Incertitudinea este un cuvant infricosator. A trai cu el, atarnand deaspura ta precum o sabie a lui Damocles zi dupa zi este suficient pentru a trimite pe oricine intr-o stare de anxietate, teama si paralizie. Iti place sau nu incertitudinea este totusi noul normal. Traim intr-un timp in care lumea este intr-o stare constanta de schimbare pe termen lung. Si asta nu este tot. Daca vrei sa iti petreci timpul pe planeta nu doar prin a fi, dar prin a crea constant – arta, experiente, afaceri si vieti care conteaza cu adevarat, va trebui sa cauti in mod proactiv, sa inviti si sa amplifici in mod deliberat incertitudinea. Deoarece cealalta fata a incertitudinii este oportunitatea. Nimic extraordinar nu a fost vreodata creat prin a astepta ca cineva sa iti spuna ca va fi in regula. Sau ca informatia perfecta sa pice din cer. Nu se intampla asa. Munca extraordinara are nevoie ca tu sa faci fata incertitudini, sa traiesti in intrebare suficient de mult timp pentru ca adevaratul potentia sa apara. Nu exista o alta alternativa. Cand gasesti puterea sa actionezi in fata incertitudini vei pregati terenul pentru geniu. Problema este ca acest lucru ucide multi oameni. Conduce la anxietate, teama si dubiu la un nivel care reduce eforturile cu adevarat insemnate si potential revolutionare inainte sa vada lumina zilei. Nu deoarece nu ar fi reusite, dar deoarece nu te-ai echipat niciodata sa faci fata si chiar sa valorifici energia emotionala a calatoriei. Dar daca nu trebuie sa fie astfel? Daca ar exista un mod de a tranforma teama, anxietatea si dubiul de sine in combustibil pentru sclipirea de geniu? Un astfel de proces exista. Abilitatea de a te sprijini in necunoscut nu este despre noroc sau genetica ci mai degraba este ceva in totalitate educabil.
Iata cinci strategii de inceput ce te pot ajuta sa faci aceasta transformare:
- Redefineste. Ne spunem povesti cat e ziua de lunga. Sunt slab. Sunt gras. Sunt talentat. Sunt idiot. Acest lucru e genial. Acest lucru e ingrozitor. Voi reusi. Voi esua. Sunt inspaimantat si anxios. Sunt increzator si proactiv. Rezulta ca povestile pe care le cream in jurul anumitor circumstante sunt mult mai determinante in crearea succesului decat circumstantele in sine. Acestea afecteaza nu doar vointa noastra de a actiona, dar si calitatea ideilor si solutiilor noastre. Daca creezi o poveste care incurajeaza actiunea si inovatia atunci totul este grozav. Din pacate creierul nostru are o atragere puternica catre negativitate. Ne conduce pe majoritatea dintre noi catre a crea povesti in jurul circumstantelor care necesita actiune in fata incertitudinii. Si care foarte probabil paralizeaza creativitatea ce alimenteaza actiunea. Redefinirea este un proces care iti cere sa elimini negativitatea, sa explorezi daca povestea pe care o spui este singura. Sa construiesti sau sa incadrezi o noua poveste care te imputerniceste sa experimentezi circumstante incerte, nu ca o baza pentru esec si inactiune, dar ca un semn clar pentru insemnatate si oportunitate.
- Practica atentia. A redefini este o unealta incredibil de puternica in cautarea ta in necunoscut. Dar de asemenea necesita un anumit calm, abilitatea de a face un pas inapoi si de a vedea ce se intampla cu adevarat. Reorienteaza-te si apoi respira in acel loc inconfortabil suficient de mult timp pentru ca lucruri extraordinare sa apara. Peste timp o practica zilnica de atentie te va echipa corespunzator pentru a face exact acest lucru. In plus cultiva un sens de inradacinare permanenta care face traiul si actiunea in lume mult mai placuta.
- Antreneaza-ti creierul. Cu totii am vazut cercetarile cu privire la exercitii si sanatate, pierdere in greutate si prevenirea bolilor. Dar stii ca anumite abordari de exercitii au un profund efect asupra creierului? Exercitiile cardiovasculare zilnice, de exemplu, in special combinate cu exercitii de foarte mare intensitate pot imbunatatii starea de spirit, functiile executive, luarea de decizii si creativitatea si scad anxietatea si teama. Ultimele cercetari chiar arata posibilitatea ca exercitiile sa creasca noi celule ale creierului, ceva ce pana acum cativa ani se credea imposibil. Sunt de asemenea in stransa legatura cu scaderea anxietatii si cresterea bunei dispozitii ce sunt direct legate de imbunatatirea creativitatii si rezolvarea problemelor.
- Cate o sarcina pe rand. Operatiunile multiple sunt depasite. Creierul nostru nu face operatiuni multiple, doar trece rapid de la o sarcina la alta, cateodata suficient de repede incat sa credem sa facem mai multe lucruri deodata. Problema este ca de fiecare data cand trecem de la o sarcina la alta exista un cost substantial pe care creierul trebuie sa il plateasca si este nevoie de o perioada de cateva secunde pana la 15 minute ca creierul nostru sa se rearanjeze pe deplin. Acest lucru te face sa te simti extraordinar de ocupat, dar simultan reduce productivitatea, creativitatea si creste sentimentul de anxietate si stres. A face mai multe sarcini deodata necesita ca tu sa mentii foarte multe informatii in memoria ta lucrativa. Si aceasta este controlata de o parte din creierul tau cunoscuta ca cortexul prefrontal. Dar cortexul prefrontal este responsabil si de vointa si de a mentine anxietatea si teama in parametrii normali. Sarcinile multiple cresc sarcina cognitiva a cortexului prefrontal coplesindu-l si ucigand efectiv abilitatea lui de a mentine anxietatea si distragerile in limite normale.
- Devino agil. In loc sa creezi intr-un spatiu inchis exploreaza posibilitatea de a aduce o abordare agila in procesul tau creativ. Concentreaza-te pe invatarea maxima, creeaza cea mai simpla versiune a idei tale si apoi adu un grup de persoane in acest proces pentru a avea o parere pe care sa o integrezi in urmatoarea etapa. Poate schimba psihologia creatiei prin a adauga mai multa certitudine si a incuraja actiunea constanta.
Aceste cinci strategii si practici pot schimba modul in care experimentezi procesul creativ intr-un mod profund. Nu doar iti permit sa accesezi un rezervor ascuns de creativitate, dar de asemenea iti permit sa experimentezi orice efort creativ cu un sens mult mai profund de calm si bucurie.