Viata nu e tocmai roz

Ce ar fi daca ti-ai ura viata? Sau poate nu chiar ai ura-o dar nu esti fericit cu situatia curenta. Poate esti depresiv, plictisit sau apatic. Sau poate ca nu vezi scopul de a trai deloc. Daca ti se intampla toate acestea inseamna ca pierzi din vedere insasi menirea vietii. Scopul vietii e sa te bucuri de ea. Viata ta este propria ta creatie. Nu este ceva ce ti se intampla pur si simplu – doar daca nu faci greseala stupida de a abandona pozitia de arhitect al acesteia. Daca te gasesti in aceasta situatie nu dispera, cu totii facem aceasta greseala la un moment dat. Cu totii uitam ca suntem in fruntea propriei noastre vieti si ca experientele noastre de viata sunt in mare, sub controlul nostru. Daca  crezi ca viata nu se afla sub controlul tau este deoarece ai ales sa renunti la control.

 

Ce se intampla cand dai drumul volanului unei masini in miscare, cum ar fi masina pe care  o conduci? Comportamentul ei este imprevizibil. Poate sa se invarta in cerc sau sa ramana blocata undeva…..sau chiar sa se buseasca. Acelasi lucru se intampla atunci cand abandonam responsabilitatea de a ne trai viata.

 

A capitula – dar despre a-ti preda viata unei puteri superioare? Nu este un lucru bun? Asta depinde de cum aplici acest lucru. Daca crezi ca a preda controlul vietii tale unei puteri superioare inseamna ca totul va fi bine, atunci sper ca nu vei incerca acest lucru pe autostrada conducand cu 90km/h. Acest fel de capitulare este exact opusul trairii constiente. Adevarata capitulare este o aprofundare a responsabilitatii, nu o abdicare de la aceasta. In aceasta forma de capitulare iei decizia foarte constienta de a te alinia cu asa numita putere superioara. Aceasta putere superioara poate fi versiunea ta de Dumnezeu, Sursa, Natura, Fiinta Superioara, sau altceva ce tu privesti ca fiind dincolo de ego-ul tau uman. Poti fi ateu si sa te supui totusi acestei forme de predare. Este o decizie de a coopera cu ceea ce tu crezi ca este binele suprem. In practica inseamna sa lasi in urma rezistenta ta la viata si sa te decizi sa creezi o viata plin de bucurii, in locul uneia pline de durere.

 

Raspunsul emotional – emotiile tale umane servesc ca mecanism de feedback in aceasta calatorie a vietii tale. Sunt la fel ca display-ul tabloului de bord al masinii tale. Atunci cand tabloul de bord indica o problema, inseamna ca trebuie sa repari ceva la masina, nu inseamna ca tabloul de bord este stricat. Daca masina voastra nu poate merge mai departe din cauza ca a-ti intrat cu ea intr-un copac si vitezometrul indica 0km/h chiar daca pedala de acceleratie e la podea, nu e vina masinei. Acelasi lucru facem si cu vietile noastre. Poate ca ai ramas blocat din vina ta, sau poate ca nu, dar trebuie sa iti aduci aminte ca inca esti soferul. Atunci cand nu te bucuri de viata, exista un mesaj ce trebuie sa il asculti. A te simti rau in propria viata nu inseamna ca ai o problema emotionala sau ca esti deteriorat psihic intr-o oarecare masura. Inseamna ca mecanismul tau de feedback isi face treaba. Se presupune ca trebuie sa te simti rau atunci cand viata ta este iesita de pe sine.Trebuie doar sa interpretezi corect mesajul si sa iei masurile necesare pentru a remedia situatia. Astfel cand experimentezi emotii negative nu privi acest lucru ca fiind problema in sine, ci fa tot posibilul pentru a-ti indrepta viata in directia dorita.

Alege-ti raspunsul – odata ce ai inceput sa primesti acest raspuns emotional negativ se presupune ca ar trebui sa actionezi in consecinta. Este un semnal ca trebuie sa te pui in miscare si ca trebuie sa schimbi ceea ce faci. Daca ai fost blocat prea mult timp in emotii negative inseamna ca nu ai inteles mesajul. Incercand sa eviti aceasta actiune, este ca si cum ai ignora un avertisment de la computerul de bord al masinii tale, nu vei face decat sa inrautatesti situatia. Daca ai sentimente negative cu privire la locul de munca, relatii, corpul tau sau situatia financiara – schimba tot. Nu este un lucru simplu de realizat, dar sta intotdeauna in puterea ta sa schimbi ceva, decat sa plutesti in autocompatimire.

Nu este nevoie sa faci lucrurile mult mai complicate decat sunt, daca ceva nu functioneaza cum trebuie, sta doar in puterea ta sa le schimbi si doar tu esti responsabil pentru situatiile negative in care te afli. Puterea ta se afla in abilitatea de a lua decizii. Poate ca noile tale decizii vor fi bune sau poate ca nu. In orice caz emotiile tale vor produce un raspuns emotional si poti sa iti ajustezi cursul pe masura ce inaintezi.

Alege fericirea – nu te multumi cu o viata care stii ca nu functineaza. Schimb-o. Daca este necesar, fa ceva radical diferit. Esti aici pentru a crea viata pe care o doresti cu adevarat, nu sa induri o viata pe care nu o vrei. Puterea ta de a lua decizii si de a actiona este tot ceea ce ai nevoie pentru a iesi dintr-o situatie nefericita. Exerseaza aceasta putere in mod constient.

Nu renunta niciodata – noi fiintele umane suntem extrem de rezistente. Chiar si atunci cand suntem in situatii aparent fara speranta, ne putem inca scoate la liman si sa facem ceva mai bun din aceasta. Singurul mod in care viata devine fara speranta este atunci cand te decizi sa pierzi orice speranta.

Viata ta se va imbunatati in momentul in care vei realiza ca nu este ceva ce trebuie tolerat sau indurat. Este o experienta a propriei tale creatii.Gandurile si actiunile tale sunt forta primara ce determina realitatea experientelor de zi cu zi. Daca viata ta este proasta, este pentru ca tu ai fost un creator prost. Dar te poti imbunatati. In aceasta viata tu esti creatorul, arhitectul, inginerul, artistul. Foloseste-ti darul constientizari pentru a cladi o capodopera. Apoi continua sa o infrumusetezi in timp ce te bucuri de ea.

Si niciodata nu te da batut !

Leave a Reply