Psihoterapie pozitiva

Vorbim multe desre a ne simplifica viata, de la a ne simplifica posesiile si dezordinea la a simplifica ceea ce avem de facut.

Raspunsul simplu: Fa ceea ce-ti place

Scopul real al simplificarii si Prima Regula este ca mai intai sa identifici ceea ce e esential, ceea ce iubesti, ce este important pentru tine – si apoi sa elimini ceea ce de distrage si te retine din a face ceea ce e important.

Avem foarte multe lucruri de facut in vietile noastre, de la posesii la informatii care ne vin in vizor si ne dezordoneaza  emotional pentru ca ne supraincarca. Rezultatul?  Ne trezim ca face multe lucruri care nu sunt importante si ne ocupa timpul.

Socrate a spus “Viata ne-examinata nu merita traita”. Ei bine, Socrate cred ca a fost un foarte bun simplificator – dovedit si de faptul ca el purta doar o  roba si niste sandale. In orice caz, pentru a ne simplifica vietile trebuie mai intai sa ni le examinam. Ce este important si daca toate acele lucruri sunt de valoare. Acestea sunt intrebarile si daca gasesti raspunsurile, a simplifica este foarte usor.

Sa ne uitam putin la modalitatile de a gasi ceea ce e esential, ceea ce ne place si ce este important pentru noi:

1. Prima intrebare: Ce este cel mai important pentru mine? Ce imi place sa fac? Raspunsul este diferit pentru fiecare persoana. Pentru mine, de exemplu: Imi iubesc sotia si copiii, imi place sa scriu, sa citesc si sa ajut pe ceilalti. Pentru altii, poate le place sa faca drumetii pe munti, sa mearga cu bicicleta sau sa creeze muzica.  Raspunde la aceasta intrebare prima data.

2. A doua intrebare. Care sunt lucrurile care se intampla in viata mea? Lucrurile pe care le fac in fiecare zi, saptamana sau luna si care este relatia lor cu ceea ce este important pentru mine? Daca iesi sa bei cu prietenii si nu este asa important pentru tine si te opreste din a face ceva ce este mai important pentru tine, acesta este un candidat pentru a simplifica. Examineaza-ti angajamentele si intreaba-te daca sunt importante pentru tine, daca acestea confera valoare timpului tau si daca are legatura cu ceea ce este important.

3. Bunurile. Aceleasi intrebari pot fi puse despre tot ceea ce detii – iti plac cu adevarat? Sunt cu adevarat esentiale? Alta intrebare pe care o poti pune pentru a-ti clarifica gandirea: Daca mi-ar arde casa ce lucruri as vrea sa inlocuiesc? Scapa de restul. Acestea lasa dezordine, stres si te retin din a te bucura de lucrurile care iti plac cu adevarat.

4. Restul: Acelasi concept poate fi aplicat pentru orice altceva din viata ta – munca, informatia pe care o citesti in fiecare zi, programele TV la care te uiti, oamenii din viata ta. Cunoaste ceea ce este esential, ce iubesti, ce este important si scapa de restul.

5. Lucrurile cu care ramai: Daca scapi de lucrurile in plus, de cele care nu sunt importante pentru  tine, cu ce ramai? Doar cu lucrurile importante. Cand scapi de celalalte lucruri, cand elimini, de exemplu, televizorul, internetul si berea din viata ta, nu doar le elimina – aminteste-ti ceea ce e important si ceea ce-ti place sa faci si fa acele lucruri inloc. Pentru mine, aceasta inseamna a petrece timp cu familia inloc de a lucra tot timpul, de a scrie inloc sa-mi petrec timpul la televizor.

A simplifica nu inseamna ca trebuie sa-ti lasi viata goala – inseamna sa lasi loc in viata ta pentru ceea ce vrei sa faci cu adevarat. Descopera acele lucruri inainte de a incepe sa simplifici.

Leave a Reply