„ Omul care muta un munte incepe prin a cara pietrele mici.”- Confucius
Cum poate un munte sa te pregateasca mai bine pentru viata? La peste 1400 de metri exista mai multe lucruri ce pot fi invatate decat poti crede. Cand a fost ultima data cand ai reusit sa ajungi in varf de munte in natura sau in viata ta? Ne infruntam cu proprii nostri munti in fiecare zi. Unii mai mici, altii foarte mari. Exista intotdeauna un varf pe care dorim sa il atingem. Poate ca este vorba despre acei kilometri pe care dorim sa ii alergam inainte de a merge la serviciu. Poate ca este vorba despre acel telefon intimidant pe care trebuie sa il facem sau sa ne conducem afacerea. Obiectivele, indiferent de marimea lor, au nevoie de o strategie pentru a ajunge la succes. Un munte inalt si inghetat consolideaza abordarea care poate converti provocarile vietii de zi cu zi in realizari multumitoare.
Un ghid pentru a ajunge in varful vietii:
Impacheteaza lejer. Fiecare piesa de echipament care nu este necesara complica lucrurile si pierzi din experienta. In afara de lucrurile de baza, posesiile nu fac viata mai buna. Deseori cauzeaza mai mult stres si te tin inapoi de la ceea ce este cel mai important. Cu cat impachetezi mai lejer cu atat mai bine. Viata este prea scurta pentru a fi impovarata cu posesii excesive, bagaje emotionale sau regrete. Gandirea pozitiva, relatiile si experientele nu cantaresc deloc. Strange aceste lucruri si lasa restul in urma. Acestea te vor ridica catre varf.
Fa cate un pas pe rand. Orice realizare majora poate fi impartita intr-o serie de pasi individuali. Daca varful pe care vrei sa il atingi este prea intimidant imparte-l in pasi mai mici. Concentreaza-te pe acestia, unul cate unul. In cele din urma un pas va fi acela care te va duce in varf.
Nu urca de unul singur. Cand urci un partener este o necesitate. Pentru siguranta, suport, camaraderie, motivatie si pur si simplu pentru a impartasi calatoria. Ar fi ridicol si periculos sa mergi de unul singur. Viata este menita sa fie experimentata impreuna cu alte persoane. Relatiile amplifica experientele si te ajuta sa faci lucruri care par imposibile de unul singur. Nu pleca de acasa fara echipa ta de suport.
Asculta expertii. In timp ce cu totii ar trebui sa experimentam propriile noastre cai este bine sa invatam si de la experti si sa le observam ghidul. Alege intelept modele in viata si pastreaza-le aproape de tine in timpul calatoriei.
Incetineste. In ciuda a ceea ce iti spun colegii si competitia nu trebuie sa te grabesti. A te grabi sa escaladezi muntele te poate face sa aluneci, sa nu te aclimatizezi cu aerul rarefiat, poate duce la extenuare si chiar moarte. In viata cel mai mare risc este ca poti pierde minunile din experientele de fiecare zi in calea ta catre varf. Varful este secundar procesului de ajungere acolo.
Priveste inapoi si admira privelistea. Nu exista nici o garantie ca vei ajunge in varf, dar intotdeauna vei avea abilitatea de a te opri, de a respira adanc, zambi si a te bucura de priveliste. Totul este minunat. Fiecare moment din viata este o noua priveliste ce trebuie apreciata.
Pastreaza ceva energie pentru calatoria inapoi. Am crezut de multe ori ca varful este imediat dupa colina cand de fapt nu era. Conserva-ti energia. Lucrurile, inevitabil, vor lua mai mult timp decat estimezi. Nu te descuraja. Distribuie-ti capitalul, energia si motivatia in mod corespunzator. Trateaza totul ca un maraton. Vei avea nevoie de rezerve atunci cand te astepti mai putin.
A ajunge in varf este optional. A ajunge jos este obligatoriu. Varful va fi acolo si maine. Daca mai multa planificare, o echipa mai puternica sau mai mult suport este necesar, atunci pastreaza calatoria de a ajunge in varf pentru un timp cand este mai sigur. Daca esti depasit de situatie trebuie sa stii cand sa te intorci, doar pentru a fi mai puternic si mai intelept, maine. Ramai obiectiv si nu lasa entuziasmul de scurta durata sa iti stea in calea realizarilor pe termen lung.
Esecul face parte din proces. Fii ok cu a nu ajunge in varf de fiecare data cand pleci la drum. A esua este inevitabil. Nu vei invata niciodata mai mult decat inveti din esec. Imbratiseaza-l. Un varf dificil nu este mai mult decat o provocare. O provocare este pur si simplu o oportunitate deghizata. Nu vei escalada toate varfurile pe care le intalnesti, dar vei deveni o persoana mai buna cu fiecare incercare. Intotdeauna va exista un alt munte. Nu trebuie sa le cuceresti pe toate. Cu strategia corecta vei avea varful in campul tau vizual. Si cand il vei ajunge vei fi pregatit.