Un mic indrumar anti-amanare

Amanarea este unul dintre acele subiecte despre care nu poti scrie suficient. Nu este o persoana printre noi care nu amana lucrurile. Este adanc inradacinata in noi. Credem ca vom face lucrurile mai tarziu sau ca vom citi un roman clasic mai tarziu sau ca vom invata franceza mai tarziu. Dar intotdeauna supraapreciem cate lucruri putem sa facem mai tarziu si supraapreciem abilitatea persoanei noastre viitoare de a depasi amanarea. In urmatorul articol va vom prezenta cateva strategii cu care puteti invinge amanarea.

De ce amanam lucrurile? Ce ne face sa amanam anumite actiuni? Exista cateva motive care sunt corelate in anumita masura:

 1. Vrem o gratificare imediata. A te odihni pe canapea este un gand mult mai frumos acum decat a te duce sa alergi. A citi un blog acum este mai usor decat a citi un roman clasic. A verifica Facebook-ul sau emailul este mai usor decat a face un proiect pe care l-ai tot amanat. A manca un tort de ciocolata este mai gustos acum decat a manca legume.
 2. Ne este teama de ceva. Poate ca nu vom scrie un nou capitol in cartea noastra pentru ca sunt probleme cu scrisul pe care nu le-am descifrat inca. Sau ne poate fi teama de esec sau ca vom parea ignoranti sau stupizi. De cele mai multe ori ne este teama de necunoscut. Si acesta are si mai multa putere atunci cand nu ne examinam temerile. A ne fi teama de ceva ne face sa ne dorim sa il amanam cat mai mult posibil. Sa amanam chiar sa ne gandim la el si sa facem ceva mai usor si mai sigur in schimb.
 3. Este usor – nici o consecinta negativa imediata. Cand eram la scoala si aveam un profesor care ne spunea mereu sa ne facem temele aveam tendinta sa facem acest lucru. Dar cand ajungeam acasa si nu ne supraveghea nimeni nu era nici o consecinta negativa imediata daca ne uitam la televizor sau ne jucam. Sigur primeam o nota proasta a doua zi, dar nu in ziua respectiva. Acelasi lucru este valabil si cu Internetul sau alte sarcini care amana lucrurile importante. Vom plati pentru ele mai tarziu, dar acum nimeni nu se enerveaza pe tine.
 4. Supraestimam persoana noastra viitoare. Deseori avem o lista lunga cu lucruri pe care planificam sa le facem deoarece credem ca putem face foarte mult in viitor. Realitatea de obicei este un pic mai negativa decat ne asteptam, dar acest lucru nu ne opreste de a gandi ca viitorul va fi diferit. Din acelasi motiv credem ca a amana lucrurile este in regula deoarece vom face totul mai tarziu. Noi in viitor vom fi incredibil de productivi si concentrati! Doar ca noi in viitor suntem la fel de lenesi si nu facem ceea ce trebuie.

Patru solutii puternice. Acum ca stim care sunt problemele, solutiile nu sunt asa de greu de gasit.

 1. Opreste-te si gandeste. Cand permitem gandurilor de mai sus sa continue fara a fi constienti de ele atunci amanam lucrurile. Cand facem o pauza si ne gandim la aceste ganduri putem rationaliza si putem vedea ca sunt ganduri gresite. Gratificarea instantanee sub forma de mancare de fast food sau alte lucruri de genul pot duce la probleme mai tarziu. Temerile sunt exagerate si nu ar trebui sa stea in calea ta. A nu avea consecinte negative nu inseamna ca nu vor fi consecinte mai tarziu. Asa ca, gandeste-te la ceea ce faci si incepe sa faci lucruri mai rational.
 2. Bucura-te de proces. Cand nu ne place un anumit lucru il tot amanam, dar in schimb daca invatam sa ne bucuram de el nu va mai fi atat de neplacut. Mentine-te in momentul prezent si bucura-te de fiecare actiune.
 3. Fixeaza responsabilitatea. Daca nimeni nu ne supravegheaza avem tendinta sa lenevim. Asa ca fixeaza un mediu care sa nu permita amanarea. Gaseste persoane care sa te mentina responsabil.
 4. Blocheza persoana ta din viitor. Persoana ta din viitor este foarte probabil ca va proceda la fel ca si tine din prezent si va amana lucrurile la nesfarsit. Asa ca fa tot posibilul sa blochezi acest lucru. Intrerupe televizorul, Internetul, elimina mancarea nesanatoasa, taie cartile de credit. Fa tot ceea ce poti pentru a fi foarte greu pentru persoana ta din viitor sa amane lucrurile sau sa cedeze in fata tentatiilor.

O mentalitate diferita. Alte trei lucruri se pot spune despre amanare:

 1. Fa ceea ce te face fericit. Daca faci ceva de care esti entuziasmat tot timpul atunci este mai putin probabil sa amani acest lucru. Concentreaza-te pe ce anume te bucura mai degraba decat a gasi  aspectele neplacute din activitate.
 2. Amanarea productiva. Daca vei amana lucrurile fa alte activitati productive in schimb. Asa ca, daca nu vrei sa faci un proiect important fa macar cate sarcini mai mici.
 3. Cateodata amanarea este ok. A lenevi cateodata poate fi un lucru minunat. A citi lucruri pe Internet de care esti interesat nu este un lucru rau. Cateodata cedeaza in fata amanarii. Dar in alte momente este mai bine sa te ridici de pe canapeaua ta comoda si sa realizezi ceva.

Leave a Reply