Cum sa traiesti cu pierderea unei persoane dragi

In mijlocul unei vieti aglomerate, inundate cu cereri din toate directiile, pierderea unei persoane dragi poate fi suficient de frapanta incat sa ne opreasca in drumul nostru. Ne forteaza sa evaluam ceea ce este important si sa punem sub semnul intrebarii cum ar trebui sa mergem mai departe in viata. Iar lunile care urmeaza dupa pierderea unei persoane dragi pot fi umplute cu o multitudine de emotii ce variaza de la manie si tristete pana la vina si chiar usurare. Si priza pe care aceste sentimente o au asupra noastra ne poate face sa ne simtim blocati, confuzi si distrasi.

Si cea mai mare cauza a acestei blocari este atasamentul – a tine strans langa tine o persoana ce nu mai este in viata ta. Sa exploram radacina cauzei durerii si sa descoperim un mod de a calma aceste emotii volatile:

1. Identifica atasamentul din relatia ta. Putem incepe prin a privi variatele tipuri de atasament pe care le putem intalni intr-o relatie. Ce te doare cel mai mult atunci cand nu mai fac parte din viata ta? Care sunt punctele pozitive si cele negative care faceau relatia voastra ceea ce era?

  • Adapost – poate ca ai depins de ei sa aiba grija de tine, sa aiba grija de sanatatea ta, sa mentina un acoperis deasupra capului.
  • Companie – poate ca iti lipseste prezenta lor din viata ta – cineva cu care sa iti petreci timpul, cu care sa bei o cafea, cu care sa vezi un film.
  • Cineva cu care sa vorbesti – poate ca au fost dintre putinele persoane cu care puteai sa vorbesti despre orice, in care aveai incredere sa pastreze un secret, care te ajuta sa iti rezolvi problemele in alte arii din viata ta.
  • Participari la evenimente – poate ca au fost acel gen de persoane care participau la toate evenimentele si intalnirile sociale impreuna cu tine. Poate ca te ingrozeste prospectul de a participa singur – poate ca iei in considerare idea de a nu mai participa la nici un eveniment social.
  • Faceau munca in jurul casei – poate ca erau maestii in bucatarie sau poate ca erau experti in a rezolva problemele tehnice din casa. Acum cine va mai gati? Cine va mai repara chiuveta?
  • Gestionau finantele – poate ca erau cei ce aduceau banii in casa sau poate ca, contribuiau la cheltuielile lunare. Acum poate ca iti faci griji cum te vei descurca financiar.
  • Organizatori – poate ca erau perfecti in a tine totul in ordine in viata ta sau in afacerea ta. Fara ei iti este teama ca totul va fi in haos.
  • Umor – poate ca ei erau partea amuzanta a relatiei – acele persoane care mentin lucrurile intr-o lumina pozitiva atunci cand lumea este prea serioasa.
  • Probleme nerezolvate – poate ca v-ati certat inainte sa moara sau poate ca amandoi aveati resentimente pe care nu a-ti reusit sa le rezolvati.
  • Rolul de ingrijitor – poate ca au avut o boala ce s-a manifestat timp indelungat, in care tu ai fost ingrijitorul de baza. Rolul de ingrijitor poate ca a fost identitatea ta pe o perioada lunga de timp. Si acum poate ca te simti usurat ca nu mai trebuie sa ai grija de ei. Poate ca te simti si vinovat din cauza ca te simti usurat.

Acestea sunt doar cateva idei care te pot ajuta sa te gandesti la sursa sentimentelor pe care le experimentezi.

2.      Analizeaza adevarata natura a relatiei. Identificand variatele atasamente din relatia ta acum poti sa incepi sa privesti mai indeaproape adevarata natura a relatiei tale si a atasamentelor care va leaga. Variatele persoane pe care le avem in viata noastra, in particular acelea care ne sunt apropiate precum parintii, fratii, sotul, sotia si copiii nostri  – credem ca vor fi in jurul nostru pentru totdeauna. Ne asteptam ca atunci cand ne luam ramas bun de la ei dimineata ca ii vom vedea din nou seara. Dar stim din experienta noastra de viata si de la ceea ce vedem la stiri ca nu este intotdeauna cazul. In viata moartea este inevitabila. Si de asemenea este imprevizibila. Ni se intampla tuturor doar ca nu stim cand anume. Atasamentul tau este permanent sau temporar? Priveste fiecare atasament in parte si intreaba-te daca este permanent sau temporar. Vei descoperi pe masura ce analizezi ca ai cautat o forma de fericire, de confort sau control de la fiecare element din relatia ta. Dar a fost vreunul dintre aceste elemente constant sau permanent? Vom vedea ca nu a fost. Nimic in lumea din jurul nostru sau in relatia noastra nu este constant sau permanent. Ce anume este cu adevarat vesnic? Asa ca, daca nimic din lumea din jurul nostru nu este permanent atunci ce este cu adevarat etern? De ce anume poti sa te atasezi? Ce poti mentine in inima ta? Calitatile lor. Cine erau in adancul sufletului. Adu-ti aminte ce iubeai cel mai mult la ele, ce te-au invatat, ce te-au ajutat sa devii. Imprima aceste lucruri in viata ta si vor ramane cu tine pentru totdeauna.

3.      Elibereaza atasamentului pentru a cultiva o detasare care iti va ilumina viata. Priveste indeaproape fiecare atasament si gradual elimina-l din viata ta. Permite-ti timpul si spatiul pentru a aprecia natura tranzitorie a lumii in care traim. Fii analitic cu privire la adevarata natura a relatiei tale si gradual durerea si tristetea ta se vor topi. Te vei simti mai usor. „ Durerea este inevitabila – suferinta este optionala.” Tot ce iti poti dori de acum incolo sunt zile mai calme si claritate cu privire la scopul dupa care iti conduci viata.

Leave a Reply