Uita-te peste pod

Cand erai un copil si voiai sa faci ceva cu care parintii sau profesorii tai nu erau de acord poate ca ai auzit intrebarea „ daca toata lumea sare de pe un pod asa faci si tu? „

Ideea este ca nu este bine sa faci ceva stupid chiar daca restul lumii face acel lucru. Logica este sa gandesti pentru tine insuti in loc sa urmezi multimea. Este un sfat bun indiferent de motivatia figurii autoritare care ti l-a dat. Dar intr-o zi cresti si dintr-o data lucrurile se inverseaza. Persoanele incep sa se astepte sa te comporti la fel cum o fac si ele. Daca nu esti de acord si nu te conformezi cu aceste asteptari unii dintre ei sunt confuzi sau iritati. Este aproape ca si cum ar intreba „ Hei toata lumea se arunca de pe pod, tu de ce nu o faci?”

In fiecare zi vei intalni podul in nenumarate decizii si conversatii, dar alegerea de a sari sau nu este in totalitate a ta. Cum poti sa iei propriile decizii? Incearca aceste strategii:

  1. Intreaba de ce. O intrebare puternica si enervanta „ de ce” este frecvent folosita de copii mici, dar de obicei abandonata de adulti. Sustine revolutia de ce. Incepe sa intrebi de ce pe toata lumea, inclusiv pe tine.
  2. Clarifica. Despre ce este vorba? Ce vrei sa faci cu adevarat si cum sa faci din acel lucru o prioritate?
  3. Simplifica. Despre asta este vorba in minimalism – a elimina din lucruri si a-ti trai visul. Dar cea mai buna parte a simplitatii nu are nimic de a face cu cat de multe actiuni la bursa posezi. Se afla in a fi clar cu privire la intentiile si motivatiile tale.
  4. Fa mai mult. Fa mai mult, nu mai putin. Cand nu iti cunosti pasiunea de baza si te uiti peste pod este bine sa faci un pas inapoi si sa reduci totul la esential. Cand iti construiesti o viata remarcabila de ce sa nu vrei sa faci mai mult?

Iata cateva optiuni in plus la punctul numarul patru. Invata o limba straina. Scrie o carte. Fa o calatorie. Invata sa mergi pe carbuni incinsi. Ofera-te voluntar. Sau fa altceva.

Intrebarea principala este „ cum poti sa te trezesti maine si sa traiesti viata pe care ti-o doresti in timp ce te conectezi cu lumea din jurul tau?”

Majoritatea dintre noi nu ne dorim sa ne simplificam viata. Dorim o viata libera de aglomeratie, dar dorim sa ne conectam viata cu un scop suprem. Nu trebuie sa posedam lucruri de care nu avem nevoie, dar ar trebui sa cheltuim cat mai mult pe experiente insemnate. Ar trebui sa investim in noi si in alte persoane. Priveste-ti bine viata. Te uiti peste pod? Fa un pas inapoi. Decide pentru tine ce este mai bine. Restul depinde in totalitate de tine.

Leave a Reply