rand nu intelegi prin ce trece si nu intelegi situatia. Poate ca se simte deprimata deoarece are probleme de sanatate, se simte vinovata, se simte blocata in aceste obiceiuri proaste, se simte speriata, nesigura pe ea insasi. Din cauza acestor sentimente negative nu ii place sa se gandeasca la sanatate si se simte mai bine prin a fuma si a consuma mancaruri grase, dulci, etc. Incearca sa fie fericita. Si in mod sigur ai urmat si tu acesti pasi cateodata, asa ca nu esti superior chiar daca crezi acest lucru. Nu esti recunoscator pentru persoana minunata care este in ciuda problemelor de sanatate. Este minunata. Prin a te concentra doar pe judecare nu o apreciezi. Esti egoist deoarece te concentrezi pe cat de bine esti tu in comparatie, cat de frustranta este acea persoana si cum acesta frustrare te afecteaza pe tine, in loc sa te gandesti la cat sufera acea persoana. Si din acest loc de judecare nu poti sa ajuti deoarece ai inchis dialogul. In mod sigur poti vedea cum aceste lucruri pot fi nocive. Te fac frustrat si nefericit. Iti afecteaza relatia cu aceasta persoana draguta, opreste comunicarea si invatarea si nu iti permit sa ajuti.

Cum sa elimini emiterea de judecati de valoare. In primul rand fii constient ca faci acest lucru. Este nevoie de practica, dar trebuie sa observi lucrurile care pot dauna relatiilor tale. Si sunt cateva simptome care iti pot spune ca judeci o persoana  – daca te simti furios sau frustrat, daca te plangi cu privire la o persoana sau o barfesti. Dupa ce ai observat steagurile rosii fa o pauza si fii curios.

 • De ce judeci?
 • Ce asteptari nerealiste ai?
 • Ce poti ghici in legatura cu ce simte cealalta persoana?
 • Poti sa afli mai multe?
 • Ce poti aprecia la cealalta persoana?
 • Te poti pune in pantofii celeilalte persoane?
 • Iti poti imagina o perioada cand treceai prin ceva asemanator?

Odata ce ai facut acest lucru intreaba-te: „ Cum pot sa ajut?” „De ce are nevoie aceasta persoana?” Cateodata au nevoie doar de o persoana care sa o asculte, cineva  care sa fie un prieten, cineva care nu judeca, cineva care o accepta asa cum este. Cateodata au nevoie de mai mult – sfaturi, un ghid, o imbratisare. Dar nu o poti ajuta dintr-un loc de judecare. Doar cand elimini judecarea si te afli intr-o pozitie de acceptare si curiozitate si empatie poti sa ajuti cu adevarat. Si vei fi mult mai fericit pe parcurs.

Comments are closed.