Ucigasul numarul unu al visurilor

Care este ucigasul numarul unul al visurilor? A face ceea ce functioneaza. Prin a face ceea ce functioneaza, adica a urma o cale sigura si usoara, este foarte putin probabil ca vom gasi ceva ce este necunoscut. Este confortabil si sigur sau cel putin asta credem. Dar ar trebui in viata sa iti doresti mai mult decat siguranta. Trebuie sa iti doresti sa traiesti, nu doar pur si simplu sa supravietuiesti. Daca dorim sa avem macar o speranta de a face visurile noastre o realitate trebuie sa ne construim propria noastra cale. Trebuie sa gasim un mod de a fi platiti pentru a fi noi insine. Trebuie sa renuntam la intelepciunea conventionala si sa ne indepartam de turma. Dar este nevoie de curaj, nu? Nu este usor sa faci salturi uriase in special cand nu stii daca va exista o podea dedesubt la urmatorul tau pas. Asa ca, pentru a incepe sa traiesti dupa propriile tale reguli trebuie sa faci doua lucruri:

  • Inceteaza sa iti mai pese, si
  • Depaseste pragul incertitudinii.

Si din moment ce este cea mai simpla dintre cele doua, sa incepem cu de ce ar trebui sa incetam sa ne mai pese. Acest lucru poate parea socant pentru tine, dar mult din ceea ce sta in calea visurilor noastre este ca ne pasa un pic prea mult de lucrurile care nu conteaza. Iti pasa mult prea mult de a avea lucruri la moda, ceea ce te face sa cheltuiesti bani pe lucruri de care nu ai nevoie. Acei bani ar putea sa mearga intr-un fond pentru a-ti deschide propria afacere si a face ceva ce iubesti. Daca iti pasa ce gandesc alte persoane despre tine nu reusesti sa ceri ajutor sau sa ceri ceea ce iti doresti, lucru care te-ar avansa pe calea catre visurile tale.

In acelasi mod a-ti pasa prea mult de faptul ca nu stii de unde sa incepi te mentine paralizat si te face sa nu iei nici o actiune. Acest tip de grija este nesanatoasa. Iti sta in calea trairii vietii asa cum iti doresti. Asa ca, primul pas este: inceteaza sa iti mai pese. Nu stii cum sa te opresti?  Este foarte simplu. Imagineaza-ti ce ai face cu o bucata de carbune incins in mana ta. In mod natural l-ai arunca imediat. Fa acelasi lucru cu a-ti pasa de lucruri care nu sunt importante. Vei vedea ca se merita.

Al doilea lucru pe care trebuie sa il faci este sa treci de pragul incertitudinii. Cu totii avem o anumita limita, sau prag pentru suma de incertitudine careia ii putem face fata. Pentru unii dintre noi avem o limita destul de joasa. Ne este teama de fiecare lucru simplu precum a vorbi cu un strain. Nu putem prezice ce va spune acea persoana, asa ca nu putem tolera incertitudinea. Acesta este un nivel inferior al spectrului. Nivelul superior al spectrului poate fi ca nu esti capabil sa renunti la locul de munca pentru a-ti urma pasiunile. Nu exista nici un mod in care sa prevezi ce se va intampla, asa ca lasi incertitudinea sa te impiedice sa actionezi. Dar ceea ce te mentine pe loc de cele mai multe ori sunt temeri iluzorii. Nici una dintre ele nu are bazele in evenimente trecute sau oricare alt eveniment real. Toate sunt in capul tau.  Pentru a-ti urma visurile trebuie sa incetezi sa iti mai pese de faptul ca nu stii. Trebuie sa ne fortam limita incertitudinii noastre pentru a putea tolera riscuri mai mari. Poti sa incepi prin a vorbi cu un necunoscut sau prin a spune cuiva ceea ce simti cu adevarat cand in mod normal nu ai vorbi deloc. Ori de cate ori iti este teama sa faci ceva intreaba-te de unde vine aceasta frica. Este reala sau imaginara? Esti in pericol fizic? Daca nu, fa acel lucru de care iti este teama. Forteaza-ti limitele de incertitudine. Visurile tale depind de tine. Cu cat faci mai mult acest lucru, cu atat iti va fi mai putin teama sa iti asumi riscuri din ce in ce mai mari. Vei deveni un leu in loc de un soarece. Visurile tale vor incepe sa prinda radacini in lumea reala.

Leave a Reply