Cum sa acorzi prioritate proiectelor

Practic fiecare sistem de gestionare a timpului ne invata sa acordam prioritate proiectelor, sa ne asiguram ca lucram la ceea ce este cel mai important si ca nu ne pierdem timpul cu lucruri minore. Cu toate acestea putine sisteme explica modul de aplicare. Atunci cand nu folositi o metoda inteligenta de prioritizare veti trece incoerent de la o sarcina la alta.

Vom prezenta acest sistem  din punct de vedere militar, astfel, obiectivul pentru orice angajament este obtinerea victoriei, provocand un prejudiciu cu resurse putine.

 

Obiectivul

Pentru ca prioritizarea sa aibe sens este absolut necesar sa ai un obiectiv clar. Poate fi un set de obiectii, o misiune declarata, un scop. Rolul prioritizarii este sa va ajute sa atingeti un rezultat dorit cu cel mai mic efort.

 

Resursele

Al doilea argument reprezinta resursa disponibila. Ce poate fi: timp, bani, energia fizica, etc.

 

Prioritizarea

Pentru a accorda prioritate in mod inteligent avem nevoie de o metoda care sa ne ajute in evoluarea proiectelor in ceea ce priveste importanta lor globala.

 

Metoda CARVER– reprezinta un acronim pentru o metoda militara de selectie a tintelor si poate fi aplicata si in cazul nostru.

Criticalitatea-Cat de greu de atins este tinta si obiectivul ei principal?  Va apropie starea critica de obiectiv sau este un element relativ mic si nesimnificativ?

Accesibilitatea-Poti ajunge la tinta sau este atat de bine aparata incat atacarea ei o face imposibila? Aveti mijloacele necesare pentru a aborda imediat acest proiect?

Recuperabilitatea-In operatiunile militare recuperabilitatea face referire la cat de repede un inamic se poate recupera de la distrugerea tintei. Nu are rost sa ataci un obiectiv ce poate fi reconstruit sau inlocuit cu un efort minim. Dezvoltand un flux de venit pasiv poate duce la un profit seminificativ, insa fara productivitate pe termen lung.

Vulnerabilitatea-Cat de vulnerabila este o tinta? Ce cantitate de resurse ii sunt necesare? Cat de vulnerabile sunt proiectele pe care le aveti in vedere?

Efect-Daca distrugeti o tinta cat de raspandit va fi impactul? Daca ati terminat proiectul ce efect va avea asupra vietii voastre precum si a celor din jur?

Recunoastere-Putem vedea tinta atat de bine incat sa o atacam? Este proiectul tau suficient de clar? Cat de usor va este sa recunoasteti masurile necesare pentru finalizarea proiectului?

 

Carver reprezinta o metoda simpla dar eficinta pentru prioritizarea proiectelor si are rolul de a selecta inteligent pentru a te face sa actionzi si sa adopti acest concept.

Prin utilizarea acestui sistem veti sti ce proiecte sunt importante si veti beneficia de coerenta in luarea deciziilor, astfel proiectele vor avea un rezultat

Leave a Reply