Teama de succes: ce se va intampla daca reusesti?

Cateodata constientizezi un obiectiv care crezi ca ar trebui sa il realizezi, dar nu iei suficiente actiuni pentru a-l atinge. Nu iti este teama cu adevarat de esec sau respingere. Calea catre obiectivul tau pare destul de clara si poate ca este si o provocare interesanta. Si ocazional vei face cateva progrese. Dar in majoritatea timpului nu reusesti sa te aduci in acea stare de a realiza lucrurile si nu stii de ce. Acest lucru se intampla deseori cu obiectivele pe termen lung, ce necesita actiuni intermitente. Precum a slabi sau a incepe o afacere proprie si eventual renuntand la locul de munca. O intrebare ce te poate ajuta in acest proces este “ Ce se intampla daca reusesti?”

Uita de ceea ce speri ca se va intampla sau de ce iti este teama ca s-ar putea intampla. Dar considera in mod realist ce este mai probabil sa se intample. Asa ca, iti atingi obiectivele. Apoi ce urmeaza? Ce altceva se va schimba?

Si nu da un raspuns gandit doar 5 secunde. Acorda-ti timp necesar, 15-20 minute pentru a te gandi bine la cum viata ta se va schimba, odata ce iti atingi obiectivele. Deseori sunt efecte secundare neasteptate, de care sa nu fii constient. Dar in subconstient pot fi suficiente pentru a te impiedica sa iei masuri adecvate. De exemplu, daca pierzi mult in greutate, iata cateva efecte secundare posibile: persoanele vor observa si vor comenta, alte persoane iti vor cere sfaturi, vei simti nevoia unui stil de viata mai sanatos, va trebui sa cumperi alte haine, prietenii pot deveni gelosi, familia se va acomoda greu cu schimbarea, etc. Este foarte rar ca un obiectiv sa aiba doar parti pozitive. Succesul necesita schimbare si schimbarea are consecinte atat pozitive cat si negative. Deseori, in timp ce persoanele proclama ca vor sa aiba succes in ceva, realitatea este ca pentru ele,  partile negative le depasesc pe cele pozitive. Dar un mod de a depasi aceasta problema este sa te gandesti in mod constient la ce inseamna acele parti negative. Si apoi sa le dezradacinezi una cate una.

Este de foarte mare ajutor sa te concentrezi pe partea pozitiva a obiectivului, dar nu uita si de partea intunecata, pentru ca va trebui sa o infrunti si pe aceasta.

Spre deosebire de frica de esec si de respingere, frica de succes poate fi mult mai subtila, deoarece este aproape intotdeauna subconstienta. Dar nu este teama de succes in sine problema, dar mai degraba efectele secundare ale succes,dintre care multe sunt nedorite. Temerile ce nu sunt niciodata evaluate constient, au tendinta de a creste mai puternice. Motivul este pur si simplu conditionarea comportamentala – cand eviti ceva de care te temi, automat vei consolida comportamentul de a evita. Asa ca, atunci cand eviti sa lucrezi la obiectivele tale, din cauza unei ascunse temeri de succes, de fapt consolidezi obiceiul de amanare. Pe masura ce trece timpul iti va fi tot mai greu sa iei orice fel de actiune.

A intreba “Ce se va intampla daca reusesc?”  poate rezolva aceasta problema, deoarece iti concentreaza atentia constienta pe acele temeri. Teama are tendinta sa se micsoreze sub o atenta examinare, facand mai usor procesul de actiune.

Dar un beneficiu suplimentar este ca poti, de asemeni, sa concepi in  mod inteligent o modalitate de a ocoli acele temeri constiente. Unele ce pot fi intr-adevar semnale valide ale unor probleme nerezolvate. De exemplu, daca pierzi multe kilograme, probabil vei avea nevoie de haine noi. Si daca nu ai bani sa cumperi acele haine, atunci aceasta este problema reala pe care trebuie sa o rezolvi. Neobservata, chiar si o problema simpla precum aceasta, poate fi suficienta pentru a te sabota subconstient de la realizarea obiectivelor. Dar odata ce ai examinat situatia constient si ai gasit un mod de a o rezolva in avans, trimiti un mesaj subconstientului tau ca nu te temi de acesta problema, pentru ca ai un mod practic de a o rezolva.

Acum sa luam in considerare partea opusa. Sa presupunem ca intrebi “Ce se va intampla daca reusesc?” si dupa considerarea tuturor efectelor secundare, realizezi ca de fapt nu doresti sa atingi acele obiective. Negativul depaseste pozitivul.

Este un proces foarte iluminant sa vezi toate efecte secundare. Si unul cate unul sa il recunosti sa sa il accepti.

Ce se va intampla daca reusesti? Daca pierzi in greutate.. obtii o intalnire…castigi o promovare…incepi o afacere…renunti la fumat….devii milionar?

Leave a Reply