O alternativa la planificarea descendenta si ascendenta

Cand vine vorba despre modalitatea de a-ti planifica viata, exista doua abordari. Fie ca planifici de sus in jos (incepe cu locul unde vrei sa ajungi si gandeste-te cum vei ajunge acolo) sau de jos in sus (incepe cu ceea ce faci in prezent si gandeste-te cum vei face sa ajungi acolo unde vrei sa fii). Ambele abordari au avantaje si dezavantaje, dar exista o alta alternativa?

Abordarea de sus in jos este buna pentru a-ti deschide calea spre o viziune pe termen lung. Totusi, este uneori dificil ca acea cale si situatia a ta din prezent sa fie complementare. Interesul cade asupra aspiratiilor si visurilor tale.

Abordarea de sus in jos, avand ca interes initial ceea ce faci pe termen scurt, suporta o transformare. Interesul cade pe activitatea ta din prezent si in mod inevitabil duce catre o viziune pe termen lung ce este afectata de pesimism si de catre alte probleme care pot exista in viata ta. Este dificil de unesti activitatea ta pe termen scurt cu imaginea de ansamblu pe viitor.

Daca ai tinut cont de aceste abordari in planificarea ta, te rugam sa lasi un comentariu. Desi au fost detaliate dezavantajele esentiale, exista de asemenea si o serie de beneficii.

Mai exista si o alta abordare, si anume dacat sa incepi de sus, ce-ar fi sa incepi chiar din mijloc? Sa-ti organizezi viata in asa fel incat sa atingi in prealabil notiunile de baza. Poti sa incepi cu obiectivele pe termen mediu care odata atinse vor semnifica niste pasi mari pozitivi in viata ta, care inca sunt practice si realizabile (de exemplu, sa fii promovat, sa te casatoresti, si sa treci de examene sa ajungi la facultate). Cum se imbina toate acestea cu ceea ce vrei tu sa ajungi in viata? Daca scopul tau este sa fii promovat in urmatorii ani, intr-un final cum vrei sa se termine? Ca membru al consiliului? Avand propria firma? Sau pur si simplu vrei sa fii un adevarat succes in tot ceea ce faci?

Daca exista o interdependenta in toate acestea, atunci ce actiuni viitoare si proiecte pot fi definite de aceste obiective? De exemple, dorinta mea prezenta este de a-mi cumpara o casa noua. Vreau sa-mi realizez aceasta dorinta deoarece doresc sa am o familie mare. Cu toate acestea in minte, pot sa-mi planific diverse proiecte pe termen scurt care tin de decorarea sau de renovarea proprietatii private sau chiar sa-mi pun si bani deoparte.

 

 

 

 

Leave a Reply