Zece moduri de a ramane productiv cand lucrezi online

Poate ca ai auzit ca ar trebui sa iti protejezi atentia si sa elimini intreruperile enervante si dependente precum browsingul, facebook, twitter, etc. Dar exista un alt mod de a lucra, un mod in care poti sa ramai in contact cu colegii tai, sa rezolvi productiv intreruperile si sa pastrezi o vedere mai larga asupra lucrurilor, ce sunt disponibile online. Se numeste modul conectat.

Exista anumite sarcini, pe care le faci, in care trebuie sa fii concentrat. Aceste sarcini pot include a scrie o lucrare de cercetare, a dezvolta o piesa de software extrem de complicata sau revizuirea unui contract legal. Ai nevoie de concentrare pentru asemenea sarcini, deoarece daca esti intrerupt pentru un moment, este greu sa incepi din nou.

Doar pentru ca rezolvarea sarcinilor cate una pe rand functioneaza bine, pentru anumite operatiuni, nu inseamna ca acesta este intotdeauna, cel mai bun mod de a lucra.

Iata cateva moduri, pe care le poti explora si experimenta, legate de productivitatea conectata. Poti vedea astfel ce poate functiona pentru tine.

  1. Pune cateva ore deoparte din programul tau, pentru a-ti imbunatatii abilitatile in productivitatea conectata. Pentru a deveni bun la aceasta metoda trebuie sa faci practica. Nu are nici un sens sa faci acest lucru, cand toti colegii tai sunt offline. Asa ca, alege un moment, in care vei fi capabil sa pornesti o conversatie si o conexiune cu persoanele cu care lucrezi.
  2. Echipeaza-te cu instrumente, care suporta modul conectat. Ai nevoie, de exemplu, de un chat room sau un adaptor de status pentru Twitter. Si suficient spatiu pe display, pentru a avea deschise ferestrele de comunicare si pe cele in care lucrezi.
  3. Declara-ti disponibilitatea. Lasa-ti colegii sa stie cand esti disponibil pentru intreruperi. Si apoi asigura-te ca stiu cand sa nu te intrerupa. Poti folosi mesageria instant, dar aceasta nu este singura posibilitate. Cand lucrezi intr-un birou, colegii tai stiu deja cand esti disponibil. Si asta ori de cate ori iti cer ceva de pe birou. Asa ca, cel mai bine este sa le intorci spatele, cand nu vrei sa fii deranjat.
  4. Mai bine navigheaza, decat sa inoti in oceanul informatiilor. Productivitatea in modul conectat este bazata pe corelarea dintre teme, persoane si resurse ale calculatorului. Asa ca, trebuie sa pastrezi o vedere de ansamblu. In loc sa incerci sa absorbi toate informatiile despre un singur lucru, incearca sa echilibrezi dieta ta de informatii, cu franturi din arii diferite fata de cele obisnuite tie. Acest lucru iti poate aduce inspiratie si noi directii. Si despre acest lucru este vorba in productivitatea conectata.
  5. Conecteaza-te cu persoanele in fiecare zi. Daca lucrezi acasa sau faci sarcini de unul singur, pentru o mare parte din zi, este posibil sa iti lipseasca relatiile interpersonale. Acestea te pot impinge inainte, prin a rezolva o problema anume pe care o aveai, sa iti sugereze o noua directie. Sau doar te faca sa te simti mai uman. Poti folosi mesenger sau twitter sau facebook pentru a-ti consolida conexiunea cu alte persoane.
  6. Cauta canale, altele decat e-mail. E-mailul este un suport foarte bun, pentru sarcinile singulare. Deoarece iti permite sa raspunzi atunci cand ai tu timp, nu atunci cand cealalta persoana este pregatita. Dar este mai dificil sa ai o conversatie in timp real, prin e-mail. In timpul productivitatii tale conectate foloseste canale sincronizate, precum intalnirile fata in fata, mesageria instant, un chat room pentru echipe sau telefonul. Vei rezolva problemele mult mai repede. Si oricare dintre aceste alternative pot construi prietenii mult mai repede, decat ar putea sa o faca e-mailul.
  7. Exploreaza sarcinile mixte, legaturile si ansamblurile. Vei intelege mai bine productivitatea conectata, daca vei intelege exact la ce tip de sarcini este buna.
  8. Cauta contacte sociale diverse. Cheia nu este numarul de conexiuni pe care le ai, dar diversitatea lor. Daca ai 200 de conexiuni, toate in acelasi grup social si profesional, inspiratia si informatiile pe care le primesti, deseori se suprapun. Daca in schimb ai avea zece contacte, in diferite sectoare si demografica, vei obtine perspective diferite si idei pe care le poti folosi in moduri noi.
  9. Foloseste instrumente multiple de retele sociale. Diferite tipuri de persoane folosesc diferite instrumente, asa ca nu te limita doar la aceea, pe care grupul social dominant o foloseste.

Trebuie sa stii cand sa executi cate o sarcina pe rand. Daca ai un termen limita major, atunci concentreaza-ti atentia pe sarcina respectiva, de a duce la bun sfarsit un proiect. A face mai multe sarcini prin productivitatea conectata, nu este intotdeauna cea mai buna solutie. Trebuie sa stii sa iti alegi modul de lucru, in functie de ceea ce ai de executat.

Leave a Reply